Tak dlouho jsem se vychloubala, jaká jsem šikovná cukrářka, až se mi to vymstilo.
Kamarádka: upekla bys mi něco sladkého na oslavu do práce?
Já: jistěěěě... Jukni na nějaký recepty a dej mi vědět.
Kamarádka: cheesecake, čokoládový koláč, dva druhy muffinů, cookies... Bude nás tak 16 lidí...
Já: a sakra...
No nakonec jsem si vzala na půl dne dovolenou, vzdala cheesecake a začala s čokoládovým koláčem.
Netuším, jak se do češtiny překládá 'shortbread', ale myslím, že těsto je něco jako linecké. Recept je převzatý z joyofbaking.com. Z uvedeného množstvé jsem upekla dva koláče, každý o průměru 20cm.
260g hladké mouky
50g kakaa holandského typu
1/2 lžičky soli
230g změklého másla
200g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
2 velké žloutky
---
180g kvalitní hořké čokolády (použila jsem čokoládu se 70% kakaa)
60g másla
35g nesolených loupaných pistácií - nasekaných
35g pekanů - nasekaných
Předehřála jsem troubu na 180°C, obě vroubkované formy jsem vyložila pečícím papírem.
Do větší mísy jsou prosála mouku, kakao a sůl. V jiné míse jsem utřela máslo s cukrem dohladka. Přidala jsem vanilkový extrakt a důkladně vmíchala žloutky; jeden po druhém. Přidala jsem mix mouky s kakaem a rukama vypracovala tuhé těsto.
Rozdělila jsem ho na poloviny a každou jsem pečlivě namačkala do formy. Pekla jsem 25 minut.
Zatímco se koláče pekly, připravila jsem polevu.
Ve vodní lázni jsem rozpustila nalámanou čokoládu a máslo, promíchala jsem to polevu dohladka a polila s ní oba koláče. Uhladila jsem povrch špachtlí a každý koláč posypala jedním druhem ořechů. Dala jsem přes noc vychladit do lednice.
Je asi jasné, že z kulatého dortu se (nenápadně) ochutnává jen těžko, takže jsem neochutnala a drze oba kusy poslala na oslavu. Kamarádka říkala, že s pistáciemi byl lepší a že jim chutnalo. Ufff.
Gratulace :-). Dort vypadá fenomenálně. Zelené pistácie skvěle ladí k temné čokoládě. Recept si znamenám a až bude nezkrotná chuť na čokoládu (brzy :-D), tak jej vytáhnu ;-).
OdpovědětVymazatTak jsem se v neděli pomocí tvého brownies rozloučila s čokoládou a alespoň na pět týdnů si dám pohov. Proto děkuji, budu nad ním alespoň slintat a třeba v létě, kdoví---
OdpovědětVymazatto coco-choc: diky moc; bohuzel nevim, jak presne chutnal :-)
OdpovědětVymazatto Paja: pet tydnu bez cokolady - to jsi statecna...
Shortbread je prostě shortbread, to se nepřekládá :-D
OdpovědětVymazatZákladem každého shortbreadu je kvalitní máslo (hodně), k němu se přidává jen mouka a cukr plus eventuální ochucovací složka, zásadně žádné tekutiny. Jest to geniálně jednoduché, stojí a padá to s kvalitou másla.
V klasickém shortbreadu nemají vejce co dělat, no ale halt dneska se ten termín používá na kdeco.
Vypadají pěkně, barva pistácíí s čokoládou je velmi chic.
to Katerina: slovnik rika, ze 'shortbread' je linecke a podle ingredienci to tak i vypada... Ty zloutky tam jsou mozna kvuli velkemu mnozstvi hodne sucheho kakaa, ale vim ja...?
OdpovědětVymazatA zejo? Ta zelena se k temne cokolade pekne hodi :-)
Tak jsem neodolal a včera upekl. Na posypání jsem použil vlašské ořechy. Ochutnal jsem ráno před odchodem na trh a je to vynikající, takže moc děkuji za vyzkoušení tohoto receptu a určitě se pustím do dalších dobrot. Viktor :-)
OdpovědětVymazatto Viktor: rado se stalo a preji hodne stesti pri dalsich pokusech :-)
OdpovědětVymazat