pátek 31. prosince 2010

Croque-monsieur


Stojím frontu v Au Gourmand a brousím si zuby na poslední obrovský croque-monsieur vystavený za proskleným pultem. Pán přede mnou má zuby ostřejší a na mě zbývá jen croque-tuna (s tuňákem). Obsluha je protivná, takže se pro croque-monsieur nevrátím a radši si ho udělám doma. Původní plán, že to bude překvapení, nevyšel - balení velkého toustového chleba mě u drahého prozradilo. 

Croque-monsieur (z francouzštiny: croquer=křupat, monsieur=pán) je zapečený sendvič se šunkou a sýrem (nejčastěji Ementálem nebo Gruyèrem). Komplikovanější verze je doplněna ještě o bešamel - sýrový nebo obyčejný. Kdo a kdy sendvič vymyslel není známo, první zmínky o něm najdeme v menu pařižských kaváren v roce 1910.
Tenhle 'křupavý pán' se může proměnit třeba v 'křupavou paní' (croque-madame) přidáním "volského oka" nebo pošírovaného vejce navrch (aka dámský klobouk) či v jednu z mnoha, více či méně uvěřitelných, variant (croque-provensal s rajčaty, croque-norvégien s uzeným lososem namísto šunky, croque-bolognese s boloňskou omáčkou, croque Hawaiian s ananasem nebo mekdonaldí pokus Croque McDo).
zdroj: wikipedia

Ingredience na dva velkosendviče:
4 plátky amerického toustového chleba
4 plátky šunky
2-4 plátky Ementálu
2 lžičky dijonské hořčice
asi 6 lžic sýrového bešamelu (použila jsem vyzrálý Gruyère)
2 lžíce nastrouhaného Gruyèru

Postup:
Všechny plátky toustového chleba lehce potřeme dijonskou hořčicí, na dva naskládáme šunku a sýr a přiklopíme druhými dvěma plátky. Vršek a boky potřeme sýrovým bešamelem, navrch ještě posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby, dokud vršky sendvičů lehce nezezlátnou.

Jelikož je to šílená kalorická bomba, podáváme croque-monsieur s lehkým salátem, abychom ulevili našemu svědomí (a taky proto, že saláty mám ráda).

pátek 24. prosince 2010

Vánočka

Dvaadvacátého jsem si udělala romantický večer. Drahý v práci, já a ingredience na tři vánočky v kuchyni, Láska nebeská v televizi (jo, brečela jsem, ale naštěstí ne do vánoček). Začátek v půl osmé, konec v půl druhé. Ráno se mrtvá šourám do práce. Večer už jsem chtěla jen svařáka, pečené kaštany a trdelník na Staromáku s kamarády. Všechno vypadalo slibně, svařák voněl, já se začínala (po druhém kelímku) cítit vánočně... Nebudu si (a ani nikomu dalšímu) kazit Vánoce popisem dalších událostí a přejdu rovnou k tomu příjemnému - Štědrému dni s vánočkou k snídani. Balení dárků. Procházce s drahým v dešti a hledání otevřeného svařákového stánku na Staromáku. Za chvíli se přesunu k rodičům (na kapra, kterého nemám ráda, ale mám pocit, že bez něj by to nebyly ty pravé Vánoce a na nejlepší salát na světě) a tak všem přeju veselé vánoce, hodně štěstí, zdraví a lásky a taky něco dobrého na vánočním stole.

Ingredience na sváteční vánočku podle Pavlíny Berzsiové: 
50 g rozinek, propláchnutých horkou vodou
4 lžíce tuzemského rumu
30 g čerstvého droždí
80 g cukru krupice
150 ml vlažného mléka
400 g polohrubé mouky
špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce strouhané citronové kůry
3 žloutky + 1 rozšlehané vejce na potření
100 g marcipánu, pokrájeného na kostičky
100 g másla, rozpuštěného a zchladlého

Postup:
Rozinky dejte aspoň na 2 hodiny do rumu, aby nabobtnaly. Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít. Do prosáté mouky přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, rozinky i s rumem, vejce, marcipán, zbylé mléko, cukr a kvásek, částečně propracujte a nakonec přidejte máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu kynout; během kynutí ještě dvakrát propracujte.

Těsto rozdělte na 9 stejných pramenů a upleťte vánočku. Nechte ji na teplém místě dalších 20 minut kynout, pak ji potřete vejcem. Pečte na plechu s pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Pak teplotu snižte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem. 

sobota 18. prosince 2010

Pepparkakor


Tradiční švédské sušenky, které každý rok kupuju taťkovi k vánocům. Drahý ale letos koupil v IKEA vykrajovátka a rozhodl se, že si upečeme (teda, že on upeče) vlastní. Recept si půjčil od Švédky Anne. Když jsem ho četla, říkala jsem si, že na někoho, kdo nikdy nepekl, je to celkem odvaha. Chlapům jejich nápady člověk nevymluví a nic horšího, než že se to nepovede, se stát nemůže, takže jsem se do toho nemontovala. 
Výsledné sušenky chutnají úplně přesně jako ty z IKEA, mohlo by se tedy zdát, že námaha byla zbytečná. S čímž ale zásadně nesouhlasím - pohledu na drahého, jak se snaží od sebe odlepit pláty těsta a střídavě se mu to daří a střídavě se to celé chystá hodit z okna, se nic nevyrovná. A ta - téměř dětská - radost (nás obou), když z trouby začaly lézt zástupy veverek, sobů, ježků, šneků, medvíďat a lišek! 

Ingredience (na celé zástupy zvířat)
1 lžíce mleté skořice
1/2 lžíce mletého zázvoru
1/2 lžíce mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého kardamonu
1/4 lžičky mletého nového koření
1/2 lžičky soli
1/2 lžíce sody
150g másla
125g cukru krupice
75g třtinového cukru
1/2 malého vajíčka
kůra z 1/2 citrónu
150 ml golden syrup (prodává např. Marks&Spencer)
150 ml smetany ke šlehání
550g hladké mouky

Postup:
V míse utřeme změklé máslo s oběma cukry a přidáme prosáté koření (máme nový hmoždíř!), sodu a vejce. Vmícháme citrónovou kůru, golden syrup, smetanu a nakonec i mouku. Vypracujeme těsto, které hodně lepí, ale nebojíme se ničeho a na pomoučněné ploše z něj vyválíme tři placky. Nemusejí být pěkné ani extra tenké, jde jen o to, že těsto bude po odpočinku v lednici hodně tuhé a takto se nám bude lépe rozvalovat. Placky proložené pomoučněnou potravinářskou fólií uložíme přes noc do lednice. 
Druhý den bereme z lednice vždy jen kus těsta, rozválíme ho na hodně pomoučněné ploše a vykrajujeme sušenky. Pečeme je na 180°C asi 7-8 minut. 

God Jul!

středa 15. prosince 2010

Pistáciové rohlíčky


Musím se přiznat, že ač miluju sladký, tak vánoční cukroví mě nechává poměrně chladnou. Mám pocit, že to všechno chutná stejně a že kdybych zavřela oči, nepoznám rohlíčky od pracek (ano, doma jim říkáme pracky, ne pracny). Navíc, rok co rok je to stále stejné; ať člověk přijde kamkoliv, už mu cpou pod nos linecké, rohlíčky, vosí hnízda a kdovíproč oblíbené pracky. Některé rodiny mají cukroví lepší (samozřejmě ta naše), jiné horší (ne, Hera není pečení), ale stejně je to pořád dokola. 
Proto jsem se rozhodla, že letos vyzkouším úplně nové a možná i trochu neobvyklé druhy. Jako první přichází na řadu lehce nazelenalá a extra dobrá verze nejoblíbenějšího českého cukroví. 

Ingredience:
190g změklého másla
60g moučkového cukru
2 žloutky
200g mletých nesolených oloupaných pistáciových oříšků
200g hladké mouky
špetka soli
moučkový cukr na obalení

Postup:
Máslo s prosátým cukrem utřeme pečlivě do pěny, přidáme žloutky a promícháme. Přisypeme oříšky, prosátou mouku a sůl a vypracujeme těsto. Zakryté potravinářskou fólií ho necháme alespoň hodinu, ale můžeme i přes noc, odležet v lednici. Z těsta tvarujeme malé rohlíčky a pečeme je na 200°C cca 8 minut na plechu vyloženém pečícím papírem. Ještě horké rohlíčky opatrně obalujeme v moučkovém cukru - pozor, jsou velmi křehké. 


Chuť pistácií je v rohlíčcích opravdu dominantní a pro mě je to vítaná změna. Možná, že se někdy pokorně vrátím ke klasice, ale v nejbližší době to určitě neplánuju. 

neděle 5. prosince 2010

Staročeské buchty

Kynuté buchty jsem pekla vlastně jen jednou v životě, před dávnými a dávnými časy, kdy mi kynuté těsto nahánělo hrůzu. Abych to vysvětlila - moje máma nic kynutého nikdy nedělala, vánočky a mazance nám dodávala babička, která kvůli nim vstávala ve čtyři ráno. Obě se pak svorně tvářily, že kynuté těsto je kousek téměř nezvládnutelný, zejména pro obyčejného smrtelníka, jako jsem já. 

No jo, když si ale chci hrát na dokonalou vládkyni kuchyně, tak přece buchty musím zvládnout. První pokus jsem totálně ošidila a upekla buchty z krabice (omlouvá mě, že mi bylo dvacet, měla jsem malou kuchyň a ignorantské strávníky?). Žádný droždí, žádnej kvásek; prostě jen nasypat, nalít, zamíchat a počkat. Docela se povedly, ale žádná pecka to nebyla. Tak jsem kynutému těstu dala na čas pokoj a věnovala se jiným disciplínám. Jenže, k vánocům patří vánočka, babička už nám bohužel nepeče a máma se pořád tváří tak nějak nevímjak (tuším, že nějaké buchty peče, ale radost jí kynuté těsto zjevně nepřináší). Tak jsem se předloni odvážila a upekla si vlastní vánočku. Bohužel jsem se neodvázala až tak moc, abych zkusila alchymii jménem kvásek a odflákla jsem to sušeným droždím.
Bod zlomu přišel loni na cukrářském kurzu, kde jsem úspěšně vyrobila kvásek z čerstvého droždí hned dvakrát za sebou a už se tedy nebylo na co vymlouvat. V půlce prosince jsem zkušenosti z kurzu otestovala na Lussekatter a loňská vánočka už byla poctivá, takže přišel čas na buchty. Posledním nakopnutím byla jedna soutěž a já konečně vytáhla recept.

Na těsto:
500g hladké mouky
100g polohrubé mouky
100g cukru krupice
80g sádla
špetka soli
3 velká vejce
250ml vlažného mléka
30g čerstvého droždí
dřeň z 1/2 vanilkového lusku (nebo lžička vanilkového extraktu)
šťáva z 1/2 citrónu
---
Na náplň:
250g tučného měkkého tvarohu
75g cukru moučka
šťáva z 1/2 citrónu
hrst rozinek předem namočených v rumu
---
Na potírání:
1 lžíce rozpuštěného sádla
2 lžíce rumu
moučkový cukr

Postup:
Všechny suroviny na těsto si v dostatečném předstihu vyndáme z lednice, aby měly stejnou (pokojovou) teplotu.
Nejprve si připravíme kvásek (ve větší misce smícháme droždí se lžičkou cukru, do vzniklé kašičky přilijeme lžíci vlažného mléka a zasypeme lžící hladké mouky. Misku zakryjeme utěrkou a dáme do tepla vykynout).
Zatím si smícháme ostatní suroviny, ke kterým poté přimícháme vykynutý kvásek. Těsto pořádně (rukama nebo v hnětači) prohněteme a ve velké míse dáme asi na hodinu kynout pod utěrku na teplé místo.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň a to jednoduše tak, že dohladka vymícháme tvaroh s cukrem a citrónovou šťávou a přimícháme scezené rozinky.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, prohněteme ho a vyválíme z něj asi 1cm vysoký plát. Ten nakrájíme na čtverečky (cca 7x7cm) do jejichž středu dáme po lžičce náplně. Každý čtvereček zavineme a uzlíčkem dolů klademe do vymazaného pekáče. Každou buchtu pomažeme svrchu i ze stran rozpuštěným sádlem s rumem (trochu si schováme na závěrečné potření). Před pečením necháme ještě trochu nakynout v pekáči.
Buchty pečeme na 160°C asi 30 minut dozlatova. Ihned po vytáhnutí z trouby je potřeme zbytkem sádla s rumem a posypeme cukrem. 


Přiznávám se, že první várka kvásku se mi nepovedla, ale to bylo proto, že jsem měla špatné poznámky u receptu a nasypala jsem na droždí všechen cukr místo pouhé lžičky. Druhá várka už vykynula skvěle a rada na závěr zní - je třeba se toho nebát.