Není čas, ptát se kdo je kdo, jahodová sezóna nečeká. Nebo je tu ještě někdo, kdo si kupuje ty umělohmotné atrapy uprostřed zimy? Není. Takže - jedeme dál usazeni na velké šťavnaté jahodě. Ne, neberu drogy, jen mě to tak napadlo a hned jsem si to představila. Pobavilo mě to natolik, že jsem se o tu srandu chtěla rozdělit. Tak jestli to není vtipné, tak pardon...
Jak jsem už psala, tak tepelně upravené jahody nemusím. Proto jsem zvolila nepečený dort z kuchařky Zpátky domů od Hanky Michopulu. Je rychlý, nenáročný a hrozně dobrý a krásně krémový a prostě božský.
Ingredience na formu o průměru 20cm:
170g sušenek (já používám různé druhy z Marks&Spencer, ale jdou použít třeba Club, Lotus nebo nějaké takové)
85g másla
---
500g krémového sýra (Philadelphia, Buko) / nebo tvarohového sýra - dort pak nebude tak krásně krémový, ale zase bude tvarohově pikantní
250g bílé čokolády
250g jahod
pár pěkných jahod na ozdobu
Postup:
Sušenkám spolu s vychlazeným máslem pokrájeným na kostky dáme několik "pulsů" ve foodprocessoru (nebo sušenky v sáčku rozdrtíme válečkem a vzniklou drť smícháme s rozpuštěným máslem) a namačkáme je na dno otevírací dortové formy pokryté potravinářskou folií. Dáme vychladit.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Jahody rozmačkáme vidličkou. Krémový sýr promícháme dohladka, přidáme čokoládu a pořádně spojíme. Nakonec lehce vmícháme jahody, hmotu přemístíme na připravený sušenkový základ a vršek uhladíme. Necháme v lednici zatuhnout alespoň 4 hodiny a před podáváním ozdobíme jahodami.
Já jsem se na tenhle cheesecake těšila už od soboty, cos o něm mluvila. Víkendový dezert je jasný, přivezla jsem si z Londýna skvělou bílou čokoládu, tak padne na cheesecake. Dík, Klára/Kačka
OdpovědětVymazatJé, něco velice podobného jsem právě včera dojedla (jen místo krémového sýra jsem dala tučné tvarohy), takže můžu potvrdit, že je to mana nebeská). Slint, asi jdu i přes nepřízeň počasí prodalší jahody, protože jak nemám denně v puse aspoň čtvrt kila jahod, začínám být nerudná :-)
OdpovědětVymazatZní to skvěle, takže asi jdu z práce pro Philadelhii. A trapné to není :-)
OdpovědětVymazatVýborně! Něco takového jsem hledala... Honzík má svátek, moje trouba si myslí, že je díra pekelná, tudíž s ní momontálně nemluvím, ale proti lednici nic nemám :D Ještě musím koupit formu...no jo no...jsem ostuda...nemám jí...protože ta bestie stejně neupeče vysokou vrstvu těsta, půl spálí a půl nedopeče...A pak se snažte zazářit v pečení...A ještě mi blbne účet na gůůůglu! Dík za recept ;) Monika
OdpovědětVymazatmnaaaaaaam fatázia urcite vyskúsam, Lucka!!!
OdpovědětVymazatTo je nefér, já se učím blbé kytky a když se chcu odreagovat, tak na mě číhají takové nástrahy! Ale zní to tak jednoduše, že bych se do toho zítra u babičky mohla pustit - jen mi prosím poraď, jakou tu bílou čokoládu, minule jsem v supráči sledovala složení a žádná neměla přes 20% kakaového másla:-( a neříkej, že stačí Orionka! ;-)
OdpovědětVymazatVždycky, když přijdu na tyto stránky, tak se mi sbíhají sliny. Dělala jsem včera klasické tiramisu, ale vidím, že jsem měla jít spíše nakoupit jahody a inspirovat se !!
OdpovědětVymazatVidím, že tu jahody jedou ve velkém! Asi jako všude jinde, vždyť kdy jindy, že ano? Taky jsme kndlíkovali, koktejlovali, kombinovali se smetanou atd, ale stíhat to fotit a tak krásně odprezentovat, to smekám!!!
OdpovědětVymazatLuci, vypadá to veeľmi pozitívne...a tie jahôdky...asi vyskúšame.. BTW: dala som sa na výrobu macaroniek :-) no uznávam... je to to funny, ale verím že časom sa k tebe priblížim :-)
OdpovědětVymazatto Klara: tak doufam, ze ti bude chutnat... Ja mela Valrhonu, tak pocitam, ze to tomu taky vyznamne pomohlo :-)
OdpovědětVymazatto Madla: :-D
to Pavlinka: dekuju
to Monika: to je ale k vzteku! Trouba jedna zla!
to Archaa: doporucuju, je to fakt dobrota
to Olinka: ja jsem pouzila Valrhonu (ktera je ale pekelne draha a docela nedostupna), ale na obrazku v kucharce je bila Milka... Ocekavam ale, ze to diky ni bude o dost sladsi...
to Petra: ja mam na tiramisu chut uz asi mesic a porad se k nemu nemuzu dostat... Mozna bych mohla udelat jahodove :-)
to HaF: dekuju moc
to tina24: diky za mila slova a drzim palce s macarons
Lucie
Ano, dobrá bílá čokoláda, kde ji vzít? milku v dezertech přežiju, ba dokonce i v pěně s bílé čokolády s jahodami (prastarý recept z apetitu) samostatně je podle mě nejedlá. Nicméně nějaká chuťově vyladěnejší by bodla..
OdpovědětVymazatdv
to Dv: Valrhona Ivoire je super a tusim, ze koupit se da v Saint Tropez...
OdpovědětVymazatLucie
Ha, ozkúšané! Protože náš Albert nabízel pouze dva druhy čisté bílé - Milky a jejich privátní značky, šáhla jsem po albertovské levnější (složení stejné). Jeden tučný a jeden polotučný tvaroh ve vaničce. Sušenky zázvorové z M&S napůl s vločkama, páč samotné je to na mě moc sladké. Tvaroh smíchaný s rozpuštěnou čokoládou byl sladký jak (vzpomeňte na hlášku Bolka Polívky z Dědictví). Tak jsem si říkala, že je to naprd, že té čokolády je tam moc a tvarohu málo a co teď, no nějak to udělám a uvidíme. Jahody došly, použila jsem čerstvé maliny a čekala, co bude... Bylo to ÚŽASNÉ! Kyselé maliny pěkně vykompenzovaly nadměrnou sladkost krému a celá rodina chrochtala, jak je to dobré! Jen té čokolády bych příště dala míň, bohatě by stačily dvě 100g tabulky.
OdpovědětVymazatTakže Lucie díky za recept, i kvůli jednoduchosti se řadí do zlatého fondu! :-)
Jedeme dál usazeni na velké šťavnaté jahodě - to mě rozhodně pobavilo :D Jahod není nikdy dost a když tu jsou jen tak krátce, je třeba si je vychutnat naplno :) Něco (trochu víc vzdáleně) podobného tvému krému jsem dělala při lednové výzvě, akorát čokolády bylo míň, sýra víc, každopádně mi to chutnalo a tady jsou ještě jahůdky, takže určitě vynikající dort na druhou :D Mimochodem tvé jednoduché zdobení je naprosto perfektní a jasně dokazuje, že někdy méně znamená více :)
OdpovědětVymazatto Olinka: ja jsem pouzila Valrhonu, ktera neni tak desive preslazena, jako bezne prodavane cokolady, takze to bylo uplne v pohode... Ale kombinace s malinama? Ach!
OdpovědětVymazatto Catalina: dekuju moc (ale pravda je, ze nejsem moc sikovna, takze jednoduse zdobim proto, ze jinak to neumim)
Lucie
Já si taky myslím, že je potřeba se jahod najíst do sytosti (a ještě trochu víc), protože za chvíli odrostou a budou zas až příští rok. A tak i já, když jdu kolem stánku s jahodama málokdy odolám. Pak si doma nadávám, co s nima mám jako dělat. Díky za skvělý recept, určitě bude vyzkoušen :-)!
OdpovědětVymazatKlára - asi budu experimentovat. Mám jedno mascarpone a jeden tvaroh, bílou čokoládu a maliny. Navíc ten recept zní jednoduše, takže ho zvládnu i já. Díky.
OdpovědětVymazatRáda bych někdy vyzkoušela tento skvěle vypadající dortík, ale zatím nemám šanci:-(
OdpovědětVymazatJdu na trh - koupím jahody - cestou ochutnávám jestli jsou dost zralé a dobré a voňavé... Přicházím domů nebo do práce a nesu si jen prázdnou krabičku, sáček, košík :-) Je jedno jaké množství koupím, vždy je sním!
to Klara: to nezni vubec spatne - mozna s malinami bude jeste mnohem lepsi
OdpovědětVymazatto Alena: to mi tezce pripomina moji mamku :-)
Lucie
vyzkoušeno! úspěch největší! díky moc za bezvadný tip! sama jsem byla překvapená jak málo stačí, aby vzniklo něco tak výbornýho :)
OdpovědětVymazatKarolína
to Karolina: to jsem moc rada... A ze by mel ten Pohlreich pravdu ;-)
OdpovědětVymazatLucie
Tak jsem ho vážně v pátek vyrobila, měla jsem na to přesně 25 min a stihla jsem to :). V sobotu ráno jsem ještě nebyla nadšená, ale v neděli, když už byl uleželý, byl opravdu fantastický. Navíc je univerzální, první, kdo bude teď mít narozeniny, ho dostane s borůvkami. Dík, Kačka/Klára
OdpovědětVymazatto Klara: mnam, s boruvkama bych si dala...
OdpovědětVymazatLucie
výborný a srozumitelný recept. v sezoně jahod jsem překvapivě jahody nesehnala, ale protože jsem měla všechno ostatní nakoupené - zvolila jsem variantu z čerstvých malin. a výsledek neměl chybu! :-) díky moc za inspiraci. Kačka
OdpovědětVymazatto Kacka: neni vubec zac :-) Ja si myslim, ue s malinama bude jeste lepsi nez z jahodama...
OdpovědětVymazatLucie
http://www.cokolada.cz/cokolada-divine-bila-s-jahodami-100-g/ výborné jsou čokolády Divine, možno sehnat i v obchodech s tzv. fairtrade zbožím. Tato je sice s jahodami, nicméně do jahodového cheesecake, proč ne? :) Martina
OdpovědětVymazatto Mandy: jen 25% podil kakaoveho masla a divne slozeni? Ne, tohle zrejme nebude dobra cokolada...
OdpovědětVymazatZrovna hledám nějaký cheesecake co by byl vhodný jako narozeninový dort. Tento koláč vypadá faj, ale cheesecake to není. Cheesecake se musí vařit. Má někdo zkušenosti s mícháním Philadelphie a něčeho více, ne v tomto případě "pikantně":), tvarohového např. Riccoty? Jinak se mi blog moc líbí i když někdy s něčím nesouhlasím. Hezké fotky to všechno podtrhují.
OdpovědětVymazatJohana
to Johana: diky za komentar :-)
OdpovědětVymazatPodle wikipedie jsou cheesecakes pecene a nepecene, dalsi definici splnuje take, takze to je cheesecake (http://en.wikipedia.org/wiki/Cheesecake). Pokud varenim cheesecaku mate na mysli peceni, tak tu mam jeden, kde se micha Phila s kozim syrem (http://luciedvorakova.blogspot.com/2011/08/vanilkovy-cheesecake-s-kozim-syrem.html) nebo muzu doporucit stranky joyofbaking.com (http://www.joyofbaking.com/RicottaCheesecakewithCran-RaspberrySauce.html).
Jo jo název je už zprofanovaný. Původní byl však pečený nebo jak já uvádím "vařený" v troubě. Pečení si představuji trochu jinak, ale prosím neposílej link na wikipedii co je to vaření a pečení :)). Děkuji za odkazy. Hezký večer.
OdpovědětVymazatVcera jsem ho zkousela, je dobrej, ale straaaaaaaaaaasne sladkej:) a to jsem dala jeste o dost min cokiny. takze uspech moc nemel, ale neva, zkusim dalsi recept, diky:-)
OdpovědětVymazatanonymni: ono hodne zalezi na druhu cokolady - ty, co se bezne prodavaji jsou fakt preslazene, ja jsem davala valrhonu a s tou to bylo fajn, s Milkou mnohem sladsi...
OdpovědětVymazatChystám se dort uklohnit přítelovi k narozeninám a mám úplně blbou otázku: Jak ho pak sundám z té potravinové fólie? Nerozpadne se přitom ten sušenkový korpus? Nikdy jsem tenhle typ dortu nedělala, ale neumím si představit, že by byl stejně pevný a soudržný jako klasický pečený dortový korpus...
OdpovědětVymazatanonymni: s potravinovou folii ho prenesete na servirovaci tac a opatrne ji z pod nej vytahnete. Jak vidite na fotce, tak to drzi. Dort musi byt hodne vychlazeny.
OdpovědětVymazatJe možný místo Philadelphie použít Mascarpone? Děkuji :)
OdpovědětVymazatnevim, nezkousela jsem, ale spis bych se primlouvala za neco vyraznejsiho, treba klidne i ten tvaroh nebo Lucinu, nebot bila cokolada je fakt sladka...
VymazatVám se fakt nikomu neroztekl? Už jdyž jsem ho lili do formy, konzistence kefírového mléka mě děsila. Když měl ale po několik ahodinách konzistenci krémového jogurtu, musela jsem jednat, vykydnout ho z formy, přidat vejce a trochu mouky a upéct. Byl senzační, ale toho strachu, navíc k tomuhle měl daleko.
OdpovědětVymazatNeudělal někdo taky nějakou chybu a poradil by mi jaká to mohla být?
No, nemám moc talent na rozpouštění čokolády, takže se mi trochu zdrcla, mohlo to být tím?
Ráda bych ho přeci jen zvládla.
díky za rady
Bláža
Blaza: konzistenci kefiroveho mleka to nikdy nemelo... Napadaji me mozne chyby:
OdpovědětVymazat- nekvalitni cokolada
- pripadne i zdrcla cokolada - zalezi jak moc, jestli se oddelil tuk, tak urcite
- slehalas krem mixerem - Phila pak tece
Dort jsem delala 3x, 2x drzel, jednou se rozpadl, ale to bylo tim, ze nebyl dostatecne vychlazeny...
No, tak to vidím na tu zdrclou čokoládu, na to fakt nemám talent.
VymazatUdělám další pokus.
Díky za rady
Bláža
Tak jsem ho právě dodělala a už se mi chladí v lednici, jsem nedočkavá a těším se na ráno až si ho dám k snídani :) Jen s malou obměnou, dala jsem 250g philadelphie a 250g mascarpone, tak uvidím co z toho vznikne .)
OdpovědětVymazatdoufam, ze dopadl dobre a chutnal take tak :)
VymazatHit letošního léta! Už jsme měli jahodovej, borůvkovej a teď se chladí meruňkovej. Výborný recept :-) zdraví Vás Linda
OdpovědětVymazatmmmmm, boruvkovej!
Vymazatskvělý, měl v práci velký úspěch :-) Tyna
OdpovědětVymazatto me moc tesi :)
Vymazat