pondělí 26. dubna 2010

Thajské kuřecí kari s krevetami

Po delší době - konečně naslano. Tentokrát jsem nevařila já, ale můj drahý. Bylo to fajn - ochutnám něco nového a nemusím mýt nádobí.

On: přišla bys v uterý na večeři?
Já: jasně, co budeš vařit?
On: kari
Já: nebude to náhodou pálit?
On: jen trošku
Já (nahlas): oukej
Já (v duchu): naštěstí je dole v baráku pizzerka

Co se týká ingrediencí, byla jsem jak Alenka v říši divů. Kokosové mléko, červená kari pasta, citrónová tráva, bambusové výhonky, rybí omáčka (jééžišmarjááá). V životě jsem nic z toho v kuchyni nepoužila. Když jsem to viděla, začala jsem v duchu přemýšlet, jakou pizzu si objednám. Nakonec bylo ale všechno jinak - večeře byla dokonalá. Tolik nových (a dobrých) chutí!

Ingredience:
jasmínová rýže
2 kuřecí prsa
1 lžíce olivového oleje
1,5 lžíce červené kari pasty
1 plechovka kokosového mléka
1 lžička rybí omáčky
šťáva z půlky limety
2 výhonky (nebo co to je) citrónové trávy
několik bambusových výhonků
hrst krevet
hrst cherry rajčátek
hrst koriandru


Postup:
Jak jsem tak vypozorovala, je dobré si všechny ingredience nakrájet a připravit k ruce, protože příprava je rychlá. Začne se tím, že se dá vařit rýže.
Kuřecí maso nakrájené na kousky zprudka osmažíme na oleji ve woku. Vyndáme ho a dáme stranou. Do woku dáme kari pastu a asi minutu ji necháme prohřát. Přidáme kokosové mléko, rybí omáčku, limetovou šťávu, podélně rozkrojenou citrónovu trávu a bambusové výhonky. Do woku vrátíme maso a přihodíme krevety. Vaříme, dokud není maso měkké (asi 5 minut), občas zamícháme. Nakonec vhodíme přepůlená cherry rajčata a koriandr. Před servírováním vyndáme citrónovou trávu.

Kari bylo jen lehce pikantní, kokosové mléko a rýže pálivost utlumily. Mňam - a to jsem si chtěla, já bláhová, dávat pizzu!

středa 21. dubna 2010

Chocolate chip cookies

Čokoládové sušenky se jedí snad v každém druhém americkém filmu. Když mají problém dospělí (většinou ženy), přichází na řadu obrovský kýbl zmrzliny, velká lžíce a noční vysedávání v kuchyni. Jsou-li smutné děti, maminka upeče čokoládové sušenky, dítě je vyfasuje spolu se sklenicí mléka a všechno je oukej. Sušenky si ale můžeme upéct i bez dětí a bez problémů.

Je to velmi jednoduché, recept jsem zase drze převzala z joyofbaking.com

Ingredience (asi na 40 sušenek):
230g změklého másla
150g cukru krupice
150g třtinového cukru
2 velká vejce
1,5 lžičky vanilkového extraktu
300g hladké mouky
1 lžička sody
špetka soli
270g hořké čokolády
100g vlašských ořechů (je možné vynechat)

Postup:
Předehřála jsem troubu na 190°C. Dva plechy, které jsem pak v troubě střídala, jsem vyložila pečícím papírem.
Rozmíchala jsem v míse máslo, přidala oba cukry a spojila. Vmíchala jsem jedno po druhém vejce, pořádně je zapracovala do hmoty a přilila jsem vanilkový extrakt.
Do druhé mísy jsem prosála mouku se sodou a sůl, přidala jsem máslovo-cukrovo-vaječnou směs a zpracovala dohromady. Nakonec jsem lehce vmíchala čokoládu a ořechy, oboje nasekané na kousky.
Z hmoty jsem pomocí dvou lžic tvořila "něco jako koule" o velikosti golfových míčků, které jsem kladla asi 10cm od sebe na plech. Sice jsem tomu moc nevěřila, ale v troubě se během 12ti minut proměnily v krásné placaté sušenky.

Předpokládám, že pokud bych použila čokoládové čočky místo nasekané čokolády, tak by sušenky vypadaly, tak, jak mají, protože čokoláda by se tolik neroztekla. Každopádně výsledkem byla plná máslová chuť s čokoládou a ořechovým "ocasem", křupavá krusta na povrchu a tak akorát měkký vnitřek.

Tak, tohle je třetí (resp. čtvrtý - a poslední) recept ze skupiny "sladkostí na objednávku". I když to bylo náročné, bylo to bezva. A bylo toho fakt hodně.

úterý 20. dubna 2010

Čokoládové muffiny

Po čokoládových koláčích s ořechy přišly na řadu čokoládové muffiny. Někomu by se mohlo zdát, že té čokolády je možná moc (paní pokladní v obchodě koukala trošku divně, když jsem kupovala sedm čokolád). Tohle je ale teprve začátek.

V mém repertoáru se zatím žádné čokoládové muffiny nenacházely, takže jsem zaskočila pro inspiraci opět k paní Jaworski. Její stránky jsou skvělé; všechny recepty fungují, popisuje i možné problémy při pečení a jak jim předejít.

Ingredience na 12 pěkných muffinů:
113g rozpuštěného másla, alespoň trošku vychladlého
2 velká vejce
240ml podmáslí
2 lžičky vanilkového extraktu
230g hladké mouky
60g holandského kakaa
250g třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička sody
špetka soli
170g hořké čokolády

Postup:
Protože mi došly papírové košíčky na muffiny, vystříhala jsem z pečícího papíru čtverce (asi 15cmx15cm) a vyložila jimi jednotlivé důlky silikonové formy. Troubu jsem zapnula na 190°C.
V jedné misce jsem prošlehala vejce s podmáslím a vanilkovým extraktem a přidala máslo. Do druhé misky jsem dala cukr, prosála mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl. Vmíchala jsem čokoládu nasekanou na kousky (podle receptu se mají použít čokoládové čočky, ty jsem ale neměla). Tekuté ingredience jsem vlila do sypkých a pomocí gumové stěrky jsem lehce promíchala; jen tolik, aby se ingredience spojily. Je třeba dát pozor a nepřemíchat těsto, jinak by muffiny byly tvrdé.
Hmotu jsem rozdělila do formy - důlky byly skoro úplně plné (a ještě mi dost těsta zbylo, takže jsem v miskách na crème brûlée upekla navíc tři velko-muffiny na ochutnávku). Dala jsem péct na 20 minut, špejlí jsem do muffinů píchla a dala jim pro jistotu ještě 5 minut.
Díky velko-muffinům navíc, jsem tentokrát mohla ochutnat - což jsem také ráda udělala. Muffin jsem ještě rozkrojila a pomazala marmeládou z lesního ovoce. Mmmmm, to byla dobrota!

Čokoládovým muffinům jsem upekla ještě malinové brášky, aby jim v krabici nebylo smutno.

neděle 18. dubna 2010

Chocolate shortbreads


Tak dlouho jsem se vychloubala, jaká jsem šikovná cukrářka, až se mi to vymstilo.

Kamarádka: upekla bys mi něco sladkého na oslavu do práce?
Já: jistěěěě... Jukni na nějaký recepty a dej mi vědět.
Kamarádka: cheesecake, čokoládový koláč, dva druhy muffinů, cookies... Bude nás tak 16 lidí...
Já: a sakra...

No nakonec jsem si vzala na půl dne dovolenou, vzdala cheesecake a začala s čokoládovým koláčem.

Netuším, jak se do češtiny překládá 'shortbread', ale myslím, že těsto je něco jako linecké. Recept je převzatý z joyofbaking.com. Z uvedeného množstvé jsem upekla dva koláče, každý o průměru 20cm.

260g hladké mouky
50g kakaa holandského typu
1/2 lžičky soli
230g změklého másla
200g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
2 velké žloutky
---
180g kvalitní hořké čokolády (použila jsem čokoládu se 70% kakaa)
60g másla
35g nesolených loupaných pistácií - nasekaných
35g pekanů - nasekaných

Předehřála jsem troubu na 180°C, obě vroubkované formy jsem vyložila pečícím papírem.
Do větší mísy jsou prosála mouku, kakao a sůl. V jiné míse jsem utřela máslo s cukrem dohladka. Přidala jsem vanilkový extrakt a důkladně vmíchala žloutky; jeden po druhém. Přidala jsem mix mouky s kakaem a rukama vypracovala tuhé těsto.
Rozdělila jsem ho na poloviny a každou jsem pečlivě namačkala do formy. Pekla jsem 25 minut.
Zatímco se koláče pekly, připravila jsem polevu.
Ve vodní lázni jsem rozpustila nalámanou čokoládu a máslo, promíchala jsem to polevu dohladka a polila s ní oba koláče. Uhladila jsem povrch špachtlí a každý koláč posypala jedním druhem ořechů. Dala jsem přes noc vychladit do lednice.


Je asi jasné, že z kulatého dortu se (nenápadně) ochutnává jen těžko, takže jsem neochutnala a drze oba kusy poslala na oslavu. Kamarádka říkala, že s pistáciemi byl lepší a že jim chutnalo. Ufff.

sobota 10. dubna 2010

Čokoládový cheesecake

Co člověku zbývá, když mu v lednici překážejí dvě vaničky Philadelphie a zbytek čokoládové polevy, než si udělat cheesecake. Tenhle je tedy ze zbytků, což zní děsně - když ale máte v lednici zbytky z kvalitních potravin, nemůže to vyjít špatně.

Korpus se standardně dělá z rozdrcených sušenek smíchaných s rozpuštěným máslem. Sušenky doma nemívám, rozhodla jsem se tedy pro korpus jiný.

100g změklého másla
20g cukru krupice
120g hladké mouky
špetka soli

Zapnula jsem troubu na 180°C. Vyšlehala jsem máslo s cukrem, přidala mouku a sůl a vypracovala jsem těsto. Vroubkovanou formu (průměr 20cm) jsem vyložila pečícím papírem a na něj rozprostřela těsto. Namačkala jsem ho do všech záhybů. Dno jsem propíchala vidličkou a dala na 20 minut péct, až těsto zezlátlo. Troubu jsem ztlumila na 160°C.

V mezičase jsem připavila krém.

250g krémového sýra (Philadelphia)
70g cukru krupice
zbytek čokoládové polevy (cca 100g čokolády +50ml smetany ke šlehání)
1 vejce
lžička vanilkové esence
3 lžíce smetany ke šlehání

Vymíchala jsem sýr s cukrem dohladka. Do sýra jsem přidala rozpuštěnou čokoládovou polevu a promíchala. Vmíchala jsem vejce, vanilkovou esenci a smetanu ke šlehání. Hmotu je třeba míchat jen tolik, aby se všechny ingredience spojili, ale krém se nenašlehal.
Krém jsem přendala do předpečeného korpusu, uhladila, párkrát s formou bouchla o stůl, aby se uvolnily vzduchové bubliny a dala péct ve vodní lázni (do trouby jsem vložila vyšší pekáč, do něj položila formu a nalila horkou vodu tak, aby forma s koláčem byla ponořená asi do 2/3 výšky).
Pekla jsem asi 40 minut, až byly kraje koláče pevné a střed se ještě trošku klepal. Nechala jsem ho zchladnout a na noc jsem ho šoupla do lednice.

Cheesecake vyšel náramně - sametová konzistence, typická chuť krémového sýra s kapkou hořkosti z čokolády. Doufám, že mým strávníkům bude chutnat a nikdo nepozná, že je ze zbytků...

úterý 6. dubna 2010

Velikonoce

Vždycky si říkám - nebudu sledovat předpověď počasí, stejně kecaj' - a pak stejně podlehnu a podle jejich předpovědi si naplánuju víkend. Bude hnusně, zima, déšť a kdovíjaká pohroma. Nejlíp zůstat doma a něco dobrého si navařit a napéct. Velikonoce přímo lákají vyzkoušet spoustu dobrot, které jsem nikdy nedělala. Beránek, mazanec, nádivka, telecí, jehněčí a bůhvícoještě.

Předpověď se ale nesplnila, naopak bylo krásně. Místo víkendového kuchařského maratonu jsme tedy s drahým vysedávali ve Viničním altánu, courali po Praze a užívali si sluníčka. Abychom neumřeli hlady, tak jsme se i vaření a pečení lehce věnovali.

K obědu jsme měli kuřecí vývar s bylinkovými nočky a zeleninou (sežrán nekompromisně bez fotodokumentace) a telecí řízky se šťouchanými bramborami s jarní cibulkou.


Jedlé dárky se u nás v rodině (a u drahého zjevně taky) setkávají s kladnými ohlasy, takže jsem se pustili do výroby borůvkových zajíčků. Chudáčci nám trošku zmodrali a taky jim padaly hlavičky, ale zamaskovali jsme to mašlí a voilà!


A nakonec, protože mi bylo jasné, že pondělní ráno se neobejde bez pomlázky a "dejte vejce malovaný" a taky proto, že vajíčka natvrdo jsou hnus, vyrobili jsme velikonoční macarons v jarních barvách.