V kuchařce jsem našla dva recepty - klasický a "chalupářský". I přes ten název, který mi zní dost odpudivě, jsem se rozhodla ten druhý vyzkoušet. Chutná dobře, není skoro vůbec sladký, ale krásný bochánek, který jsem vytvarovala na plechu, se v troubě změnil v placatý, popraskaný a trapný důkaz mojí nešikovnosti. Ano, je to tak, šoupla jsem toho chudáka do málo vyhřáté trouby. No nic, člověk se pořád učí a mně se v troubě právě dopéká mazanec druhý, klasický, který vypadá o dost líp.
Chalupářský mazanec podle Pavlíny Berzsiové
Ingredience:
2 velké brambory
20g droždí
1 lžíce cukru krupice
100ml mléka
400g polohrubé mouky
1 žloutek
1 vejce
špetka soli
30g sušených meruněk
30g jablečných křížal
30g rozinek
50g medu
80g sádla
1 bílek (na potření)
50g mandlí
Postup:
Den předem si uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je a necháme vychladnout.
Z droždí, cukru a vlažného mléka a lžíce mouky si připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít.
Do velké mísy prosejeme mouku, na jemno nastrouhané brambory, žloutek, vejce, sůl, nakrájené meruňky a křížaly, rozinky propláchnuté horkou vodou, med, vzešlý kvásek a lehce propracujeme. Přidáme rozpuštěné vlažné sádlo a vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Doporučuji použít robota, protože tohle míchání už není relax, ale utrpení.
Těsto necháme v míse přikryté utěrkou kynout v teple asi 30 minut, znovu propracujeme a necháme kynout ještě 15 minut.
Vytvarujeme z něj bochánek, který dáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě 15 minut necháme kynout. Nakonec ho potřeme bílkem, prostředek nakrojíme do kříže a posypeme sekanými mandlemi.
Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 10 minut, poté snížíme teplotu na 160°C, mazanec zakryjeme alobalem a dopečeme asi 30 minut. Pokud je potřeba, nakonec alobal sundáme a bochánek necháme ještě zezlátnout.
Přeji krásné Velikonoce, plné povedených experimentů!
podle mě vypadá skvěle, chutně a originálně!:)
OdpovědětVymazatto Joll Burr: diky... Je videt, jak moc fotky lzou ;-) Ale na chut dopadl nastesti dobre...
OdpovědětVymazatMně právě 4 kousky kynou na plechu, tak zabíjím čas - jsem se přišla kouknout, jak to dělá profík ;)- udělala jsem menší a doufám, že moc placatý nebudou
OdpovědětVymazatJá už bochánek dojídám... Pekla jsem v pátek, protože nám tatínek odjížděl na velikonoční vandr a tam rozhodně musí bochánek vzít s sebou! Každopádně ten Luciin vypadá skvěle! Neříká se, že čím víc prasklin tím je lepší? No, říká se to teda u chleba, ale proč to nevztáhnout i na bochánek, že? Jinak - peču dle stejného receptu jako vánočky - a ty, díky pradávné brigádě v pekárně, pletu rovnou ze šesti a jsou hotové hned! :-) Zdraví Ivana
OdpovědětVymazatMně se praskliny vždycky líbily :) Já vím, že to nastřihávání mazance do kříže má jakýsi symbolický význam, ale máma se mi vždycky snažila vnutit, že je to i proti tomu, aby to tolik nepraskalo. Ovšem pravdou je, že mamka vždycky peče takové obludy, které prostě nemají šanci a prasnout vždycky :)
OdpovědětVymazatNo já jdu nakoupit a budu péct také :)
Já mám náhodou ty prasklé mazance (a vánočky taky) nejraději!
OdpovědětVymazatPřeji pohodové Velikonoce!
P.S. Mně včera mazanec praskl a zplacatěl taky - asi erupce na slunci - chichi...
to Jolana: nevim, co dela profik, ale ja pecu mazancove placky ;-) Drzim palce
OdpovědětVymazatto Ivana: mne ani tak nevadi ty praskliny, jako spis to, ze je vysoky asi 2,5 cm... Ale co, s merunkovou marmeladou byl k snidani a chutove si nemuzu stezovat... Kazdopadne plest vanocku ze sesti? Jsi machr. Ja bych si zauzlovala ruce :-)
to Aja: nase mamka pro jistotu nepece zadne mazance a babicce zlodeji ukradli receptar, takze musim zkouset nove recepty a obcas se holt nezadari... Drzim palce, at se povede...
to HaF: Hezke Velikonoce i Tobe (ja bohuzel vim, ze sluncem to nebylo, ale asi budu predstirat, ze jo)
Vypadá trochu placatě, ale hlavně jde o to, aby se dal jíst... Když mi bylo 10, rozhodla jsem se, že budu péct poprvé mazanec. Našla jsem si recept v časopise Vlasta. A pustila se do díla... Po hodině urputného tvarování z těsta vznikl docela dobrý bochánek, i po upečení vypadal nádherně, ale ukrojit šel jen na cirkulárce. Máma když přišla jukla do receptu, a hned viděla co bylo špatně. Já jako začátečník si to neuvědomila... V receptu totiž chybělo máslo.:-) takže od té doby si myslím, že na tom, jak to vypadá tolik nezáleží, hlavně když se to dá jíst.:-D Ufa
OdpovědětVymazatJaký je recept neposoudím, sama raději klasiku, ale pokud se prasknutí mazance týká babičky vždycky říkaly že to je znamení kvalitních ingrediencí :-), mě taky vždycky praskne a vůbec mi to nevadí. Pokud se placky týká, tak bylo asi těsto moc řídké, příště tedy stačí malinko upravit poměr tekutých a sypkých složek, nebo zkuste mazanec na plechu obepnout kruhem třeba z pečicího papíru, ta první varianta je ale lepší. Martina68
OdpovědětVymazatto Ufa: neco pravdy na tom bude :-) Kazdopadne jsi musela byt neuveritelne odvazna - mazanec v 10ti letech!
OdpovědětVymazatto Martina68: copak babske povidacky; nekdy plati, nekdy ne... Ridke to testo nebylo, opravdu jsem ho dala do malo rozpalene trouby a to je ta chyba... Kazdopadne diky za tip, treba nekdy vyuziju...
Mazanec je určitě moc chutný. Těch skvělých ingrediencí... mňam. Já bych řekla, že mazanec a vánočka jsou těžká těsta a toho droždí je tam podle mne málo. Ale třeba tento mazanec nemá být moc nakynutý. Hlavně že chutnal, to je nejdůležitější.
OdpovědětVymazatHlásím absolutně stejný výsledek, dva dokonalé disky...
OdpovědětVymazatto anonymni: budu verit, ze takhle proste vypadat mel :-)
OdpovědětVymazatto Tonio: delal jsi tenhle? Tak treba to tak fakt ma byt...
Dobrý den, když jsem na recept koukala poprvé, četla jse název receptu něco jako "mazanec-Placare:), říkala jsem si asi francouzský recept:), asi bych to stím učením neměla tolik přehánět:), Veru
OdpovědětVymazat