Bylo mi naznačeno, že bych se měla přestat flákat a šup šup se vytasit s dalším receptem. Jenže, jak to udělat, když se k jarní únavě (čti lenosti) přidaly ještě nepovedené koblihy a úplně pokažené macarons? Když se nad tím zamyslím, tak úplná lenochodka nejsem a v poslední době jsem upekla třeba čokoládový dort nebo banánový chlebíček. Jenže já a denní světlo se doma úspěšně míjíme a tak nemám žádné fotky.
O víkendu jsem se konečně vzchopila a mimo březnového úkolu z The Daring Bakers (do 27.3. je téma tajné, takže se můžete leda tak těšit nebo hádat, ale stejně vám to dřív neřeknu) jsem upekla ještě domácí housky. Hnětení těsta je totiž činnost uklidňující, kynutí člověku dělá radost a domácí pečivo je domácí pečivo.
Recept je z mojí (v současnosti) nejoblíbenější kuchařky - Chléb v hlavní roli od Mileny Volfové.
Ingredience:
(řekla bych, že tak na 8 běžně velkých housek. Já dělala poloviční dávku a pletla je extra malé)
250g hladké mouky
175 - 200g polohrubé mouky
1 balíček sušeného droždí
1 lžička cukru krupice
1 lžička soli
pepř
2 lžíce rozmarýnu1 lžíce olivového oleje
250ml vlažné vody
1 žloutek + voda na potření
Postup:
V míse promícháme obě mouky, droždí, cukr, sůl, pepř, rozmarýn a olej. Přilijeme vodu a vypracujeme hladké těsto, které hněteme asi pět minut. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout asi hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Nakynuté těsto lehce propracujeme a rozdělíme ho na tolik stejných dílů, kolik chceme mít housek. Každý tento díl pak znovu rozdělíme na tři nebo čtyři prameny, ze kterých upleteme (pokud možno) souměrné housky. Já jsem pletla ze tří pramenů, protože vztekat se nad pletením ze čtyř zvládám jen jednou do roka u vánoček.
Housky klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě čtvrt hodiny kynout. Zatím si zapneme troubu na 180°C a když je rozehřátá, tak housky potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou a můžeme je třeba posypat hrubou mořskou solí. Pečeme je asi 20 minut.
Myslím, že se dost povedly - táta se sestrou je přikusovali ke kávě a čaji suché (máma s paštikou, ale ona je fakt šíleně na maso - dřív jsme jí místo bonboniéry dávali uherák), až jsem si říkala, co jsem to za hostitelku, když dávám návštěvě suché housky. Oni si je ale vážně vybrali dobrovolně z (podle mě dost lákavé) nabídky macarons / sladké tajné "něco" / domácí housky s francouzskou paštikou.
Hmm, ty vypadají nádherně. Přímo k nakousnutí :-)
OdpovědětVymazatĎakujem(e) za recept, v poslednej dobe ma baví pečenie vlastného pečiva, určite vyskúšam! :)
OdpovědětVymazatHousky vypadají báječně :-). Dnes se chystám na pečení chleba, tak snad dopadne jako Tvé housky :-D.
OdpovědětVymazatmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
OdpovědětVymazatLidu
to Lucka: diky; byly tak k nakousnuti, ze uz zadne nemame :-) Zrejme jsem se s polovicni davkou unahlila...
OdpovědětVymazatto Lucia: neni vubec zac a chapu - taky me to desne bavi a kdyz je to navic lepsi nez z obchodu, tak kdo by odolal ;-)
to coco-choc: drzim palce
to Lidu: presne tak :-)
Tyhle houstičky se mi z kuchařky taky moc líbili. Ale kuchařka samotná mě zklamala... Zkoušela jsem z ní celozrnné rohlíky a ty byly nic moc... Zkusím ty houstičky;)
OdpovědětVymazatVypadají vážně fantasticky, myslím, že se na ně taky někdy vrhnu, zvlášť, když to uklidňuje :)
OdpovědětVymazathmmm, mnam, take by som si teraz dala. tiez sa uz dhsiu dobu chystam upiect nieco s rozmarinom...
OdpovědětVymazatTaké jsem nedávno pekla housky. Ale zatímco Vaše jsou velmi sexy, moje vypadaly jak z chráněné dílny :-D
OdpovědětVymazatAle ta fotka mě tak nadchla, že možná udělám nový pokus...
Váš blog mě strašně baví. Nepřestávejte.
Slečna Barbora
Jé, přesně tyhle housky jsem měla v plánu upéct, protože jsem si už dopředu vybrala dárek ke třicátinám, kterým nebylo nic jiného, než kuchařka Chléb v hlavní roli :-) Už jsem ozkoušela pár receptů a zatím super, takže na knihu taky pěju zatím samou chválu. Houstičky vypadají super, tak se těším, až se do nich taky pustím.
OdpovědětVymazatProsím Ťa, ešte otázočka - koľko je 1 balíček sušeného droždia? Neviem, či máme rovnaké balíčky ako vy :) ďakujem!
OdpovědětVymazatRozmarín je dosť výrazné korenie, takže pre Vaše návštevy budú vaše pletenky určite nezabudnuteľné.
OdpovědětVymazatHmmm, ty vypadají skvěle!
OdpovědětVymazatto anonymni: ja zatim vyzkousela chleba a tyhle housky a oboje bylo super
OdpovědětVymazatto Kacka Zvykacka: a jsou navic desne dobry!
to Dora: rozmaryn je jedna z mych nejoblibenejsich bylin - cpu ji ke kureti, do brambor, do quiche...
to slecna Barbora: ani nevite, jak jste me rozesmala - pry z chranene dilny :-D Takove vytvory ja mivam vetsinou taky - tady jsou naspodu osatky, aby je nikdo nevidel. Diky
to Madla: doporuc mi prosim neco - nemuzu se rozhodnout, na co se vrhnout driv :-)
to Lucia Jesenska: pouzila jsem tohle: http://www.rozvoz-potravin.cz/zbozi/983-dr-oetker-susene-drozdi-7g/detail, ma 7g (vetsinou je na balicku napsano, na jake mnozstvi mouky to vystaci)
to Gabriel: rozmaryn je nejlepsi! :-)
to Yarisse: dekuju
Já budu teď budu na víkend zkoušet pivní preclíky a plněné rohlíky, možná i tymiánový chléb, tak doufám, že se zadaří :-) (Normálně se v kuchařkách spíš volně inspiruju a recepty si často předělávám k obrazu svému, ale tady prostě nevím, co dřív zkusit :-)).
OdpovědětVymazatPsolední dobou se všude kolem s domácím pečivem roztrhl pytel :D Ještěže u nás doma o tom zatím nikdo neví, nebo bych nejspíš taky musela něco vyrobit :D Kdyby mi ale takovou housku někdo udělal, určitě nepohrdnu (rozuměj: hned se na ni vrhnu :D). Mimochodem jsem tvoje sladké tajné "něco" už viděla na DB fóru a myslím, že se ti to moc povedlo (já bych teda určitě dala přednost "něčemu" před houskami) :D To já se do toho pustím až tento víkend, tak uvidím, jak to dopadne :)
OdpovědětVymazatto Madla: mmm, pivni precliky zni dobre... Ja chystam na nedeli italske menu a chtela bych zkusit bud ciabattu nebo focacciu... Jenze mam pocit, ze ten recept na ciabattu jsem uz zkousela a ciabatta to nebyla ani omylem... Nevis, jak na ni?
OdpovědětVymazatto Catalina: to mas pravdu, jak clovek jednou zkusi domaci pecivo, uz mu kupovane moc nejede... Tyhle housky jsou ale vazne rychlovka - 10 minut testo, 10 minut pleteni housek... Zbytek se to dela samo :-)
Jinak diky za pochvalu, uz se tesim na tvuj prispevek, urco to bude neco specialniho.
Tenhle web jsem objevila nedávno a musím se přiznat, že mě dostal :-) Moc se mi líbí tvoje fotografie a zajímavé recepty. S vařením a pečením teprve "začínám" a fakt mě to chytlo. Weby jako je ten tvůj jsou pro mě velkou motivací a inspirací a už se moc těším až tyhle krasný houstičky zítra vyzkouším :-) Sice si nedělám iluzi, že se povedou jak ty tvoje, ale určitě to nevzdám :-D Hlavně to bude moje první zkušenost s kynutým těstem tak jsem na to zvědava :-)
OdpovědětVymazatZdraví Nikola :-)
to Nikola: diky za pochvaly a drzim palce s houskami - urcite se povedou, neni to nic tezkeho a to ja nejsem zrovna sikovna :-)
OdpovědětVymazatLucie, jestli ty nejsi sikovna, tak nevim kdo je :-D O vikendu se na housticky nedostalo, moc prace do skoly...Tak jsem experiment provedla vcera. Bohuzel jsem nesehnala rozmaryn, (mimochodem pouzivas cerstvy nebo suseny? Mozna hloupa otazka :-)) tak jsem je jen posypala hrubou soli a kminem. Vypadaji docela hezky, jen jsou takove hutnejsi a tuzsi. A chybi krupava kurcicka. Nevis cim by to mohlo byt? Mozna jsem podcenila hneteni testa..Byla to opravdu fuska :-D Jinak jsou moc chutne a urcite v nejblizsi dobe provedu druhy pokus :-)
OdpovědětVymazatto Nikola: ja ty nepodarene kousky nefotim nebo je schovavam na dno taliru a misek ;-) Kolikrat je nejvetsi prace na celem receptu najit aspon par hezkych kousku na foceni :-D
OdpovědětVymazatRozmaryn jsem davala cerstvy, ale vetsinou davam mrazeny (suseny jsem nezkousela, ale urcite to pujde taky, jen ho dej mene). Moje housky byly taky takove hutnejsi, ale to mi nevadilo a kurka byla fajn - od toho potreni zloutkem...
Tak včera proběhl další pokus, tentokrát jsem do housek přidala sušený rozmarýn a byly super :-) Jen je ho třeba dát ještě míň příště. Ale i bez něj byly housky výborné :-) Nejlepší jsou hned po upečení, křupavé. Půlku dávky jsme snědli k večeři s mrkvovou pomazánkou a zbytek padl na snídani. I přítel si mlaskal :-)
OdpovědětVymazatLíbí se mi tvoje fotky. Fotíš už dlouho? A čím? Já se o to taky pokouším, ale zatím nic moc :-D
Jinak ještě jednou děkuji za inspiraci a budu se těšit na další skvělé recepty ;-)
to Nikola: jeee, tak to jsem rada, ze se povedly... A mrkvova pomazanka? No mnam!
OdpovědětVymazatFotim na Olympus E510 a zdaleka, ale opravdu ani zdaleka nejsem spokojena s tim, co mi z toho leze (ale chyba neni ve fotaku)
zkousela jsem dneska - dika basenci rozmarynu v jakekoliv podobe jsem nakonec pridala spetku bazalky, na kterou jsem zase ujeta ja :)
OdpovědětVymazattesto rychlovka, poprve jsem pletla housky, ale slo to taky tychle. a pak uz jen cekani na to, az se ty krasky upecou :) zdlabla jsem jednu jeste vlaznou, nevydrzela jsem cekat. a lahoda. ucite zkusim zase, s nejakou mirnou obmenou.
mimochodem, na web jsem narazila pres cuketku a pres peceni nehneteneho chleba - a muzu rict, ze jsem nadsena. momentalne jsem nadseny pekar domaciho peciva, takze vsechny chlebiky, co jsem tu nasla, pujdou :)
Lucko, krasny web, hezky a srozumitelne napsany recepty... asi mas dalsiho fanouska! :)
Kaca
to Katerina: jsem rada, ze se povedly a chutnalo a moc dekuju za mily komentar
OdpovědětVymazatLucie
Právě jsem vyzkoušela, i když jsem část mouky nahradila celozrnnou;) Chutnají přímo božsky! Teď lituji, že jsem pekla pouze z jedné várky:)
OdpovědětVymazatJinak skvělý blog, děkuji Ti za recepty a inspiraci!
anonymni: diky, jsem rada, ze chutnaji :-)
OdpovědětVymazatHoustičky jsou parádní! Chutnají skvěle! Děkuji za recept :)
OdpovědětVymazatneni zac, jsem rada, ze chutnaji :)
Vymazat