pátek 8. července 2011
2. narozeniny (opět s dortem)
Na oslavu prvních narozenin jsem všechny oblažila sentimentálním povídáním o tom, proč jsem si založila blog, jak mi dělá radost, když moje výplody někdo čte a dokonce si najde čas mi i napsat. Na druhé narozeniny se pokusím být stručnější, ale nic neslibuju.
Za ten rok jsem se stihla přestěhovat, navařit a napéct kopec dobrot a jen několik málo nepovedeností, sepsat 67 receptů nebo jiných zápisků o jídle (jenom?), přihlásit se do The Daring Bakers, psát recenze pro scuk a poznat tak skupinu jídlem stejně či více postižených lidí, nakoupit kupu pekařských nezbytností, přemluvit novou troubu ke spolupráci v oblasti macarons, objevit a obdivovat spoustu nových foodblogů, absolvovat kurz vaření a senzorické zkoušky a zamilovat se do pečení chleba. Naučila jsem se vstávat v sobotu brzy ráno a jít na trh (nevídané), uvařit kynuté knedlíky, používat matematicko-fyzikální tabulky v kuchyni (ne zcela úspěšně) a dokonce vypěstovat bylinky za oknem (přiznávám, že to je spíš drahého zásluha). Přemohla jsem se a ochutnala od dětství nenáviděná játra (nic moc, ale už je dokážu udržet v žaludku), bůček (pořád fuj), krevety (říkal někdo krevety? ano? dám si jich tak kilo), nakládané chobotničky (mňam) a lečo (jak jsem ho doma nesnášela, tak teď netuším proč).
Za ten rok mi přibyla velká spousta nových čtenářů - každý další mě vždycky nejdřív překvapí a následně se dostaví pocity jako je štěstí, zadostiučinění, radost (a malá kapička pýchy), spolu se stresem a divným pocitem zodpovědnosti. Chtěla bych poděkovat, že si najdete čas a přidáte se mezi fanoušky, protože mi to dělá vážně radost, stejně jako milé (i kritické - ale podepsané prosím) komentáře, které tu necháváte. Musím (a chci) poděkovat mému drahému - za všechno a taky tátovi, který je nejnadšenějším konzumentem čehokoliv, co mu donesu.
No, vypadá to, že jsem nebyla stručnější, ale taková už prostě jsem. Ukecaná. Takže teď už konečně k dortu. Stejně jako loni jsem vzala recept, který jsem získala od Lukáše Pohla na cukrářském kurzu v Prakulu a stejně jako loni se mi ne zcela povedl. Opět se to podařilo docela dobře zachránit a zamaskovat a dort je jedlý. Nutně ovšem potřebuji kurz potahování dortů marcipánem, protože ty hrby a varhánky, které jsou z té strany dortu, kterou nevidíte, jsou ostudné.
Dort Schwarzwald podle Lukáše Pohla
Ingredience:
8 vajec
190g marcipánu
95g cukru krupice
165g hladké mouky
20g kakaa
---
225ml + 400ml smetany ke šlehání
240g hořké čokolády (min. 60%)
50g glukosy (použila jsem golden sirup)
---
500g čerstvých nebo mražených višní
150g cukru krupice
---
marcipán na potažení
Postup:
Práci si rozvrhneme do dvou dnů a bude to hračka - pokud to nezkazíte jako já.
Nejdřív si připravíme mandlový piškot. Troubu předehřejme na 165°C, dortovou formu vymažeme máslem. Mouku prosejeme s kakaem. Vejce, marcipán a cukr vyšleháme ve vodní lázni do lehoučké a nadýchané pěny (ano, šlehala jsem málo - piškot mám tuhý) a zlehka vmícháme směs mouky a kakaa. Přendáme do připravené formy a pečeme asi půl hodiny.
Zatímco se peče piškot, připravíme náplň. 225ml smetany a glukosy (golden sirup) přivedeme k varu, sundáme z ohně a přidáme nalámanou čokoládu. Pomocí ponorného mixéru vymícháme dohladka - teplota během zpracování nesmí klesnout pod 45°C. Měřila jsem to svým skvělým novým teploměrem a pokud se nebudete flákat a koukat kde co lítá, tak během zpracování skončíte tak na 55°C úplně v pohodě. Hladkou směs uložíme do druhého dne v lednici.
Ke zdárnému konci první - přípravné - fáze zbývají višně. Ty spolu s cukrem svaříme do medova a necháme vychladnout.
Druhý den, kdy máme všechny součásti dortu připravené, se můžeme pustit do sestavení dortu.
Čokoládovou směs pomocí ručního mixéru promícháme dohladka, přidáme zbylou vychlazenou smetanu a vyšleháme. Tady jsem to opět nějak pokazila a v krému mám nerozšlehané kousky čokoládové směsi - dál jsem ale šlehat nemohla, neb bych to srazila. Takže rada zni - čokoládovou směs před zašleháním smetany pořádně promíchat.
Korpus podélně rozkrojíme na dvě části. Na servírovací tác dáme okruží z dortové formy, na dno umístíme první část korpusu a na něj asi polovinu našlehané náplně. Na tu naklademe višně a na ně asi 3/4 zbylé náplně. Navrch posadíme druhou část korpusu a vršek potřeme zbylým krémem. Dáme vychladit.
Pracovní plochu posypeme moučkovým cukrem a vyválíme marcipán tak, aby nám vystačil na potažení celého dortu. Vyndáme ho z lednice, opatrně sundáme formu a podle našich schopnosti se co nejpečlivěji pokusíme potáhnout dort. Když se nám to tak úplně nepovede, obarvíme kousek marcipánu (v mém případě gelovým barvivem a kakaem) a nedokonalosti překryjeme - puntíky zvládneme i my nešikovní.
Lucko, dort vypadá hezky a je vidět snaha, což se cení. Vše nejlepší k narozeninám.
OdpovědětVymazatMůj blog spí a uvidíme, co bude dál, mám v plánu redesign, ale teď není času nazbyt, chystají se velké věci :-)
Luci, dort vypadá moc pěkně :-) Tvůj blog čtu už delší dobu a moc se mi líbí. Sama peču dorty, potahované marcipánem (moje stránky www.escapee.estranky.cz) a všechny informace a rady jsem našla na skvělém foru o pečení - www.dortomanie.cz (videa o potahování, které mi hodně pomohly v začátcích najdeš tady http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=424&t=288 ) Skvělá věc na zahlazení nerovností je hladítko na marcipán, stojí pár korun, koupíš v cukrářských potřebách ;-)
OdpovědětVymazatVšechno nejlepší a jen takto dál! Přemýšlím nad tou kombinací Schwarzwaldu a marcipánu, mne by to nenapadlo, zažité tradice :-) Pikantní marmeládka, hořká čokoláda, marcipán, jó, prosím, dám si kousek :-)
OdpovědětVymazatVšechno nejlepší k blogonarozeninám. Dort vypadá velmi lákavě, nějaké nerovnosti mi můžou být ukradené, hlavně když to je opravdu marcipán, mňam (-:
OdpovědětVymazatMilá Lucko,
OdpovědětVymazatk narozeninám všechno nej, ať je tvůj život pořád pěkně sladký ;-) I když nám způsobuješ svou prací na blogu muka obraznosti, přesto tobě i nám všem přeji, aby tě tvá záliba těšila hodně dlouho. Těším se co dobrého upečeš na příští narozeniny.
Schwarzwald ve tvém podání vypadá moc krásně a jsem schopna pro tuhle chvilku zapomenout i na to, že ve Schwarzwaldu ho dělají trochu jinak ;-) Nepochybuji o tom, že musí chutnat!
Šárka
Jeden z mých prvních foodblogů, co jsem začala sledovat :) Teď už jich mám "milión", ale některé jen prolétávám, tenhle opravdu čtu :) takže vše nej :)
OdpovědětVymazatPřipojuju se ke gratulantům a přiznávám, že jsi mi inspirací. Foodblogů je spousta, ale já mám ráda zrovna ten tvůj! A ten dort bych si dala, nezapomeň ho vzít na vietnamské vaření, jestli jdeš :)
OdpovědětVymazatmňam :) happy b!
OdpovědětVymazatTyyyjo. Ten dort vypada fantasticky. Moc se mi libi obarvena marcipanova kolecka. Tvuj blog se mi moc libi a chodim sem pravidelne. Takze bych Ti chtela poprat vsechno nejlepsi k narozeninam a jeste spoustu dalsich narozeninovych dortu, ktere "nam upeces" :)
OdpovědětVymazatMarcela
Všechno nejlepšejší :-) jen tak dál. miluju tvoje stránky.... :-) snad se můj blog taky dočká prvních narozenin :-)
OdpovědětVymazatp.s. - kde chodíš na ty kurzy? mohla bys mi na blog písnout odkaz??? díky
všecko nejlepší a jen tak dál! ;)
OdpovědětVymazatSladké druhotiny, jsi opravdu sladce inspirativní. Až budu mít zase čas na pečení, budu se určitě vzdělávat u tebe. Přiznám se, poctivý narozeninový dort jsem pekla naposledy vloni v listopadu synovi a před tím tři roky nazad, více méně s poviností, i když jsem si na narozeninovém pečení více méně zakládala. Teď má snaha jde více méně do kopru spolu s nedostatkem času, který je navíc dělen snahou mojí maminky.
OdpovědětVymazatVšechno nejlepší!
OdpovědětVymazatJsem na tom přesně jako Ája - tohle byl můj první foodblog a když už není jediný, čtu vždycky jako první :-)
A kdybych dostala takový dort, snědla bych ho tak rychle, že nějaké nerovnosti by ostatní nestačili ani zahlédnout :-))
slečna Barbora
Ačkoli marcipán fakt nemusím, tenhle dortík bych si s chutí dala - sametově jemný čokoládový korpus a jemně nakyslé višně, to je pro mě balada. A povedl se ti opravdu krásně. Tak všechno nejlepší k dalším narozeninám a přeju spoustu (nejen sladké) inspirace.
OdpovědětVymazatVsem moc dekuji za prani a mila slova.
OdpovědětVymazatCo se tyka potahovani dortu, tak se chystam na kurz k Hane Rawlins, tak snad se nejake figle naucim.
to Sarka: ja vim, ze tenhle neni pravy Schwarzwald, spis si myslim, ze to je dost podobne dortu Savoy (ale asi to Lukas nesmel napsat do tech receptu, kdyz je to jejich signature dezert)...
Lucie, Tvuj blog je na den stejne stary, jako muj dvoulety skorosynovec! (tak nazyvam potomka sestrenice:) Na zaklade Tvych textu a fotek ale musim uznat, ze Tve stylisticke i umelecke schopnosti zatim znacne predci ty jeho:) Preju vsechno nejlepsi do dalsiho roku a gratuluju ke vsem uspechum. Chodim sem moc rada.
OdpovědětVymazatyannka
je krásný:) doufám, že nás budeš nutit slintat ještě dlouho:)
OdpovědětVymazatVse nej :)
OdpovědětVymazata jenom bych se chtela zeptat/poprosit, jestli neznas nejaky dobry recept s lanyzem(vecere/obed..)? byla bych moc rada :)
všechno nejlepší blogu i tobě! :)
OdpovědětVymazatto yannka: ze preju skorosynovci vsechno nejlepsi a at nesmutni, myslim, ze jeho stylisticke i jine schopnosti se brzy rozvinou :-) Moc dekuju za prani
OdpovědětVymazatto Moi.Peta: dekuju
to anonymni: dekuji a s lanyzem neznam nic (znam jen sebevedomeho lanyze pana Ballika, ale to na recept nevidim ;-))
to lemurin: ja i blog dekujeme :-)
Všechno nejlepší k druhým narozeninám :D Tvůj blog byl první, který jsem objevila a od té doby ho pořád a ráda navštěvuju a těším na každý tvůj nový příspěvěk :) A dort se ti rozhodně povedl, žádné nerovnosti teda nevidím! Jen tak dál :)
OdpovědětVymazatGratulujeeeem!!!a vela dalsich chutnych prispevkov zelaaaam..a torticka ja kraaasna!!!
OdpovědětVymazatto Catalina a Martina: holky, obema vam moc dekuju, ja se chodim rada inspirovat zase na vase blogy, takze je to cele takove zacyklene, ale fajn :-)
OdpovědětVymazatLucka, rozkošná torta, gratulujem k narodeninám, nech sa Tvojmu krásnemu blogu darí :))
OdpovědětVymazatto andurejka: dekuju moc
OdpovědětVymazatMoc gratuluju k narozkám, sleduju tento blog už víc než rok a je to jedno z mých nejoblíbenějších míst na internetu! Ať se daří čím dál víc! Ten schwarzwald s marcipánem vypadá moc lákavě, určitě to zkusím. Problémy s potahem vůbec nejsou na fotce vidět, ale s pravým mandlovým marcipánem se asi úplně dokonale ani potahovat nedá, to jde spíš s fondánem. Ale ten zas není tak dobrej.:)
OdpovědětVymazatZuzana
to Zuzana: dekuju moc za prani :-)
OdpovědětVymazattak to okamžitě musím sledovat tvůj blog, učit se a inspirovat :) jsi šikovná, dort(y) je krásný :)
OdpovědětVymazatjen tak dál! sleduji a budu ráda, když mě budeš sledovat také :)
www.thebrunettejuice.blogspot.com
to Brunette Juice: dekuju
OdpovědětVymazatLucka, aj ja sa pripájam ku gratulantom, prajem vela sledovatelov, komentárov, obdivovatelov a splnenie vsetkých kulinarskych snov:-)
OdpovědětVymazatto Lucia: dekuju moc :-)
OdpovědětVymazatDodatečně gratuluji k výročí!
OdpovědětVymazatNa tomto blogu je i vidět, jak když se někdo vaření nebo pečení věnuje, dělá úžasné pokroky - většina dezertů vyhlíží jako profesionální cukrářská práce. Mé gratulace, smekám. A many happy returns.
OdpovědětVymazatDv
to Haf a Dv: dekuju moc :-)
OdpovědětVymazatA teď vážně: jak vejce, marcipán a cukr vyšlleháme ve vodní lázni? Ten marcipán mám najemnou nastrouhat nebo jak s ním mám naložit? To abys věděla, že mi dort tak moc chutnal, že se pokusím ho udělat.
OdpovědětVymazatKlara: marcipan jsem nakrajela na kosticky, dala jsem ho spolu s vejci a cukrem do kastrolu, ten dala nad vodni lazen a slehala jsem rucnim mixerem... Sleha se to dost dlouho a ten marcipan se tam rozpusti/rozsleha.
OdpovědětVymazatTak jsem se do něj teda minulý týden pustila. Ten korpus mě trochu zklamal, čekala jsem, že bude chutnat víc mandlově nebo marcipánově. Dělám občas mandlové košíčky (vlastně marcipánové muffiny:-) podle Apetitu, tam se ten marcipán jen strouhá a chuť je podstatně intenzivnější. Zas si to ale nedokážu představit konzistenčně jako korpus na dort. Krém byl úžasný, už jsem s ním kdysi pracovala, ale přišel mi trošku tužší (je fakt, že jsem s ním po zdrcnutí dost experimentovala:-D, příště bych možná přidala jednu šlehačku na to závěrečné šlehání. Potahování už byla sranda, hlavně s hladítkem, které jsem si musela koupit, stejně jako různé pičičandičky na vykrajování atd, takže jsem se u toho neskutečně vyblbla. Až někdy stáhnu fotky z foťáku, tak ho sem i hodím:-) Už jsem vymyslela i barevný a krémový upgrade, ten si udělám na svoje narozeniny a napíšu, jak to dopadlo:-)
OdpovědětVymazatDík za super recept:-)
irresistible: tesim se na fotky a mam radost, ze ho nekdo zkusil :-)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatAhoj Lucie,
OdpovědětVymazatmoje pritelkyne vari/pece podle Tvych receptu a rad pomerne casto. Ke svym narozeninam si nadiktovala tento dort. Tak jsem se do toho s vypetim vsech sil pustil a nedopadlo to uplne nejhur. Krem excelentni, visne taky, korpus jsem asi nejak zkazil. Byl tuhej.
Dekujeme, ze tak hezky pises.
Marek
miniaturni obrazek jsem prilozil ke jmenu :)
Marek: diky za mily komentar, musim se priznat, ze trosku zavidim pritelkyni, ze ji nekdo upece dort :-) Korpus muze byt tuhy v pripade, ze se malo vyslehaji vejce. Doufam, ze i tak se to dalo jist a pritelkyne mela radost :)
OdpovědětVymazatAhooj, mohla bych se, prosím, zeptat, kolik marcipánu na potažení bude potřeba (cca jeho hmotnost)? Děkuji za odpověď! :)
OdpovědětVymazatja myslim, ze na 20cm dort je treba 350g
VymazatAhoj, objevila jsem tvůj blog a jsem nadšená! Zkouším péct tvé recepty a musím říct, že je jeden lepší než druhý. Jen bych se chtěla zeptat, na jak veliký průměr formy je tento recept? Chtěla bych udělat dort s průměrem 25 cm a nevím kolikrát víc surovin mám použít:) Díky za odpověď Terka
OdpovědětVymazatTerka: diky, jsem rada, ze se ti blog libi :-)
OdpovědětVymazatUprimne, uz si presne nepamatuji, jaka to ma byt forma, delala jsem 2 malicke dorty a pak jednou jeden vetsi a myslim, ze to bylo z 1,5 davky na 26cm formu.
Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.
OdpovědětVymazatVýměna kdekoli - Váš čas je drahý. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu
Otevřené obchody na eToro: 227,651,647
Na focení fotek na mé narozeniny jsem si zamluvila fotoateliér Praha. Nejsem sice z Prahy ale je mi sympatické že mohu dojet i s oblečením vlakem a nemusím nijak složitě po Praze přesedat. Prostě si jen tak nějak nachystám základní věci a pak obsloužím vybavení v ateliéru nebo mně někdo pomůže.
OdpovědětVymazat