Korpus se standardně dělá z rozdrcených sušenek smíchaných s rozpuštěným máslem. Sušenky doma nemívám, rozhodla jsem se tedy pro korpus jiný.
100g změklého másla
20g cukru krupice
120g hladké mouky
špetka soli
Zapnula jsem troubu na 180°C. Vyšlehala jsem máslo s cukrem, přidala mouku a sůl a vypracovala jsem těsto. Vroubkovanou formu (průměr 20cm) jsem vyložila pečícím papírem a na něj rozprostřela těsto. Namačkala jsem ho do všech záhybů. Dno jsem propíchala vidličkou a dala na 20 minut péct, až těsto zezlátlo. Troubu jsem ztlumila na 160°C.
V mezičase jsem připavila krém.
250g krémového sýra (Philadelphia)
70g cukru krupice
zbytek čokoládové polevy (cca 100g čokolády +50ml smetany ke šlehání)
1 vejce
lžička vanilkové esence
3 lžíce smetany ke šlehání
Vymíchala jsem sýr s cukrem dohladka. Do sýra jsem přidala rozpuštěnou čokoládovou polevu a promíchala. Vmíchala jsem vejce, vanilkovou esenci a smetanu ke šlehání. Hmotu je třeba míchat jen tolik, aby se všechny ingredience spojili, ale krém se nenašlehal.
Krém jsem přendala do předpečeného korpusu, uhladila, párkrát s formou bouchla o stůl, aby se uvolnily vzduchové bubliny a dala péct ve vodní lázni (do trouby jsem vložila vyšší pekáč, do něj položila formu a nalila horkou vodu tak, aby forma s koláčem byla ponořená asi do 2/3 výšky).
Pekla jsem asi 40 minut, až byly kraje koláče pevné a střed se ještě trošku klepal. Nechala jsem ho zchladnout a na noc jsem ho šoupla do lednice.
Cheesecake vyšel náramně - sametová konzistence, typická chuť krémového sýra s kapkou hořkosti z čokolády. Doufám, že mým strávníkům bude chutnat a nikdo nepozná, že je ze zbytků...
Tvůj cheesecake mě samožzřejmě zaujal, hlavně by mě zajímala velikost formy a jeden technický detail. Jak to, že ti funguje vyhledávání? Já to zkoušela horem dolem, s extra oknem, bez něho, ale nikdy mi to nic nenašlo.Jdu se v tom ještě vrtat.
OdpovědětVymazatPajo, prumer formy je 20cm (je to v textu ;-))a cheesecake vysel nizky, jen asi 1,5cm. Ale je hodne cokoladovy, takze i kdyz jsem ho krájela na 8 opravdu malych dilu, tak ty porce jsou akorat - je to dost "hutne".
OdpovědětVymazatCo se tyka vyhledavani, tak moc nechapu dotaz. Nefunguje Ti vyhledavani na mych strankach?
Jsem to ale ťula. A vyhledávání nefunguje u mě. Z neznámého důvodu nachází výsledky jen za poslední měsíc, což je dost ošemetné.
OdpovědětVymazatAhoj, výborný web :) brownies byly dokonalé... kdyby ses náhodou do budoucna chystala na red velvet cupcakes ( http://www.joyofbaking.com/RedVelvetCupcakes.html) , hrozně by mě zajímaly zkušenosti ;)... stále na ně sbírám odvahu... hezký den:) M.
OdpovědětVymazatAhoj, máš užásný blog, stanu se pravidelným čtenářem .. neuvažuješ o založení profilu na facebooku? Zdraví Jakub
OdpovědětVymazatto Monika: diky za pochvalu :-) Na red velvet cupcakes se chystam, tak snad vyjdou...
OdpovědětVymazatto Jakub: diky :-) Na FB mam osobni profil a o jinem jsem neuvazovala.
L.
Mila Lucie, take se pokousim o cokoladovy cheesecake, ale mam velky problem, cheesecake po upeceni temer vzdycky popraska!!! coz mi bere vitr z plachet...mam trochu jiny recept nez ty, ale myslim, ze ve slozeni to neni, pecu na 140 v horkovzdusne troube asi 1h a 20 minut..dekuju moc za odpoved
OdpovědětVymazatMila Anicko, i mne se nekdy stane, ze mi cheesecake popraska i pres to, ze se snazim dodrzovat postup a vsechny figle... Tady jsou nektere, ktere me zrovna ted napadaji:
OdpovědětVymazat1) podle vsech receptu, ktere znam se nedoporucuje horkovzdusna trouba a je nutne pect ve vodni lazni (podle me zkusenosti je to opravdu obrovsky rozdil ve vysledne chuti a konzistenci)
2) pozor na preslehani hmoty (dostane se do ni vzduch a bublinky v hmote potom zapricinuji praskani) - je treba promichat jen natolik, aby se ingredience spojily a ne to cele slehat. Stejne se tam ale nejake bublinky udelaji, odstranit by se mely bud tim, ze do cheesecaku pred pecenim nozem udelame nekolikrat velke 'S' nebo celou formou prastime o stul.
3) je mozne, ze cheesecake peces moc dlouho, takze se vysusi a praskne
4) chlazeni cheesecaku by melo probihat postupne - nejprve nechat v pootevrene troube, po nejake dobe presunout do pokojove teploty a teprve po vychladnuti dat do lednice
5) ja po upeceni vzdy 'objedu' okraj cheesecaku nozem - tak se odlepi od kraju a nepraskne
Tady jsem nasla navod na cheesecake krok za krokem (ingredience jsou tedy "po cesku", ale postup je popsan krasne)
http://www.labuznik.com/article.php?ID=187
Preju hodne stesti pri dalsich pokusech :-)
Mila Lucie, dekuji velmi za tipy, vyzkousim a dam vedet..jen z tou horkovzdusnou troubou budem problem, jinou nemam :o( no uvidime, sama jsem zvedava. Diky!!
OdpovědětVymazatLucie, diky!! Kombinaci tvych rad jsem docilila neskutecneho nepopraskaneho cokoladoveho zazraku!! Parada, snad to pujde uz porad takhle dobre;o)
OdpovědětVymazatto Anicka: neni vubec zac, jsem moc rada, ze se povedl... Vzdycky se trosku bojim, jestli moje rady budou k necemu (jsem totiz pekarka-zacatecnice).
OdpovědětVymazatAhoj Lucie, potřebovala bych poradit. Chystám se dělat nepečený čokoládový a klasický cheesecake (pro dvojčata :-) ) a chtěla bych na něj i čokoládovou polevu. Jenže bych potřebovala, aby čokoládová poleva nebyla tuhá. Na klasickou verzi totiž chci dát zakysanku, tak aby byly co nejvíce podobné. Neměla bys nějaký tip?
OdpovědětVymazatto Ire: zkus ochutit zakysanku kakaem a cukrem, bude to to same, jen v kakaove verzi :-)
OdpovědětVymazat:-) to mě taky napadlo, jen jsem si nebyla jistá, jestli to bude chutnat dobře... ale asi vlastně proč by nemělo :-) díky
OdpovědětVymazatJsem nepekařka nebo necukrářka? Každopádně se snažím péct makronky už hodně dlouho a furt se nedaři..ale viděla jsem tvuj cheesecake v uvodní fotce a tak se mi libil, že jsem ho zkusila upéct. A povedl se napoprvé!! V to jsem vubec nedoufala a tak jsem druhy den upekla ještě jeden! Moc díky za recept!!
OdpovědětVymazatRadka: makronky jsou potvory, podle toho se neda nic hodnotit :-) A jak vidis, tak jsi sikovna cukrarka, kdyz se dort povedl :-)
OdpovědětVymazatTaky hlásím úspěch, dort nepopraskal a je výborný. Přidávám si stálici do kuchařky. :) Mockrát děkuji za recept. Až nám klesne hladina cukru a čokolády v krvi, tak se pouštím do dalšího! :)
OdpovědětVymazatanonymni: bezva, to jsem rada :-)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazat