Venku to vypadá, že zima už nikdy neskončí - což, jak doufám, není pravda - takže je potřeba se během čekání na jaro trošku ohřát nějakou dobrou polévkou. Optimistická brokolicově-zelená je to pravé pro někoho, kdo je skrznaskrz pesimista a začíná z toho mrazu venku uvažovat o... no... ještě nevím o čem.
Včera jsem bloumala po obchodě a vymýšlela a hned zase zavrhovala, co bude k večeři. Losos a pečené brambory? Ne, jsem líná tahat těžkou tašku. Pečené kuře? Ne, trvá to moc dlouho. Karbanátky? Ne, nechci nic smaženého. Prostě inspirace veškerá žádná. Mám totiž zamrzlej mozek. A pak jsem skoro zakopla o bedny plné krásných brokolic. Bezva! Cibuli, olej, koření, zakysanou smetanu a chleba doma mám. Jak se říká u nás doma: "polívka je grunt, ostatní je špunt."
Ingredience:
brokolice
olivový olej
cibule
kuřecí (nebo jiný) vývar
sůl, pepř, kmín
sýr Gran Moravia
zakysaná smetana
starší chleba
Postup:
Na olivovém oleji jsem nechala zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidala jsem kmín a na menší kousky rozebranou a pokrájenou brokolici. Zalila jsem to celé vývarem (mám v mrazáku zásobu luxusního kuřecího), osolila, opepřila, přidala ještě trochu vody, přikryla pokličkou a zmírnila oheň. Vařila jsem do změknutí brokolice (myslím, že tak asi 10-15 minut). Sundala jsem hrnec z ohně a rozmixovala brokolici tyčovým mixérem. Ochutnala jsem, ještě jsem přisolila a strouhla jsem tam trošičku sýra Gran Moravia. Potom jsem zcela mimo postup šla na "jedno" (dvě dvojky bílého). Po návratu jsem na pánvičce opekla chlebové kostičky (peču nasucho, s omastkem mi nejedou), které jsem nasypala na polévku s kapkou zakysané smetany.
Dobrou chuť.
Na brokolicové polévce mi nejvíce chutná opečený chleba. Ale mojí nejoblíbenější brokolicovou úpravou je neupravená. Umytá a samostatně chutná jako mladý hrášek. A ten miluju.
OdpovědětVymazatvýborný typ jak zužitkovat zbytek brokolice, protože pro jednoho je jedna celá brokolice moc...
OdpovědětVymazatLucko, polévka včera dopadla luxusně! Podle stavu mojí lednice jsem místo parmazánu a vína dodala žloutek rozšlehaný ve smetaně. Myslela jsem si, že bezmasou polévku budu mít pro sebe tak na 3, 4 jídla. Ouha, ona voněla, chutnala celé rodině a příště vařím přesně podle Tvého receptu :-)
OdpovědětVymazatto Janaen: jsem moc rada, ze vsem chutnala :-) Se zloutkem byla urcite moc dobra...
OdpovědětVymazatJa teda vynechala ten kmin, protoze ho nemusim, ale tenhle recept je luxusni! :) Miluju zeleninovy kremy, coz mi pripomina, ze taky musim podekovat za recept na dynovou polevku, ktery jsem uvarila obrovskej hrnec a byl za den pryc :)) Ze zbytku dyne jsem udelala dynovy placky a jeste dynovy salat a musim rict, ze doma z my dynovy manie po par dnech prestali byt tak nadseny jako ja :D
OdpovědětVymazatJsem rada, ze polevky chutnaji :)
VymazatLucie skvělé recepty.Mám dotaz,sýr philadelpia ani buko není u nás k sehnání,mohu se zeptat,čím ho nahradit?Moc děkuji,Bencová
OdpovědětVymazatJestli jde o cheesecake, tak jiny cream cheese (treba velka Tesca maji nejakou svou znacku, Kaufland taky)...
Vymazat