V sobotu před Velikonocemi jsem koupila u řezníka krásnou jehněčí plec a v neděli dopoledne jsem si vzpomněla na svojí novou kuchařku. Česnek, bylinky, máslo, víno... Hmmm, to zní dost dobře.
Ingredience:
1kg jehněčí plece
---
125g másla
2 pořádné stroužky česneku
2 lžíce čerstvého rozmarýnu
sůl
pepř
---
100 ml červeného vína
1/2 lžíce hladké mouky
100 ml masového vývaru
Postup:
Troubu si předehřejeme na 190°C.
Připravíme bylinkové máslo - změklé máslo smícháme s nadrobno nasekaným rozmarýnem a prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Jehněčí plec svážeme provázkem do úhledného válečku a potřeme jí ze všech stran připraveným máslem. Pečeme v předehřáté troubě asi hodinu (já měla 750g kus masa a 45 minut mu stačilo přesně akorát). Opečené maso vyjmeme z pekáče a zabalíme do alobalu.
Pekáč s výpekem postavíme na sporák, přivedeme k varu a zasypeme ho moukou. Vzniklou jíšku necháme asi 2 minuty provařit a zalijeme vínem. Necháme odpařit alkohol a přilijeme horký vývar. Vaříme ještě asi 3 minuty, nebo až se omáčka zredukuje na požadovanou hustotu. Dosolíme a dopepříme podle chuti.
Naporcované maso polité omáčkou podáváme třeba s bramborovou kaší a lehkým salátem.
Kdo by to byl řekl, jak poslouží kuchařka za 7 Kč?!
Naprostá lehká jarní úžasnost! A o fotkách to je...;) Ty tvoje mi dělají kulinářský požitek i takle na dálku.
OdpovědětVymazatto Lukas: diky :-)
OdpovědětVymazatKuchařka za sedm kaček - to jde :)) A jehněčí s česnekem jde absolutně kdykoliv, to je geniální kombinace. Úplně mi to zavonělo pod nosem. Omáčka má nádhernou barvu!
OdpovědětVymazatLa Cuoca: zejo, super koupe :-D Diky
OdpovědětVymazatDiky,presne tohle jsem hledala.Taky mam koupene jehneci a zvazovala jsem co s nim...myslim,ze jsem nasla viteze.Nejakou takovou predstavu jako cesnek a rozmaryn jsem mela taky,takze jdu do toho....diky :)
OdpovědětVymazatTý brďo, to vypadá nádherně! Vždycky když vidím tvoje úžasné fotky, nemůžu se zbavit oslavných pubertálních výkřiků, ačkoli mám už třicetiny za sebou :-) Jehněčí na česneku s vínem a rozamrýnem, to musí být úžasná věc, maso vypadá nádherně šťavnatě, omáčka má úchvatnou barvu a k tomu jemná brambrovoá kaše - to je normální gurmánské nebe. Já bych se tak nechala k tobě pozvat na oběd ... :-) Závidím ti možnost koupit jehněčí, to u nás na malém městě fakt nejde :-(
OdpovědětVymazatLidus:
OdpovědětVymazatfantasticke!
-take jsme si letos jehnaku uzili :)
jen mam otazku-proc se vlastne svazuje??
to anonymni: neni vubec zac, snad si pochutnate :-)
OdpovědětVymazatto Madla: pubertalni vykriky jsou (doufam) povolene i po tricitce - jinak jsem koncem roku nahrana ;-)
Jo a s tim jehnecim to v Praze taky neni zadna slava... Nemrazene byva jen kolem velikonoc a to je ho jeste malo... Zrovna jsem mela fakt stesti...
to Lidus: no ja myslim, ze hlavne aby drzelo tvar... Nasla jsem na netu jen duvody, proc se svazuje kure, ale u toho jineho masa to bude asi to same - http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/428-proc-svazovat-kure-nez-jde-do-trouby.html
Hledala jsem novou inspiraci a padla mi do oka tato.
OdpovědětVymazatPrávě jsme dojedli...vynikající, fantastické...prostě labůžo! Díky za recept.
Vladka
super, to me moc tesi :-)
VymazatOchucení výborné, ale za 45 minut se mi jehněčí ještě nepodařilo upéct. Měkké bylo po dvou hodinách.
OdpovědětVymazat