Ingredience na sváteční vánočku podle Pavlíny Berzsiové:
50 g rozinek, propláchnutých horkou vodou
4 lžíce tuzemského rumu
30 g čerstvého droždí
80 g cukru krupice
150 ml vlažného mléka
400 g polohrubé mouky
špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce strouhané citronové kůry
3 žloutky + 1 rozšlehané vejce na potření
100 g marcipánu, pokrájeného na kostičky
100 g másla, rozpuštěného a zchladlého
30 g čerstvého droždí
80 g cukru krupice
150 ml vlažného mléka
400 g polohrubé mouky
špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce strouhané citronové kůry
3 žloutky + 1 rozšlehané vejce na potření
100 g marcipánu, pokrájeného na kostičky
100 g másla, rozpuštěného a zchladlého
Postup:
Rozinky dejte aspoň na 2 hodiny do rumu, aby nabobtnaly. Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít. Do prosáté mouky přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, rozinky i s rumem, vejce, marcipán, zbylé mléko, cukr a kvásek, částečně propracujte a nakonec přidejte máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu kynout; během kynutí ještě dvakrát propracujte.
Těsto rozdělte na 9 stejných pramenů a upleťte vánočku. Nechte ji na teplém místě dalších 20 minut kynout, pak ji potřete vejcem. Pečte na plechu s pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Pak teplotu snižte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem.
Těsto rozdělte na 9 stejných pramenů a upleťte vánočku. Nechte ji na teplém místě dalších 20 minut kynout, pak ji potřete vejcem. Pečte na plechu s pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Pak teplotu snižte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem.
Přesně tuhle dělám, akorát jsem netušila, že je podle Pavlíny Berzsiové..:-) letos teda byla bez marcipánu, ale stejně dobrá... také ořeji pěkné Vánoce, i když o den později...:-) Lucie Ufa
OdpovědětVymazatbyla kdysi v apetitu, zejo? presne tuhle delame taky, ale letos jsme vsadili na tvarohovou stolu a je mozna jeste lepsi.. dobrou vanocku si dame i pres rok:-)
OdpovědětVymazatTaké přeji příjemné svátky po svátkách! A taky můžu napsat, že jsme ji pekli. Mám dokonce pocit, že loni uveřejnili recepty na vánočku od Berzsiové ve dvou časopisech a jedna byla s marcipánem. Tu jsme právě zkoušeli. Letos jsme pekli jinou, taky dobrou a na Silvestra bude tvarohová štola.
OdpovědětVymazatto Lucie Ufa: je to nejlepsi vanocka, jakou jsem kdy mela :-) Dekuji za prani.
OdpovědětVymazatto farfalla: presne tak, je z Apetitu (a mam ji i v nove kucharce od P. Berzsiove, kterou jsem dostala k svatku). Jinak ja nejsem troskarka a mame vanocku, stolu a navrch jeste biskupsky chlebicek...
to HaF: dekuji za prani... Ja mam tenhle recept uz asi 3 roky (z Apetitu)
Hezký den,
OdpovědětVymazatVáš recept je opravdu moc dobrý. Dnes odzkoušeno :) Všimla jsem si, že z podobného těsta peču buchty z tvarohem :) Ještě se chystám do Vánoc péct náš tradiční rodinný recept na Vánočku a to je tento https://erecepty.eu/vanocka-s-mandlemi/ Výborná Vánočka s mandlemi která je krásně vláčná. Tu dělám až na štědrý den. Hezké svátky :)
Vánočku chystám právě teď. Je to předpremiéra na Štedrý den. Těsto je ale velmi hutné. Kynula 13 hodin v lednici a následně 7 hodin přes noc. Neumím se představit, že by správně vyhynula během doby uvedené autorkou receptu.
OdpovědětVymazat