pondělí 5. září 2011

Koláč s karamelizovanou cibulí, rajčaty a fetou


Všimli jste si, že časopis Albert magazín, který je si můžete vzít zdarma v obchodech Albert se každým číslem zlepšuje? Pominu-li články, kde se vychvalují Albert výrobky a odmyslím-li si doporučení, který jejich výrobek koupit pro daný recept, začíná se mi líbit víc, než Apetit. Šéfredaktorkou je Dita Pecháčková, která dřív šéfovala právě Apetitu a podle mě byl za jejího působení nejlepší. Tenhle reklamní časopis je plný rozumně vypadajících receptů, které sami připravují a fotí, takže žádná přebíračka 50% obsahu odjinud. A když je tam reklama, tak to beru - časopis je zdarma a má sloužit jako propagace Alberta.
V posledním čísle mě zaujaly recepty z rajčat a jeden jsem rovnou vyzkoušela. Sice jsem nekoupila umělohmotná "rajčata" Albert Quality, jak mi doporučoval zmíněný recept, ale voňavá a sladká rajčata z trhu a recept jsem trošku upravila. Přiznávám, že jsem to trošku ošidila a koupila hotové křehké těsto rozválené na pečícím papíře, ale občas se to smí. Snad.
Ingredience na formu o průměru 26cm:
křehké těsto rozválené na pečícím papíře
---
50g másla
1 lžíce olivového oleje
3 velké cibule
---
25g másla
1 lžíce olivového oleje
1 velký stroužek česneku
čerstvý tymián
3-5 masitých rajčat
300g cherry rajčat
100g sýra feta
sůl, pepř

Postup:
Těsto i s pečicím papírem natlačíme do kulaté, nejlépe vroubkované koláčové, formy a necháme v lednici alespoň 30 minut.
V hrnci se silným dnem rozehřejeme máslo s olejem a přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli. Restujeme asi 5 minut, stáhneme oheň na minimum a poté necháme cibuli karamelizovat alesopoň půl hodiny. Občas zamícháme, aby se cibule moc nepřichytávala. Dáme stranou.
V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme olej, rozpláclý česnek a několik větviček tymiánu. Po asi třech minutách sundáme z ohně, vyndáme česnek a dáme stranou.
Velká rajčata nakrájíme na tenké plátky (doporučuji vyndat semínka), připravíme si cherry rajčata a sýr.
Na připravené těsto nandáme karamelizovanou cibuli, oba druhy rajčat a posypeme rozdrobeným sýrem. Nakonec zalijeme ochuceným máslem s olejem i s tymiánem, osolíme a opepříme. Pečeme na 200°C po dobu 30 minut.

Koláč mi víc chutnal zastudena.

18 komentářů:

  1. Musím pozrieť aj u nás na Slovensku, či je to tam.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, Dita prostě umí :-)! A koláč vypadá taky krásně.

    OdpovědětVymazat
  3. Časopis se mi taky hodně líbí - jen mě mrzí, že už ho poslední dobou nemůžu sehnat. Už do Alberta nechodím tak pravidelně a když tam zrovna jdu, nikdy časopis už nemají:(

    OdpovědětVymazat
  4. Casopis se da pravidelne stahnout jako pdf na strankach Albertu.

    OdpovědětVymazat
  5. přesně, souhlasím s Tebou, časopis předčí Apetit, už to pozorujeme doma delší dobu. Dost věcí je tam inspirativních, na rozdíl od Apetitu, který je zpoloviny přeložen z BBC Good Food. A nevadí mi kupovat některé Albert výrobky, chce to prostě číst obaly a zapojit selský rozum...:)

    OdpovědětVymazat
  6. Mňaam aký chutný koláčik... :)

    OdpovědětVymazat
  7. On i graficky dost připomíná design Apetitu za Dity...Mě Dita štvala svými velkoformátovými fotografiemi v každém čísle, ale jinak dělala časopis dobře - Hana Michopulu taky, ale to měl tehdy poloviční rozsah a teprve začínal. Tenhle koláč vypadá prima, je třeba ještě si užít honem všechna tahle jídla, jímá mě hrůza, že za pár týdnů už zas aby člověk jel jen na skladové mrkvi, bramborách a maximálně zelí...
    D

    OdpovědětVymazat
  8. Koláček vypadá fantasticky. Jinak s Albert magazínem souhlasím, vždycky se na něj u tchyně koukám a líbí se mi víc než Apetit, ze kterého mi recepty dost často nefungují.

    OdpovědětVymazat
  9. Taky se na koláč chystám, snad se mi rovněž povede!
    S oceněním Albert magazínu souhlasím, už jsme tam objevila pár dobrých inspirací.

    OdpovědětVymazat
  10. to Gabriel: na FB mi v komentarich poslala Adusha link na el. verzi - http://www.albert.cz/radce-zakaznika/albert-magazin/
    to Ire: dekuju
    to Lucie: http://www.albert.cz/radce-zakaznika/albert-magazin/
    to Sipi: diky za info
    to Terezka: nemyslela jsem to tak, ze vsechny jejich vyrobky jsou na nic - jen samozrejme nebudu uprostred leta kupovat balena holandska ci spanelska rajcata, kdyz si muzu koupit ceska na trhu
    to Natali: presne tak :-)
    to Marianna: dekuju
    to D: jj, mas pravdu... Mne se teda ty velkoformatove fotky libily, ale to je asi otazka vkusu... O blizici se zime jsem si zatim zakazala premyslet :-)
    to Madla: diky - ja jsem ten casopis objevila teprve nedavno a zatim se mi moc libi
    to Vilemina: urcite :-) Pochutnej si...

    OdpovědětVymazat
  11. vyzerá neuveriteľne, a tá karamelizovaná cibuľa! mňam, vyskúšam, ďakujem :))

    OdpovědětVymazat
  12. Lucie, albert časopis mají v obchodě vždy od prvního, po pár dnech bývá pryč. odebírám ho pravidelně od února a vždy se nemůžu dočkat začátku měsíce :o) souhlasím, že se mi začíná líbit více jako apetit...

    OdpovědětVymazat
  13. Albert, Albert, pamatuju si, že dřív to byl docela děs. Zkoušela jsem pár receptů a nic moc, ale souhlasím s tebou, že s Ditou je na dost dobré úrovni. Mamka mi ho vždycky donese z nákupu :D Rajčata z trhu jsou nejlepší a v koláči vypadají neodolatelně :)Málem bych zapomněla, fotky se ti moc povedly!

    OdpovědětVymazat
  14. to Andurejka: ja dekuju za mily komentar :-)
    to vidlicka: ja mam stesti a casto na nej narazim, aniz bych nejak sledovala, kolikateho je :-)
    to Catalina: dekuju moc :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Ó! Jsem ráda, že někomu se taky Albert líbí. Poslední Apetit mě nadchnul, ale předchozí 3 čísla byla slabší. Rozhodně mi vadí příliš mnoho exotických přísad, na které navíc ani nemám. A aby se mi pak ještě váleli ve skříni...

    OdpovědětVymazat
  16. Sju: ja v posledni dobe vsechny casopisy jen prolistuju a zadnou inspiraci nenachazim... Zahranicni blogy jsou inspirativni az dost a zda se mi, ze jsou i napred oproti tem ceskym...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.