'Red velvet cake', v překladu 'dort Červený samet', pochází z New Yorku, kde ho jako svůj autorský dezert podávali ve dvacátých letech v hotelu Waldorf-Astoria. Dort se skládá z červeně nebo červeno-hnědě zabarveného korpusu, několikrát prokrojeného a pomazaného krémem. Zářivě červené barvy se dosahuje přidáním potravinářského barviva, což by údajně nemělo být až tak nutné, protože dort sám zčervená díky reakci octa, podmáslí a kakaa.
zdroj: wikipedia
Red velvet je bezpochyby nádherný dort. Při prohlížení fotek u receptů mě vždycky zaujala zářivá červená v kontrastu s jasně bílou jako například tady nebo tady a tady. Připadalo mi, že to musí být ovocný - nejlíp malinový - dort a ten prostě musím mít. Našla jsem si recept a koukala jak puk, že ovoce nikde. Když je ale tak krásný, to bych ho měla stejně vyzkoušet. K pokusu mě nakopl komentář od Moniky, která se ptala, jestli se nechystám na vyzkoušení Red velvet cupcakes ('cupcake' je zmenšená - jednoporcová - verze dortů, do tvaru kapkejku je možné přehodit snad každý dort).
Recept je (zase) převzatý z joyofbaking.com, s menšími úpravami.
Ingredience (na 15 středních nebo 12 velkých dortíků - kdo mě zná, je mu už předem jasné, že toho bylo "trošku" více - mám tuhle formu)
Korpus:
250g hladké mouky
1/2 lžičky soli
15g holandského kakaa
120g změklého másla
140g cukru krupice
2 velká vejce
240ml podmáslí
1 lžíce červeného gelového potravinářského barviva
1 lžička octa
1 lžička jedlé sody
Krém:
250g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
50g moučkového cukru
180ml smetany ke šlehání
Postup:
Troubu jsem zapnula na 180°C, muffinový plech jsem vyložila papírovými košíčky.
Do velké mísy jsem prosila mouku, kakao a sůl.
Ve food processoru jsem rozmašírovala máslo s cukrem do světlé pěny a pořádně zamíchala dvě vajíčka.
V misce jsem prošlehala podmáslí s barvivem.
Máslovou hmotu jsem přendala do robota (ještě, že já toho Káju mám), nasadila "K" metlu a zapla na nejnižší otáčky. Přidala jsem třetinu moučné směsi, polovinu obarveného podmáslí, chvilku nechala míchat, pak jsem přidala další třetinu mouky a zbytek podmáslí, zase počkala a přidala zbytek mouky. Nechala jsem promíchat, těsto je hladké - opravdu jako samet.
Do skleničky jsem nalila ocet, přidala sodu - celé to začalo dost pěnit, ale zdá se, že to tak má být. Rychle jsem pěnu přelila do těsta a zapracovala.
Hmotu jsem rozdělila do připravené muffinové formy a dala péct na 20 minut. Jestli jsou hotové jsem vyzkoušela pomocí špejle.
Jak jsem už předeslala, tak těsta bylo "maličko" víc, takže jsem rychle připravila 12cm formu na dort a zbytek dala do ní - udělám dortíčky i dort při jednom. Dort jsem pekla asi 35 minut.
Zatímco se celá ta nádhera (ano, tohle těsto je tak krásné, že jsem měla při pečení opravdovou radost, jak mi to krásně jde) pekla, připravila jsem krém.
V míse jsem utřela sýr s cukrem. Smetanu jsem vyšlehala dotuha a vmíchala ji do sýra. Krém jsem dala vychladit.
Dortíky jsem zdobila cukrářským sáčkem, větší dort jsem dvakrát prokrojila a namazala (uvnitř a pak i zvenku) krémem. Vršek jsem ozdobila drobečky, které mi z dortu odpadly.
Malé dortíky jsem navečer nesla mamce (Den matek), a aby se nezničily, nesla jsem je jen tak (nepřikryté) na talíři (naši bydlí asi 300m ode mě). Trošku ostuda, ale co. Hlavně, že jí chutnalo. Akorát ten týpek před hospodou, co se dožadoval večeře, vypadal dost nebezpečně, když jsem mu řekla, že jak se tak dívám na jeho pupek, tak by možná mohl večeři vynechat. Že já jednou nemůžu držet pusu. Docela jsem se pak bála jít zpátky, ale naštěstí už tam nebyl.
Red velvet cake je opravdu luxusní; díky podmáslí je nádherně vláčný (žádná dusící buchta, tu u mě doma nechci vidět) a krém je osvěžující a lehký.
Podmáslí mám ráda od doby, kdy se mi z něho povedly lívance. A slovíčko velvet mi připomíná velvet revolution a dalšíc asociací netřeba. uč se, holka, už se =)
OdpovědětVymazathttp://vimeo.com/8963536
OdpovědětVymazatto anonymni: a copak mi tim chcete naznacit?
OdpovědětVymazatTyhle cupcakes jsem už jednou dělala a jsou moc fajn. V podstatě se na nich nedá nic zkazit, a chuťově jsou výborné..:-) Dort je krásný, skvělý nápad s těmi drobečky..Lucie
OdpovědětVymazatP.S.Nevím jaký účet vybrat, a nechci sem psát anonymně, proto se alespoň podepisuji...
to Lucie: presne tak, jsou vyborne a nenarocne, vlastne krome barviva, i na suroviny... Diky za pochvalu, napad s drobecky bohuzel neni muj - ale vypada to pekne :-)
OdpovědětVymazatKrásný článek!!! Díky ;) o víkendu je také snad úspěšně zdolám :) Monika
OdpovědětVymazatto Monika: rado se stalo :-) Drzim palce, at se povedou...
OdpovědětVymazatAhoj Lucko.
OdpovědětVymazatMoc rada ctu tenhle blog. O vikendu jsem vyzkousela Red Velvet Cupcakes a jsou moc dobroucke. Akorat mi ty krasne nabehle kopecky spadly, kdyz jsem je vyndala z trouby. Snad budou priste poslusne, az je budu zase pect. Nechapu, jak stihas pri tom vsem vareni a hlavne peceni vsechno fotit. Ja se musim soustredit jen na to peceni :) At te to porad bavi. Marcela
to Marcela: moc diky za mily komentar, jsem rada, ze chutnalo :-) Myslim si, ze klesnuti testa je zpusobene tim, ze jsi dala moc kypridla.
OdpovědětVymazatAhoj, chcem sa spýtať či sa poleva na cupcakes neroztopí keď nebude v chladničke:) Ďakujem
OdpovědětVymazatKdyž se přidá ztužovač tak je menší pravděpodobnost toho že se to rozteče
Vymazatto anonymni: to nevim, neskladuju jidlo se slehackou mimo lednici... Ale zrejme se to po nejake dobe roztece - je to slehacka s kremovym syrem...
OdpovědětVymazatTak jsem si na tvoji pocest dala v Londyne svuj 1. cupcake a nahodou zrovna tenhle, protoze mi prisel takovy "prirodni" na rozdil od tech barevnych. Jen co bude prilezitost, tak je upecu, zatim jsem u varianty cokoladove/kakaove s timhle svetlym kremem.
OdpovědětVymazatto Kacka Zvykacka: red velvet je super jak na chut, tak na pripravu - to testo je fakt nadherny...
OdpovědětVymazatVynikající cupcake. A co se týká toho těsta, máš naprostou pravdu, tohle je asi nejlepší "muffinozní" těsto, co jsem zatím zkoušel. A ta barva :-) Jen jsem bohužel nesehnal Philadephii a příště ji nahrazovat pomazánkovým máslem nebudu (bohužel v Albertu něco jiného neměli :-(). Ale jinak fakt super.
OdpovědětVymazatto Jan Panus: jsem rada, ze chutnalo a podle mych zkusenosti se Phila da nahradit syrem Buko (v Albertu na Chodove ho maji), pripadne pak "soft cheese" z tesca...
OdpovědětVymazatLucie
Můžu se zeptat... vážně není třeba našlehat bílky mimo a pak je nakonci zamíchat ? mám starch, že to bude pak takový tuhý a splesklý...
OdpovědětVymazatto anonymni: Neni treba. Jako kdypridlo tu funguje soda ve spojeni s podmaslim.
OdpovědětVymazatVypada to moc dobre, chtela bych se akorat zeptat, pujde podle tohoto receptu upect i dort? Nebude toho malo na dort o prumeru asi takovem jako tento http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/07/cokoladovy-dort-narozeninovy.html ?
OdpovědětVymazatMimochodem, ten cokoladovy jsem pekla a byl skvely, moc dekuji za recept :)
Tereza
to Tereza: neboj, nebude toho malo - je to na cca 20-25cm formu
OdpovědětVymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatChtěla bych se zeptat jestli jste používala úplně obyčejný ocet nebo nějaký speciální. Když jsem pročítala anglické recepty všude chtěli nějaký bílý destilovaný a já si nejsem úplně jistá co by to mělo být. Potom bych se chtěla zeptat jestli se dá gelové barvivo sehnat v nějakých běžných (kamenných) obchodech. Cupcakes bych chtěla upéct co nejdřív takže se mi nechce čekat než by barva přišla z internetu, navíc většinou je potřeba objednat nad dost vysokou částku nebo je vysoké poštovné. Dala by se gelová barva kdyžtak nahradit nějakou jinou?
Baro, pouzivala jsem uplne nejobycejnejsi ocet.
VymazatGelove barvivo jsem nikde v beznem obchode nevidela, ale myslim, ze byste to mohla zkusit s praskovym od firmy Kovandovi. Maji ho napr. v Intersparu. Kdybyste ho nesehnala, jde to upect i bez nej - proste budou cupcakes hnede :-)
Vypadají náramně pefektně. Budu brzo péct dort a zvažuji, jaký korpus použít a tohle se mi moc líbí. Nejdřív to asi vyzkouším jako muffiny a pokud se mi to bude líbit, bude z toho i dort.
OdpovědětVymazatMartina: dekuju :-) Taky jsem to tak udelala...
OdpovědětVymazatDneska jsem pekla dle Tvého receptu. Použila jsem formu na biskupský chlebíček a bylo toho akorát, takže kdybych z toho chtěla upéct dort na formu 26 cm a ještě prořezávat, budu muset suroviny zdvojnásobit.
VymazatKdyž jsem četla, že budu muset použít minimálně celou potravinářskou barvu, tak se mi do toho moc nechtělo. Nakonec jsem tam dala asi necelou čajovou lžičku a podle toho řídila i přidání kakaa. A výsledek byl velmi dobrý. Těsto je takové tužší a vlhčí, ale pro příště asi budu déle péct.
Krásné a delikátní!
OdpovědětVymazat... jen se mi nakonec z nějakého důvodu potvory sesedly :(
Přitom v troubě nádherně vyběhly (některé nejen do výšky, ale i z košíčků ven ;) ), ale jen co začly chladnout, šly ke dnu.
Chutově vynikající, ale ta vizáž!:/
Četla jsem výš, že by to mohlo být větším množstvím kypřidla - ale dodržela jsem doporučované lžičky (přecijen k té výbušnině nemám toli důvěry, abych jí dala víc :) ), tak nevím..
Napadá mě třeba nesprávný způsob pečení? (měla jsem obyč horní&dolní)
Nebo nemá se odříkávat nějaká mantra? nebo je teď nevhodná fáze luny?? ;)
Takhle děsivě se mi totiž ještě nic nesrazilo.
Předem děkuji za podnětné tipy a triky!
Lucie II. (tj. jiná než autorka a jiná než předchozí komentáře)
Lucie: to je mi lito, ze se potvory srazily, ale fakt netusim proc... Pecu na horni a dolni ohrev, mantry neodrikavam, na lunu kaslu :-)
OdpovědětVymazatNeni mozne, ze jsi s nimi prastila pri vyndavani z trouby?
Martina: ja z tohohle mnozstvi pecu 20cm dort a ten je vysoky dost... Na 26cm je opravdu potreba temer 2nasobek testa... Dobu peceni je u formy na biskupsky chlebicek urcite potreba prodlouzit, je to preci jenom mnohem vetsi masa nez ty jednotlive cupcakes
OdpovědětVymazatJá mám právě že jen 26 cm formu. A péct tak 30 - 45 minut. U dortu to možná bude ještě víc minut, pokud to bude dvojnásobné množství.
VymazatMartina: ono to nebude o tolik vyssi v tak velke forme... Ale dala bych tomu 35minut a pak pichla spejli a uvidis... Btw. koukala jsem na ten tvuj "red velvet srnci hrbet" a myslim, zes to mela hutne/tuhe proto, zes ho srazila krajenim zatepla... Podle fotek tak trosku vypada...
OdpovědětVymazatVčera jsem narazila na tvůj blog a hned se do něj zamilovala. Jsem sice pekařka začátečnice, ale všechno se mi zatím nečekaně dobře vyvedlo, a tak zkusím tyhle cupcakes. Snad se mi taky nesrazí... Míša
OdpovědětVymazatP.S.: Snažila jsem projet co nejvíc receptů, jestli jsi třeba nedělala fondán, ale zatím jsem ho nenašla. Nemáš s ním nějaké zkušenosti? V květnu budu dělat dort a promýšlím všechny možné varianty, jak ho nazdobit.
Milá Lucie,
OdpovědětVymazatvelice Vám děkuji za báječný recept na red velvet. Je famózně výborný!!!!! Chystám se péct dort pro dcerku k druhým narozeninám a bude to jednoznačně tento korpus. A budu ho určitě dělat i jako mafiny nebo jen tak promazaný krémem, protože je sám o sobě dokonalý!
Milada S.
Misa: s fondanem vubec nepracuji, nechutna mi... Mam tu nejake marcipanove veci (viz stitek marcipan), napady se daji aplikovat i na fondan :-)
OdpovědětVymazatMilada S.: neni vubec zac, jsem rada, ze chutna :-) Diky za mily komentar
Zdravím a Red velvet určitě také vyzkoušm,zaujal mě v Báječných dortech ,jsem na to moc zvědavá zdraví Makéta z Telče
OdpovědětVymazatTak jsem dneska poprvé vyzkoušela recept z Vašeho blogu, na který jsem úplnou náhodou narazila. Mockrát děkuju. Red velvet cupcakes byly výborné :-). Těším se, až si přečtu zbytek a objevím další báječné recepty...
OdpovědětVymazatMarketa: doufam, ze ti bude chutnat :-)
OdpovědětVymazatPavlina: juch, to jsem rada :-) Dekuji
Hezké letní odpoledne:-) Tak dnes poprvé peču red velvet dort....už je v troubě, tak jsem zvědavá...zatím to vypadá vše dobře, i když ze začátku se mi to s tím vajíčkem srazilo:-( Ale když to jde do trouby péct tak to přece nevadí, ne? Horší by to bylo s krémem.
OdpovědětVymazatUdělala jsem si zároveň i krém, ale zdá se mi hodně slaný...díky tomu sýru. Dělala jsem i cheesecake a ten se mi tak slaný nezdál.
No uvidíme až to upeču, pomažu a zkusím....na obrázcích to vypadá moc hezky a lákavě, tak se těším a doufám, že nebudu zklamaná....dám vědět:-)
Tak povedlo se!!!!! Mám nesmírnou radost. Právě jsem si dala jeden "trojúhelníček" z dortu....a musím říct, že luxus....opravdu sametové těsto...rozplývá se na jazyku...mňamka. Akorát mi nevyšel krém na ozdobu zdobícím sáčkem..ale to vůbec nevadí...protože to dopadlo skvěle. Zítra se dortík veze moji mamce na zahrádku, kde si ho musí dát ke kávě...:-)
OdpovědětVymazatSlečno Lucie, děkuji moc za inspiraci a přesný pracovní postup...už se těším na další skvělé dortíky. Všem přeji krásné léto:-)))
Paja78: moc dekuji za mily komentar, jsem rada, ze se vydaril a chutna :-) Krasne leto i vam :-)
OdpovědětVymazatMohla bych se zeptat, bude vadit když místo gelového potravinářského barviva-které nemohu nikde sehnat použiju potravinářské barvivo ze sáčku(práškové)?
OdpovědětVymazatDěkuji =)
Dobrý den, chtěla jsem Vám poděkovat, že vytváříte tak pěkný blog, jde vidět, že Vás to baví. Jsem pekařka začátečnice a moc mi pomohly Vaše přesné návody. Zatím se mi vše povedlo :-)
OdpovědětVymazatTak jen tak dál Jarka
anonymni: ano, urcite - rozmichejte ho v podmasli (nebo ho lze zcela vynechat)
OdpovědětVymazatJarka: dekuji za moc mily komentar a at se dal dari :-)
Tak jo. Velveti odzkoušení. Těsto bezva. Chutné, vyšlo skvěle (byla jsem pyšná :)), krém se mi ale nějak nevydařil (použila jsem Almette), byl dost řídký a ve finále působily cakes trošku nevzhledně (ovšem bez vlivu na chuť). Ale je možné, že v tom sehrála roli i absence zdobícího pytlíku (hubičkovače)...
OdpovědětVymazatKaterina: gratuluju, jsem rada, ze recept funguje :) Co se tyka syra Almette, tak bohuzel nevim, jakou ma konzistenci a jestli to nebylo tim :-(
OdpovědětVymazatŘídkost beru zpět :) Chtělo to jen tři hoďky v ledničce a byl parádní ;))
Vymazatooo gratuluji vsem, kterym se to povedlo, muj zamer byl vytvorit krasny dort, vse probihalo v pohode, akorate ze po vytazeni se to jaksi propadlo, a ackoliv spejle byla sucha, je ted testo vlhke. Ví nekdo v cem delam chybu ? pouziti celozrné mouky? Jeste jsem z toho delala mufinky, a to same, behem peceni krasne nabehly, pak jeste v troube spadly, a po vystydnuti venku, jsem zjistila ze jsou vevnitr dute, chjo, tyhle testa je nake me prokleti nebo co:-)
OdpovědětVymazatkatka
Katerina: bezva, to jsem rada, ze to nakonec dobre dopadlo :-)
OdpovědětVymazatkatka: ja myslim, ze celozrnna mouka se chova jinak a nejde proste jen nahradit obycejnou hladkou tou celozrnnou a nezmenit ostatni ingredience...
Vypadá to všechno skvěle a velice jedle:)..a protože v rodině proběhly před pár dny úspěšně dvoje maturity, upekla jsem velveta na oslavu a moc jsme si vsichni pochutnali (i když krém jsem použila jiný). Díky za recept:) Tynka
OdpovědětVymazatTynka: bezva, to jsem moc rada :-)
OdpovědětVymazatHezký den Lucko, cupcake jsem dělala ségře na narozky a měly velký úspěch, ale přišlo mi teda naprosto brutální to množsví barvy. Použila jsem růžovou gelovou(červenou jsem neměla), ale pořád mi vrtá hlavou, že přeci není možný aby se na tak malé množství dala skoro celá lahvička. Nezkoušela jste dát barvy méně (malou lžičku), jestli by se těsto taky dostatečně obarvilo? Příště asi zkusím práškovou, i kdybych tam dala celý pytlík, tak by to nemělo být tolik koncentrovaný, ale obarvit by se to mohlo... Co myslíte?
OdpovědětVymazatLucka
Lucka: nezkousela jsem davat mene barviva, preci jen se vlastne snazime "prerazit" tu hnedou, ktera je vazne tmava... Pokud se vam prici davat tolik barvy, zkuste nedat zadnou - hnede jsou dobre uplne stejne a vypadaji moc elegantne :-)
OdpovědětVymazatTak dneska jsem je zkusila a jsou naprosto luxusni. Jako naprosto zacinajici pekarka jsem si moc neverila, ale povedly se :). Dala jsem cely pytlik barvy a jeste by to mozna trosku chtelo, ale chutove se moc povedly :)
OdpovědětVymazatMoikki: bezvadny, to jsem rada :-)
OdpovědětVymazatVýborný recept na supr vláčné dortíky.Včera jsem pekla,akorát bez barviva a plnila karamelovým pudinkem smíchaným s povařenám karamelovým mlíkem a bylo to moooc dobré ;-)
OdpovědětVymazatanonymni: tak to je dobre :-)
OdpovědětVymazatDobrý den Lucko, dneska jsem poprvé zkoušela tyto cupcaky, dala jsem dva pytlíky barviva, konzistence v pohodě, krásně naběhly a nespadly :) Po nakousnutí taky chutnají ok, ale ke konci chuť zhořkne :( Co myslíte, čím to může být? Je mi jich líto, vypadají krásně :( Eva
OdpovědětVymazatEva: obavam se, ze to je velkym mnozstvim barviva. Mela jsem ten stejny problem s cervenymi macarons a ted nedavno jsem si koupila nekde tmave fialove macarons a taky byly nechutne horke.
OdpovědětVymazatDiky moc za recept. Vcera jsem pekla a povedlo se. Cupcakes jsou moc dobre, takove lehke, akorat :) nemam je sice cervene, protoze jsem na posledni chvili nesehnala barvivo, ale to tomu nijak urcite neskodi :) a doporucuji dale :)
OdpovědětVymazatJinak tenhle blog ctu hrozne moc rada, mam ho v oblibenych a casto tu hledam inspiraci :)
Klara
Diky, jsem rada, ze chutnaly :-) A bez barviva jsou take hezke, takove elegantni a na chuti to nic nemeni...
VymazatDobrý den, Lucie, chci se zeptat, toho barviva opravdu LŽÍCI? Totiž, kupovala jsem ho v pekařské speciálce a tam mi kladli na srdce, že se to přidává po kapičkách, že se to má nabírat párátkem a kdesi cosi, tak mi to nějak nesedí...
OdpovědětVymazatJinak jak už jsem psala jindy a jinde, Váš blog je můj TOP, peču podle Vás často a sklízím obdiv - ovšem patří Vám ;-) Těším se na další super recepty i fotky a držím palce, ať Vám vydrží elán!!!
Kamila
Davala jsem cele baleni gelove barvy od Wiltonu + myslim jeste sacek od Kovandovi... Testo je hnede od kakaa, takze jsem to potrebovala zkusit nejak prerazit. Kadzopadne pozor na to, ze nektere barvy jsou pri vetsim mnozstvi horke.
VymazatDekuji moc :-)
Upečeno na rodinnou oslavu a největší pochvala od 12-ti letýto bráchy: "Hej, tohle je FAKT vynikající!". - "A není tam toho krému moc nebo málo?" - "NE! Takhle je to úúúplně boží!" =D
VymazatDíky!
P.S. pro příp. zájemce - přidala jsem do šlehačky "Smetafix" - takový malý sáček - a myslím, že to celkem pomohlo, krém se neroztíkal vůbec, cupcaky byly střidavě v i mimo lednici.
A Vám, Lucie, velký palec nahoru ;-)
Kamila
Dobrý den.
OdpovědětVymazatJelikož jsem viděla v postupu, že jste z těsta dělala i dort, tak jsem se rozhodla, že neupeču cupcakes, ale dort. Dvakrát. Pokaždé se mi stalo, že vyběhl a po vychladnutí spadl a dokonce se tam udělal i brousek. Poprvé jsem s tím trošku bouchala, tak příčina byla jasná. Ale podruhé jsem se k němu chovala jako v peřince a přesto spadl a měl brousek. Nevíte čím by to mohlo být? Díky za odpověď Lenka
Lenko, to bohuzel nevim, kde je problem. Nedavno jsem dort delala kamaradce na svatbu a byl uplne nadherne nadychanej. Tusim, ze dort vybehne a spadne, kdyz je tam moc kypridla, pripadne mozna nebyl dopeceny, zkuste mu pridat par minut a krajet urcite az uplne vychladne.
VymazatAhoj, chystám se udělat tohle : http://www.abeautifulmess.com/2012/02/how-to-make-cake-pops.html myslíš, že když použiju tenhle tvůj recept tak všechno klapne? ;-) ?
OdpovědětVymazatDíky, Terka
Nemuzu slibit, ze vsechno klapne, mne se treba cake pops neporadarily... Ale tenhle recept je fajn a urcite se na to hodi (ja je delala z perniku) ;-)
VymazatTak jak pisou nekteri, testo mi taky po vytazeni z trouby trochu spadlo. Ale dam na to krem a nikdo nic nepozna :-) Jinak co se tyce barviva, dala jsem jen asi pul sacku praskoveho, a je to uplne v pohode, jsou krasne cervene. Mam barvivo Kovandovi. Jinak chutove jsou dobre, ale krem mi pripada trochu slany, i kdyz jsem dala vice cukru. Ale v kombinaci s tim testem to asi nebude (snad) vadit. Dekuji za recept :-) Jana
OdpovědětVymazatDiky za kometar :-) Ona ta Philadelphia je trosku slana, ja to mam na tom prave rada. Kdyztak jde udelat krem treba z mascarpone, kdyby ti to moc vadilo.
VymazatKdo tady píše, že mu těsto spadlo, zkusili jste nechat ho vychladnout v troubě? Po upečení neotvírat a vyndat až studené... někde jsem četla, že pak by to spadnout neměla, radí se to i u cheesecaku... red velvet budu zítra zkoušet podruhé, poprvé byl dort super, teď chci dělat cupcakes, tak snad se povedou. Lucie, nikdy jsem je ještě nepekla, když mám na to silikonové formičky, tak je nemusím vykládat těma papírovýma košíčkama, že ne? Díky za super blog, Anička
OdpovědětVymazatAnicko, diky za tip, treba to pomuze :-)
VymazatSilikonove formicky se nemusi vykladat papirovymi kosicky, jdou ven krasne i bez toho.
mě těsto nejdřív kráásně vyběhlo měla jsem takovou radost, jenže se tam mrknu o 5min déle a bylý spadlý :( a to sem troubu mezi tím neotvírala nic :(
VymazatNikdy se mi nepovedou:Dale všichni je doma zbaští:D:) Ale nebudu to vzdávat, jste mým vzorem Lucie:)Děkuji Suzy:)posílám pozdrav z tvarůžkových Loštic
OdpovědětVymazatSuzy, diky, jste mila. Zkuste mrknout na videopostup, treba prijdete na to, proc se nedari... http://joyofbaking.com/RedVelvetCupcakes.html
VymazatLucko, muzete mi poradit? Poprve jsem delala Vase cupcakes asi pred mesicem a povedly se skvele. vcera jsem se do nich pustila znova a musela vyhodit asi tri varky. Po pridani vajec se mi vse vzdy srazilo, nebo pokud ne po pridani vajicek, tak po smichani s moukou a podmaslim - pouzila jsem kefirove mleko. Nevite, cim to muze byt? Tim kefirem? Nebo tim, ze jsem neprosila mouku? Take mam jinou znacku mouky nez jindy. Jsem z toho nestastna. Staci to vse slehat slehacem, nebo je lepsi v robotu? Uz si nepamatuji, jak jsem to delala na poprve. Jo a vsechny suroviny jsem mela pokojove teploty. MOooc dekuji Vanda
OdpovědětVymazatTak v bajecnych dortech jsem videla, ze davali misto barviva stavu z cervene repy, ze je to pry prirozenejsi a podtrhne to tu kakaovou chut, tak kdyby nekdo chtel, muze to zkusit:-)
OdpovědětVymazatTak jsem Red velvet dělala poprvé a hned na to i po druhý mamce k narozeninám a oba chutnaly a měly úspěch :)
OdpovědětVymazatU prvního (ten byl do práce pro kolegy) jsem použila barvivo ze supermarketu - červeň jahodová (2 lžíce vody + půl kávové lžičky barviva, nechat pořádně rozpustit) barva byla dobrá.
U druhého (ten byl domu a i pro děti) jsem zkusila červenou řepu, 3 lžíce šťávy ze zavařené řepy (odšťavněné) těsto bylo řůžovohnědé po upečení hnědé :( ale dobré, příště zkusím odšťavňovat čerstvou řepu a dám vědět jak dopadnu, u druhého jsem, ale dala i více cukru kvůli řepě.
Jinak skvělé stránky, narazila jsem na ně právě když jsem hledala co upeču :)
Jířa
Vanda: nekdy se mi taky testo trosku srazi po pridani vajicek, ale vzdycky vytrvam a micham a rozmicha se to. Byva to studenymi vajicky. Rucni slehac bohate staci, ale jen na slehani maslo+cukr+vejce, mouku a podmasli pak vmichejte radeji jen vareckou, rucni slehac je moc rychly.
OdpovědětVymazatanonymni: zrovna ted jsem byla porotkyni na jedne dortove soutezi a byl tam red velvet se stavou z repy - barva krasna, ale trochu tam byla citit chut a to mi vadilo...
Jira: jsem rada, ze se dari :-) A dekuji
Dobrý den, blog i recepty jsou opravdu super:)
OdpovědětVymazatO víkendu se chystám upéct Red velvet jako dort, chtěla jsem se jen zeptat, je potřeba formu vymazat a vysypat moukou? Nebo má korpus takové vlastnosti že se nepřilepí. Jsem začátečník pár úspěchů v pečení již mám, ale tohle je na narozeniny tak doufám že to bude tak skvělé a zvládnutelné jak jsem tady četla.:) Ája
Aja: vymazat a vysypat nebo vylozit pecicim papirem. Drzim palce, at se podari :-)
OdpovědětVymazatKamila: bezva, jsem moc rada, ze mel dort uspech. Smetafix je normalne ztuzovac slehacky - sice to lepe drzi, ale mne to silene vadi, je to ve slehacce citit...
OdpovědětVymazatTak jsem je musela zkusit a s výsledkem jsem fakt spokojená. Nevlastním Káju ani foodprocessor a i s obyč mixérem se s těstem dobře pracovalo. Největší problém mi asi dělalo dostat hliníkovou folii z barvy Wilton aniž bych měla všude červeno :-) Akorát mám pocit, že by mi nahoru seděl i nějaký kyselejší krém ze zakysané smetany, nemáš nějaký tip? Děkuji a přeji spoustu (nejen) kulinářských úspěchů...Adéla
OdpovědětVymazatAdéla: jsem rada, ze chutnal :-) Bohuzel, zadny krem ze zakysane smetany nemam, bojim se, ze by to moc nedrzelo... Zkus treba tvarohovy krem s kapkou citronove stavy...
OdpovědětVymazatMilá Lucie, Váš blog jsem objevila teprve nyní, právě při hledání receptu na Red Velvet :)a hned jsem si ho zamilovala! Recept jsem včera zkoušela, né tedy ve formě cupcakes, ale klasického dortu. Povedl se báječně. Dnes jsem jej po odpočinutí v lednici konečně ochutnala a musím říct že je výborný! Přesně podle mého gusta, akorát sladký..
OdpovědětVymazatAlča
Alena: diky za mily komentar, mam radost :-)
OdpovědětVymazatAhoj Lucko, chystám se vyzkoušet tvůj recept, ale sýry, které tu na krém doporučuješ jsou celkem drahé, nevíš o nějakých levnějších alternativách? Četla jsem, že tu někdo dělal krém z Almette.... :)
OdpovědětVymazatanonymni: bohuzel jsem z niceho jineho nezkousela, Almette je takovy ten dusikem naslehany, takze predpokladam, ze na vahu vyjde draz, nez hutna Philadelphia.
OdpovědětVymazatZnenadání se ohlásili hosté a já nemaje čokoládu ani mléko jsem hledala něco rychlého. Cupcakes už mám upečené i ozdobené a jsou přímo k nakousnutí... Hosté už mohou přijít :-) Díky
OdpovědětVymazatMisha: tak to me tesi... :-)
OdpovědětVymazatPS: smazala jsem tvuj komentar o nahrazovani cream cheese ricottou, protoze je to kravina. Cream cheese je tucny, ricotta ne, je to neco zcela jineho, jinak se chova. Nerikam, ze treba krem s ricotty neni dobry, jen to proste neni to same a neda se to zamenovat. Diky za pochopeni.
Milá Lucie, na Vaše stránky jsem narazila při pátrání po receptu na dort red velvet. Jediné, co mě ještě brzdilo v realizaci, bylo gelové potravinářdké barvivo, ale nakonec se zadařilo a včera jsem vyzkoušela pro začátek malé cupcakes. Mám doma tři holčičky, které se předháněly v pomáhání a výsledkem byly nádherné a vynikající dortíčky! Brzy bude mít taťka narozeniny a my se chystáme na Váš duhový dort. Drže nám palce! Díky za vše. Iva
OdpovědětVymazatIvo, diky za mily komentar, tesi me, ze jste s vysledkem byly spokojene :-) Palce drzim, urcite se povede.
VymazatV pátek jdu dělat red velvet cupcakes podruhé, jsou vbýorné, akorát je potřebuji obarvit na fialovo, pro kamarádku, i krém na fialovo :-) a budu z nich dělat kytici .. krém budu dělat z mascarpone a smetany .. aby byl pořádně tuhý a udržel se na dortících :-) snad seto podaří, díky za recept! Zuza
OdpovědětVymazatdoufam, ze se povedly, kdybyste mela fotku, tak klidne poslete - jsem zvedava :)
VymazatDěkuji za recept, dneska jsem podle něj cupcaky zkoušela a jsou úžasné. :) Akorát příště se budu držet striktně receptu a nebudu poslouchat babské rady o tom, jak Philadelphii v klidu můžu nahradit Lučinou - krém je sice chuťově dobrý, ale i po třech hodinách v lednici neztuhnul... :D
OdpovědětVymazatjsem rada, ze se cupcakes povedly. S Lucinou jsem je nezkousela, nepouzivam...
VymazatLuci pecka! Prave jsme doochutnali prvni varku, u nas ruzova kvuli nasi 2,5 lete lumpici, krem jsem delala ze slehacky a mascarpone a kombinace s red velvet primo bozska!! �� diky Lenka
OdpovědětVymazatdiky Lenko, to jsem rada :)
VymazatLuci
OdpovědětVymazatVyborne i nedozdobebe :-)
Barvivo Jahodova cerven 5g staci a jsou nadherne hnedocervene a cena oproti gelovym je 1/8
Jsou nadychane a lahodne
Mam je kouskama slansi ... nevim zda nerozpustenym barvivem ci vice soli ale nevadi
Jeste nemaji cepicku :-) premyslim o zakys.smetane slehacce a vanil.cukru (www.otiskyprstu.ic.cz/dorty) ... uvidim ... beztak mizi uz ted :-))
Dekuji za inspiraci
Danča
Bezva, jsem rada, ze se povedly. :)
VymazatAhoj, chci se zeptat jestli se da pouzit misto podmasli i acidofilni mleko???
OdpovědětVymazatto nevim, nikdy jsem nekoumala, jak je to podobne
VymazatTenhle recept stale válí! Vcera jsem ho zkousela (ja akorat misto toho syra dala jiny - mascarpone a na ozdobu nasypala coko hoblinky) a nikdo neveril, ze nejsou kupované. Diky! ��
OdpovědětVymazatLuci chystám se péct ve verzi dortu. Máš zkušenost, jak dlouho dopředu si mohu tento korpus upéct? Na zkoušku jsem si upekla z poloviční dávky cupcaky a jsou výborné, použila jsem gelovou barvu RD ProGel a barevně jsou krásně sytě červené.
OdpovědětVymazatPekla jsem z uváděného množství dort do formy 19 cm. Hezky vyběhnul, těsto krásně voní jako brownies máslem a kakaem. A v tom kakau asi vidím kámen úrazu. Hrozně mi uvedené množství obarvilo těsto, už za syrova bylo i s barvivem staro/hnědo růžové - po upečení úplně hnědé. 😂 Ale na chuť skvělé těsto
OdpovědětVymazat