Minulý týden mi kolegyně donesla recept na Nejlepší čokoládový dort. Zběžně jsem ho očíhla a bylo mi jasné, že tohle je přesně ONO pro mojí kamarádku Martinu. Skrznaskrz čokoládový s "mokrým" korpusem.
Kolegyně recept trošku upravila, já vzala na vědomí jen některé úpravy a tady je finální verze:
Na korpus:
200g tmavé čokolády s alespoň 60% podílem kakaa (já měla štěstí a měla jsem 70% Valrhonu - přeju hodně úspěchů při shánění v ČR; moje Valrhona byla z cukrárny Saint Tropez, ale už nemají na prodej. Dneska jsem je ukecala, aby mi prodali ještě trošku - pan majitel zrovna dovezl z Francie).
200g másla nakrájeného na kousky + kousek na vymazání formy
1 lžíce instantní kávy
200g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
200g cukru dark muscovado (koupila jsem v Marks&Spencer a doporučuju opravdu nezaměňovat za obyčejný cukr. Muscovado má úplně jinou chuť i konzistenci a na výsledné chuti to bude znát)
200g přírodního krupicového cukru
25g holandského kakaa
3 vejce
1 jogurt Activia bílá
---
Na polevu:
200g tmavé čokolády nalámané na dílky (tady už jsem bohužel musela použít obyčejnou 40% čokoládu, ale pořád to docela ušlo)
280ml smetany ke šlehání
2 lžíce přírodního cukru krupice
---
Na ozdobu:
V původním receptu jsou čokoládové hoblinky, které bohužel neumím vyrobit, takže jsem použila koupené čokoládové ozdoby. Nicméně, řekla bych, že fantazii se meze nekladou.
Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.
Mezitím prosijte do mísy mouku, prášek do pečiva, sodu a kakao. Přisypte oba cukry. Ve směsi nesmí být žádné žmolky; trpělivost a pečlivost se vyplatí, korpus bude mít krásnou pravidelnou strukturu. V jiné misce smíchejte vejce s jogurtem.
Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy, zakryjte alobalem a pečte hodinu na 180°C, poté snižte teplotu na 160°C, sundejte alobal a pečte ještě 45 minut odkryté. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí – zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.
Vychladlý korpus podélně rozřízněte na dva díly (pokud máte správný nůž a šikovné ruce, můžete na tři díly).
Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu, malý moment počkejte a pořádně promíchejte metličkou. Polevu nechte vychladnout a vyšlehejte tyčovým mixérem dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.
Ozdobte čokoládovými ozdobami, nastrouhanou čokoládou nebo čím chcete. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny - pokud ho někdo nesežere.
Kupte v cukrárně krabici, logo známé cukrárny přelepte a napište tam svoje jméno, aby si oslavenec náhodou při pohledu na tak dokonalý dort nemyslel, že jste ho odbyli koupeným.
Všechno nejlepší k narozeninám!
Děkuji svému drahému cukrářskému asistentovi za pomoc a za to, že místo nedělního nicnedělání celý den dřel v kuchyni.
Doufám, že se může vyrábět a hlavně jíst i na nějakou jinou významnou událost, protože... no teda ... docházejí mi slova ;-)
OdpovědětVymazatTady jeden čokomaniak hlásí datum narození 16. března a vůbec neočekává tuto dobrotu jako dar =) Ne, abych se přiznala, nejvíce by mě bavilo ho dělat =)
OdpovědětVymazatto David - ja myslim, ze 100%
OdpovědětVymazatto Paja: :-D chapu, me to taky bavilo, ale je fakt, ze jsem rada, ze mi kamaradka kousek dala :-)
Valrhonu (nejen) na vareni lze koupit napr. zde:
OdpovědětVymazatwww.cokoshop.cz ;-)
dekuji za tip
OdpovědětVymazatL.
čokoládové hobliny se dají udělat jednoduše ... čokoládu dám buď na půl dne do lednice nebo na minut do mražáku ...vezmu klasickou škrabku na brambory a prostě škrábu :) není to složité ale člověk se u toho vždycky zapatle... ne že by mi vadilo olizovat si prsty od čokolády... :)
Vymazatano, teorii znam...
VymazatDíky, přítel má narozky, tak ho určitě ud+lám
OdpovědětVymazathledala jsem pro pritele k narozeninam opravdu hodne cokoladovy dort a tohle bylo presne ono. Dort se perfektne povedl byl neskutecne cokoladovy a moc dekuji za tenhle recept. Od te doby co jsem na nej narazila na tenhle blog chodim pro vyborne napady. diky
OdpovědětVymazatto anonymni: rado se stalo, jsem rada, ze se povedl a ted me tak napada, ze jsem ho uz dlouho nedelala, tak bych si aspon maly upect mohla... :-)
OdpovědětVymazatjen se mi dort uprostred trochu propadl nevis cim by to mohlo byt? a kde jsem udelala chybu? diky Lenka
OdpovědětVymazatto Lenka: ja nejsem zadny expert, takze si dovolim jen tipnout - nedopeceny stred?
OdpovědětVymazatPo dlouhé době recept,kde odpovídá množství surovin popisu a hlavně doba a stupně pečení.Dort byl opravdu vynikající!Držte se návodu a nemůžete nic zkazit.Dokonce se mi povedl prořezat 2x,navrch jsem dala mořské plody z bonboniery a polila polevou a nakonec posypala hoblinkami z bílé čokolády.Moc děkuji za výborný recept:)Jana
OdpovědětVymazatto Jana: dekuji za mily komentar. Jsem rada, ze se povedl...
OdpovědětVymazatAhoj Lucie, včera jsem zkoušela upéct malý čokoládový dort na zkoušku, abych jej v červnu mohla úpect k narozeninám na ostro - je famózní (slova mého přítele v 10 večer po návratu z práce, kdy do něj "šťoural" v lednici :-) ), díky! Chtěla jsem se ale zeptat - myslíš, že by pár hodin před předáním jako dar snesl po obvodu přetáhnout marcipánem (nebo je lepčí fondan?) a navrch poklást jahodami? Na internetu jsem četla, že se marcipán nesnese se šlehačkovými krémy, jen s máslovými, ale bylo-li by to jen pár hodin před předáním a pak by se hned celý snědl, tím jsem si jistá :-) Co myslíš? Neroztekl by se? děkuji za radu, Jana.
OdpovědětVymazatto Jana: jsem rada, ze se ti dort povedl a chutnal... Co se tyka marcipanu, tak ja ho zrovna moc nemusim a delala jsem potahovany dort vlastne jen jednou a zdalo se mi, ze se marcipan pomalu rozteka, ale stihla jsem ho predat a stihl se snist pred tim, nez by se to nejak vyrazneji projevilo. Fondan by mel byt odolnejsi, ale ja si opravdu netroufam udilet nejake rady, kdyz jsem s marcipanem delala jen jednou. Zkus napsat Hance (http://hanascakes.blogspot.com/), tak se na potahovane dorty specializuje, tak snad bude vedet. Drzim palce :-)
OdpovědětVymazatLucie, díky za typ, Hanku kdyžtak zkusim ;-)
OdpovědětVymazathezké dny, J.
Také jsem tento recept zkoušela. Objevila jsem ho na stránkách Apetitu, ale Vaše rady mi také pomohly k úspěchu :-). Pro obměnu mám pro Vás tip, místo čokoládové polevy jsem zvolila náplň z pařížského krému. Skvěle doplňoval hutný čokoládový korpus a navíc dort byl dvakrát vyšší, takže to působilo opravdu efektně. Kdyby Vás zajímal můj pokus, můžete se podívat na: http://uvarenodoma.blogspot.com/2011/06/cokoladovy-dort.html
OdpovědětVymazatPřeji mnoho úspěchů a hodně inspirací pro nás ostatní :-)
Pepe
to Pepe: parizskou slehacku muzu :-) Diky moc za mily komentar.
OdpovědětVymazatLucie
Dá se cukr muskovado koupit i v normálním supermarketu? :)
OdpovědětVymazatto anonymni: na dotazy bez zakladu slusnosti a bez podpisu neodpovidam...
OdpovědětVymazatAhoj Lucie, nejdříve - často a ráda se dívám na tvůj web a hledám inspiraci. A teď - vzhledem k tomu, že můj brácha slaví narozeniny, tak jsem se odhodlala k upečení tohoto dortu - brácha miluje čokoládu. Zrovna se je tedy v troubě a já přemýšlím a chci se Tě zeptat, co s "pokrytím". Ta čokoládová poleva vypadá hezky, ale ten Tvůj 2.narozeninový nemůžu dostat z hlavy. Myslíš, že by se hodil na ten čokoládový korpus marcipán (tak jak máš právě na tom narozeninovém)? Díky za odpověď a za skvělé stránky. Míša
OdpovědětVymazatMiso, dekuji :-)
VymazatDoufam, ze nepisu pozde - nefungovaly mi komentare :-( Ja myslim, ze dort urcite muzes potahnout marcipanem, doporucuji, aby ses podivala na tenhle recept - http://luciedvorakova.blogspot.com/2011/11/australian-dark-chocolate-mud-cake.html, tam jsou rady jak na to :-) Drzim palce...
Dort jsem odevzdala už v neděli, ale vůbec nevadí. Nakonec měl dva řezy - lehce máznuté šlehačkou, ještě celý šlehačkou "oplácaný", aby měl hezký tvar, politý tmavou čokoládou a na sobě měl hoblinky z mléčné a bílé čokolády. Všem zůčastněným moc chutnal a nevěřícně se ptali, jestli fakt není z cukrárny. Takže jsem byla na svůj premiérový dort hrdá (i bez marcipánu ;o) ).
VymazatGratuluju, zni to moc dobre :-)
Vymazatdobry vecer, bohužel už jsem dosah města a všech větších obchodů, ani nemám možnost někam zajet- tz. neseženu cukr muscovado :( Mám doma ale třtinový, dá se použít místo něj ten? :/ krasny vecer ;)
OdpovědětVymazatBudou přicházet první gratulanti, to znamená udělat dort pro první hosty :D Je výýýýýborný! Akorát korpus se mi hodně lámal a drolil :/ Nakonec to dopadlo tak nějak remízou, pospojovala jsem ho, ale vzhled nic moc... Ale hlaně žeje dobrý :)
OdpovědětVymazatAnezka: ano, da
OdpovědětVymazatMalinkaL: mozna byl moc upeceny, kdyz se drolil - ja s tim problemy nemela, jen jednou, kdyz jsem ho tak nejak zapomnela v troube... No, hlavne, ze chutnal ;-)
Dobrý den, Lucie, mnohokrát Vám chci poděkovat za tento skvělý recept, pekla jsem teď v sobotu kamarádovi k narozeninám. použila jsem všechny ingredience přesně dle návodu. Byl to můj první dort v životě, který jsem pekla a ovace byly úžasné, ještě teď mi chodí na Facebook obdivné zprávy. Dort jsem pekla v remosce, krásně vyskočil do výšky a i se povedlo rozkrojit ho na tři části (měla jsem dlouhý nůž a ten jsem pomazala z obou stran máslem, aby klouzal). Myslím, že je rovněž důležité nevynechat při pečení to zakrytí alobalem, alespoň do remosky určitě. A taky to muscovado. Ještě jednou díky díky! Tereza
OdpovědětVymazatTereza: diky za zpravu, jsem moc rada, ze jste s dortem mela uspech :-)
OdpovědětVymazatKrásný večer, Lucie.=)
OdpovědětVymazatTenhle dort je vážně fantastický, tatínek je milovníkem čokolády. Zvolila jsem proto kombinaci 70% a 80% Lindtu a vyplatilo se.
Moc Vám děkuji za recept, za krásnou inspiraci, která se skrývá ve Vašem blogu a přeji krásný zbytek léta.=)
Petra
Petra: diky moc za mily komentar, jsem rada, ze se podaril :-) Hezky zbytek leta i Vam
OdpovědětVymazatTak dort jsem dělala malýmu ke 4. narozeninám, protože nebásnil o ničem jiném než o čokoládovém dortu...jak jsem měla z receptu strach, tak jsem pak byla nadšená. Je luxusní !!!
OdpovědětVymazatanonymni: to jsem moc rada :-)
OdpovědětVymazatAhoj Lucie, diky moc za fantasticky recepty i fotky, Tvoje stranky mi vzdycky zlepsi naladu, klobouk dolu, je to nadhera! Mam jeden dotaz - chtela bych upect tenhle cokodort, ale do naplne bych jeste chtela pridat ovoce (a protoze jsem zacinajici pekarka, tak nevim, jestli se to testo moc nerozmokva - napadlo me, ze bych polevu jeste doplnila zakysanou smetanou a visnema)- zkousela jsi to nekdy s necim? Dekuju predem za odpoved a zdar peceni! Kristina
OdpovědětVymazatMila Kristino, moc dekuju za mily komentar, jsem rada, ze muj blog dela nekomu radost :-)
VymazatDo naplne bych visne pridala klidne - svar je s cukrem, az budou takove jako sirupovate (jako tady - http://luciedvorakova.blogspot.cz/2011/07/2-narozeniny-opet-s-dortem.html). S polevou nevim, urcite to nebude zle, ale netusim, zda to bdue drzet.
Ahoj Lucie,
OdpovědětVymazattak jsem vyzkoušela v sobotu tenhle dortík upéct, ozdobila jsem ho pouze nastrouhanou mléčnou a bílou čokoládou přes sebe, což vypadalo vcelku pěkně, takové jednoduché.
Schovala jsem si pro sebe kousíček a zbytek se rozkrájel a snědl a já si na něho dnes vzpomněla a.. PANEBOŽE! Ten vlhkej korpus díky tomu jogurtu je neskutečnej! Tam by uvnitř snad ta poleva ani být nemusela. Je opravdu skvělej a všem čokoholikům doporučuji!! A tobě děkuju za skvělej recept:)
Markét:)
V puvodnim receptu byly cokoladove hoblinky, ktere neumim udelat. Jsem rada, ze chutnal :)
VymazatBohužel jsem se držela vašeho receptu a dost mě zklamal. Nápad se zakrytím formy alobalem, totální propadák,chvilku předtím než jsem ho měla oddělat, těsto začalo přetíkat přes okraj a vůbec nebylo upečené. Moje chyba příště se radši držet skoro originálního receptu na http://www.apetitonline.cz/recepty/1458-nejlepsi-cokoladovy-dort.html
OdpovědětVymazatA po mne chcete co? Abych vas politovala?
VymazatPo vás se chce abyste nekradla recepty, a neradila kdyz tomu nerozumite slecno :-)
VymazatZa prve budte tak laskava a neosocujte me z kradeze (odkaz na ten puvodni recept za Apetitu je hned ve druhem odstavci) a za druhe, pokud tady chcete diskutovat, tak se podepiste.
VymazatTady nekdo neunese kritiku...Katerina
Vymazathttp://www.psycholog-praha.cz/ruzne-formy-lecby-kontakty
VymazatJen upozorňuji na to, ze ne vsechny rady jsou dobre pro vsechny. A ze je urcite lepší péct bez, protože uz mám dost napečeno. Teda aspoň za mne. Očividně se vás to dotklo, ale psát lehce negativni komentáře nikde není zakázáno.
OdpovědětVymazatMarie
Kdybyste to hned napoprve napsala slusne a podepsala se, tak by se me nic nedotklo. Nesnasim, kdyz tady nekdo jen anonymne plka. Muj blog, moje pravidla.
VymazatDovolím si nesouhlasit, ale na mém prvním komentáři nic neslušného nebylo. Pouze vy nesnesete názor jiných a musíte reagovat arogantně! A co se pravidel týče, tak jsem si nikde nevšimla, že by bylo napsané, že při psaní komentářů se musí podepisovat. Už k tomu asi nemám co říct. Měla by jste si uvědomit, že ne vždy s vámi lidé budou souhlasit. Takový už je život. A my jsme spolu husy nepásly, aby jste se ke mě tak chovala. M
VymazatAno, vsimla jsem si, ze mate problem s porozumenim psanemu textu. Vas problem. Neni povinne navstevovat muj blog.
VymazatDobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Je velký rozdíl mezi přírodním krupicovým cukrem a "obyčejným"? Klára
OdpovědětVymazathttp://lmgtfy.com/?q=prirodni+vs+rafinovany+cukr
Vymazatdobry den, nemam rada moc sladke ci preslazene dorty, a proto bych se chtela zeptat, jestli toho cukru neni moc? Dekuji za odpoved
OdpovědětVymazatanonymni: nezdalo se mi... Muscovado i trtinovy sladi mene nez obycejny bily cukr
OdpovědětVymazatDobrý večer Lucie, aký priemer formy ste prosím použila?
OdpovědětVymazatMám rada Váš blog, robíte to dobre, nenechajte sa odradiť. ĎAkujem, Monika.
Monika: nejsem si jista, uz je to preci jen davno, ale myslim, ze 28cm
OdpovědětVymazatTenhle dort prostě nemá chybu! Místo jogurtu jsem dala bio kefír a byl báječnej! Díky :-)
OdpovědětVymazatanonymni: jsem rada, ze chutnal :-)
OdpovědětVymazatDobrý den, chtěla jsem se zeptat jestki tu čokoládu kterou nalámeme do kastrůlku společně s máslem a kávou děláme ve vodní lázni nebo tu vodu smícháme s ingrediencemi? omlouvám se jestli můj dotaz zní stupidně ale chystám se péct poprvé. Děkuji moc :)Nikola
OdpovědětVymazatještě jsem se chtěla zeptat, zda je možné tento dort udělat patrový jestli to spodní patro unese nebo stačí udělat klasický. Chci ho udělat k narozkám mého přítele. A ještě jeden dotaz, do jaké výšky ''vyroste''? A poslední dotaz :D ta drátěná podložka by mohl být i takový ten rošt do trouby? Ještě jednou děkuji Nikola
VymazatNikola: z te vody udelate kavu a tu date do kastrulku spolu s maslem a cokoladou - nedela se ve vodni lazni.
OdpovědětVymazatPatrovy jsem ho nezkousel, ale je dost hutny a tak si myslim, ze druhe patro unese. Do jake vysky vyroste si uz nepamatuju, pekla jsem ho vazne davno, ale myslim, tak 5cm v 28cm forme mel (ale ruku do ohne za to nedam). Mrizku muzete pouzit jakoukoliv, jde o to, aby vychladl s pristupem vzduchu odspoda a nevlhnul.
Dobrý den, dort je vážně skvělý. Akorát nechápu, proč byla moje poleva tak strašně řídká, že se s ní moc nedalo manipulovat, strašně z dortu stékala a na okrajích vůbec nedržela a to jsem vše dělala podle receptu. :-/ Holt příště musím ubrat smetanu.
OdpovědětVymazatAnonymni: poleva se pred potahovanim dortu musi vychladit a naslehat, tekuta neni
OdpovědětVymazatMilá Lucie,
OdpovědětVymazatděkuji za báječný recept. Moje dcera chtěla k narozeninám čokoládový dort, tak jsem zkusila tento a měl obrovský úspěch. Vůbec se nedá popsat, jak se všichni rozplývali nadšením. A navíc i já - úplný dortový laik - jsem všechno zvládla podle Vašeho návodu bez problémů.
Moc děkuju a přeju hodně úspěchů v kuchyni i v životě.
Lenka
Lenka: mam radost, ze se povedl :-) Diky za mily komentar a at se vam dari.
OdpovědětVymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatchtěla bych se zeptat na kolik porcí tento dort tak zhruba dá?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
OdpovědětVymazatchtěla bych se zeptat nakolik ta poleva ztuhne?
Ráda bych upekla dort kamarádce na oslavu, ale to znamená, že musí vydržet minimálně cca 15 minutovou cestu autobusem.
A máte nějaké speciální tipy na přesouvání a přenášení dortů?
Moc děkuji za odpověď, váš blog je pro mne vždy skvělou inspirací.
anonymni: je to prumer 28cm a je dost hutny, takze klidne na 16 porci
OdpovědětVymazatVallery: ja jsem ho tenkrat nesla v krabici pesky ctvrt hodiny a vydrzel to :-) Poleva v chladu docela ztuhla.
Dorty sestavuji a zdobim na takove papirove kartonove podlozce a i s ni je pak davam do krabice. Prodavaji je v cukrarskych potrebach.
Ahoj chtěla bych se tě zeptat, ta poleva co děláš tady je dost tuhá aby nestékala po dortu? děkuji Mišul
OdpovědětVymazatMisul: je treba nechat ji trochu zchladnout a pak teprve dort potahovat. V chladu potom zatuhne.
OdpovědětVymazatDobrý den Lucie,
OdpovědětVymazatjsem ráda, že jsem tento dort našla i tady u Vás. Už několik dní prohledávám internet a hledám ten nejlepší čokoládový dort, abych se vždy pozdě v noci vrátila na stránky Apetitu :-)
Chtěla bych tento dort péct jako patrový pro syna k 1.narozeninám. Upřímně, toto čokoládové patro bude pro nás ´velké´ a dětem bych chtěla upéct jako horní patro nějaký jednoduchý světlý piškot s lehkým krémem. Už jsem se dočetla, že potáhnout by teoreticky jít měl a druhé menší patro by taky měl unést. A chtěla bych se tedy zeptat jetsli nemáte recept na pravý marcipán nebo tip na jako-domácí kupovaný. Nemůžu nikde nic najít a už jsem skoro rozhodnutá slevit a vyrobit hmotu ze sušeného mléka, jíž je plný internet. A ještě jeden dotaz, myslíte že by šlo nahradit sýr Philadelphia, který máte v hodně receptech na krém (chtěla bych lehký, málo sladký bílý krém dovnitř) ricottou nebo tvarohem?
Děkuji moc.
Ať se Vám stále daří.
Vendula
Dobry den Vendulo, ja marcipan kupuji hotovy, nevim, jak bych s nevykonnym mixerem drtila ty mandle dostatecne najemno... Kupuji v eshopu Monaco Int, neni ani moc drahy...
VymazatCo se tyka nahrazovani Philadelphie tvarohem nebo ricotou, tak krem z toho bude urcite dobry, ale nemam zkusenost. Pouzivam vetsinou prave Philu nebe mascarpone, pokud potrebuji, aby to poradne drzelo, tak Phillu s maslem v pomeru 2:1...
At se dort povede :-)
Milá Lucie,
OdpovědětVymazatnáhodou jsem na internetu narazila na Vaše stránky a od včerejška se nemůžu odlepit. V sobotu musím mít hotové dva dorty, pro syna a manžela k narozeninám (slib před sedmi lety, že ani jednoho v den narozenin nikdy neošidím)...pro syna jsem inspiraci našla. Uchvátil mne ten šíleně barevný, říká se mu duhový? dort a i když mám z jeho přípravy trošku obavu, pustím se do ně...
No a pro svého muže, milovníka čokolády, jsem hledala nějakou čokoládovou lahůdku. Jaké milé překvapení, když jsem se začetla do nejlepšího čokoládového dortu! Už název mi napověděl, že je to dort, který můj muž ode mne pravidelně dostává už asi šesté narozeniny a miluje ho tak, že o žádném jiném už nechce slyšet. Ano. Je to recept z Apetitu a je naprosto famózní. Kdo ochutnal, šílel blahem. Občas někdo napíše, že poleva nejde rozetřít, že je řídká, že korpus nejde dvakrát rozříznout apod...ale opravdu jsem ho asi 6x dělala a musím říct, že v porovnání s tím, jak ve finále skvostně vypadá a jak je chutný, je jeho příprava naprostá sranda...
Jen v původním receptu je kefír, myslím 5 lžic kefíru, vy máte jeden malý jogurt..
Přeji Vám mnoho krásných příspěvků, a přeji je i nám, co si je moc rádi čteme. Mějte se krásně, budu se k vám ráda vracet pro inspiraci.
Vraťka
Diky za moc mily komentar a drzim palce, at se duhovy vydari :-)
VymazatDobrý den, Lucie, tento dort jsem puvodne objevila na strankach Apetitonline, dneska jsem se ho pokusila upect a totalni fiasko... pouzila jsem tedy jen obycejny cukr a misto podmasli zakysanou smetanu, tak nevim, jestli byla chyba zde... kazdopadne dort se pekl asi 4 hodiny a stale nebyl dopeceny a nakonec na povrchu hrozne ztvrdnul a pod tou ztvrdlou krustou se utvorila asi dvoucentimetrova vzduchova kapsa... testo ani tak nebylo dopecene. Netusite, v cem mohla byt chyba? Dekuji za odpoved, Marta
OdpovědětVymazatMarto, je mi lito, ale opravdu netusim, kde by mohla byt chyba, nic takoveho se mi nikdy nestalo. Jinak zakysna smetana ma cca 15% tuku, podmasli asi 1%. I kdyz nemyslim, ze by to bylo tim.
VymazatProsím o radu: šlo by do tohoto dortu udělat po upečení dírky a nalít tam ten sirup z malinového džemu a vody jako jsi to udělala u svatebního dortu s břečťanem? Bojím se, že se mi to srazí... Díky, Lucie
OdpovědětVymazatUrcite to jde, je to podobny recept.
VymazatUrcite je to vhodny korpus, ale netusim, co se dava pod fondan za krem, aby netekl. Mozna cokoladova ganache.
OdpovědětVymazatDobrý den, Lucie. Potřebovala bych, prosím pěkně, poradit. V pátek se chystám zkusit tento dort, ale chtěla bych dělat hned dva najednou, počítala jsem z dávky a půl - jeden velký pro hosty na mé narozeniny, druhý menší pro nevlastního taťku k jeho narozeninám. No, a mám trochu omezené vybavení. Zkoušela jsem, zda se velká a malá forma vejdou obě naráz do trouby - vejdou, sice tak akorát, ale vejdou. Teď se ale bojím, že ta, co je víc vzadu, bude rychleji a víc pečená, že se třeba ten větší korpus bude péct nestejnoměrně, když není pěkně na prostředku... Mohla bych je občas prohodit nebo pootočit - ale snese tohle těsto otvírání trouby během pečení??? Nebo bych je taky mohla upéct pěkně postupně, holt si na to udělat dvojnásobek času. Ale nestane se mi zatím něco s tím těstem, co bude na pečení čekat ve formě??? Nebo by třeba pomohlo dát ho zatím do lednice..?
OdpovědětVymazatCo byste dělala Vy? Vidím, že už je tu recept spoustu let, takže se nebudu divit, pokud už nečtete další komentáře... Ale kdyby náhodou, budu neskonale vděčná ;-) Děkuji, Magda
Dobrý den, děkuji za recept. Dneska peču podruhé, pro velký úspěch a na přání oslavence. První dort jsem ozdobila trochou šlehačky a čerstvými malinami, můžu vřele doporučit. Ještě jednou díky!
OdpovědětVymazat