pondělí 23. května 2011
Chřest s ančovičkovým máslem a ztraceným vejcem
Jsem ve skluzu. Chřestová sezóna se blíží ke svému konci a já jsem se uráčila zveřejnit první recept. Dokonce si teď uvědomuju, že tohle byl vůbec první letošní chřest. Ostuda no.
Recept je z kuchařky Zpátky domů od Hanky Michopulu (na podzim jí má konečně vyjít další - těšíte se tak, jako já?)
Ingredience pro dvě nanažrané osoby:
500g chřestu (dělala jsem z bílého, ale ze zeleného to samozřejmě jde taky)
3-4 filety ančoviček v oleji
60g másla
šťáva ze 1/4 citrónu
2 vejce
parmezán, olivový olej, pepř
ocet, sůl, cukr, plátek citrónu
Postup:
Změklé máslo prošleháme s jemně pokrájenými ančovičkami, citrónovou šťávou a pepřem.
Přivedeme k varu vodu s octem a připravíme si k ruce vejce (ztracené vejce se vaří 3-4 minuty a abychom je měli hotová zároveň s chřestem, je potřeba si to trošku zorganizovat).
Chřest podle potřeby oloupeme, okrájíme konce a povaříme v osolené a oslazené vodě s plátkem citrónu - trvalo mi to 12 minut, ale každý chřest je jiný, tak pozor na převaření.
Zatímco se vaří chřest, připravíme ztracená vejce (a v lepším případě si také nahřejeme talíře).
Chřest přecedíme a lehce zakápneme olivovým olejem. Na nahřáté talíře urovnáme chřest a vajíčko, přidáme kopeček (nebo dva) ančovičkového másla, posypeme hoblinami parmezánu a podle chuti opepříme čerstvě mletým černým pepřem.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Teraz hned by som si to dala! Mnaam- špargľa, vajíčko, parmezán, maslo - úžasná kombinácia. Super
OdpovědětVymazatPresne podla mojej chuti!!! Kombinacia musi byt neodolatelna! Ja sa aj trosku hambim, ze spargli som prisla na chut az v pokrocilom veku ;o)))
OdpovědětVymazatach bože - slast!!!!
OdpovědětVymazatJdu si dneska koupit chřest ! Recept je natolik lákavý, že ho musím zkusit.
OdpovědětVymazatPřeji mnoho inspirace do dalších dnů ;)
waaaw to musi byt delikatesa! mnaam
OdpovědětVymazatPridavam se k ode na tuhle kucharku. Dostala jsem ji k narozeninam a k memu velkemu prekvapeni jsem ji shledala na ceske pomery az nevidane upotrebitelnou. Jsou tam recepty na patek i na svatek, zamilovala jsem nejvic do te recke casti:) ale hlavne jsou tam i prakticke tipy na zachazeni se surovinou, na vyber pri koupi nebo i tipy na v Cesku dostupne znacky. Proste vic nez sbirka receptu, ktere nekdo posbira na netu, a hned ma potrebu na tom vydelavat. Tesim se na dalsi tedy tez :)
OdpovědětVymazatvypadá to úžasně :)
OdpovědětVymazatTak to bude dneska večer u nás, ale s chřestem zeleným..Vzhledem ke své mateřské jsem s kočárkem jezdila pořád na farmářské trhy a stalo se nemožné - už jsem chřestu skoro přejedená, jedli jsme ho tak dvakrát týdně na všechny možné způsoby. takže díky za nový recept.
OdpovědětVymazatDv
Super chřestový recept. Já musím říct, že jsem docela ráda, že chřestová sezóna končí, protože už jsem docela přechřestovaná, ale tenhle rcept určitě vyzkouším! Tak chřestu zdar a vaření zvlášť. Jo a díky za tip na kuchařku, já po ní už koukala, nakonec jsem ale vzala Jamieho Olivera :-)
OdpovědětVymazatto Lucia, Marianna, Dania, anonymni, Anetka a Ceady: diky moc
OdpovědětVymazatto Sibyliatko: presne! Na te kucharce je hrozne znat, ze kazdy recept je opravdu mnohokrat provereny a clovek ma pocit, ze se s nim autorka podelila o neco vyjimecneho.
to Dv: ja jsem se taky planovala chrestem prejist, ale bohuzel mi to prace neumoznila. Ale zitra mam volno, tak snad na me jeste par pazochu na Kubani zbyde :-)
to Madla: zavist - ja jsem zase trosku nedochrestovana... Tu kucharku si urcite kup, je fakt super i jen tak na cteni pred spanim (nebo jsem prastena, ze si ji ctu v posteli?)
Lucie (omlouvam se za anonymni komentovani, ale nejde mi se prihlasit)
Jo jo, chřest radikálně zlevnil, první jsem kupovala za 85, teď bílý za šedesát a zelený za pade..uvidíme, jak se to podepsalo na chuti..
OdpovědětVymazatDv
to Dv: tak jsem si ho dneska koupila a drahy ho opekl na grilovaci panvi podle Cuketky a dali jsme si pro velky uspech opet s ancovickovym maslem a navrch s bramborama... Byl za 49,-, krasne krupavej a sladkej...
OdpovědětVymazatFakt genialni! Prave jsem dojedla a uz se tesim, az si to zitra zopakuju :)
OdpovědětVymazatKlara: to vis, Michopulu :-) Mnam
OdpovědětVymazat