středa 26. srpna 2009

Čokoládový cheesecake s malinami



Jak to dopadá, když se rozhodnu udělat tátovi dort k svátku? Vyberu recept, který nemám vyzkoušený. V receptu jsou ingredience, které doma nemám a musím jít na VELKÝ nákup. Recept nefunguje. Zachraňuju co se dá...

Minulou sobotu měl táta svátek. Dárky jsem už měla nakoupené (javorový sirup, fíková marmeláda - sladký, to je jeho), ještě udělat dort a je to. Předávka dárků (neříkám tomu oslava, protože u nás v rodině se - naštěstí - mejdany dělají jen vyjímečně) se měla konat v úterý navečer. Pro dort jsem se rozhodla v pondělí v práci. Původní plán byl "Božský čokoládový dort", ale po přečtení receptu (celkem asi milión vajec, litr likéru jehož název mi nic neříkal a podobně) jsem to vzdala předem. Už delší dobu jsem ale měla vyhlídnutý čokoládový cheesecake na stránkách Apetitu. Recepty od nich se mi vždycky celkem vydařily, takže proč ne? Většinu ingrediencí jsem doma měla, dokoupila jsem jen mascarpone a bílou čokoládu (na obrázku v časopise z ní byly na dortu udělané krásné hoblinky). Přišla jsem domů z práce a pustila se do toho. Bohužel už od začátku jsem postupně zjišťovala, že tenhle recept nefunguje. Je v něm moc sušenek na korpus, málo másla, málo krému, nejasná formulace "několik lžic smetany" (kolik je asi několik?) a krátká doba pečení.

Jelikož se snažím stát zdatnou cukrářkou, tak jsem dort nevyhodila, ale upravila. Tady je recept.

Ingredience (na formu o průměru 25 cm):

korpus
  • 220g rozdrcených čokoládových sušenek (měla jsem BeBe kakaové)
  • 140g rozpuštěného másla
  • 50g mletých lískových ořechů (mandle by byly lepší, ale nemám mlýnek a v obchodě je neměli)
krém
  • 200g cukru moučka
  • 500g mascarpone
  • 3 větší vejce
  • 100g rozpuštěné hořké čokolády
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 175 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
na ozdobu
  • 300g čerstvých malin
  • 1 sáček želatiny v prášku
  • 1 lžíce cukru
  • lístky máty
Postup:
Máslo jsem rozehřála v kastrůlku a smíchala ho s rozdrcenými sušenkami (drceny za použití válečku, utěrky, igelitového pytlíku a paličky na maso) a mletými ořechy. Vzniklou hmotu jsem pomocí lžíce namačkala do kulaté dortové formy s odnímatelným okrajem. Vrstva vyšla asi 7mm vysoká, po stranách jsem vytvořila okraje asi do výšky 2,5cm. Korpus jsem strčila do mrazáku, protože se mi nechtělo čekat na chlazení v lednici.

Vyjímečně jsem si vzpomněla a pustila troubu předem (na 200°c). Do větší mísy jsem dala všechny ingredience na krém a míchala nejdřív vařečkou a pak metličkou, až vznikla tekutá hladká hmota. Vyndala jsem korpus z mrazáku a nalila na něj všechen krém. Trošku jsem pak olízla z vařečky (já vím, jsou v tom syrová vajíčka, ale já jinak nemůžu, vždycky ujídám) a bylo to mňam. Dort jsme strčila do trouby a pekla 10 minut na 200°C, pak jsem teplotu snížila na 130°C a pekla ještě hodinu, jak bylo uvedeno v původním receptu. Krém byl bohužel stále tekutý, takže jsem tam dort nechala ještě déle a výsledně se pekl ještě asi 50 minut. Pak jsem si přečetla diskuzi na webu a zjistila, že některé nešťastnice dort v tuhle chvili opravdu z trouby vyndaly a pak jim při nakrojení vytekl. No nic moc. Dort jsem nechala ležet na stole v kuchyni a šla jsem spát s tím, že v úterý po práci na něj hodím hoblinky z čokolády a ponesu ho tátovi.

Nakonec to ale dopadlo jinak - ráno jsem dort očíhla a zjistila, že vůbec nevypadá hezky; není lesklý a pěkný jako na obrázku na webu a ani hoblinky z čokolády ho nezachrání. Rozhodla jsem se že vršek dortu něčím překryju, aby nebyl moc vidět. Nahlásila jsem si půl dne dovolené a vyrazila na nákup (přiznávám, že nejdřív jsem šla na manikúru). Domů jsem donesla 2 košíčky krásných velkých malin a jednu dortovou želatinu v prášku (zakoupena zcela nečekaně v drogérii). Dort jsem seřízla, aby měl rovný vršek a narovnala jsem na něj maliny, pěkně jednu vedle druhé. Podle návodu jsem připravila želatinu a nalila jsem ji na maliny. Dort jsem vrazila do ledničky a utíkala do práce.

Můj drahý spolubydlící mi pak celé odpoledne vyhrožoval přes facebook, že dort sní, ale naštěstí se udržel a ani do něj nedloubnul. Po práci jsem běžela domů, popadla dort, ozdobila ho lístky máty a nesla ho k rodičům. Docela dost jsem se bála a připadala si děsně drzá, že někomu dávám dort, který jsem nikdy předtím nevyzkoušela. Skončilo to ale naštěstí dobře, pokud pominu poznámku přítele mojí sestry. "Jééé, von je vevnitř černej!". Tátovi ale chutnalo a to bylo to hlavní.
Musím se tu pochlubit, že tohle je první dort, na který jsem opravdu pyšná.

16 komentářů:

  1. jéžiš, to vypadá úžasně!!!
    škoda, že jsme si s Dulíkem dali na nějakou dobu zákaz takových poživatin.... ;-(

    OdpovědětVymazat
  2. oukej, priste hodim do placu nejakej zeleninovej salat ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. jj, okej :) jestli bude navic i těstovinovy, tak si to hnedle vytisknu a pujdu vařit... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Nó, vypadá to fajn, to mascarpone tomu určite výdatne pomáha. Objavil som to tu náhodou, ale rád sa vrátim.

    OdpovědětVymazat
  5. Obdivuju tvoje recepty na cheescake a tak se tě chci jako zdatné odbornice zeptat, jestli si myslíš, že by se jako smetanový sýr dala do krému použít ricotta?
    Já bloud jsem totiž slíbila upéct synovci k narozeninám (slaví je v neděli) právě cheescake a teď si nadávám... :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Strašně obdivuju tvoje vymakané cheescaky a tak se tě chci zeptat, jestli si myslíš, že bych do krému na cheescake mohla použít sýr ricottu? Philadelphia sýr je u nás na malém městečku takřka nesehnatelný a na tu ricottu jsem náhodou natrefila a udělallo mi to velikou radost.
    Jinak fakt netuším, kam bych tu ricottu vrazila :-)
    Slíbila jsem neprozřetelně synovci, že mu k narozeninám upeču cheescake a teď si tu rvu vlasy, protože teoreticky zjišťuju, že to není až taková pohodička...

    OdpovědětVymazat
  7. to Madla: ja si myslim, ze pokud mas ricottu, tak ji klidne pouzit muzes, ale nebude to cheesecake, ale spis vic takovy tvarohovy dort a nevim, jake pak pouzit pomery dalsich surovin... Ja to z ricotty nikdy nezkousela, ale spatne to byt nemuze :-)
    Jinak misto Philadelphie lze pouzit syr Buko, ten by mohli mit i na malem mestecku a je to de facto to same.
    Kdybys potrebovala, tak nejake tipy na peceni jsem sepsala v diskuzi pod timto clankem - http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/04/cokoladovy-cheesecake.html#comments
    Preju hodne stesti, dej vedet, jak to dopadlo :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak hlásím raport :-) cheesesake dnes upečen a vypadá docela dobře. Jen se mi tam objevily maličké puchýřky, asi se mi dostal nějaký vzduch do krému. Tak to buď zamaskuju jahodama a želé, nebo to přeliju čokoládovou polevou. Jinak jsem pekla karamelovo-mandlový. Ještě teda nevím, jak chutná, to si budu muset počkat až do neděle :-(
    Tak jestli se podaří, recept a fotopostup bude brzy na mém blogu. Jinak jsem použila kelímek ricotty, kelímek mascarpone a pár lžic creme fraiche a ochutila to hnědým cukrem a karamelem ze Salka. Krém chutnal dobře, i podklad byl fajn, tak uvidím...

    OdpovědětVymazat
  9. Karamelovo-mandlovy? Mam pocit, ze bych mela chodit ja na inspiraci k Tobe a ne naopak! Tesim se na recept a preju peknou oslavu...

    OdpovědětVymazat
  10. Tak oslava se vyvedla a cheesecake měl veliký úspěch, takže se příště už bát nebudu a určitě si dám brzy repete. jen mě štvalo, že i přes dodržení všech "utěsňovacích" naávodů se mi do formy přece jen dostalo trošku vody a korpus tak nebyl vůbec křupavý. A zase se bojím pro příště péct bez vodní lázně, aby to vůbec bylo ono... Jak to řešíš ty?

    OdpovědětVymazat
  11. to Madla: no tak bezva :-)
    Jinak co se tyka utesneni formy, tak se mi nezda, ze bych delala neco extra, ale nikdy se mi dovnitr voda nedostala. Pouzivam opravdu hodne alobalu a dost ho "umackavam"...

    OdpovědětVymazat
  12. Tak tady je konečně zpracovaný můj pokus o první cheesecake - http://madlinakuchyne.blog.cz/1008/karamelovo-mandlovy-cheesecake-s-jahodami
    Recept je i s fotopostupem :-)

    OdpovědětVymazat
  13. to Madla: vypada to dobre, gratuluju k uspechu :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Dnes som vyskusala tento recept kedze mi okamzite padol do oka a musim uznat, ze kolacik je vynikajuuuci! dakujem za inspiraciu :)
    Martina

    OdpovědětVymazat
  15. Martina: dekuji, jsem rada, ze chutnal :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...