čtvrtek 30. září 2010

Koláč s cuketou a kozím sýrem


Jak jsem přišla na takový dobrý koláč? Úplnou náhodou. Kamarádka měla donést nějaké slané občerstvení na čísi posvatební mejdan, ale nestíhala. Tak jsem se nechala ukecat, že místo ní něco upeču já. Jelikož je skvělá kuchařka, nechtěla jsem jí udělat ostudu ("ježišmarjá, co se to s ní děje, že donesla takovej hnus?!") a bylo tedy vhodné upéct něco alespoň trochu pěkného a samozřejmě i poživatelného.
Protože jsem měla v hlavě, co se týká nápadů na náplň slaného koláče, totálně vymeteno, šla jsem pro recept do Apetitu. Našla jsem číslo, kde bylo několik stran plných krásných quichů, ale žádný se mi nějak nezamlouval. Jak se mi často stává, začetla jsem se do dalších a dalších stran časopisu a v úplně jiné kapitole, než té "quichové", jsem našla tenhle recept.

Ingredience na koláč o průměru 26cm:
1 balení listového těsta
hladká mouka
500g cuket
sůl
kousek másla
4 vajec (lehce prošlehaná)
280g smetany ke šlehání
pepř
140g čerstvého kozího sýra

Postup:
Nejprve si nastrouháme omyté cukety, jednu malou, nebo půlku velké necháme vcelku a nakrájíme jí na velmi tenké plátky nebo kolečka. Nastrouhané cukety promícháme se lžičkou soli a v cedníku necháme okapat, případně ještě vymačkáme rukama. Nakrájenou cuketu posolíme a necháme vypotit.
Zapneme si troubu na 200°C. Vroubkovanou formu vyložíme dvěma pruhy pečícího papíru, které dáme křížem přes sebe (koláč pak půjde lépe přendat na servírovací tác). Na pomoučněném vále rozválíme listové těsto a vyložíme jím připravenou formu. Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme kolečkem pečícího papíru a posypeme fazolemi. Pečeme 10-15 minut, sundáme papír s fazolemi, korpus potřeme troškou rozšlehaného vajíčka a dopečeme ještě 5 minut. Necháme vychladnout.
Plátky nebo kolečka cuket osušíme a na másle z obou stran opečeme. Dáme je stranou a v pánvi za stáleho míchání asï 3 minuty opékáme nastrouhané cukety. Přendáme je do mísy a promícháme je s vejci a smetanou, osolíme a opepříme.
Teplotu v troubě nastavíme na 180°C. Na předpečený korpus přendáme cuketovou směs, rozdrobíme kozí sýr a poklademe plátky nebo kolečky opečené cukety. Pečeme asi 40 minut.


Místo listového těsta lze použít i těsto křehké a koláč nemusí být nutně kulatý.

neděle 26. září 2010

Dort Princezna - narozeninový


Švédský (to jsme ovšem nevěděli) dort Princezna jsme občas mívali doma, na oslavách různých narozenin, když jsem byla malá. Táta pracoval v hotelu Olympic, což byl nóbl podnik a dort Princezna byla nejspíš jejich chlouba. Tenká vrstva měkkého piškotu, marmeláda, krém a obrovská kopa šlehačky, všechno přikryté zeleným marcipánem. Dělali jsme si z Princezny legraci, že vypadá jako plesnivý bochník chleba. Když táta změnil zaměstnání, dort z hotelu už jsme neměli, protože pro nezaměstnance stál hříšné peníze (tuším, že to bylo něco kolem pěti set a dort v "normální" cukrárně stál tak stopade).
Po Princezně jsme si občas při něčích narozeninách vzdychli nad piškot-ovoce-želé nebo piškot-máslový krém dortem. Potom u nás v rodině přestaly být dorty "in" a na Princeznu se zapomnělo. A pak najednou, letos na jaře, vidím Princeznu i s receptem tady. Pokusným králíkem pro můj první dort potahovaný marcipánem se měl stát táta. Protože, kdo jiný vám odpustí, když to nebude vypadat profi.
Jelikož si moje drahá sestra naplánovala svatbu na den tátových narozenin a nebylo tedy vhodné péct ke svatebnímu dortu další, dostal narozeninový dort k svátku. Nakonec můj první marcipánový pokus nedopadl tak zle.


Ingredience:
(vystačí na dva dorty o průměru 12cm)
4 vejce
špetka soli 
80g cukru krupice
60g polohrubé mouky
60g škrobu
1/2 prášku do pečiva

---
2 lžíce škrobu
2 lžíce cukru krupice
200ml smetany 
3 žloutky
vanilková esence

---
4 lžíce malinového džemu
300ml smetany ke šlehání
---
500g marcipánu
zelené potravinářské barvivo
moučkový cukr na poprášení dortu




Postup:
Korpus jsem si připravila den předem. Troubu jsem předehřála na 180°C. Z bílků se špetkou soli jsem vyšlehala pevný sníh. Opatrně jsem do něj zašlehala žloutky a cukr. Vmíchala jsem mouku s práškem do pečiva a škrob. Pekla jsem ve vymazané formě asi 30 minut. 
Mezitím jsem připravila krém. Smíchala jsem škrob, žloutky, cukr a čtvrtinu smetany. Zbytek smetany jsem v kastrolu přivedla k varu a pomalu vlila do žloutkové směsi. Všechno jsem vrátila zpátky do kastrolu a na mírném plameni a za stálého míchání jsem vařila do zhoustnutí. Přidala jsem vanilku, kastrůlek jsem přikryla potravinářskou fólií a nechala vychladnout a potom přesunula do lednice. 




Druhý den jsem Princeznu dokončila. Korpus jsem dvakrát prokrojila. Vyšlehala jsem smetanu, dvě třetiny jsem smíchala s krémem a třetinu dala stranou. Na servírovací talíř jsem dala dva pruhy pečícího papíru a na něj doprostřed okruží z dortové formy. Do něj jsem vložila spodní díl korpusu, potřela džemem, čtvrtinou krému a přiklopila dalším dílem korpusu. Opět džem, krém a korpus. 




Sundala jsem okruží a celý dort potřela polovinou šlehačky. S druhým dortem jsem provedla to samé a oba dala na chvilku zatuhnout do mrazáku. 
Marcipán jsem obarvila gelovým potravinářským barvivem (bohužel jsem to trochu přehnala) a rozválela mezi dvěma kusy potravinářské fólie na dvě placky (měly by být o něco větší než dort, aby nám náhodou na konci někde kus nechyběl). 




Dorty jsem vyndala z mrazáku, odstranila pečící papír a potáhla jsem je marcipánem. Nebyla to zas taková věda, jak jsem čekala. Před servírováním by se měl dort pocukrovat moučkovým cukrem, ale táta to nesnáší - on totiž vždycky hrozně moc a navíc prudce otevře pusu, aby si kousl, ale vdechne cukr a pak nadává. Takže pro něj radši bez. 




Všechno nejlepší!

středa 22. září 2010

Těstoviny s cuketou, slaninou a sušenými rajčaty


Balení, stěhování, dovolená, vybalování. Hledání v krabicích. Chleba s něčim k večeři. Drhnutí kuchyně a vybalování nádobí. Je ho nějak moc. A pak, konečně, první jídlo uvařené v novém bytě. V naší (pronajmuté) krásné kuchyni. Není to žádná haute cuisine, ale konečně vaříme!

Ingredience:
2 porce těstovin
1 malá cuketa
6 plátků slaniny
4 sušená rajčata v oleji
1 stroužek česneku
2 lžíce oleje z naložených rajčat
kousek sýra Gran Moravia
2 lžičky hrubozrnné hořčice
sůl, pepř

Postup:
Dáme vařit vodu na těstoviny.
Slaninu nakrájíme na kostičky, cuketu a česnek na plátky a vše opečeme na oleji z naložených rajčat. Dochutíme pepřem a hořčicí. Nakonec přidáme pokrájená rajčata a už jen počkáme, až se nám uvaří těstoviny. Ty slijeme a promícháme s "omáčkou".
Podáváme s nastrouhaným sýrem a skleničkou bílého vína, nejlépe v romantickém prostředí polovybalených stěhovacích krabic.

Předevčírem v noci jsem vydrhla troubu. Už se nemůžu dočkat, až něco upeču.