Členkou "The Daring Bakers" jsem se chtěla stát už dlouho, ale protože jsem hrozná, tak jsem to pořád odkládala - až jsem si všimla, jaké krásné věci peče Catalina a konečně jsem se přihlásila taky. Protože jsem tak bohužel učinila až po uveřejnění lednové výzvy, musela jsem počkat až na výzvu únorovou. Natěšená jako blázen, na něco úplně neznámého, složitého a velkolepého, jsem byla po otevření výzvy dost zklamaná. Panna Cotta a Florentinky? To už jsem dělala několikrát a není na tom nic složitého. Pak jsem si ale řekla, že si nenechám svoji první výzvu pokazit a s recepty si pohraju. Takže - tady jsou!
Únorovu výzvu pro nás připravila Mallory, použila jsem tedy její základní recepty a další inspiraci čerpala v hlubokých vodách internetu.
White Russian Panna Cotta
(nápad i recept na želé z vodky a likéru Kahlúa jsem si vypůjčila zde)
Ingredience (na 3 porce):
30ml vodky
1/2 lžičky jemně mleté želatiny
90ml likéru Kahlúa
---
160ml plnotučného mléka
1/2 lžíce jemně mleté želatiny
480ml smetany ke šlehání
50g medu (příště nedám a jen to podle chuti osladím - medová chuť mi překážela)
10g cukru krupice
špetka soli
Postup:
Vychlazenou vodku dáme do kastrolu, posypeme ji želatinou a necháme chvíli nabobtnat. Přidáme Kahlúu a na velmi mírném plameni za stáleho míchání zahříváme, až se želatina rozpustí. Směs se nesmí vařit. Rozdělíme ji do tří sklenic (objem 15cl) a dáme zatuhnout alespoň na hodinu do lednice. Pokud chceme dosáhnout nakloněného efektu, umístíme sklenice do prázdného kartónu od vajíček.
Vychlazené mléko nalijeme do kastrolu a posypeme želatinou. Necháme nabobtnat. Opět na velmi mírném ohni zahříváme, ale nevaříme a mícháme, až se želatina rozpustí. Přidáme smetanu, med, cukr a sůl a necháme rozpustit (už je to trapné, ale pořád dáváme pozor, aby nám směs neprošla varem - želatina ho nemá ráda). Sudnáme směs z ohně, necháme ji trochu prochladnout a lžící jí rozdělíme do sklenic na zatuhlé želé.
Necháme v lednici ztuhnout alespoň šest hodin.
Čokoládová panna cotta s dotekem pomeranče
(základní recept je opět od Mallory a bude chtít trochu času a trpělivosti. Rozhodně ale stojí za to "wow!", které vyvolá u vašich strávníků)
Ingredience (na 3 opravdu obrovské porce, příště bych z toho radši udělala porcí 6):
240ml plnotučného mléka
1 lžíce jemně mleté želatiny
480ml smetany ke šlehání
100g cukru krupice
1/2 lžičky vanilkového extraktu
70g hořké čokolády
70g bílé čokolády
---
šťáva ze 2 malých pomerančů
1/2 lžičky želatiny
Postup:
Prvních pět ingrediencí si rozdělíme na čtvrtiny, ke dvěma z nich pak bude patřit po pětatřiceti gramech tmavé čokolády a ke druhým dvěma po pětatřiceti gramech bílé čokolády.
Všechny panna cottové vrstvy budeme dělat stejným způsobem a to následovně.
Studené mléko dáme do misky, posypeme želatinou a dáme stranou nabobtnat. Mezitím si v kastrolu svaříme smetanu, cukr a vanilkový extrakt. Přidáme nalámanou tmavou čokoládu a mícháme, až se rozpustí. Sundáme ze sporáku a vmícháme nabobtnalou želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí. Vlijeme do sklenic a necháme v lednici alespoň hodinu zatuhnout.
Poté si stejným způsobem připravíme panna cottu z bílé čokolády. Před tím, než dáváme další vrstvu, se ujistíme, že ta předchozí je opravdu tuhá a nová várka není příliš horká - spodní vrstva by se rozpustila do vrchní a pruhy by nebyly nic moc.
Po zatuhnutí bílé vrstvy si připravíme pomerančové želé - vychlazenou přecezenou šťávu posypeme želatinou, necháme nabobtnat a potom zahříváme (ale nevaříme), až se želatina rozpustí. Lehce zchladlou směs pak opatrně nalijeme na druhou vrstvu panna cotty. Opět necháme zatuhnout a pokračujeme ještě s jednou bílou a jednou tmavou čokoládovou vrstvou.
Tahle panna cotta byla chuťově i vizuálně skvělá, ale zdála se mi hodně tuhá. Je možné, že díky tomu, jak jsem vrstvy dělala v malém množství, jsem dala více želatiny. Nevím, zda to jde, ale příště zkusim udělat celou várku najednou a směs na každou vrstvu znovu rozehřeju.
Florentine Cookies
(základní recept jsem použila opět od Mallory)
Ingredience (na 40 slepovaných sušenek):
150g másla
160g ovesných vloček
230g cukru krupice
95g hladké mouky
60ml melasy (použila jsem místo ní zlatý sirup, který mi zbyl od vánoc)
60ml plnotučného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
50g sušených meruněk + 50g sekaných mandlí
50g kandovaného zázvoru + 50g kandovaného pomeranče
---
250g oblíbené čokolády
Postup:
Předehřejeme si troubu na 190°C a plech si vyložíme pečícím papírem (slušelo by se přiznat, že dobré je připravit si všechny plechy, které máme doma, protože pečení probíhá mnohem rychleji než nandavání hmoty, tak aby nám trouba netopila zbytečně).
V kastrolu rozpustíme máslo a sundáme ze sporáku. Přidáme vločky, cukr, mouku, melasu, mléko, vanilku a sůl a pořádně promícháme. Hmotu rozdělíme na poloviny, do jedné vmícháme meruňky a mandle, do druhé zázvor a pomeranč.
Lžičkou klademe malé hromádky hmoty na připravené plechy, necháme mezi nimi dost velké rozestupy, protože Florentinky se hodně, opravdu hodně roztečou do stran (ano, u první války jsem neměla mezery dost velké a z trouby jsem vytáhla jednu mega velkou sušenku).
Pečeme je dozlatova, tedy 6-8 minut.
Vychladlé Florentinky potřeme na ploché straně rozpuštěnou čokoládou a slepíme nebo je neslepujeme a jen je čokoládou "ozdobně" pocákáme.
Nakonec mě moje první výzva moc bavila i přes to, že jsem oba recepty znala (Florentinky jsem - aka Marokánky - dělala na vánoce). Tuším, že zítra mě čeká výzva na březen - už teď se třesu nedočkavostí!
wow, mnam to je moc lakave!
OdpovědětVymazatesteticke prevedenie white russian je na jednicku!!! a isto to vsetko muselo aj fantasticky chutit... samozrejme:-)
OdpovědětVymazatSuch beautiful panna cotta! Absolutely stunning job.
OdpovědětVymazatprekráaaasna panna cottaaa................
OdpovědětVymazatNádhera, nádhera!
OdpovědětVymazatuzasny!
OdpovědětVymazatbeautiful - they all look so professional. Buttercreambarbie
OdpovědětVymazatYou've made it so beautifully, both Panna Cotta and Florentines are amazing!
OdpovědětVymazatGorgeous presentation. I really love the chocolate and orange one!
OdpovědětVymazatGreat first challenge!
Wow looks fabulous and wonderful flavors... Absolutely love it. Great work on this challenge.
OdpovědětVymazatWhen saw urs in the forum first time ,I just fell in love with it.
Pavithra
www.dishesfrommykitchen.com
Love all the layers! Gorgeous :)
OdpovědětVymazatMáš to fakt nádherný... trošku se stydím, trošku závidím a trošku doufám, že jednou uděláš kurzy focení a food stylingu :)
OdpovědětVymazatTak at jim všem ukážeš!
As I said when you first posted your White Russian Panna Cotta on the forum, absolutely stunning.
OdpovědětVymazatBoth of your panna cottas are gorgeous! Beautiful :D
Love the idea of the White Russian Panna Cotta! Great pictures :-)
OdpovědětVymazatdiky vsem / thanks to all
OdpovědětVymazatto Kacka Zvykacka: diky... ted se taky stydim, protoze kurzy foceni a foodstylingu bych spis potrebovala nez mela davat :-)
OdpovědětVymazatSmekám a slintám najednou :D Strašně moc se mi líbí obě verze (nevím, která je hezčí, protože nádherné jsou obě)! Florentinky se mi taky roztekly na jednu obří placku, takže jsem z toho pak vykrajovala jednotlivé kousky :) Moc se ti to povedlo!
OdpovědětVymazatto Catalina: diky, diky, diky... Divala jsem se na tvou verzi a je bozska - napadita kombinace chuti, precizni provedeni a ty srdickove vykrajene banany! Mas fantazii a talent.
OdpovědětVymazatBa ne, máš to fakt krasný a hlavně je vidět pokrok. Seriózně přemýšlím o nějakém kurzu, pokud něco takového doopravdy je... zatim jen čtu Lebowitze, jak být dobrým food blogerem.
OdpovědětVymazatBTW, panna cottu už budu taky asi dělat vyhradně do skla, vypadá to líp a ušetří se to pitomé vyklápění.
Co říct, co tu už nebylo řečeno. Nádherný a bravurní styling obou panna cott, který opravdu láká k vyzkoušení. Odvedla jsi naprosoto profesionální práci a já se těším na další tvé zpracování odvážné pekařské výzvy, protože ty fotky jsou prostě excelentní a to radši ani nemyslím na to, jak musel báječně chutnat výsledek!
OdpovědětVymazatYOur panna cotta (both versions) and the Florentines look stunning!
OdpovědětVymazatto Kacka Zvykacka: s tema sklenicema je to sice trosku podfuk, ale kdyz to dobre vypada, tak proc ne ;-)
OdpovědětVymazatto Madla: dekuju
to Aparna: thank you
I like white russian, and you're panna cotta is just SO beautiful. I love the contrast between "black" and white, and that it is so simple but elegant, and diagonal! How did you do that? (Yeah, I know, some people have done that, but I don't get it...)
OdpovědětVymazatAre those blueberries?
Nice idea, by the way, to combine this dessert with alcohol!
They look perfect! I love White Russians and I am definitely making these next time I buy cream. Very creative.
OdpovědětVymazatCheers!
Opravdu nádherné, skoro škoda to sníst, ne? :-) Fotky máš naprosto úžasný, taky bych to tak chtěla umět... :-)
OdpovědětVymazatto Lea: if you want this tilted effect, place the shot glasses into an empty egg carton. And no - those are not blueberries but coffee-beans :-) Thanks for your kind comment.
OdpovědětVymazatto Bala: Thank you
to Pavla: dekuju - a skoro jo, ale je to vazne dobrota :-)
šup šup, kde je něco nového ? netrpělivě vždy čekám, až něco krásného vymyslíte :)
OdpovědětVymazatto TerinaBekina: jarni unava, nepovedene koblihy, popraskane macarons, cokoladovy dort dopeceny za tmy a darovany pred rozednenim...
OdpovědětVymazatTy jsi bohyně kuchyně! Bože to vypadá suprózně!
OdpovědětVymazatto Klara: haha, diky :-) Ted jeste vypadat jak Nigella Lawson a jsem dokonala bohyne kuchyne :-D
OdpovědětVymazatlucka pomoooc, kebyze nesedim, tak padnem na zadok!! nadhera, normalne sa mi sliny pustili, whhite russian je jeden z moj najoblubenejsich drinkov a kahlua v mojom bare nesmie chybat! urcite vyskusam!
OdpovědětVymazatto Adusha: moc dekuju - tolik krasnych komentaru a pochval! To si ani nezaslouzim...
OdpovědětVymazatJaký obsah mají skleničky ve kterých je čokoládová panna cotta s dotekem pomeranče? Chci si je k tomuto účelu koupit, ale v nabídce mají od 196ml do 355ml.Jana
OdpovědětVymazatto Jana: maji objem cca 180ml, az po okraj to bude tech 196ml
OdpovědětVymazat