Recept na tuhle tvarohovou bábovku je od babičky. Ne od mojí, ale to nevadí - bábovka od jakékoliv babičky bývá totiž dobrá. Tahle je navíc díky tvarohu krásně vláčná.
250g měkkého tvarohu (z vaničky)
250g cukru krupice
250g změklého másla
4 vejce (zvlášť bílky a žloutky)
300g polohrubé mouky
prášek do pečiva
špetka soli
kakao
Troubu předehřejte na 170°C. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Tvaroh, cukr a máslo utřete do hladka. Vmíchejte žloutky. Přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Opatrně ho zapracujte do těsta. Větší část těsta přelijte do formy, do zbytku přidejte kakao. Lžící nebo vařečkou přeneste kakaovou hmotu na světlou a trošku jí tam zašťouchejte - tak bude bábovka krásně mramorová. Pečte zhruba hodinu - vyzkoušejte, jestli je hotová pomocí špejle (zapíchněte špejli do bábovky v místě, kde je nejvyšší. V případě, že je bábovka upečená, špejle zůstane po vytažení čistá. Pokud na ní ulpí vlhké drobečky, pečte ještě. Když už je bábovka na povrchu hotová a uvnitř ne, hoďte přes ní alobal). Upečenou bábovku vyklopte na mřížku a nechte vychladnout, potom můžete pocukrovat.
Miluju neděle.
Už jen ten recept vypadá moc dobře :-)
OdpovědětVymazatTak ještě jednou. Původní komentář, který jsem opět díky své zbrklosti nepřidala, obsahoval dotaz, čím to, že alobal (noviny, pečící papír), zabrání zhnědnutí. Nějak na to nemůžu přijít ani si to logicky odvodit a vysvětlit.
OdpovědětVymazatto Paja: pecu v normalni troube, takze shora se babovka pece pod rozzhavenou spiralou. Odtud jde teplo primo na babovku a ta se zvrchu "opece". Pokud uz je na povrchu hotova a uvnitr ne, zakryju ji alobalem (noviny si myslim, ze by mohly chytnout), takze spirala nepali primo na babovku a dale se neopeka uz hotovy vrsek, ale stale se dopeka vnitrek. No, rozumim tomu jako koza petrzeli, takze vysvetleni je mozna chybne, ale proste to funguje :-)
OdpovědětVymazatbábovka, ta mi vždycky připomene babičku
OdpovědětVymazattvaroh, ten mě dostane vždycky ...
Dělala jsem jednu v pátek a druhou včera (v neděli) večer - myslím, že to o kvalitách bábovky vypovídá dostatečně:-) Díky za recepis!
OdpovědětVymazatKateřina
to Katerina: neni zac, vyridim pochvalu na patricna mista :-) At zije tvarohova babovka!
OdpovědětVymazatDneska mě dvouletá dcerka začala bombardovat žádostí o "baboku", pak "bambonku", tak jsem se jala pátrat po nějakém novém a hlavně zaručeně dobrém receptu. V lednici byl už delší dobu tvaroh, takže tenhle recept se jevil jako ideální - a je opravdu super! Vím, kam chodit za kvalitními recepty. Díky, Lucie:)
OdpovědětVymazatpisudenik: diky, jsem rada, ze se povedla a chutnala :)
OdpovědětVymazatmůžu se zeptat jaký ten tvaroh má být ? tučný , polotučný , nízko? děkuji :)
OdpovědětVymazatanonymni: davam polotucny nebo tucny
OdpovědětVymazatDobrý den, recept vypadá moc pěkně. My doma děláme obdobu - jen zcela vypouštíme máslo a mouky dáváme jen 250 g. Je také moc dobrá.... Jinak je vše stejné i postup. Petra
OdpovědětVymazatPetra: neni to trochu suche, bez masla?
OdpovědětVymazatMě to suché nepřijde, ale musím zkusit tu Vaší - až se k tomu dokopu - dám vědět :-) Petra
VymazatPrávě ji baštím, a ještě pěkně za tepla.. Jen jsem neměla kakao, tak jsem jen přidala kousky hořké čokolády a je dokonalá!
OdpovědětVymazattak s kousky cokolady bych si dala hned :-)
VymazatDobry den, ziju v nemecku a tady jaksi nemaji polohrubou mouku. Da se babovka upéct i z hladké? Dekuju za odpověď. Adela 😊
OdpovědětVymazatJa mam za to, ze jo. Vzdyt Nemci maji Kugelhopf (nebo tak nejak).
Vymazat