pátek 18. června 2010
Italské karbanátky s pečenými bramborami
Vypadá to, že asi opravdu budu praštěná. Jak jinak by se totiž dalo vysvětlit, že - i přes nedostatek volného času - jsem se přihlásila na testování receptů pro časopis Apetit. Ne úplně překvapivě jsem se přihlásila ve stejné době, jako do soutěže nakládaných hermelínů. Asi nějaké erupce na Slunci. Když tak nad tím přemýšlím, vlastně jsem se už dlouho nikam nepřihlásila. Možná zkusím Bohnice. Do těchto kulinářských legrací jsem drze zatáhla i drahého, který se naštěstí vůbec nebránil, ale ty Bohnice... Nevim, nevim...
Stát se "testovacím čtenářem" bylo překvapivě jednoduché. Jen jsem poslala mail a za chvilku jsem měla tři recepty na výběr. Už nevím, jaké další tam byly, ale s drahým jsme zvolili Italské karbanátky. Pak jsem redaktorce napsala naše dojmy z vaření a fotku a bylo to. Drahý teď všude chodí s časopisem a chlubí se, že tam jsme (fotka 2x2 cm). Nebudu zastírat, že mě to těší. Jsme slavní, slavní, slavní!
Jídlo (doplněné o lehký salát) jsme vařili už asi před měsícem, ale recept zveřejňuju až teď, protože co já vím, jestli by nebyl průšvih, kdybych ho hodila do placu před vyjitím Apetitu.
Ingredience:
4 velké brambory
2 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
sůl
---
50 g strouhanky
500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
50 g parmezánu
2 lžíce petrželky
1 velký stroužek česneku
kůra z 1 citronu
sůl, pepř
---
mix trhaných listových salátů
třešňová rajčátka
nasucho opražené piniové oříšky
zálivka (olivový olej, citrónová štáva, sůl, pepř)
Postup:
Troubu zahřejeme na 200°C. Omyté brambory nakrájené na klínky promícháme s olejem a citronovou šťávou, osolíme, rozprostřeme je v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 35-45 minut dozlatova. V polovině pečení je obrátíme.
V míse smícháme strouhanku, maso, nastrouhaný parmezán, nasekanou petrželku, česnek utřený se solí a citronovou kůru. Podle chuti osolíme a opepříme.
Vytvarujeme čtyři ploché karbanátky, které smažíme na oleji z každé strany asi sedm minut. Podáváme s bramborami a malým salátem.
Použití citronové kůry a parmezánu se mi zdálo podivné, ale nakonec karbanátky velmi mile překvapily. Oproti "normálním" s nimi není žádná práce navíc a člověk aspoň ozvláštní svůj repertoár rychlých večeří.
A navíc - jsme slavní. Takže - podpisy na letišti...
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Ahoj,
OdpovědětVymazathezký a zároveň poměrně jednoduchý recept, vyzkouším a pokusím se trumfnout vaše foto :-). Ať se daří. Jakub
Něco podobného též páchám, jen do masové směsi přidávám ještě por chuť a vůni nahrubo nasekaný česnek a rozmarýn. A místo karbošů dělám kuličky, které pak peču v troubě.
OdpovědětVymazatto Jakub: trumfnout moje foto nebude tak tezke (zrovna tohle modre zoufalstvi se moc nevyvedlo...) :-)
OdpovědětVymazatto Madla: cesnek a rozmaryn zni velmi dobre...
Ja nekdy taky pecu karbanatky v troube na mrizce, nejsou pak tak mastne... Tentokrat jsme ale smazili, jak nam v Apetitu nakazali ;-)
to Madla: Trouba je dobrý nápad, člověk má pak pocit, že je to zdravější :-)
OdpovědětVymazatto Lucie: líbí se mi zeleninová příloha. Vidím kukuřici, rajče, co je ten zbytek? Je teplá či studená? Nějaký tip na dresing?
Jakub
to Jakub: to je "maly zeleninovy salat", v textu jsou i ingredience (kukurice neni kukurice, ale piniova seminka) ;-)
OdpovědětVymazatTak karbanátek jsem měla jen jednou. Zeleninový od spolužačky na výletě ve třetí třídě. Asi bych to měla cítit jako křivdu. Necítím.
OdpovědětVymazatps: Pokud cpou karbanátky do hamburgerů v MC, tak dvakrát, ale moc by jim to nepomohlo =)
to Pája, tak to jsi ještě neměla pořádný karbanátek ... třeba na grilu ... :D Jakub
OdpovědětVymazatto Paja: musim souhlasit s Jakubem - dobre udelany karbanatek je dobrota (v mekaci NEMAJI karbanatky)
OdpovědětVymazatTaky jsem byl příjemně překvapen, když jsem v Apetitu zahlédl toho šikovnýho barmana a tu šikovnou bloggerku ;) Díky za inspiraci, taky se zkusíme přihlásit. Keba (http://kulinarinky.cz/)
OdpovědětVymazatto Keba: prihlaste, byt slavny je bezva ;-)
OdpovědětVymazat