pátek 24. července 2009

Meruňková marmeláda



Strom plný meruněk před barákem+den dovolené+nějaká podivná hyperaktivita, která mě v poslední době ovládla=půldenní marmeládový maraton.
Odjakživa mám odpor k domácím třešňovým kompotům, jablečným moštům, dýňovým kompotům a la ananas, černo-červeno-rybízovo-jostovo-třešňové zavařenině a podobným příšernostem, které vyráběl můj děda, a v poslední době vyrábí i můj táta, z výpěstků zahrádky kolem naší chaty. Pravděpodobně to je proto, že třešňové kompoty vypadaly jako kdyby někdo naložil oči do lihu (nebo v čem jsou naložené ty orgány a embrya), jablečné mošty vždycky začaly kvasit, dýňový kompot a la ananas je lahůdka, které by odolal i Jirka Babica a ten "džem" je plný zrníček, protože "přeci se s tim nebudeme to...".

Můj marmeládový pokus začal asi před třemi týdny s rybízem. Rozhodla jsem se, že já se "se s tim teda rozhodně budu to... pasírovat" a že si prostě vyrobím marmeládu dobrou (rybíz nakonec pasíroval můj spolubydlící, protože mi došly síly). Předsevzetí znělo - bez gelfixu, ale pro jistotu jsem si jeden sáček koupila. Samozřejmě jsem vyměkla a necelou polovinu jsem tam nasypala. Na chuť je to docela dobrý, ale ta konzistence - vypadá to jako marmeláda z obchodu a to jsem teda fakt nechtěla.

Ve středu jsem měla dovolenou a tak nastal čas pro pokus druhý - meruňkový. Otrhala jsem meruňky ze stromu naší slečny domácí (s jejím dovolením, nejsem žádnej pytlák) a začalo peklo! Po celé kuchyni byly meruňky v různém stadiu (celé, půlené bez pecek, nakrájené, rozvařené, připálené, ...), některé byly i u mě ve vlasech a vůbec všude.

Po několika hodinách se mi je podařilo přeprat a nacpat do sklenic. Tentokrát jsem vytrvala a gelfix nepoužila. Marmelády jsou luxusní - některé s muškátovým oříškem a některé se zázvorem. Jen doufám, že jsem dodržela všechny postupy a nezačnou za měsíc plesnivět a nezařadím se tím do firmy Dvořák otec & syn - příšerné marmelády s.r.o.

17 komentářů:

  1. Dobrý den, nevíte, dá se uvařit z rozvařené meruńkové marmelády marmeláda? EUhlirova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, bohuzel nevim, co si mam predstavit pod pojmem rozvarena merunkova marmelada... Tohle byla moje prvni, takze si naprosto netroufam udilet nejake rady...

    OdpovědětVymazat
  3. Jsme doma vyznavači marmelád a ... gelfixu. Domácí jahodové z domácích jahod, domácí rybízové z domácího rybízu, domácí ostružinové z lesních ostružin a domácí meruňkové z kupovaných meruněk. A všechny s ním. Možná jednou se o něco pokusím, ale přes marmelády jsou u nás jiní odborníci.

    OdpovědětVymazat
  4. to se tak vyborne cte. nevim, pod jaky prispevek mam pet chvalu driv ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. to Papada: jeee, to je mile - diky...

    OdpovědětVymazat
  6. mohu poprosit o recept na email vmatuskova@centrum.cz
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  7. merunkova marmelada je krasne jdnoducha a merunky jsou plne pektinu, zas tam toho ke zkazeni tolik neni, zeliruje to rychle... posledne ji delal sam chlapec sam, ja mu loupala ovoce a krase mu to slo.. uz aby zase bylo leto, merunkova je nej.

    OdpovědětVymazat
  8. Ja som včera tiež robila marhuľový lekvár so zázvorom a teda je fááákt dobrýýý, a gelfix som nepoužila a ani nepoužívam....a jahodový mám ako od svokry...tiež bez gelfixu :-), už sa teším na ďalší pokus s rozmarínom. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. tina24: loni bylo malo merunek a taky byly tak drahe, ze se mi z nich marmelada delat nechtela... uvidim letos, jak to dopadne, ale po sklenicce od zazvorove, muskatove a nove i rozmarynove bych si mohla udelat :-)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  10. ahoj, já dělám marmeládu také velmi ráda, letos už mám tři odrůdy-jahodovou, červený rybíz a zmiňované meruňky, používám cukr+pektogel a marmošky vydrží a jsou krásně rosolovité, jsem s ním spokojena.

    OdpovědětVymazat
  11. to anonymni: ja mam letos zatim jen jahodovou a visnovou, ale pektogel nepouzivam - marmelady jsou pak moc tuhe a nejednou mi...

    OdpovědětVymazat
  12. Určitě vyzkouším! Mně zatím snad žádná marmeláda doma dělaná nějak moc neoslovila :/ A nemáte nějaký tip na recept na nějakaou dobrou jahodovou?;)

    OdpovědětVymazat
  13. Anezka: cuketka ma recept na nejakou jednoduchou jahodovou bez pridaneho pektinu, ale ono uz je skoro po jahodach :-(

    OdpovědětVymazat
  14. Otevřely se mi při zavařování meruněk nějaké sklenice můžu z toho udělat marmeládu?

    OdpovědětVymazat
  15. Můžete ale musíte tam přidat půl tuby sardelové pasty.

    OdpovědětVymazat
  16. pro chuť přidávám do džemu při vaření trochu vanilky a velkého panáka rumu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.