Rajčata začínají být ve formě a tak je potřeba toho využít a zásobit se na zimu. Omáčka z kupovaných plechovkových soudkových rajčat je podle mě docela dobrá, ale pečení rajčatům dodá skvělou chuť. Navíc mám v poslední době z vlastnoručně vyrobených marmelád, sirupů a podobných věcí strašně dobrý pocit.
Recept je z kuchařky Zpátky domů od Hanky Michopulu a hned jak jsem ho viděla, hned jsem na tu omáčku dostala chuť. Je to velmi jednoduché, práce téměř žádná a výsledek více než uspokojivý. Otázkou je, jak dlouho vydrží, když nemáme špajz a lednice je nám věčně malá. Sice to moc nechápu, jak je možné, že dvěma lidem nestačí jedna velká lednice, ale prostě to tak je.
Ingredience (na cca 500ml sklenici omáčky):
1kg zralých středně velkých rajčat
1 lžíce třtinového cukru (pokud jsou rajčata hodně sladká, lze vynechat)
4 stroužky česneku
hrst čerstvého tymiánu
olivový olej
Postup:
Troubu si rozehřejeme na 110°C. Omytá a osušená rajčata překrojíme na polovinu a naskládáme řezem nahoru na pekáč vymazaný olivovým olejem. Posypeme cukrem a pokapeme olivovým olejem, do kterého jsme prolisovali česnek - pokud možno se snažíme trefit na rajčata, ne mimo ně. Nakonec posypeme tymiánem a dáme péct na minimálně dvě, lépe však tři hodiny. Ještě horká rajčata plníme do zavařovací sklenice, kterou jsme předem vypláchli horkou vodou a 10 minut nechali osušit v troubě na 145°C. Ihned zavíčkujeme.
Loni jsem podle stejného receptu dělala sušená rajčata, který jsem pak nakládala do oleje. Postup je úplně stejný, jen dobu pečení protáhneme alespoň na šest hodin.
Pečené rajčiny sú to čo milujem jesť na dovolenke, ale možno by mi zachutili aj doma :). Dík za pripomenutie.
OdpovědětVymazatmůžu se zeptat jakou má omáčka trvanlivost? děkujííí
OdpovědětVymazatmnaaaam:)
OdpovědětVymazatPřesně po tomhle receptu jsem se loni koukala, když jsme měli nadbytek rajčat od tchána ze zahrádky. Jestli to bude i letos taková rajčatová smršť, tak určitě vyzkouším!
OdpovědětVymazatVypadá to strašně dobře, když bude ve skleníku hodně račat, zkusím delší i kratší variantu. Třeba by byly fajn hnedka po upečení i na bruschettu, trocha oleje možná pesta... těším se!
OdpovědětVymazatFajn receptík!
OdpovědětVymazatHm, zaujimave. Vyzera to byt na skvelu mnamku.
OdpovědětVymazatJooo, žádný špajz a normální (rozuměj malá) lednice, to dobře znám. Já mám na potraviny pouhou jednu skříňku v lince, a co jsem začala péct chleba, je furt zaflákaná milionem druhů mouky. Chtěla jsem si koupit ještě jednu skříňku k lince (na úkor pocitu volného prostoru), ale ta přiblblá firma naschvál zkrachovala :-)
OdpovědětVymazatZavařovací recepty se mi strašně líbí, ale jsem jelito, vždycky mi to zkvasí nebo zplesniví, ať myju a suším, jak chci :-)
Slečna Barbora
A to jsme ještě s přítelem takoví magoři, že máme každej svojí rýži a své těstoviny. Ale ať mi nikdo nevykládá, že vrtule chutnají lépe než penne :-DDD
OdpovědětVymazatSlečna Barbora
nejčastěji a nejradši to dělám z malých (čery) rajčátek.. řádně zasolit a česnekovat péci tak 4 hodiny.. nejenom k přímé spotřebě:-) je to divné, že naše rajčata, ač žiju na jihu, jsou ještě zelené..
OdpovědětVymazatJá jsem tyhle rajčata podle Hanky M. dělala vloni poprvé a dokonce vícekrát. Měly obrovský úspěch!
OdpovědětVymazatJen jsem nevěřící ohledně trvanlivosti a všechno ještě 20 minut steriluji. V hrnci na utěrce, zalité ze 2/3 vodou. Krásně mi vydržely.
Letos se chystám na rajčatovo-česnekové orgie ve velkém, opravdu to stojí za to! :-)
Čtenářka a mlsoň Hanka
S tou ledničkou jsme na tom my dva také úplně stejně...:-)
OdpovědětVymazatNěco podobného jsem okoukala u Nigelly...trouba se zapne na 220°C, podobně připravená rajčata na plechu se strčí dovnitř a nechají se 8 hodin v "sušit" zavřené troubě...podle velikosti rajčat se může tento cyklus ještě jednou zopakovat...
OdpovědětVymazatto Kinga: urcite (hlavne, kdyz se povede uchovat kousek leta v lahvicce na zimu) :-)
OdpovědětVymazatto happy.lenulka: no comment
to Martina: tak, tak :-)
to Madla: zavidim nadbytek rajcat
to Klara: Kacka Tomatacka? Tak to uz je fakt moc :-D Cast omacky jsem snedla hned s bagetou a na bruschette by to bylo urcite jeste lepsi
to Gabriel: diky
to Adriana: je to tak dobry, ze jen si to to vzpomenu, uz zase slintam
to slecna Barbora: ja vybirala byt podle velikosti kuchyne a uloznych prostor, takze na veci, co nemusi byt v chladu mam mista dost, ale spajz mi chybi... S tim zavarovanim je to zapeklite - uz mi letos zkvasil jahodovej jam, tak uvidim, jak to dopadne s tim ostatnim
PS: penne rulezzz :-D
to Myartbook: z cherry rajcat jsem to delala loni, jen jsem susila dele a nakladala do oleje. Tahle rajcata byla kerikova, velikosti neco mezi cherry a normalnim rajcetem
to Hanka: ja jsem nikdy nic nesterilovala, vetsinou vsechno snime skoro hned :-) Muzes mi prosim nejak osvetlit, co znamena "v hrnci na uterce"? Predem moc diky
to Mirek: asi vyrabeji nejake male lednice ;-)
to anonymni: predpokladam, ze se trouba nahreje na 220°C a vypne - pokud tedy cilem snazeni neni cerny prach ci vyhorela kuchyn :-) Tenhle recept na susena rajcata jsem zkousela, ale neususilo se to dost, jeste jsem pak dosusovala druhy den.
"V hrnci na utěrce" znamená, že do prázdného hrnce poskládám utěrku, na ní dám uzavřené skleničky s džemem, či rajčaty, celé to zaliji vodou tak do 2/3 výšky skleniček, přiklopím pokličkou a přivedu k varu. Skleničky se mohou dotýkat jedna druhé. A od bodu varu 20 minut nechám přiklopené bublat. Pak vyndám a nechám vystydnout. Steriluji takhle už léta a nikdy se mi nic nezkazilo a ikdyž mám velikou lednici, místo na skleničky s rajčaty, či džemem by v ní stejně nebylo... :-)
OdpovědětVymazatmlsoň Hanka
to Hanka: dekuju moc za osvetleni problemu :-) Vyzkousim.
OdpovědětVymazatto je super!!! musím udělat!!...M*
OdpovědětVymazatto Marcela: :-) rozhodne doporucuju
OdpovědětVymazatZítra "Jdu do toho"! Dnes jsem sklidila rajčátka,courám po netu, hledám recept, jakože co s nima... toto bude to pravé! A zbytek na marmeládku! Mnam!
OdpovědětVymazatto Janaen: rozhodne doporucuju... asi se vrhnu na dalsi varku :-)
OdpovědětVymazatVčera jsem je/ji dělala. Přestože mám kuchařku od H.M.(zatím jsem podle ní pekla dva jahodové koláče) s touto omáčkou jsem byla mírně na vážkách; přečetla jsem si diskuzi na jejím blogu k tomuto receptu a ne všechny pokusy dopadly dobře. Ale když jsem tady recept uviděla - a na vás a vaše chutě dám, už jsem podle vás pekla a vše dopadlo dobře - tak jsem se rozhodla, že omáčku zkusím. Dopadla dobře, jen jsem ji přisolila fleur de sel (rajčata byla sladší). Těším se na další recepty. Jitka
OdpovědětVymazatto Jitka: ja mam s kucharkou jen same pozitivni zkusenosti a zrovna u tohohle receptu mi pripadaji ty kometare na jejich strankach mimo... Jde jen o to, ze rajcata zustanou i po upeceni vcelku, ale kdyz se prendaji do sklenice/misky, tak je to takova rustikalni omacka. Kdo chce, muze si to rozmixovat :-)
OdpovědětVymazatpíšu až nyní, a proč? Povedly se a jsou prostě suprový! Lucko, opět díky ♥
OdpovědětVymazatto Janaen: no tak to jsem rada :-)
OdpovědětVymazat