Výsledné sušenky chutnají úplně přesně jako ty z IKEA, mohlo by se tedy zdát, že námaha byla zbytečná. S čímž ale zásadně nesouhlasím - pohledu na drahého, jak se snaží od sebe odlepit pláty těsta a střídavě se mu to daří a střídavě se to celé chystá hodit z okna, se nic nevyrovná. A ta - téměř dětská - radost (nás obou), když z trouby začaly lézt zástupy veverek, sobů, ježků, šneků, medvíďat a lišek!
Ingredience (na celé zástupy zvířat)
1 lžíce mleté skořice
1/2 lžíce mletého zázvoru
1/2 lžíce mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého kardamonu
1/2 lžíce mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého kardamonu
1/4 lžičky mletého nového koření
1/2 lžičky soli
1/2 lžíce sody
150g másla
125g cukru krupice
75g třtinového cukru
1/2 malého vajíčka
kůra z 1/2 citrónu
150 ml golden syrup (prodává např. Marks&Spencer)
150 ml smetany ke šlehání
550g hladké mouky
1/2 lžíce sody
150g másla
125g cukru krupice
75g třtinového cukru
1/2 malého vajíčka
kůra z 1/2 citrónu
150 ml golden syrup (prodává např. Marks&Spencer)
150 ml smetany ke šlehání
550g hladké mouky
Postup:
V míse utřeme změklé máslo s oběma cukry a přidáme prosáté koření (máme nový hmoždíř!), sodu a vejce. Vmícháme citrónovou kůru, golden syrup, smetanu a nakonec i mouku. Vypracujeme těsto, které hodně lepí, ale nebojíme se ničeho a na pomoučněné ploše z něj vyválíme tři placky. Nemusejí být pěkné ani extra tenké, jde jen o to, že těsto bude po odpočinku v lednici hodně tuhé a takto se nám bude lépe rozvalovat. Placky proložené pomoučněnou potravinářskou fólií uložíme přes noc do lednice.
Druhý den bereme z lednice vždy jen kus těsta, rozválíme ho na hodně pomoučněné ploše a vykrajujeme sušenky. Pečeme je na 180°C asi 7-8 minut.
God Jul!
libi, libi, libi :-)
OdpovědětVymazatvypadají výborně:) a ta vykrajovátka jsou kouzelná
OdpovědětVymazatkrásné!!!
OdpovědětVymazatParádička, ale to už letos opravdu nestihnu... ale konec konců - proč bych si je nemohla upéct třeba v březnu, že? Mmch, ten hřebíček jste koupili už namletý, nebo sami natloukli? Mám novou třecí misku:-), pepř a hrubá sůl obstály, ale hřebíček se mi zdá odolnější...
OdpovědětVymazatto Papada, Petra & Spicy Nicole: dekujeme... Drahy se temet dme pychou :-D
OdpovědětVymazatto Olinka: myslim, ze jdou udelat kdykoliv :-)
Hrebicek, kardamon a nove koreni drahy tloukl v hmozdiri (a ja na jine cukrovi taky a slo to tezko, ale slo) a pak prosival pres sitko...
Nádhera :) Přesně tyto vykrajovátka jsem si v Ikea koupila taky (jsou tak pěkný, že jsem neodolala) :D Zcela náhodou mám doma taky plechovku těch jejich perníčků pro dědu pod stroměček :)
OdpovědětVymazatTy vykrajovátka jsou fakt super a takového nebojácného drahého závidím :-) Velká pochvala!
OdpovědětVymazatto Catalina: ja se snazim v kuchynskych potrebach odolavat, ale moc se mi to nedari... Uz ted toho mame doma silene moc... Formickam neodolal drahy :-)
OdpovědětVymazatto Madla: dekujeme, vyridim
Zajímavé je, že tenhle recept kombinuje jak golden sirup, tak šlehačku. V mé švédské kuchařce (ve švédštině) se počítá jen s cukrem a sirupem a taky postup je trochu jiný...Já jsem si letos blbě přepočítala poměry (nechtěla jsem toho dělat 125 ks) a nedopadlo to dobře. Tak příští rok asi vyzkouším tuhle oboustrannou variantu, nepotřebujou odležet a jsou křehký.
OdpovědětVymazatto Mother-to-be: vzhledem k tomu, ze to je zjevne oblibene svedske cukrovi, tak tech receptu asi bude mnoho - jen Anne, od ktere je tenhle, ma na svych strankach 3...
OdpovědětVymazatKrásná doprovodná fotografie. Hned se do nich dám!:-)
OdpovědětVymazatto Deli: dekuju a doufam, ze ti budou chutnat :-)
OdpovědětVymazatLéta název sušenek ne a ne si zapamatovat ale peču je pravidelně. Každému s oblibou řeknu (na otázku, jaké že to jsou sušenky) pepřové :-) Ty reakce jsou kouzelné :-) Reakce: vepřové? To jako z pepře? Ne, díky! a tak dále...
OdpovědětVymazat... ale veprove susenky, to by byla lahudka :-D
VymazatMletý hřebíček mají třeba v kořenářství u Antonína http://www.koreni.cz/detail.php?pid=335. V hmoždíři se nikdy tak jemně nenadrtí.
OdpovědětVymazatdiky za tip
VymazatJsou famózní, mňam mňam
OdpovědětVymazathttp://dolce-casa.blogspot.cz/2012/12/pepparkakor.html
no tedy! Krasa :-)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatČím nahradit Golden syrup? Javorovým nebo sirupem z agáve? V Olomouci jsem prostě Golden syrup nesehnala:( Díky, Míša
OdpovědětVymazathttp://www.joyofbaking.com/IngredientSubstitution.html tady najdes moznosti zameny surovin, tak na to mrkni
VymazatLucie, děkuji, perníčky jsem nakonec v rychlosti upekla zkombinováním všech tří sirupů a nebylo to vůbec špatné. Každopádně tabulku si pečlivě uschovám, určitě se bude hodit:)
OdpovědětVymazattak to rada slysim :)
VymazatTakže já jsem teď taky vytáhla zvěřinec z trouby a jsou fakt moc dobrý. Použila jsem javorový sirup, protože u nás nic jiného není k sehnání, ale chutnají stejně výborně. Takže díky za tip Eva
OdpovědětVymazatEvo, jsem rada, ze chutnaji :)
VymazatMoc děkuji za recept. Použila jsem ho o těchto Vánocích poprvé a určitě ne naposledy. Hledala jsem totiž alternativu k tradičním perníčkům, které až tak nemusím, a tohle bylo přesně ono. Cukru jsem dala o něco méně, než je v receptu (což dělám automaticky ať peču cokoli). Sušenky se povedly a byly výborné. Bylo mi líto zbylé poloviny vajíčka, tak jsem ho použila na potření sušenek před pečením, mezi ostatním cukrovím to pak vypadalo hezky.
OdpovědětVymazatSuper, to me moc tesi :-)
VymazatZ tohoto receptu jsem unešená... s těstem se perfektně pracuje, perníčky chutnají naprosto úžasně, ale především jsou přesně takové, jaké si je léta představuji, ani měkké, ani tvrdé jak kámen, jen nádherně sušenkově křupavé... (jen jsem místo golden sirupu dala mix toho, co bylo doma: rýžový, javorový a z agáve, další várku pak z hroznového sirupu). Jsou božskééé, děkuju :-*!
OdpovědětVymazatDobrý recept. Moje dcera Liza řekl děkuji.
OdpovědětVymazatAlyssa K. Whitcraft (alyssak@umd.edu)