čtvrtek 11. listopadu 2010
Francouzská cibulačka
Kdo by to řekl, že nejlepší polévka, kterou jsem kdy jedla, bude z cibule. Cibuli totiž vůbec nemám ráda. Kdykoliv jsem jedla cibulačku (vlastně naposledy v dětství, pak jsem se jí vyhýbala), bylo to pro mě takové malé utrpení. Nesnáším totiž chuť (a "vůni") cibule, pokud není tepelně upravená až do rozvařena, kdy konečně začne být sladká. V cibulových polévkách mého dětství odporně vrzala mezi zuby a cibulově páchla. A pak jsem si přečetla tenhle recept. Takhle popsat cibulačku! Sladká? Voňavá? Že bych to zkusila? Sice ve mně hlodal červíček, že přeci není možné hodinu(!) restovat cibuli, že po čtvrt hodince bude spálená na uhel, ale ten popis chutí a vůní mě přesvědčil k pokusu.
Recept je tedy kompletně převzatý z Kebových kulinařinek, předměty, jako jsou historie a chemie, vynechávám.
Ingredience (na 4 porce):
500g žluté cibule
75g másla (ne margarínu, ne oleje, ne sádla - francouzská kuchyně si žádá svoje)
bobkový list
šalvěj (tymián, rozmarýn, ...)
půl lžíce bílého vinného octa na deglazování (nemusí být)
1dl suchého bílého vína
1 lžíce hladké mouky
1l kuřecího vývaru (jde použít i jiný, třeba zeleninový, ale rozhodně domácí)
sůl, pepř
---
francouzská bageta (lepší je včerejší)
sýr Gruyére nebo Comté
Postup:
V hrnci si rozpustíme máslo a přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka spolu s bobkovým listem a několika lístky šalvěje. Za stálého míchání restujeme asi tak pět minut, cibule za tu dobu změkne. Snížíme plamen na nejmíň, co to jde a restujeme minimálně hodinu; občas promícháme. Cukr obsažený v cibuli zkaramelizuje a je to tak, že čím déle vydržíme restovat, tím chutnější polévku budeme mít. Hodina a půl se dá zvládnout hravě; zkouknete u toho nějaký film, vyperete, poklidíte a byt se vám zatím plní báječnou vůní (takovou, že byste tu zkaramelizovanou cibuli nejradši rovnou sežrali lžící).
Je možné, že cibule se během restování trošku přichytila ke dnu hrnce, pomocí octa jí "odlepíme" (deglazujeme) a ještě přidáme víno. Mícháme, a když se víno odpaří, tak cibuli zaprášíme moukou. Chvilku opékáme a pak přilijeme horký vývar. Polévku ještě asi půl hodiny vaříme, potom dochutíme solí a pepřem.
Polévku rozdělíme do misek, navrch položíme plátky bagety a zasypeme strouhaným sýrem. Strčíme do trouby a necháme zapéct pod grilem dozlatova. Ano, je pravda, že v téhle verzi se to špatně jí, takže - bagetu je možné nakrájet na kostky místo plátků. Má to samozřejmě jednu vadu - bageta se moc rozmočí a to já nerada.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Jsem poctěn Lucko ;) Díky a jen tak dál.
OdpovědětVymazatTymián. Vždy tymián. A třikrát přelít vínem....A cibule bílá!!
Vymazatlucii, tvoj blog je úplne dokonalý!
OdpovědětVymazatprinútil ma spraviť prvý cheesecake :-)
Na tu cibulačku už jsem se u Keby kdysi dívala, vidím, že recept opravdu funguje, tak ji asi taky zkusím! Vypadá opravdu dobře!
OdpovědětVymazatFíha, tak ted anevím, jak bych tu hoďku a půl zvládla. Pocháleny ale budiž plynové plotýnky - věřím, že na té nejmenší by se to určitě nespálilo:-)
OdpovědětVymazatJá kdysi dělala cibulačku, když ke mně dojeli prarodiče - dávám do ní provensálské koření. Děda mi řekl, že tak dobrou polívku ještě nejedl:-)) "A přitom je to taková blbost..." :-D
to Keba: ja dekuju za recept, bez tveho nadseneho popisovani chuti a vuni bych se do toho nikdy nepustila :-)
OdpovědětVymazatto babô: diky (a doufam, ze cheesecake chutnal)
to HaF: je skvela a neni to tezke. Navic ta hodina a pul utece rychle a trouba zustava pri vareni cibulacky volna ;-)
to Olinka: je to vazne v pohode, taky jsem se bala, ale ona ta cibule zacne lehce hnednout az tak za 45 minut.
Nejtěžší při vaření cibulačky je vskutku NESEŽRAT ten opečený cibulový základ :) - po té hodině už to tak voní a člověk má takový hlad...
OdpovědětVymazatMůj další postřeh se týká množství cibule - připadá mi, že ať se propláču jakoukoli hromadou cibule, nikdy toho nějak není dost:) Možná to bude souviset s postřehem č.1...
yannka
Tak na cibulačku jsem si dosud netroufla taky a navíc manžel ji nemá rád přesně kvůli těm důvodům, které jsi napsala do úvodu. Ale když jsem se tak proslintávala receptem, tak to určitě zkusím. Jen nevím, jak to půjde dohormadx připravovat hodinu a půl jen cibuli a k tomu hlídat malé a poněkud hyperaktivní batole :-)
OdpovědětVymazatto Madla: ja teda zadne dite nemam, ale vzhledem k tomu, ze u hrnce se nemusi stat celou dobu, staci jen obcas michnout, tak bych se toho nebala :-)
OdpovědětVymazatto yannka: souhlasim :-)
OdpovědětVymazatNeskutečnááá polívka, vařím ji už po čtvrté a pokaždé se nemůžu dočkat!!! Luxusní, děkuju za recept, je to poklad :-)
OdpovědětVymazatPrávě jsem dovařil, skvělá! díky
OdpovědětVymazatto anonymni & dag: no neni vubec zac, recept mam stejne od Keby, takze vsechny diky smeruji k nemu :-)
OdpovědětVymazatAhoj,
OdpovědětVymazatchci se zeptat, dá se místo bagety použít třeba rohlík? :-)
Ne.
Vymazatto anonymni: pouzit muzete co chcete, ale myslim, ze rohlik ma jinou konzistenci a vic se rozmaci...
OdpovědětVymazatDnes jsme ji uvařili, ale mi nechutnala vůbec a příteli celkem jo, nicméně nám ta snaha nestála za to... Škoda... A to jsme se tak těšili. Každému chutná něco jiného... ;-)
OdpovědětVymazatVeronika
to Veronika: tak to je skoda - ja ji povazuju za jednu z nej polivek
OdpovědětVymazatdíky za recept, polévka byla neuvěřitelně dobrá, určitě ji zase udělám ;)
OdpovědětVymazatdekuji :-)
Vymazatvařím ji snad jednou za měsíc, je boží ♥ a vůbec, miluju tvůj blog, vše, co chci vařit, hledám nejdřív tady :)
OdpovědětVymazatdekuju mnohokrat :-)
VymazatAhoj, cibulačka je výborná, moc díky za recept.
OdpovědětVymazatJenom jsem se chtěl zeptat, jestli obyčejný sýr (eidam, ementál) nezkazí chuť, ty francouzské jsou docela těžko k sehnání..
Adrian
Adrian: dekuju, jsem rada, ze ti chutnala :-)
OdpovědětVymazatCo se tyka pouziti syru, tak bych se primlouvama za pouziti kvalitnich syru a nenahrazovani obvyklym ceskym Eidamem 30% - je tam malo tuku a tedy se spatne rozpousti a spis tak nejak zgumovati... Jine syry, nez zminene v receptu jsem nezkousela, ale myslim, ze by meli mit alespon 45% tuku, v pripade vyberu Eidam x Emental bych hlasovala pro ten druhy...
Výborná recept, dnes vařím podruhé a už ne nemůžu dočkat. Jako sýr používáme parmazán, nepatří tam, ale nám chutná.
OdpovědětVymazatIva
Iva: jsem rada, ze vam chutna :-)
OdpovědětVymazatLucko, díky moc za recept. Je to naprosto excelentní luxusní polévka. Už jsem vařil nejmíň 6x a pokaždé jsem schopný cibulačku "sežrat" na posezení. :)
OdpovědětVymazatHonza
Honza: neni vubec zac... Ale pripominas mi, ze jsem si koupila v Berline nove cibulackove misky a jeste jsem je nevyzkousela :-)
OdpovědětVymazatPrávě jsem ji dovařil. Je dokonalá. Děkuji za recept. Pepa.
OdpovědětVymazatPepa: diky za komentar, jsem rada, ze sis pochutnal :-)
OdpovědětVymazatRecept na tuhle cibulačku jsem objevil asi před dvěma lety u Keby a od té doby jsem jí propadl. Když jsem jí jedl ve Francii, myslel jsem, že té úžasné chuti dosahují ochucením vývaru, nikdy by mě nenapadlo restovat cibuli hodinu a déle, dokud jsem to nevyzkoušel. Prostě nebe v hubě :). Jen jsem si zjednodušil ten konec - místo zapékání celé misky si ty bagetky zakápnuté olivovým olejem a posypané sýrem v troubě upeču samostatně a vkládám do talíře těsně před servírováním.
OdpovědětVymazatTomáš
Tomas: zapekat zvlast se da taky, aspon se to tolik nerozmoci
OdpovědětVymazatpoužitelná "včerejší francouzská bageta" není francouzská, o včerejší francouzskou totiž už ráno zlomíte nůž :) dobrému jídlu zdar! D.
OdpovědětVymazatDomini: co k tomu mam asi tak rict... Mate tupe noze? Nazdar!
OdpovědětVymazatDobrý den, chystám se taky vařit tuto cibulačku, ale pořád si říkám, že to musí být zdlouhavé spíš s ohledem na to, že musím prvně udělat domácí vývar... Nebo to děláte nějak zjednodušeně? Pro mě je kuřecí vývar, cca 40min v tlak.hrnci, plus příprava zeleniny a tak. Takže ve finále by to asi bylo na celé dopoledne... nemáte nějakou pomůcku? díky moc.
OdpovědětVymazatanonymni: vyvar pripravuji pravidelne ve vetsim mnozstvi a mrazim v 0,5l krabickach a mam ho tak vzdy pri ruce.
OdpovědětVymazatCibulacku miluji od jejiho prvniho ochutnani, ale bohuzel od te doby mam na ni smulu a vetsinou mi v restauracich naserviruji spis polevku podobnou tem, co popusujete,ze znate z detstvi.
OdpovědětVymazatTak jsem se konecne odhodlala k tomu,ze si ji uvarim doma. Bohuzel, snad diky me nezkusenosti, se nepovedla. I kdyz jsem si jista, ze jsem postupovala presne podle postupu nekde se stala chyba, protoze moje cibulacka ma tmave hnedou barvu. Myslim, ze se mi nepovedlo karamelizovani cibule, misty se asi spalila a dodala polevce divnou pachut. Ale i takto lehce spalena je lepsi, nez v mnohych podnicich. Ale obavam se, ze skonci v zachode.
Nemate nejaky vseobceny typ, jak si z karamelu udelat kamarada? jakmile se nekde objevi (nyni i ve slovesu karamelizovat), tak se mi pokrm pokazi..¨
Omlouvam se za dlouhy prispevek,
Kristyna
Moje cibulacka ma taky tmavou barvu, ale cibule spalena nebyla. Chce to varit na opravdu mirnem ohni, nesnizovat davku cibule a obcas michat. At se priste podari :-)
Vymazatdnes se mi povedla uplne stejna - tmava, hodne vina - trochu mi to asociovalo omacku po "burgundsku" takze jsem ji zahustila, upekla maso a je to excelentni omacka! :-D
Vymazat:) Recept na cibulovou omacku jsem uz taky nekde videla, tak treba se to nahodne povedlo...
VymazatDíky za recept, Lucie. Cibulačku miluju, moje maminka dělá skvělou, ale takhle bude, troufám si říct, ještě lepší! Pěknou neděli!
OdpovědětVymazatdekuju moc :-) A pssst, at to maminka neslysi ;-)
Vymazatpoprosim o radu....polievocka sa mi zda trosku prikysela, asi z toho vina.nedalo by sa ju nejak zachranit?....dakujem:))).tereza
OdpovědětVymazatJe mi lito, ale netusim. Vino se melo nechat zcela odparit...
VymazatDekuji za recept, muj pritel je francouz a rekl mi, ze takhle delala cibulacku jeho babicka :) (akorat tam pry davala vic vina)
OdpovědětVymazatno tedy, to je uplna pocta :-)
Vymazatvynikající!!!! je fakt, že když jsem viděla prorestovaný božohodový kastrol, měla jsem chuť kromě zkaramelizované cibule sežrat i autorku receptu :-))))) ale výsledek stál za to. westruše.
OdpovědětVymazatwestruse: no tedy, to snad ne! ;-) Pripecenosti na dne se deglazuji tim octem, spaleny hrnec jsem nikdy nemela... Ale hlavni je, ze polivka chutnala ;-)
OdpovědětVymazatDobry vecer,cibulacku moje pritelkyne poprve ochutnala ve vanocni Parizi.Uplne ji ucarovala,hned po prijezdu shanela recept.Vyzkousela tento a hned na poprve trefa do cerneho.Varila ji ke stedrovecerni veceri namisto klasicke rybi polivky.Cela rodina jsme si ji hned oblibili a i letos nam cibulacka provoni byt.Recept mohu jen doporucit.Muj syn Tomasek ji rika "bibulacka" nam,nam :-)
OdpovědětVymazatto me moc tesi :-)
VymazatPrávě jsem ji dodělala. Díky za recept, je to hotový foodgasm! :-) Ten jsem zažívala ještě před ochutnáním polévky, stačila samotná cibule - jo, nedalo mi to, taky jsem užírala. Dala jsem rozmarýn a je skvělá. :-)
OdpovědětVymazatVando, to me moc tesi. Diky :-)
VymazatAch jo, to je spotřeba cibule :) vyzkoušel jsem nekolik receptů, ale nikdy to nebylo ono, dokud jsem pred nedavnem nenasel tento skvely blog... zrovna mi na sporáku pomalu karamelizuje cibulka, fantasticka vune je vsude kolem a mam co dělat, aby nejaka cibulka jeste zbyla do finále...ochutnávat se ale musí :)
OdpovědětVymazatMoc diky za tenhle i ostatni recepty. Jen tak dál. Radim
diky, to jsem rada :-)
VymazatCibulacku uz jsem parkrat varila, ale tato je opravdu skvostna ;-)) Radim ji do svych oblibenych. Dekuju, Maruska :-)
OdpovědětVymazatdiky Marusko, mam radost :)
VymazatCibulačku jsem dnes vařila poprve a mohu říct, že je opravdu skvělá.Děkuji za recept.Budu doporučovat i ostatním.Dekuji Jana
OdpovědětVymazatDěkuji za recept! Vařím ji dvakrát do měsíce a nemůžu se té cibulačky nabažit :)
OdpovědětVymazatNevím,co dělám špatně, ale ani po hodině restování cibule mi ne a ne zhnědnout :-(
OdpovědětVymazatVaril som z 1 a pol kila cibule. Vydržal som miešať 2 hoďky.Cibuľa sa nelepila, takže ani nebolo treba pridať ocot.Krásne zhnedla. Ja by som vydržal ešte dlhšie, ale ostatní mi furt pchali frňák do kastróla, tak som to musel ukončiť. Keďže sme mali v chladničke chedar a stilton, posypal som jednu bagetku chedarom a druhú modrým syrom. Vypadalo ro fantasticky, chutilo ešte lepšie.
OdpovědětVymazatĎakujem za skvelý recept
Dobrý den, to čekání stojí za to a dnes cibule voní až na chodbu. Chtěla jsem se zeptat. Jestli místo sýrů v receptu použít např. sýr Gran moravia. U nás jsem ty sýry nenašla nebo hledám blbě :D a nevím jak ty sýry chutnají. Zatím cibulačku máme bez bagetky a sýru, ale i tak je vynikající a těším se, až ochutnám i s bagetkou a sýrem
OdpovědětVymazatPolévku jsem podle tohoto receptu uz varila mnohokrat a cela rodina ji miluje.jime ji dokonce na Stedry den k obedu.jako hlavni chod :-) moc diky,Lucie
OdpovědětVymazat