Ingredience (na velkou formu - asi 30cm):
Těsto:
- 500g hrubé mouky
- 200g másla
- 200g cukru krupice
- lžička prášku do pečiva
- vanilka - podvodnice používají vanilkovou esenci od Marks & Spencer
- nastrouhaná citrónová kůra
- 2 vajíčka
Náplň:
- 17 vypeckovaných rozpůlených švestek (vlastně stačí 15 - 2 zbyly, tak jsem je snědla)
- třtinový cukr
- Tuzemský rum s plachetnicí
- lžička mleté skořice
- 50g rozpuštěného másla
Nepovinné ingredience a rady:
- málo času
- málo spánku
- švestky je dobré nosit celou noc v kabelce, aby se taky dostaly do světa
Postup:
Ze všech ingrediencí na těsto - vyjma vajíček - jsem užmoulala něco jako drobenku - vlastníma rukama(!), přidala vajíčka, zamíchala a znova rozdrolila. Do vymazané a vysypané dortové formy jsem nasypala větší půlku těsta (poznámka pro rýpaly - umím zlomky, vím, že poloviny jsou stejné, ale tímto jsem chtěla vyjádřit, že se tam nasype zhruba půlka a ještě kousek navíc). Na těsto jsem úhledně (nemá to vliv na chuť, ale mě to baví) naskládala švestky. V asi 1,5 dcl rumu jsem rozmíchala asi 3 lžíce třtinového cukru a lžičku skořice a pokapala jsem tímhle blemcem pěkně všechny švestky, trošku jsem si nechala navrch. Nasypala jsem na ně zbylou (menší) polovinu těsta - jako drobenku. Vršek koláče jsem pokapala rozpuštěným máslem a zbytkem rumu s cukrem. V téhle chvíli mi, jako obvykle, došlo, že jsem si zapomněla zapnout troubu, takže jsem si vynadala, zapnula ji na 200°C a hypnotizovala oranžovou kontrolku - nuda! Pekla jsem to asi 35 minut (vysprchovat se, zkontrolovat koláč - hmm, ještě ne, namalovat si řasy, trošku poklidit, konstatovat, že nemám co na sebe, zkontrolovat koláč - hotovo). S ještě teplým koláčem jsem pak dorazila do práce a vyměnila několik porcí za luxusní guláš s chlebem, několik porcí jsem rozdala jen tak a bohužel několik jsem jich taky sama snědla...
"Luci, ten koláč je mmmm." "Díky, to bude tím rumem."
Je hodně špatný nápad hrabat se v historii blogu o jídle. Takhle mě dostihl nápad, jak zlikvidovat nějaké švestkové kompoty. Ta chuť švestek bohužel trochu vyprchala, ale s tím rumem...
OdpovědětVymazatOpět si neodpustím svůj žblebt. Když jsem chystala vaječný koňak a zároveň střechu z BeBe, tak jsem brala velkou láhev rumu s plachetnicí, který mamka koupila na Vánoce, já ji však podezřívám, že na můj pohřeb, protože to abstinenti, kteří v rumu máčí maximálně vražedně naladěné hrozinky, nemají šanci zlikvidovat dřív než za šedesát let. Každopádně mimo rumu jsem měla v ruce i banány. Už nemáme obyčejný rum, už máme Chiquitu =)
Byl fantastický.
OdpovědětVymazatto Paja: koukala jsem, ze ho mas na blogu a byl mi nejaky povedomy ;-)
OdpovědětVymazatŠvestkový koláč vždycky zaujme a kapka rumu mu jenom prospěje :-) Ten bude vynikající!
OdpovědětVymazatP.S.
A nebude to jenom tím rumem!
Sázím na to, ze kuchařčiným umem ;-)
to DolceVita: mate pravdu, rum ho pozvedl na necekanou uroven :-) A diky...
OdpovědětVymazatDobrý den, váš blog jsem našla nedávno a jsem z něj nadšená. Krásné fotky a ..no to sem nepatří, prostě jen jsem vám chtěla vyseknout poklonu za ten koláč. Dostala jsem od sousedky velké švestky, rum máme pro jistotu doma pořád. Právě dojídám kousek, který jsem si fikaně schovala do trouby:-) Včera po nem moc úspěšném houbaření jsme si ho zmoklí dali ka kafi a hned byl den hezčí!
OdpovědětVymazatto Vanda: dekuju moc, jsem rada, ze jste meli prijemny den se svestkovym kolacem :-)
OdpovědětVymazatMísto švestek jsem použila červený rybíz. Jeho kyselost stáhla sladká drobenka a rum celkovou chuť ještě podtrhl. Koláč měl úspěch a určitě ho vyzkouším i s jiným ovocem.
OdpovědětVymazatDěkuji za výborný recept!
PS: nová grafika - logo se opravdu povedlo!
Marketa: rybizovy mam moc rada, nekdy pridavam na rybiz jeste bily jogurt, pripada mi pak jemnejsi.
OdpovědětVymazatPS: diky :-)
Nikdy bych neřekla,že pečení může být zároveň velmi zajímavá sonda do kuchyní a barů sousedů :-)
OdpovědětVymazatChtěla jsem upéct koláč dle vašeho skvělého receptu,ale másla pomálu. I obešla jsem sousedy v obou patrech a zjistila,že v nabídce roztíratelných věcí vede lučina,poté tavené sýry a následuje Rama. Byla mi nabídnuta Hera,ale mám nějakou hrdost,ne? :-) Posléze jsem zjistila,že mi chybí i rum. U sousedů však bohužel vede zelená,následuje slivovice a koňak. Nejblíže rumu měl opravdový, 25ti letý rum z Karibiku od mladého hezkého souseda. Koláč jsem moc chtěla,takže jsem mu za něj slíbila kousek koláče.
Koláč výborný a zítra mám rande se sousedem od rumu :-D Takže jestli budu svatba, doufám, že mi upečete dort :-) Díky,díky díky za nepřekonatelný recept.
anonymni: diky za nejlepsi historku :-D Dala jsem ji na FB a vsichni drzime palce, at to se sousedem vyjde ;-)
OdpovědětVymazatNo se sousedem to zatím vychází /ještě že jsem stihla recept před prohibicí :-D/....pointa je v tom, že soused - přítel je vyučený cukrář a pracuje jako barman :-)A díky za ty palce, pomáhá to. Bára
OdpovědětVymazatBara: tak to drzim palce jeste vic :-)
OdpovědětVymazatchtěla bych se zeptat na vajíčka v těstu, po jejich přidání se těsto stalo matlavé a fakt rozdrobit nejde :-( co s tím? vážně tam mají být dvě vejce? je mi teď trochu líto těch surovin... dík za radu Lenka
OdpovědětVymazatLenka: ano, recept je presne tak, jak pisu, delala jsou ho opravdu hodnekrat a nikdy nebyl zadny problem.
OdpovědětVymazatVýborný a rychlý recept!=) Během čtyř dní jsem ho pekla dvakrát, sice v menším provedení, ale s velkým úspěchem. Ty pochvaly, které jsem za něj dostala, patří i Vám!=)
OdpovědětVymazatanonymni: dekuji, to me tesi :)
OdpovědětVymazatRecept nemá chybu...všem nám moc chutnal....(pro rýpaly můžete příště napsat "více než polovinu"),děkuji za recept, Alena
OdpovědětVymazatAlena: diky, jsem rada, ze chutnal :-)
OdpovědětVymazat