Cvičení dělá mistra. A tak cvičím a doufám, že brzy ze mě bude mistr v oboru výroby macarons. Prozatím to se mnou vypadá tak půl na půl.
Co se mi daří?
- macarons už nepraskají
- mají požadované "patky"
- navrchu jsou krásně hladké
- vyrobit stejně velká kolečka
- vyrobit kolečka
- upéct dostatečné množství, aby se na všechny dostalo
Recept na "skořápky" je pořád stejný a je buď tady a nebo taky tady. Člověk jen přidá barvu podle nálady.
Náplň je tentokrát velmi jednoduchá, ale s neobyčejně dobrou a osvěžující chutí (recept od Tartelette):
250g Mascarpone
3 lžíce malinové marmelády bez zrníček
Mascarpone i marmeládu promícháme dohladka a pomocí cukrářského sáčku jí pak plníme macarons.
Teda, Lucka, Ty jedeš! Krásne farby a nádherné fotky! Perfecto! Ja som sa k macarons ešte nedostala, navyše som ich prvý raz ochutnala v Erhartovej cukrárni a priznám sa, že mi moc nechutili. Boli tak strašne sladké... tak neviem či to bolo tým, že ich urobili extra sladké, alebo či sú také super sladké i originálne...
OdpovědětVymazatDiky Viki, skoro se cervenam... :-)
OdpovědětVymazatMacarons jsou dost sladke a hodne zalezi na tom, co das jako napln, aby se to srovnalo... Ted se chystam vyzkouset tvaroh, abych je trosku osvezila... Jinak z Erhartovy cukrarny jsem nemela, nevedela jsem, ze je delaji. Zatim mam ozkousene a pro sebe oznamkovane: Paul(2-), Cafe Saint-Tropez(3), BonBon(5) a potom Laduree a Pierre Herme oba za 1 s hvezdickou, ale jezdit pro ne pravidelne do Parize nebo Londyna... To by asi neslo...
Ty macarons jsou teď nějak v kurzu. Já se do nich dnes taky pustila, ale přiznávám, že Pierre Herme ze mě asi nikdy nebude. Hlat mi jdou lít rustikální kousky než tyhle dokonale uhlazené a všechny stejně velké :)
OdpovědětVymazatNo ze me asi taky ne, nejvetsi praci mi vzdycky da vybrat aspon 3 stejne velke kousky... :-)
OdpovědětVymazat..tak si robte kružnice na pečící papír :-)))
OdpovědětVymazatViki, to jsem zkousela, bohuzel ta hmota je dost tekuta, takze se pak roztece do stran. A vzhledem k tomu, ze asi davkuju z cukrarskeho sacku pokazde jinou davku, tak je pak kazdy macaron jinak velky... Ja proste nejsem moc sikovna no... :-)
OdpovědětVymazatVáš blog vypadá velmi chutně, nad makronkama žasnu, vypadají naprosto profesionálně! Musím je taky zkusit neb je miluju, ty dva recepty se liší v množství krupicového cukru, v jednom receptu je 25 g a v druhém receptu je 50 g. Prozraďte, jaké množství lépe funguje?
OdpovědětVymazatDíky
Martina
Martino, diky za pochvalu :-)
OdpovědětVymazatCo se tyka mnozstvi cukru, tak recept z 50g jsem pouzila jednou a od te doby pouzivam ten s 25g... Zadny rozdil nevidim... Podle me tam jde jen o to, aby se cukrem zpevnil ten snih...
Já nevím co je Tonka fazole :-( Fazolí mám doma spoustu, ale žádná není Tonda... :-)
OdpovědětVymazatto Anonymni: :-) Tonka fazole je takova vonava fazolka, ktera se pouziva do peciva a do parfemu... (http://en.wikipedia.org/wiki/Tonka_bean)
OdpovědětVymazatsú krásne. skúsila som, ale popraskali mi a celkovo boli veľmi krehké a lámavé. ako sa ti podarilo aby nepraskali? máš na to nejaký tajný tip?
OdpovědětVymazatKrása! Koľko ich vyjde z tejto jednej dávky?
OdpovědětVymazatPlánujem sa do nich pustiť!
to anonymni: ze zacatku mi taky praskaly a myslim, ze to je bud preslehanim snehu nebo prilis vysokou teplotou v troube... Taky je potreba je nechat poradne "zaschnout" pred tim, nez je das do trouby. Zajimave je, ze ted naposled jsem je delala jen jako ozdobu na dort, moc jsem se s tim neparala a vysly skvele :-) Jinak krehke jsou, s tim clovek nic nenadela - doporucuju je nechat na plechu uplne vystydnout, nez je budes sundavat, vychladle tak krehke nejsou.
OdpovědětVymazatTipy jak na macarons najdes take zde: http://freepdfhosting.com/e297c15414.pdf
Kolik jich je presne nevim, nikdy jsem to nepocitala, ale recept, ktery pouzivam, rika, ze by jich melo byt 25-30 (slepenych)
Ja mam jeden velky problem. Uz trikrat som robila podla tvojho receptu makarony, pozrela nehorazne vela videi ako to robit a stale sa nedari. Vzdy ked do senu pridam cukor a mandle tak cesto je riedke a rychlo tecie. Co robim zle? uz som zufala
OdpovědětVymazatahoj, robila som makaronky s malinovym mascarpone presne podla receptu, na drzhy den mi ale uplne cele nasiakli od mascarpone a zvlhli, iz nie su vobec chcrumkave ale naozaj cele mokre. co som mohla spravit zle? Lucia
OdpovědětVymazatLucia: nekdy se mi to u naplni, ktere v chladu netuhnou, stava take - nevim, jak tomu predejit, ale pripisuji to spatne udelanym macarons...
OdpovědětVymazattak dufam ze sa to nabuduce zlepsi :)) dakujem
OdpovědětVymazatLucia: drzim palce a kdyztak pro info - u cokoladovych naplni se mi to nikdy nedeje
OdpovědětVymazatHezký den Lucko,
OdpovědětVymazatchtěla bych se zeptat v čem je fígl na hladký povrch makrónek? :)Ty moje vypadají jako ty Vaše citrónové, nožička je spíš kolem a povrh mírně hrbolatý. Je to v konzistenci těsta? Zatím jsem je dělala jen 2x a pokaždé mám hmotu hustší, takže při nastříkání na plech se ani nehne. Asi by měla být tekutější, aby se na plechu mohly vyhladit... Tyhle malinové makrónky už máte perfektní, tak doufám, že to není jen změnou trouby :).
Lucka
Lucko, pokud mate dostatecne jemne namlete mandle, tak by to nmelo zaucit hladky povrch macarons. Pokud mate moc huste testo, zkuste jeste chvilku michat... Tyhle malinove jsou vlastne jedny z prvnich a takhle pekne se mi v druhe troube nedarily... Ted mam zase jinou troubu a chystam se na pokus :-) Bohuzel zadnou univerzalni radu nemam - zda se mi, ze si ty zatroleny macarons delaji, co chteji ;-)
OdpovědětVymazatPoužívám mandlovou mouku, zkusím méně našlehat bílky nebo víc promíchávat těsto, aby bylo tekutější. Děkuji :)
OdpovědětVymazatLucka
Nádhera!!! Ja uz zkousela nekolikrat, ale porad se mi nedari. Dnes se konecne u nekterych udelaly "nohy", ale po dalsich minutach peceni zacaly klesat a pripalovat se a to jsem pritom uz snizila teplotu ze 180 na 160 a pri tech 160 pekla 10 minut. Zacinam byt zoufala. Konecne mi aspon došlo, ze "nohy" se povedou, kdyz tolik nepresleham bilek, ale nevim, co delat s tim zhnednutim :-( Ale opravdu obdivuju vsechny vase prenadherne macarons :-) a ty barvy! moje jsou takove blede a to tam sypu skoro pul balicku :-(( Jana
OdpovědětVymazatJano, tento recept mi s novou troubou uplne prestal fungovat, zkuste nektery muj novejsi, treba se podari :-) Barvy pouzivam gelove, jsou koncentrovanejsi...
VymazatZdravím,
OdpovědětVymazatmoc Vám fandím, loni jsem podle některého z vašich receptů zkoušela macarons na Vánoce a musím se pochválit, že na první pokus mi vyšly skvěle a všem moc chutnaly ;)
dělala jsem ale jen bezbarvé, nevím, kde seženu gelové barvičky? poradíte?
také nevím, kde sehnat bezjadérkovou marmeládu malinovou - mamka miluje maliny a chtěla by letos s malinovomascarponovou náplní a já nemohu sehnat bezzrníčkovou marmošku... dělal Schwartau, ale našla jsem, že už se nevyrábí snad...
Děkuji za rady.
Petra ;)
Petro, gratuluju k povedenym macarons, to se jentak nekomu nepodari :-) Gelove barvy pouzivam Wilton, koupit se daji napr. ve Fiala Praha, nebo pres internet. Bezjaderkovou marmeladu z si vazne nepamatuju, kde jsem koupila, ale pokud mamince zrnicka nevadi, tak to jde samozrejme i s tou zrnickovou.
VymazatAhoj Lucko,
OdpovědětVymazatMůj třetí pokus, opět podle tvého receptu, dopadl zase na jedničku, sice mám jinou barevnou kombinaci (slaďoučce růžové skořápky a lila krém). A neměla jsem malinovou marmeládu, tak jsem hodila na máslo mraženou lesní směs, zahustila škrobem a propasírovala, smíchala s mascarpone a bylo to prostě dokonalý!
Moc za Tvůj blog díky!
Eva
to je dobre, ze se dari :)
VymazatVždy přešlehám sníh! Ale tenhle recept vypadá tak skvěle, že to budu zkoušet dokud se mi to nepodaří! :)
OdpovědětVymazattak drzim palce :)
VymazatAHoj Luci,nádhera tyhle stránky, díky za inspiraci!! Makronky jsem zkusila i když jsem opravdu začátečník a musím říct že až na pár kousků se mi /asi díky silikonové podložce na makronky/ celkem vydařily. Mohly by být hladší ale byly super. BOhužel co se mi nedaří je náplň do těch malinových. Zkoušela jsem to 2x a pokaždé se mi mascarpone s marmeládou srazí.Nevíš čím to může být? je pravda že mascarpone bylo z ledničky a marmoška teplá /a někdo mě upozornil že by to mohlo být tím? opravdu je to možné? nebo nekvalitní marmeládou? vzala jsem jednu z nejlevnějších a se zrníčkama :-) Díky, Jana
OdpovědětVymazat....a můžu ještě kde sehnat kandovaný zázvor co máš v jiných macarons? Jana
OdpovědětVymazatJana: ano, srazeni mohlo byt zpusobeno rozdilnymi teplotami. Napravit se to da tak, ze se krem necha v teple a pak se dukladne rozsleha metlickou nebo rucnim slehacem.
OdpovědětVymazatKandovany zazvor jsem kupovala v Diana, svet orisku.
Dobrý deň Lucka,
OdpovědětVymazatdnes som objavila Vašu stránku a hneď som aj musela skúsiť macarons,vyzerajú tak krááásne!Robila som žlté a ružové,krásne farby som mala,ale po upečení stratili takú živú farbu a zvrchu sú také do hneda...piekla som ich 15min,neviete poradiť čím to je?Vy ich tu máte také krásne farebné...používam tiež gélové Wilton farby,ale od toho to asi nezávisí..Takisto sa mi popraskali,iba na prvom plechu boli krásne hladké a ďalšie boli popraskané.Ale chutia super! Ďakujem za odpoveď.
anonymni: projdete si vsechny recepty na macarons, co jsou tady plus diskuze pod nimi, nebot macarons jsou potvory a je mnoho faktoru, ktere mohou zpusobit neuspech. Zasadni je mit spravne uslehany snih a vymichanou hmotu. Teplotu peceni si take kazdy musi vychytat podle sve trouby. At se podari :-)
OdpovědětVymazatMusím vám pochválit recept. Zkoušely jsme makronky s kamarádkou poprvé a výsledek se nad očekávání povedl! :)
OdpovědětVymazatNa internetu je tolik různých receptů, takže jsme moc rády, že jsme si vybraly zrovna ten váš! ;))
anonymni: dekuji, to me moc tesi.
OdpovědětVymazatMilá Lucie, předem chci říct, že Váš blog mám opravdu ráda. Našla jsem ho před cca. 2 lety, když jsem pátrala po dokonalém receptu na makronky. Dlouho jsem se k nim odhodlávala, až jsem usoudila, že narozeniny mé maminky jsou tou pravou příležitostí je vyzkoušet. No, co si budeme povídat, na první pokus zdaleka nedopadly dle mých představ. Jsem přesný příklad toho, jak se to dělat NEMÁ. Sníh jsem přes veškerou snahu asi ušlehala málo (příště budu šlehat do bezvědomí a snad to dopadne :-) ), hned v půlce prvního plechu mi praskl cukrářský sáček, těsto mi teklo úplně všude a ještě ke všemu jsem jak na potvoru nemohla ujídat, protože mám v těhotenství respekt před syrovými bílky. Do toho se má 21 měsíční dcera rozhodla, že mi musí nutně asistovat a když jsem plácala zbytek těsta na plech čajovou lžičkou, tak jásala, že maminka dělá puntíky a chtěla do nich píchat prstem. Kolečka se mi roztekla v nevzhledné placky a po upečení makronky nevyskočily. Kdo hádá, že mi praskly všechny do jedné, má deset bodů. Chuťově jsou vynikající, ale jejich vzhled nejlépe vystihla má drahá prvorozená slovy: "Blamboly (=brambory). Ne, neci, nelibí se mi." Tudíž máte můj obdiv za Vaše úžasné, jistě chutné a hlavně nádherné výtvory. Jana
OdpovědětVymazatJana: diky za mily komentar. Doufam, ze dalsi pokusy budou lepsi a ze na macarons nezanevrete ;-)
OdpovědětVymazatAhoj Luci, tak jsem neodolala pokusila se upéct macarons podle tvého receptu (k tomu jsem zkoukla snad 1000 videí na youtube). Musím uznat, že mám před sebou ještě spoustu zkoušení...na 1. pokus mi všechny popraskaly (předpokládám, že jsem měla moc tuhé těsto). Na 2. pokus jsem měla těsto mnohem řidší, takže se krásně schovaly špičky z nanášení a při pečení popraskalo jen pár. Nicméně mi vznikly takové nadýchané oválky bez nožičky a zaboha nevím proč :( Jinak chuťově byly výborné. Taky chválím blog a vyzkouším určitě i další recepty. Přeji hezký den.
OdpovědětVymazatKatka
Dobrý den Lucie,
OdpovědětVymazatobdivuji Váš blok už dlouho a postupně se snažím péct ty dobroty, o kterých tu píšete a které tak skvěle fotíte. Tento podzim nastala u mne doba macarons a chci se zeptat: Rozhodla jsem se, že dcerce na charitativní den do školy napeču macarons, aby je tam mohla prodávat, ale nevím, jak dlouho dopředu mohu "skořápky" napéct, jak dlouho vydrží dobré. Poradíte mi? Díky Lenka R. PS: Jinak máte můj obdiv, co všechno zvládáte!
Katka: diky :-) Zkus nejaky novejsi recept, co mam tady na strankach, menila jsem ho a ted se mi dari lepe
OdpovědětVymazatLenka: ja je skladuji nenaplnene v mrazaku v zip-lock sacku a 24h pred servirovanim je naplnim a necham rozlezet. Kdyz je to ale tahle napln z mascarpone, ktera je vlhka, tak staci naplnit vyslovene par hodin pred konzumaci. Tak at se podari :-)
Dobrý den Lucie ještě jednou, máte nějaký zaručený fígl na patku makronky? Někdy se mi vytvoří, někdy ne a štve mne to :o)
OdpovědětVymazatDíky za odpověď.
Lenka R.
Lenka: proctete si recepty a komentare k nim. Je to kombinace mnoha faktoru.
OdpovědětVymazatAhoj, mám takový dotaz :-) Když makrónky naplním mascarpone, rozmočí se. Čím myslíš, že by to mohlo být? Měla bych je nechat uležet při nižší teplotě? Nebo jsou duté (to si ale nemyslím...)? Nenapadá tě prosím, čím by to mohlo být? Díky moc :-)
OdpovědětVymazatMuze to byt spatne upecenymi macarons (malo), ale take proste mascarpone pousti vlhkost rychleji nez cokoladova ganache nebo maslovy krem a tak vlhnou rychleji. Bud je napln jen par hodin pred konzumaci nebo nastav mascarpone trochou masla, aby to v chladu zatuhlo a nevlhlo.
VymazatAhoj, měla jsem trošku podobný problém. Makronky peču už poměrně zdažile, ale poprvé jsem vyzkoušela mascarpone, ale s čerstvými prolisovanými malinami a troškou moučkového cukru. Ta chuť byla úžasná! Ovšem ten krém vypadal na pohled děsně! Mascarpone se jakoby zdrclo a dokonce mi vůbec nechtělo lézt ze zdobicího sáčku, musela jsem to plnit lžičkou. A po jednom dni se makronky na plochých stranách "rozmočily". Dýl stejně nevydržely, jen se po nich zaprášilo, ale! Jak to udělat, aby mascarpone utvořilo s malinami spojitou hmotu a ne směs, kde je jasně vidět, co jsou maliny a co mascarpone? Ta chuť byla totiž opravdu skvělá a jsou hlasy po jejich opětovném upečení... Děkuji za názor.
VymazatPokud byly maliny prolisovane (jakoze prepasirovane a tedy z nich bylo pyre), tak jsi asi mela rozdilne teploty mascarpone a malin. Musi to byt ve stejne teplote (nejlepe asi pokojove), aby se to nezdrclo. Jestli byly maliny na vetsi kousky, tak se to samozrejme v kompaktni hmotu nespoji.
VymazatCo se tyka vlhnuti macarons - vsechny a vzdy vlhnou a je to tak spravne, proto se nekonzumuji hned po naplneni. Zalezi na zvolene naplni, ty ktere nejsou prilis vlhke a v chladu tuhnou, tak ty vydrzi dele, takove, jako je prave mascarpone nebo treba marmelada, se musi konzumovat drive.
Ahoj, díky za radu, maliny byly samozřejmě propasírované - na pyré, takže si myslím, že to mohlo být tou teplotou. Příště to nechám všechno odstát venku i s vejci, bude to asi nejjistější. Poslední dobou mě spíš štve jiná věc - nemůžu vychytat teplotu v troubě! Vždy první plech je paráda, druhý mi popraská, naznačovalo by to, že musím péct na nižší stupeň, ale prostě se mi to ještě nepodařilo vychytat :-/ Nevzdám se. Dnes večer jdu na fialkové, mám už všechny propriety, tak snad to klapne... ;-)
Vymazattak drzim palce :)
VymazatDlouho jsem odolávala a nakonec jsem je zkusila upéct, neudělala se mi ta "nožka", ale byly koukatelné, náplň jsem použila rozvar z rybízu s mascarpone. I přesto, že nebyly dokonalé, tak si rodina moc pochutnala. Chystám se na druhý pokus, a doufám, že se mi podaří minimálně jako ty první.
OdpovědětVymazatDrzim palce, at se povedou :)
VymazatJak dlouho, prosím, vydrží makronky s tímto krémem? Cthěla bych je napéct jako vánoční cukroví...samozřejmě myslím v případě, že se po nich nezapráší dříve, než se stihne krém zkazit :))
OdpovědětVymazatMacarons muzete upect i 3 tydny dopredu a zamrazit je v doze nebo zip-lock sacku, plnit timto kremem opravdu jen par hodin pred podavanim - hodne od nej macarons vlhnou. Jinak pokud by byl krem na bazi cokolady nebo masla, tak 2-3 dny v lednici.
VymazatDobrý den, prosím o radu - kde je problém, mám-li příliš tekuté těsto - a to při každém pokusu podle několika receptů? lze vytvořit pomocí cukrářského sáčku (po odstátí) pevnou krustu nahoře a " bublinky" vespod? děkuji :)
OdpovědětVymazatTed pouzivam tento recept - testo urcite neni ridke, tak zkuste.
Vymazathttp://www.chezlucie.cz/2012/03/jour-du-macaron-macarons-s-bilou.html