
Strom plný meruněk před barákem+den dovolené+nějaká podivná hyperaktivita, která mě v poslední době ovládla=půldenní marmeládový maraton.
Odjakživa mám odpor k domácím třešňovým kompotům, jablečným moštům, dýňovým kompotům a la ananas, černo-červeno-rybízovo-jostovo-třešňové zavařenině a podobným příšernostem, které vyráběl můj děda, a v poslední době vyrábí i můj táta, z výpěstků zahrádky kolem naší chaty. Pravděpodobně to je proto, že třešňové kompoty vypadaly jako kdyby někdo naložil oči do lihu (nebo v čem jsou naložené ty orgány a embrya), jablečné mošty vždycky začaly kvasit, dýňový kompot a la ananas je lahůdka, které by odolal i Jirka Babica a ten "džem" je plný zrníček, protože "přeci se s tim nebudeme to...".

Můj marmeládový pokus začal asi před třemi týdny s rybízem. Rozhodla jsem se, že já se "se s tim teda rozhodně budu to... pasírovat" a že si prostě vyrobím marmeládu dobrou (rybíz nakonec pasíroval můj spolubydlící, protože mi došly síly). Předsevzetí znělo - bez gelfixu, ale pro jistotu jsem si jeden sáček koupila. Samozřejmě jsem vyměkla a necelou polovinu jsem tam nasypala. Na chuť je to docela dobrý, ale ta konzistence - vypadá to jako marmeláda z obchodu a to jsem teda fakt nechtěla.

Ve středu jsem měla dovolenou a tak nastal čas pro pokus druhý - meruňkový. Otrhala jsem meruňky ze stromu naší slečny domácí (s jejím dovolením, nejsem žádnej pytlák) a začalo peklo! Po celé kuchyni byly meruňky v různém stadiu (celé, půlené bez pecek, nakrájené, rozvařené, připálené, ...), některé byly i u mě ve vlasech a vůbec všude.


Po několika hodinách se mi je podařilo přeprat a nacpat do sklenic. Tentokrát jsem vytrvala a gelfix nepoužila. Marmelády jsou luxusní - některé s muškátovým oříškem a některé se zázvorem. Jen doufám, že jsem dodržela všechny postupy a nezačnou za měsíc plesnivět a nezařadím se tím do firmy Dvořák otec & syn - příšerné marmelády s.r.o.

Dobrý den, nevíte, dá se uvařit z rozvařené meruńkové marmelády marmeláda? EUhlirova@seznam.cz
OdpovědětVymazatDobry den, bohuzel nevim, co si mam predstavit pod pojmem rozvarena merunkova marmelada... Tohle byla moje prvni, takze si naprosto netroufam udilet nejake rady...
OdpovědětVymazatJsme doma vyznavači marmelád a ... gelfixu. Domácí jahodové z domácích jahod, domácí rybízové z domácího rybízu, domácí ostružinové z lesních ostružin a domácí meruňkové z kupovaných meruněk. A všechny s ním. Možná jednou se o něco pokusím, ale přes marmelády jsou u nás jiní odborníci.
OdpovědětVymazatto se tak vyborne cte. nevim, pod jaky prispevek mam pet chvalu driv ;-)
OdpovědětVymazatto Papada: jeee, to je mile - diky...
OdpovědětVymazatmohu poprosit o recept na email vmatuskova@centrum.cz
OdpovědětVymazatDěkuji
merunkova marmelada je krasne jdnoducha a merunky jsou plne pektinu, zas tam toho ke zkazeni tolik neni, zeliruje to rychle... posledne ji delal sam chlapec sam, ja mu loupala ovoce a krase mu to slo.. uz aby zase bylo leto, merunkova je nej.
OdpovědětVymazatJa som včera tiež robila marhuľový lekvár so zázvorom a teda je fááákt dobrýýý, a gelfix som nepoužila a ani nepoužívam....a jahodový mám ako od svokry...tiež bez gelfixu :-), už sa teším na ďalší pokus s rozmarínom. :-)
OdpovědětVymazattina24: loni bylo malo merunek a taky byly tak drahe, ze se mi z nich marmelada delat nechtela... uvidim letos, jak to dopadne, ale po sklenicce od zazvorove, muskatove a nove i rozmarynove bych si mohla udelat :-)
OdpovědětVymazatLucie
ahoj, já dělám marmeládu také velmi ráda, letos už mám tři odrůdy-jahodovou, červený rybíz a zmiňované meruňky, používám cukr+pektogel a marmošky vydrží a jsou krásně rosolovité, jsem s ním spokojena.
OdpovědětVymazatto anonymni: ja mam letos zatim jen jahodovou a visnovou, ale pektogel nepouzivam - marmelady jsou pak moc tuhe a nejednou mi...
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkouším! Mně zatím snad žádná marmeláda doma dělaná nějak moc neoslovila :/ A nemáte nějaký tip na recept na nějakaou dobrou jahodovou?;)
OdpovědětVymazatAnezka: cuketka ma recept na nejakou jednoduchou jahodovou bez pridaneho pektinu, ale ono uz je skoro po jahodach :-(
OdpovědětVymazatOtevřely se mi při zavařování meruněk nějaké sklenice můžu z toho udělat marmeládu?
OdpovědětVymazatJana: to bohuzel nevim
OdpovědětVymazatMůžete ale musíte tam přidat půl tuby sardelové pasty.
OdpovědětVymazatpro chuť přidávám do džemu při vaření trochu vanilky a velkého panáka rumu.
OdpovědětVymazat