pondělí 25. dubna 2011
Velikonoční macarons se slaným karamelovým máslem
Na jeden mazanec jsou potřeba tři žloutky, dělala jsem dvojitou dávku, jednoduchými počty se tedy dostávám k šesti přebývajícím bílkům. Tolik štěstí najednou! Místo obarvených vajec natvrdo, kterých má každý o Velikonocích moc, udělám pestrobarevné macarons se skvělým karamelovým krémem.
Skořápky dělám pořád stejně, i když jsem zjistila, že doba pečení nezáleží jen na troubě, ale dokonce i na plechu nebo druhu pečícího papíru. A taky, že když s tím plechem praštím jen tak akorát, vypadají macarons líp, než když třísknu moc.
Karamelový máslový krém podle Kim Chodkowski:
Ingredience:
vystačí na 1 dávku macarons
120g cukru krupice
30g slaného másla
130g smetany ke šlehání
---
40g slaného másla
70g másla
Postup:
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu.
Nejdřív si připravíme karamelový krém. V kastrůlku necháme rozpustit polovinu cukru, přisypeme druhou půlku, občas promícháme a jakmile cukr zkaramelizuje do světle hněda, sundáme kastrol z ohně. Přidáme na kostičky nakrájené slané máslo (30g) a necháme ho rozpustit. Přilijeme třetinu smetany, zašleháme do karamelu a pokračujeme stejně i se zbylou smetanou. Vzniklou hmotu přelijeme do široké nižší nádoby (plast se nedoporučuje, karamel je fakt horkej) a necháme vychladnout.
Obě změklá másla prošleháme elektrickým mixérem, přidáme karamel a vyšleháme hladký krém, kterým plníme připravené macarons.
Tenhle krém je jeden z mých nejoblíbenějších - lehká slaná stopa ve sladkém karamelu je neobvyklá, ale dokonalá. Poprvé jsem macarons se slaným karamelovým máslem jedla v Ladurée a jednoznačně u mě vyhrály. Zkuste ho taky!
Štítky:
Francie,
macarons,
sladké,
velikonoce
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Luci, vypadají NÁDHERNĚ! Škoda, že nejsem koledník, tohle by se mi moc líbilo!
OdpovědětVymazatPěkný den
Si.
no tohle ty vypadaji krasne..
OdpovědětVymazatMňam vypadají báječně. Chystám se je taky zkusit, takže vyzkouším tento recept. Doufám, že se povedou :-)
OdpovědětVymazatTy mi dáváš... tak abys věděla, do Lidlu pro mandlovou mouku mám v plánu jít dnes přes oběd. Taky jsem zjistila, že ty tve gelové barvy prodávají kousek ode mě na Vrchlického, takže se tam stavím příští týden na kole, alespoň pro 2, když už. Do Valtic to asi nestihnu, ale ten další víkend se na to asi vrhnu.
OdpovědětVymazatMísto vajíček je to paráda! Vypadá to, že u vás trouba pres velikonoce ani nevychladla :)
to Silvi: dekuju moc... Moji dva kolednici vypadali spokojene :-)
OdpovědětVymazatto Julia: dekuju
to Simone: diky a drzim palce
to Kacka Zvykacka: :-P OK, budu ti drzet palce... A mas pravdu, nevychladla - jeste jsem pekla jehneci :-)
Ty bláho, já tě normálně žeru! Já chci být taky chlap a dostat za seřezání takové něžné dívky ještě takovouhle sladkou mandlovou odměnu! :-)
OdpovědětVymazatto Madla: :-D Ja podarovavam i zeny, takze neni treba byt chlap a rezat me :-)
OdpovědětVymazatahoj :) mas moc krasne macarons, ja sem je jednou ochutnala ve Vidni a zamilovala jsem se na poprve. :D Tak bych se chtela zeptat, ktere macarons z tvych receptu ti chutnaly nejvice. Všechny jsem je pročetla a nemohu se rozhodnout. :D Chci je totiž udělat mamince ke dni matek. :) (macarons jsem delala uz 3x :D a ani jednou nebyly zdaleka tak povedene jako original - bud se mi povedla jenom napln nebo jenom 'korpus')
OdpovědětVymazatto anonymni: dekuju. Ja je poprve mela v Parizi a taky to byla laska na prvni ochutnani.
OdpovědětVymazatKtery krem je muj nejoblibenejsi je strasne tezke rozhodnout. Vlastne mam rada vsechny, ktere jsem zatim vyzkousela, jen levandulovy maslovy mi nechutnal a pak cokoladovy u techto: http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/02/macarons-s-cokoladovo-malinovou-ganache.html byl moc hutny. Zalezi, co ma maminka rada, jestli spis ovoce nebo cokoladu nebo karamel a tim bych se ridila. Ovoce je super v kombinaci s mascarpone nebo cream cheese. Preju hodne stesti, at se povedou :-)
Tie su krasne! Ja som este nenabrala odvahu ich vyskusat ;o) Snad niekedy sa k tomu dokopem...
OdpovědětVymazatto Marianna: diky a urcite je vyzkousej :-)
OdpovědětVymazatAhoj Lucka, mam trošku sklz v sledovani tvojho blogu, ale konecne som sem tukla a nestacim sa divit ;) Presne toto som planovala na sviatky aj ja, ale nestihla som. chcem sa ta opytat. Ak chcem jednu davku rozdelit a zafarbit dvoma farbami - kedy ju mam oddelit a zafarbit? alebo si rozdelis 3 bielka na polovicu ako aj cukor a mandle a vsetko pripravis samostatne? Nejako mi nepali logika, dik za radu ;)
OdpovědětVymazatto Adusha: ja to delam tak, ze udelam celou davku, promicham ji, az je skoro hotova a pak ji rozdelim, nabarvim a domicham...
OdpovědětVymazatJá bych se chtěla zeptat kde kupuješ mandlovou moučku, vím že ji mají v cukrářských potřebách Fiala ale pokud vím tak pouze asi po šesti kilech což je na mě trochu moc. Také sem slyšela že ji mají v Marks and Spencer, ale když jsem se v jednom obchodě na ni ptala tak na mě prodavačka koukala jako na blázna, tak jestli ji mají jen v některých pobočkách.. Nevím. Poprvé jsem je dělala z jemně umletých mandlí, můj mlýnek je pomlel celkem dost najemno, spíš nejsem spokojena s cenou jednotlivých 100 gramových pytlíčků, takže kdyby jsi měla tip na to kde koupit třeba kilo mandlí, také bych to uvítala. Díky moc, Káťa :)
OdpovědětVymazatto Kata: osvedcila se mi mandlova mouka ze spolecnosti Monaco Int., maji ji po kile. Bohuzel jednani s nimi neni nic moc... M&S maji take, ale vubec se mi to z ni nedarilo a navic stoji majlant. Nekteri lide nedaji dopustit na mouku z Lidlu, ale ne vzdy ji maji...
OdpovědětVymazatChtěla bych se zeptat jestli záleží na tom , jak nahrubo nebo najemno jsou mandle umleté, odrazí se to pak nějak výrazně na výsledných makronkách? A jestli ano, jak moc by asi měly být namleté? Předem díky, Laura
OdpovědětVymazatto Laura: mandle jsou namlete uplne najemno, pokud ne, tak je hmota potom moc tekuta a spatne se s tim pracuje + jsou macarons hrbolate... Fotky, jak by to melo vypadat najdes treba tady: http://macaron-fetish.blogspot.com/2010/02/basic-macaron-recipe.html
OdpovědětVymazatLucie prosím jaké slané máslo používáš? Abys věděla, vůbec jsi mi neměla žádné makronky prodávat, protože pokud v nejbližší době nebudu mít další s tím karamelovým slaným máslem tak asi umřu!!! :DDD
OdpovědětVymazatLucie prosím jaké používáš to slané máslo?? A vůbec! Nemělas mi žádne makronky prodávat, protože jestli v dohledné době nebudu mít další (a další a další a další...) s tím slaným karamelovým máslem, tak asi umřu! :DDD
OdpovědětVymazatVendelina: vetsinou francouzske, tusim ze je to znacka President - maji slane i normalni, to slane ma zlato-zeleny obal. Promin, ale jsem sama zavisla ;-)
OdpovědětVymazatTak jsou to opravdu pekne potvurky:) myslim ty nevypocitatelne a uzasne makronky...procetla jsem snad vsechny Tve komentare, Lucko. Uz jsem i ve fazi, kdy mizi spicka, jsou krasne hladke, ale v peceni je zadrhel: PRASKAJI:( Zkusila jsem snizit teplotu ze 150 na 10, v obou pripadech prijde 4-5min a zacnou praskat a to temer cely plech, hlavne vzadu.Okamzite jsem otevrela troubu, ale stejne jsem to nezachranila. J vim, ze je tezke poradit. Zalezi na troube. Presto, Lucko, nemas nejaky tip? Moc diky:) budu zkouset dale:) nejak mi medaji spat:). Diky moc
OdpovědětVymazatLucko, ted to po sobe ctu v predchozim komentari. Samozrejme na 140:) omlouvam se!
OdpovědětVymazatNovinka pro vsechny - aktualne je v Interspharu akce a maji mandle nasekane najemno 200g 49,-. Neni to sice uplna mouka, jak by jsme vsichni radi ale 80% sacku bylo nasekane tak najemno, jak jsem potřebovala :)
OdpovědětVymazatTak jsem dneska byla u Fialy v Praze a mají i přímo směs na makronky (1 kg cca 300,-). Koupila jsem jí na zkoušku, tak jsem pak podám hlášení ale musím říct, že ty "instantní věci" moc nemusím a raději se budu věnovat dál tomu, jak prodavačka řekla "zdlouhavému procesu, který stojí tolik času" :)) jinak mají i super podložky na pečení makronků. Podobají se (i cenově cca 190,- plato) těm z Tescomy a makronky díky nim mají tu správnou velikost, tvar a hlavně drří se na místě a nerozplizávají se po celém plechu....
OdpovědětVymazatTak pokus se směsí nedopadl špatně - na pohled markonky hezky vyběhly, nepopraskaly nic ale ... přestože jsem je vyndala z trouby podle návodu (a jednu várku dokonce dřív), tak tím, že jsem nedávala čerstvý sníh a těsto bylo i po prošlehání hutnější, tak byly trochu tužší a pevnější... chuťově to na "čerstvý materiál" dle mého názoru nemá, i když ubude vám tímhle způsobem dost práce ... máte někdo nějaké lepší zkušenosti, s touto "instantní verzí"?
OdpovědětVymazatSilvie: zkus nechat dele zaschnout
OdpovědětVymazatBara: ja si nemuzu pomoci, ale instatni smes na macarons ani podlozka nejsou nutne. Vzdyt jsou to jen bilky, cukr, mandle, tak na co kupovat nejakou smes...Kolik prace tim ubude? Snih za me sleha robot a vse ostatni musim udelat i u te instatni verze rucne. Ja u Fialy nakupuju jen nejedle veci (mysleno nastroje, formy a tak), protoze jinak je to ZLO... Ty pixly s umelohmotnymi kremy, sama s prominutim sračka a v cukrarne pak nekoupite slusnej dort, protoze to neni z masla, vajec, smetany, ale z pixly od Fialy... Tak.. To jsem se zase pekne rozcilila... :D