Po delší době - konečně naslano. Tentokrát jsem nevařila já, ale můj drahý. Bylo to fajn - ochutnám něco nového a nemusím mýt nádobí.
On: přišla bys v uterý na večeři?
Já: jasně, co budeš vařit?
On: kari
Já: nebude to náhodou pálit?
On: jen trošku
Já (nahlas): oukej
Já (v duchu): naštěstí je dole v baráku pizzerka
Co se týká ingrediencí, byla jsem jak Alenka v říši divů. Kokosové mléko, červená kari pasta, citrónová tráva, bambusové výhonky, rybí omáčka (jééžišmarjááá). V životě jsem nic z toho v kuchyni nepoužila. Když jsem to viděla, začala jsem v duchu přemýšlet, jakou pizzu si objednám. Nakonec bylo ale všechno jinak - večeře byla dokonalá. Tolik nových (a dobrých) chutí!
Ingredience:
jasmínová rýže
2 kuřecí prsa
1 lžíce olivového oleje
1,5 lžíce červené kari pasty
1 plechovka kokosového mléka
1 lžička rybí omáčky
šťáva z půlky limety
2 výhonky (nebo co to je) citrónové trávy
několik bambusových výhonků
hrst krevet
hrst cherry rajčátek
hrst koriandru
Postup:
Jak jsem tak vypozorovala, je dobré si všechny ingredience nakrájet a připravit k ruce, protože příprava je rychlá. Začne se tím, že se dá vařit rýže.
Kuřecí maso nakrájené na kousky zprudka osmažíme na oleji ve woku. Vyndáme ho a dáme stranou. Do woku dáme kari pastu a asi minutu ji necháme prohřát. Přidáme kokosové mléko, rybí omáčku, limetovou šťávu, podélně rozkrojenou citrónovu trávu a bambusové výhonky. Do woku vrátíme maso a přihodíme krevety. Vaříme, dokud není maso měkké (asi 5 minut), občas zamícháme. Nakonec vhodíme přepůlená cherry rajčata a koriandr. Před servírováním vyndáme citrónovou trávu.
Kari bylo jen lehce pikantní, kokosové mléko a rýže pálivost utlumily. Mňam - a to jsem si chtěla, já bláhová, dávat pizzu!
Na chvíli jsem znejistěla, zda jsem na správných stránkách, naštěstí mi ale dřív než jsem okno zavřela došlo, že ano. Abych pravdu řekla, chuť si nedokážu ani v nejmenším představit.
OdpovědětVymazatA tento komentář spořádaně odešlu...
proc znejistela? Kvuli te silene fotce z mobilu? :-)
OdpovědětVymazatPopravde, chut je vazne zvlastni, nic znameho mi to nepripominalo... Kazdopadne mnamka to byla velka, uz mam slibene opakovani se zelenou kari pastou a slibuju, ze sem pak dam lepsi fotku...
Nikoliv, ale díky naprosto jasné absenci cukru a užívání trouby =)
OdpovědětVymazatNo teda! Mam tu i jine slane recepty ;-)
OdpovědětVymazat