Velikánská naběračka, obrovský hrnec, protivná kuchařka. Plesk! a rizoto ze školní jídelny je na talíři.
Kousky kuřete nebo slepice, mražená Mochovská směs, strouhaný eidam, kečup, vařeno s láskou. Plesk! a rizoto od maminky je na talíři.
Orestovaná kuřecí prsa, rýže v sáčku, hrášek z konzervy. Smíchat. Vyrobit 5 úhledných kopečků naběračkou na zmrlinu. Posypat strouhaným eidamem. Hlavně nic víc a nic mín! Vařeno s velkou láskou pro mýho ex.
Zní to děsivě, ale všechna tři rizota jsem měla v určité době ráda a klidně bych si je dala znovu. Když na to ale přijde a mám vařit já podle svých chutí, tak to dělám ještě jinak. Z rizota se stane risotto - snad...
Ingredience (nemám odměřené, je to vždycky od oka a vždycky je toho moc):
- rýže arborio
- máslo
- najemno nakrájená cibule
- bílé víno
- vývar (masový, zeleninový, když nemám dávám vývar v kostce, nějaký německý bio - píše se tam, že je to skoro zdravé, bez glutamátu, tak snad...)
- baby karotka, zelený hrášek, fazolky
- orestovaná vepřová panenka nakrájená na kousky
- houby, které našel v lese někdo, kdo pozná jedlé od jedovatých - doufám v to, protože já je teda rozhodně nerozeznám
- parmezán
Postup:
Ná pánvičce na másle zpěním cibuli, přidám rýži a promíchám. Přidám víno (asi 2 dcl, další 2dcl si dám do skleničky a během vaření upíjím) a za stálého míchání nechám odpařit. Přidám 2 naběračky vývaru, pořád míchám (no, vlastně ne úplně pořád, ale prostě hodně), vždycky když se tekutina skoro odpaří přidám další dávku vývaru. Asi tak po 10ti minutách přihodím zeleninu, houby a maso. Pokračuju v míchání, čekání na odpaření a přidávání vývaru. Po asi 18ti až 20ti minutách mám pryč všechen vývar, rýže je al dente a vypadá, jako že je v takové jakoby omáčičce (ale jen trochu), vypnu oheň a nasypu na to parmezán, promíchám, přikryju pokličkou a nechám asi 2 minuty stát.
Nakonec to nejdůležitější - naliju si další dvojku bílého a i kdyby se to nepovedlo, tak ve stavu mírné ovíněnosti to tolik nevadí. Zatím se to ale pokaždé povedlo.
Od tý doby, co jsem přišla na to, jaký je rozdíl mezi rizotem a risottem, nedělám to jinak, ačkoliv už se mi kolikrát stalo, že víno jsem vyžahla večer předtím, takže se z něj stala permanentně chybějící ingredience :D
OdpovědětVymazatrozumim ;-)
Vymazat