středa 21. dubna 2010

Chocolate chip cookies

Čokoládové sušenky se jedí snad v každém druhém americkém filmu. Když mají problém dospělí (většinou ženy), přichází na řadu obrovský kýbl zmrzliny, velká lžíce a noční vysedávání v kuchyni. Jsou-li smutné děti, maminka upeče čokoládové sušenky, dítě je vyfasuje spolu se sklenicí mléka a všechno je oukej. Sušenky si ale můžeme upéct i bez dětí a bez problémů.

Je to velmi jednoduché, recept jsem zase drze převzala z joyofbaking.com

Ingredience (asi na 40 sušenek):
230g změklého másla
150g cukru krupice
150g třtinového cukru
2 velká vejce
1,5 lžičky vanilkového extraktu
300g hladké mouky
1 lžička sody
špetka soli
270g hořké čokolády
100g vlašských ořechů (je možné vynechat)

Postup:
Předehřála jsem troubu na 190°C. Dva plechy, které jsem pak v troubě střídala, jsem vyložila pečícím papírem.
Rozmíchala jsem v míse máslo, přidala oba cukry a spojila. Vmíchala jsem jedno po druhém vejce, pořádně je zapracovala do hmoty a přilila jsem vanilkový extrakt.
Do druhé mísy jsem prosála mouku se sodou a sůl, přidala jsem máslovo-cukrovo-vaječnou směs a zpracovala dohromady. Nakonec jsem lehce vmíchala čokoládu a ořechy, oboje nasekané na kousky.
Z hmoty jsem pomocí dvou lžic tvořila "něco jako koule" o velikosti golfových míčků, které jsem kladla asi 10cm od sebe na plech. Sice jsem tomu moc nevěřila, ale v troubě se během 12ti minut proměnily v krásné placaté sušenky.

Předpokládám, že pokud bych použila čokoládové čočky místo nasekané čokolády, tak by sušenky vypadaly, tak, jak mají, protože čokoláda by se tolik neroztekla. Každopádně výsledkem byla plná máslová chuť s čokoládou a ořechovým "ocasem", křupavá krusta na povrchu a tak akorát měkký vnitřek.

Tak, tohle je třetí (resp. čtvrtý - a poslední) recept ze skupiny "sladkostí na objednávku". I když to bylo náročné, bylo to bezva. A bylo toho fakt hodně.

19 komentářů:

  1. ahoj
    uz Ta chvilku sledujem... co tu pises, su presne moje experimenty spred nejakeho casu.
    mam upecenu polku joyofbaking :-) aj ked Stephanie zasa zacala chrlit nove veci.
    jedine pravidlo pre americke recepty je uberat polovicu cukru.
    re CCC - mala si stastie, ze sa Ti to neroztieklo na uplne tenucke placky, to sa stane kazdemu, kto pouzije povodny recept len s maslom a sodou.
    Alton Brown o tom ma cely diel - tusim Three chips for sister Martha ? alebo tak nieco, kde ukazuje 3 sposoby, ako dostat chrumkave, vlacne a este jedny cookies.
    osobne pouzivam jeho recept alebo povodny zo zlteho sacku, aj ked mam dojem, ze Nestle v priebehu rokov recept menila, takze nie je 100% povodny?

    OdpovědětVymazat
  2. to Sim: ja na joyofbaking nedam dopustit, zatim se mi vsechno povedlo a libi se mi, ze ma Stephanie vsechno do detailu popsane... Co se tyka cukru, tak to je fakt, dost casto davam mene...
    Nevim, jestli jsem s chocolate chip cookies mela stesti - proste jsem dodrzela recept a testo se chovalo tak, jak melo... Jinak nejsem moc fanousek techto susenek, pekla jsem je na objednavku a jine recepty neznam (nemam vyzkousene)

    OdpovědětVymazat
  3. tlieskam, slintám, závidím! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Nechť iks je ypsilon a nerovná se nule. Nechť se tvé sušenky neurazí, ale nemohu si pomoci, tak moc mi připomínají lívance, že to musím napsat.
    Náročné a bezva mi připadaly Vánoce, které jsem si opravdu užila. Jenom drcení griliáše bylo poněkud hlučné a problémové.
    A jinak gratuluji k úspěchům, přežití a odvedné práci.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den!
    Stal se ze mně váš oddaný fanoušek, okamžitě jsem tyhle cookies vyzkoušel a musím uznat, že to jsou přesně ty cookies, které dokáží zvednout náladu. Ale jak sama píšete, že nejste fanouškem, já musím také dodat, že mým vyloženým favoritem taky nebudou. Ale už jenom kvůli tomu přerodu z koulí v placky (a podle vašeho receptu se z nich tenúčké placky ;-) nestaly).
    Jo, takže díky za recept, díky za blog. O víkendu budu testovat mufínky! H.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkné, Vaši stránku jsem objevila nedávno, a jsem za to ráda.:-) Děkuji také za zveřejnění joyofbaking.com To je stránka za všechny prachy..:-D Určitě z ní upeču moc moc věcí, hlavně tedy ty dýňové recepty ozkouším....Díky.

    OdpovědětVymazat
  7. to Viki: diky
    to Paja: sice vypadaji, ale chutnaji uplne jinak :-)
    to Jan Panus: diky a hodne stesti u muffinu.. a doboru chut :-)
    to anonymni: rado se stalo, preji hodne povedenych receptu
    L.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, rád bych se zeptal, zda pečete i na zakázku, tedy zda si lze nějakou z pochutin objednat? Díky, Jakub

    OdpovědětVymazat
  9. to Jakub: na zakazku bohuzel nepecu (tohle byla vyjimka pro kamaradku), nemam ZL nebo co by k tomu bylo treba... Pecu si jen tak pro radost :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak mne se u podobneho receptu stalo presne to co rika Sim - rozteklo se to na obrovske placky. Nicmene i tak to vsem kupodivu chutnalo, krome me - z americkych dobrot, ktere testuju (take prevazne z joyofbaking:)), budou asi cookies me nejmene oblibene. Jo brownies, to je jina:)Pekla jsem myslim stejne jako ty a jsou fajn... jeste lepsi ma ale myslim David Lebovitz, mrkni na jeho stranky (Cheesecake Brownies).

    Diky za pekne cteni, zvykla jsem si sem chodit pravidelne a moc se mi libi recepty i texty.
    Yannka

    OdpovědětVymazat
  11. to Yannka: ty brownies uz jsem videla, vypadaji naramne :-)
    Diky za pochvalu, potesi to. Pekny vikend, L.

    OdpovědětVymazat
  12. ahoj
    este raz ja.
    ked budete chciet, podelim sa o recept na brownies v podani Pierre Herme.
    to je totalny guru a jeho brownies su super a zaroven jeden z mala jeho receptv co sa daju upiect za hodinu a bez 3 roznych druhov karamelu :-)

    OdpovědětVymazat
  13. to Sim: mate kucharku Pierra Herme? Ja stale lituju, ze jsem si ji posledne v Parizi nekoupila... Pokud se podelite o jakykoliv recept, budu jedine rada... Diky
    L.

    OdpovědětVymazat
  14. Už jem tu dlouho nebyla - a blog změnil design, recepty jsou k nakousnutí...blahopřeju!
    Z čokoládových asi zkusím cheesecake.

    OdpovědětVymazat
  15. to Vilemina: dekuji, od Vas pochvala potesi dvojnasob :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak jsem z joyofbaking.com pekla Cowboy cookies, a vyšli náramně. Do těsta se dávali nakonec také kousky čokolády, a povedlo se to krásně. Vůbec se ta čokoláda neroztekla, myslím, že záleží na tom jaká to je čokoláda... A dávka měla být na 20 velkých cookies, já jich měla snad 60 malých...:-)ale byly tak dobré, že to vůbec nevadilo...doporučuji zkusit.:-) Lucie

    OdpovědětVymazat
  17. to Lucie: jakou cokoladu jste pouzila? Ja 70% Lindt a rozteklo se to dost (jak je videt na fotce)

    OdpovědětVymazat
  18. Právě, že jsem měla doma jen obyčejnou čokoládu na vaření od Figara...ale možná to může být hustotu těsta. Ty Cowboy cookies jdou sotva smíchat dohromady. V podstatě jsou hodně podobné jako tyhle, ale přijdou tam ještě vločky, ořechy, rozinky a kokos. Tak jestli to prostě nemá místo na roztečení...nevim, nevim...:-)Ale podle mě tyhle Vaše zase vypadají originálně...:-)

    OdpovědětVymazat
  19. oo, vypadají tak lákavě, hned bych si je udělala, čokoláda♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.