Recept, který jsem vyškemrala u kolegy, jsem si trochu upravila v oblasti cukru a také jsem se rozhodla místo jednoho koláče udělat více malých cupcakes. A abych se nenudila, tak rovnou ve třech variantách. Jo, a kdyby se někomu zdálo, že je to kýč, tak ano, je. Nehorázný. Nevkusný. Barevný. Přeslazený. Ale šíleně dobrý!
Ingredience:
na 12 středních cupcakes, 4 od každé příchutě
200g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
150g cukru krupice
4 vejce
150ml zakysané smetany
150ml slunečnicového oleje
---
1 lžička citrónové kůry
1 lžička pomerančové kůry (z červeného pomeranče)
1 lžička limetové kůry
1,5 lžíce citrónové šťávy
1,5 lžíce pomerančové šťávy (z červeného pomeranče)
1.5 lžíce limetové šťávy
---
4 lžíce cukru moučka
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce pomerančové šťávy (z červeného pomeranče)
1 lžíce limetové šťávy
---
375g krémového sýra Philadelphia (3 balení)
90g cukru moučka
1,5 lžíce citrónové šťávy
1,5 lžíce pomerančové šťávy (z červeného pomeranče)
1.5 lžíce limetové šťávy
žluté a zelené potravinářské barvivo, cukrové zdobení
Aby bylo jasno, tak na celý recept stačí 2 velké citróny, 2-3 limety a 2 velké červené pomeranče.
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C, formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky.
Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme cukr a promícháme. V jiné míse promícháme lehce prošlehaná vejce se zakysanou smetanou a olejem. Tekutou směs promícháme se suchou a rozdělíme na tři stejné části. Do jedné vmícháme citrónovou kůru a šťávu, do druhé limetovou a do třetí pomerančovou. Poměrně tekuté těsto rozdělíme do připravené formy a pečeme 30-40 minut dozlatova.
Mezitím si připravíme sirup - budeme ho potřebovat hned, jak se cupcakes dopečou.
Cukr rozdělíme do třech sklenic, do každé přidáme jeden druh citrusové šťávy a promícháme, ař se cukr rozpustí.
Jakmile vytáhneme cupcakes z trouby, propícháme je špejlí (hodně - asi tak 10-15x každý) a ihned polijeme připraveným sirupem´podle druhu. Necháme vychladnout a zatím si můžeme připravit krém.
Každé balení sýra Philadelphia prošleháme s cukrem a vmícháme citrusovou šťávu, do pomerančové veze můžeme dát i dužinu. Citrónový krém obarvíme malým množstvím žlutého barviva, limetkový krém zas barvivem zeleným. Červeno-pomerančový má barvu přirozenou (ač se to nezdá).
Vychladlé cupcakes zdobíme pomocí cukrářského sáčku s širokovu koncovkou podle své fantazie (čti šikovnosti), nakonec posypeme cukrovými ozdobami.
Slibuju (hlavně sobě), že příště upeču něco decentnějšího a že nebudu zveřejňovat fotku nazelenalých macarons s fialovou náplní (ta zelená měla být modrá grrr...)
krásne jarné a iste chutné cupcakes!!!ako jarné slniecka, trávicky ci jahôdky!!!
OdpovědětVymazatNo, jsou nádherné :). Koukala bych se na ně hodně dlouho, ale mé chuťové buňky jsou klidně. Nějak jsem nepřišla na chuť sladkostem z citrónů, pomerančů atd. Dokonce i citrónová kůra mi v dezertech vadí.
OdpovědětVymazatto Archaa: dekuju - i tak se tak barevna divocina da brat :-)
OdpovědětVymazatto coco: drahy taky neji citronove dezerty, ale ta verze z cervenych pomerancu mu chutnala... Mne zas ne, protoze byla moc sladka a s normalnim pomerancem to nemelo nic spolecneho :-)
ty jsou naprosto rozkošné! :-) Určitě zkusím - citrusové a spol. buchty a buchtičky jsou moje oblíbené.
OdpovědětVymazatkrasne,farebne ,jarne...mnam:)
OdpovědětVymazatPřidávám se k ostatním...k jaru se tyhle dortíky moc hodí...ale já bych si je dala i v zimě, pro rozveselení nálady proč ne? :-) ufa
OdpovědětVymazatNení to kýč, není to kýč, není to kýč!
OdpovědětVymazatTie su super!!!!! Clovek ma po ich vzhliadnuti hned lepsiu naladu a po ich spapani este lepsiu ;o) Mnam, by som sa ponukla bez vahania...
OdpovědětVymazathmm, tak si říkám, jestli by tohle mohla tchýňka po operaci žlučníku - asi to zkusím ;)
OdpovědětVymazatJá jsem ještě cupcake nikdy neměla, trošku mě znervózňuje jak všechny vypadají tak uměle krásně a supersladce... ale když to říkáš, tak si asi někde dám :)
OdpovědětVymazatvypada to nadherne, urcite tak i chutna... ach potrebuji nejake te kuchynske nacini ,abych tohl doma dokazala :)
OdpovědětVymazatto zubata: v tom pripade silne doporucuju zkusti tohle - http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/03/citronovo-zazvorove-kolacky.html
OdpovědětVymazatto Martina(Dulce de Leche): dekuju
to ufa: k zime se mozna hodi jeste vic nez k jaru... citrusy jsou v nejlepsi forme a barvy clovek potrebuje :-)
to toffo: :-)
to Marianna (Halusky-in-Ireland): dekuju
to Jolana: zalezi, zda je to hodna nebo zla tchyne ;-)
to Kacka Zvykacka: taky me to znervoznuje a treba original cupcake v USA bych si 100% nedala... Ty jejich cukrove polevy me desi... Ale kdyz to upeces doma, tak to proste min osladis a nemusis pouzit barvivo a uz to nebude tak silene :-)
to Julia: dekuju... Rekla bych, ze zrovna na tyhle toho moc clovek nepotrebuje... Korpusy se daji upect jen v tech papirovych kosiccich (das 3 do sebe, aby to drzelo) a vsechno ostatni se zvladne jen s miskami a vareckou ci lzickou, zdobeni klidne obycejnym sackem s ustrizenym rohem. To jen ja jsem prastena a utracim majlant v domacich a cukrarskych potrebach :-)
OdpovědětVymazatHned jsem dostala jarní náladu jak jsem ty tvoje cupcakes uviděla :-). Moc pěkně vypadají a jsem přesvědčená, že jsou vynikající i chuťově. Citrusové buchty miluju v jakékoli podobě(pamatujete na citronovou Babetu :-)?) a krém se sýru Philadelphia k nim musí perfektně ladit! Skvělá práce, určitě vyzkouším!
OdpovědětVymazatMě teda kýčový nepřipadají, naopak jsou strašně hezký a roztomilý (může být jídlo roztomilý?) :) Ty barvičky mi úplně připomněli Velikonoce, léto a jaro a vůbec sluníčko a teplo :D Mimochodem, už jsi viděla, co to máme za výzvu tentokrát? :D To bude něco :D
OdpovědětVymazatJsou krásně praštěný, ale chuťově určitě super. Doma mi zbylo pár limetek po přípravě Key lime pie, takže určo vyzkouším limetkovou verzi (jen bez barviva, do toho fakt nejdu :-)). Cupcakes jsem ještě nedělala, ačkoli jinak mám už dost napečeno, tak snad se povedou :-)
OdpovědětVymazatTak tchýňka přežila ;) a olizovala se :)
OdpovědětVymazatmimochodem investice do silikonových formiček na mufinky se rozhodně vyplatí - dá se v nich upéct jakékoli těsto, včetně chlebového a ještě se mi nepodařilo nic zkazit. A je to rychlé.
Vypadají krásně!Působí svěže, jarně. Jinak u nás se sirupem zvlhčuje dortový korpus a to už léta. Piškot je pak krásně vlhký a nevysychá.
OdpovědětVymazatVypadaji uzasne a musely byt fakt moc dobre; u nas jsou vzdycky velkym hitem. Jsem moc rada, ze se sirup osvedcil. Ja bych za nej dala ruku do ohne. Sirupuji veskere korpusy pod krem a suchy dort je ten tam. Staci ochutit sirup podle pozadovane prichute, vanilkovy, citronovy, pomerancovy, kavovy, zalezi pouze na Vasi preferenci a typu dortu nebo cupcakes. ...tak a trik profi cukraru je venku :) vesele peceni vsem :)
OdpovědětVymazatAhoj, pripomnelo mi to tento recept: http://anetagoesyummi.blogspot.com/2008/10/dokonal-pomaranov-torta-s-makom.html protoze je take pomerancovy a pouziva se tam sirupovani, slavim s nim neskutecne uspechy (s jednim rozjidlem, ze do kremu pridavam zakysanou smetanu, aby to nebylo tak sladke), doporucuju, ty kandovane pomerancove jsou dost rulezni :)
OdpovědětVymazatto Pavla: jeee, jasne, citronova Babeta byla super :-)
OdpovědětVymazatto Catalina: nj, jsou roztomily, ale ja jsem suchar a roztomily veci me neberou ;-) Ta vyzva je mazec :-D
to Madla: urcite vyzkousej, limetove mi prisly nejlepsi (a s tim barvivem nevim, co me to chytlo)
to Jolana: presne tak - formu na muffiny je hit
to HaF: no u nas se zadne dorty nikdy nepekly, takze objevuji za pochodu :-)
to Hana: moc diky za ten tip, je to bezkonkurencni
to Sibyliatko: kandovane pomerance jsou silene dobre, ale ja nerada mak, tak si ten recept nejak upravim... dik
ahoj, da se ten olej v receptu necim nahradit (napr. maslem)? pripadne v jakem pomeru?
OdpovědětVymazatDortíčky vypadají opravdu nádherně. Barvy krásné, takové jarní. Miluji cokoliv citronového, a ještě raději mám žlutou barvu :)
OdpovědětVymazatMám dotaz - není to díky tomu sirupování takové "rozňahňané"? Tedy až příliš mokré? Chtěla jsem se zeptat, zdali to pak vydří s tím sirupem i do druhého dne, ale pokladám si otázku, zdali se to nestihne dříve sníst :)
Až bude trouba, určitě upeču. Teď zase dělám tiramisu :)
Už se těším na další recept!
to anonymni: nevim, nezkousela jsem
OdpovědětVymazatto anonymni: dekuju... Toho sirupu neni zas tak moc, aby se to rozmocilo a urcite to vydrzi do 2. dne (kdyz to nekdo nesni)...
Díky za odpověď. Budu muset to sirupovani zkusit, a uvidí se.
OdpovědětVymazatJsou krasny ale ten syr...nevim, nevidela sem ho zatim nikde...co je to za druh syra?
OdpovědětVymazatMy chceme nádherně barevné lehce kýčovité veselé obrázky! Nic decentního nepeč:-))
OdpovědětVymazatNe, doopravdy, mně to přijde fantastické v tom, že to vypadá šííííleně luxusně a přitom je to v podstatě jednoduché. Teď ještě ta otázka, jestli lze Philadelphii nahradit například mou oblíbenou směsí šlehačka-tvaroh, popř. tvaroh-kysaná smetana? (achjo, hlavně že ve Španělsku měli v každém supráči 300g úžasného smetanového sýra s cenou těsně pod ojro:-(
to Selmice: jedna se o cream cheese (take znamy jako soft cheese) http://en.wikipedia.org/wiki/Philadelphia_Cheese.
OdpovědětVymazatU nas se da koupit znacka Philadelphia (napr. v Intersparu nebo reznictvich Robertson), Buko (v Albertu) nebo Tesco prodava pod svou privatni znackou "soft cheese".
to Olinka: :-D
Info k nahrazeni Philadelphie viz. komentar vyse, tvaroh je neco uplne jineho a nezkousela jsem... Coz ovsem neznamena, ze to nebude dobre :-)
ooo můj božee... to je NÁDHERA! Naopak, mně se mooooc líbí! Hlavně tou kýčovitostí, která mi nepříjde kýčovitá! Jsou úúúžasné! Opravdu... teď se dokopat udělat je doma :)) Tvůj foodblog jsem objevila dnes a moooc se mi líbí :)
OdpovědětVymazatto Malltynka: dekuju :-)
OdpovědětVymazatJsou nádherné! dnes se na ně chci vrhnout akorát v albertu neměli ani philadephia ani buko...Mascarpone nebo ricotta by asi nešly co?
OdpovědětVymazatAnna: dekuju :-) Ja myslim, ze ten krem jde udelat z cehokoliv, co mas rada.
OdpovědětVymazatkrasne su.
OdpovědětVymazatanonymni: diky
OdpovědětVymazatBože, to sirupování je úžasná věc:) dortíky jsem dnes pekla a oblizovala se celá rodina:))
OdpovědětVymazatAneta: to jsem rada :-)
OdpovědětVymazatÚplně si ujíždím na těch citronových, akorát už se mi nechce patlat malé dortíky, tak dělám těsto na celý plech (sním celé sama), ani k tomu nepotřebuju ten krém. Dnes vyzkouším ještě limetovou variantu....jo a ten váš ověřovač nerobotovosti je šílený, vůbec ten kod nejde přečíst, fakt
OdpovědětVymazatko.ko: jj, to testo je fajn i bez kremu... Overovac nerobotovosti neni muj, ale googlu, takze placete na spatnem hrobe...
OdpovědětVymazatJsou báječný! Díky moc za recept. :)
OdpovědětVymazatSju: dekuji, to mam radost :-)
OdpovědětVymazathrozne bych chtela videt tu fotku macarons...jsem fakt zvedava...prosim prosim! :)
OdpovědětVymazatkaca
kaca: ty uz davno nemam, je to dva roky :)
OdpovědětVymazatTak nějak je úplně vidím někde na svatbě, na slavnostní tabuli :-) Já dělala takové decentnější "falešné" citronové cupcakes bez cukru:
OdpovědětVymazathttp://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/citronove-cupcakes-bez-cukru.html
Esme: no, na svatbe by to asi slo, kdyby vsechno ostatni bylo bile... :-)
OdpovědětVymazatDobrý večer!
OdpovědětVymazatV první řadě chci pochváli naprosto monumentálně epický blog.
Chci se zeptat: budu dělat narozeninový dort pro kamarádku. Bude s vanilkovým piškotovým korpusem a tvarohovou pěnou potažený marcipánem. Jde ten korpus "prosirupovat" třeba jahodovým sirupem?
Děkuju
Elisabeth
Diky, jsem rada, ze se blog libi. A urcite je mozne korpus prosirupovat, jenom mu to prospeje :-) At se podari.
VymazatHele tak to já jsem teda péct začala opravdu takové základní věci jako jsou banánové muffiny a až poté později jsem se učila něco složitějšího. Jasně, pravdou je že jsem se něco mohla učit postupně, ale zase proč bych to dělala když jsem věděla že ty muffiny u nás všem opravdu moc a moc chutnají.
OdpovědětVymazat