Ingredience:
na velkou formu - já mám asi malou, protože mi těsto vystačilo nejen na jednu větší bábovku, ale ještě na dalších dvanáct malých
200g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
250g změklého másla
6 žloutků
250ml smetany ke šlehání
300g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
kůra z jednoho citrónu
100g oblíbené čokolády
100g vlašských ořechů
4 lžíce tuzemáku (neměla jsem, tak jsem dala amaretto)
6 bílků
Postup:
Troubu předehřejeme na 160°C. Formu na bábovku pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.
Ve velké míse důkladně ušleháme cukry, máslo a žloutky. Vmícháme smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva a solí. Přidáme kůru, nastrouhanou čokoládu, mleté ořechy a alkohol a důkladně zamícháme. Z bílků ušleháme pevný sníh a opatrně ho zapracujeme do těsta.
Hmotu přelijeme do připravené formy (nebo forem) a pečeme asi 45 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je opravdu propečená.
Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Děkuji Buchálkovým za úžasný recept!
Tak zas vím, čím vyplním zkouškové. Dík!
OdpovědětVymazatTato babovka vyzera neodolatelne!!!! Kombinacia orechov a rumu, vzdy skvela!!!
OdpovědětVymazatparadna, mnam, urcite vyskusam
OdpovědětVymazatHmmm, ty ses rozepsala/rozpekla/rozvařila a ještě jsi prozradila, že máš maličké bábovky. Už o nich pomalu začínám uvažovat, protože mi včera scukařka Svačinka poslala origoš recept na ty medovo levandulové bábovičky... o víkendu je chci zkusit a furt nevim, do čeho je dát, jestli neni škoda dělat z nich muffiny, když ty babovičky vypadají tak pěkně... Kačka/Klára, co se furt nemůže přihlásit, to je děs!
OdpovědětVymazatto Dania, Marianna, Michaela: diky :-)
OdpovědětVymazatto Klara: jen rozepsala (mam plny fotak a uz to chtelo ven)... Doufam, ze recept na ty babovicky bude a klidne v muffinovych formach ;-) Ale kdybys chtela, tak u Fialy maji nekolik druhu - no byla jsem tam pul hodiny, nez jsem si vybrala
PS: prihlaseni funguje, jupije!
WAW, opäť super a iste mňaaaam. Tina 24 No prihlásenie zase nefunguje
OdpovědětVymazatTy bláho, tak tomu říkám fakt kalorická bomba! Bábovku už jsem dlouho nedělala, tak až dopeču to, na co mám teď zálusk (levandulovo-citronové bábovičky, tymiánové cookies s mandlemi, čokoládové řezy se zakysankou), tak se do téhle královny bábovek taky pustím.
OdpovědětVymazatSakra, jak tak koukám na ty své oblíbené blogy, seznam toho, co chci upéct/uvařit se dost dramaticky protahuje :-)
Lucie: To se ví, že recept bude, možná vyměknu a formičky koupím. Už se na bábovičky těším. Ale! v receptu je i citronová cukrová poleva, kterou si na těch od Kokina nepamatuju, tak doufám, že zbytek receptu sedí... je totiž z londýnské cukrárny, Klára
OdpovědětVymazatto Tina24: diky...
OdpovědětVymazatto Madla: tak to ja nastesti takovej seznam nemam, resp. snazim se ho nemit ;-)
to Klara: jupijou, to se tesim... dneska jsem nechala u Fialy skoro 700,- ale mam cukrarskej teplomer, barvu a dalsi kraviny... Babovicky maji porad krasny ;-)
vypadá to opravdu vznešeně ;)
OdpovědětVymazathttp://willyouaccept.blogspot.com/2011/05/whats-going-on.html
to לא ידוע: diky
OdpovědětVymazatLucie
Tak to je vážně prezidentská bábovka ve všech směrech - chuti, vzhledu i kaloriích :D Je opravdu moc pěkná (miluju tu fotku, kde je celá pocukrovaná) a ty přísady...mňam!
OdpovědětVymazatto Catalina: dekuju :-)
OdpovědětVymazatLucie (uz me ten zas***** bloger s***, porad nefunguje komentovani po vlasnim nickem)
Jak máme asi doma přestat žrát sladký, milá Lucie? Posledně to byl ten koláč se švestkama a rumem, teď zas tohle... Chjo, jdu si povolit gumu v pase...:-)
OdpovědětVymazatto Kachna: no to mi povidej, mila Kachno :-D Jak to mam asi delat ja, kdyz me vnitrni hlas nuti pect a gumu v pase nemam ;-)
OdpovědětVymazatDokonalá! Oříšková s kousky čokolády a krásně vonící po citrónu :-)Pekla jsem z dvoutřetinové dávky, akorát citrónovou kůru jsem dala z celého citrónu (a vůbec to nevadilo, naopak!) a vyšlo to akorát na jednu bábovkovou formu :-) Děkuju za vynikající recept!
OdpovědětVymazatNiki: ja dekuju a jsem rada, ze sis pochutnala :-)
OdpovědětVymazatMilá Lucie, poslušně hlásím Vám i všem ostatním fanouškům, že tahle bábovka je nejlepší, co jsem kdy pekla a jedla.=) Vaše Comtesa je sice báječná, ale prezidentská je zkrátka dokonalá!
OdpovědětVymazatMoc za recept děkuji a opět chválím Váš blog=)
Peťula
diky Petulo, to me moc tesi :)
VymazatSuper bábovka.
OdpovědětVymazatKonečně recept do pořádné formy :)
Mňam, ta vypadá opravdu lahodně :) Měla jsem podobnou teď v létě na Makové hoře u Příbrami na výletě :)
OdpovědětVymazat