Tentokrát jenom v krátkosti. Uvažovala jsem, jestli mám recept vůbec zveřejňovat, ale protože blog jsem ze začátku založila více méně jako svojí soukromou sbírku receptů, o které nechci přijít, tak jsem se rozhodla ho sem dát. Recept je od Martiny z blogu Dulce de Leche a je opravdu skvělý. Kombinace višní a marcipánu je prostě dokonalá a to říkám i přes to, že po vypeckování višní budeme muset malovat a během vaření jsem musela vytírat. Jo a taky jsem si opařila ruku.
Ingredience:
1kg vypeckovaných višní
500-750g cukru krupice
100g marcipánu
šťáva a kůra ze 2 citrónů
pár kapek mandlové esence (neměla jsem, ale i bez ní je to fakt pecka)
Postup:
Višně vaříme spolu s citrónovou šťávou a kůrou asi 25 minut, aby pustily šťávu. Přisypeme cukr, necháme ho rozpustit a přidáme marcipán. Vaříme a mícháme, dokud se marcipán nerozpustí a džem nezačne houstnout. Teď je ta pravá chvíle na přidání mandlové esence. Nakonec džem přendáme do horkých suchých sklenic, ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí otočíme zpět a máme hotovo.
... a taky jsem se chtěla pochlubit tématickou manikúrou |
paradička, vidim, že matka je trendymakerka ;) ja sa chystam na jej marhulovy s rozmarinom, ale stale cakame, kym nasa neskora merunka konecne dozreje ;)
OdpovědětVymazatManikura je skvela!!! a o dzeme nepochybujem ani najmenej...
OdpovědětVymazatTohle vypadá jako recept, který bych mohla zvládnout i já :-)
OdpovědětVymazatParádní nápad, musí být skvělý... a já u tety odmítla višně, že jsou moc kyselé, Kačka/Klára
OdpovědětVymazatMňam , moc dobre to vyzerá....mám otázočku, v akej forme je ten marcipán /hmota, prášok / ?práve rozmýšlam čo s višňami na záhrade,ešte som z nich nerobila....
OdpovědětVymazatTo zní vážně lákavě. Umím si ho představit v kombinaci s hořkou čokoládou ve formě cake pops. Budu to muset zkusit. Těším se naviděnou na workshopu, Lucie, pokud Vám to vyjde. Dala jsem už podrobnosti na blog :) Hana R.
OdpovědětVymazatto Adusha: jj, Martina je sikovna a ma zajimave napady
OdpovědětVymazatto Marianna: dekuju :-)
to Simone: urcite, neni na tom nic tezkeho a je to fakt dobrota
to Klara: chyba! :-)
to Eva: byl to takovy blocek marcipanu na potahovani dortu, ktery jsem do dzemu nastrouhala na hrubsim struhadle
to Hana Rawlins: s horkou cokoladou by to musela byt bomba. Prihlasku na workshop posilam vzapeti :-) Jupi, ja se tesim...
Lucie
Nad tímhle džemem jsem slintala už u Martiny a u tebe slintám taky :D U nás doma se sice (bohužel!!) džemy ani marmelády moc nejí (teda kromě mě), ale umím si představit, že tohle je prostě chuťová bomba :) Moc se mi líbí ty sklenice a nejvíc samozřejmě tvoje tématická třešňová manikúra - ta je fakt super :)
OdpovědětVymazatJá si tu marmeládu šmrncnutou marcipánem nedovedu představit, to se snad musí ochutnat! Dnes jsem poprvé bez asistence vyráběla malinovou a chystám se vyvést meruňkovou, až budou.
OdpovědětVymazatto Catalina: u nas doma se to taky moc neji, ale kdyz mam od kazdeho ovoce 3 sklenicky, tak 2 rozdam a zbyde mi nakonec jen jedna jahodova, jedna merunkova a jedna visnova, tak to je par chlebu s marmeladou a jedny palacinky... A diky :-)
OdpovědětVymazatto jiturka: je to silene dobry :-)
Lucie
Martinin blog taky miluju, má neskutečně zajímavé recepty a neokoukané kombinace, spolu s tvým a gurmánčiným blogem je to můj nejoblíbenější foodblog. Nám se letos na stromku na dvorku urodily celé čtyři višně, ale třeba příští rok se poštěstí a budu si moct střihnout tuhle netradiční marmošku, kterou marcipán (který sice nemám v oblibě) určitě nádherně dochutí a ovoní.
OdpovědětVymazatto Madla: 4 visne? To je porad o 4 vice, nez mam ja :-D
OdpovědětVymazatJej,dakujem vam dievcata za mile slova,ktore som si tu nasla:))Lucka,som rada,ze si vyskusala,a ze chuti...obdivujem tvoje chutne "sklenicky",a aj "nail" doladenie sa:))
OdpovědětVymazatto Martina: ja dekuju za recept i za mily komentar :-)
OdpovědětVymazatMilá Lucie, díky za recept.. Dnes jsem se do džemu pustila a soudím, že se vydařil... Chtěla jsem se ale zeptat, jak dlouho je třeba džem vařit, aby byl opravdu hustý. Já jsem vařila zhruba 45 minut od přidání cukru, ale nakonec jsem přece jen ze strachu přidala lžičku agaru... Díky za pomoc a především za skvělé recepty (zítra se chystám na Cheesecake brownie s malinami...). Veru
OdpovědětVymazatVeru: ja si to uz bohuzel nepamatuju, jak dlouho se varil. Delam prubezne zkousku tak, ze v mrazaku mam vychlezene male talirky a jednou za cas behem vareni kapnu kapku a vidim, jestli to tuhne nebo jeste ne.
OdpovědětVymazatDíky, Lucie, talířek jsem měla přichystané, jen ne namražený.. příště budu chytřejší... a cheececake brownie si všichni pochvalovali ;-)
Vymazat