čtvrtek 27. října 2011
Povitica - Výzva The Daring Bakers'
Vždycky mezi sedmadvacátým, kdy zveřejňujeme, co jsme vytvořili, a prvním, kdy nám prozradí novou výzvu, jsem jako na jehlách. Co to bude?! Šmíruju na blogu toho, kdo hostuje další výzvu a snažím se na to přijít. Někdy bych to mohla odhadnout celkem snadno (třeba v létě, když byla za úkol zmrzlina), někdy bych mohla hádat, až bych se uhádala k smrti.
Třeba zrovna tenhle měsíc. Nebo vy už jste snad někdy slyšeli o něčem, co se jmenuje Povitica (čti povatýca)? Pod tímhle zvláštním názvem se ale skrývá něco úplně obyčejného, něco, co už jste zřejmě i ochutnali. Kynutá ořechová roláda. A ochutnaly jí i spousty lidí ve světě. Povitici si dají Chorvati a Slovinci, Češi a Slováci si pochutnají na ořechovníku, v Polsku servírují makowiec, Maďaři by se hádali, že správné jméno je kalács, Srbové by nesouhlasili a trvali by na jméně štrudla, Američani zase na označení potica. Ať je to, jak je to, dnes servíruji povitici.
Recept pro nás připravila Jenni z blogu The Gingered Whisk.
Ingredience (na jeden malý bochník):
1/2 lžičky cukru
1/4 lžičky hladké mouky
2 lžíce teplé vody
1/2 sáčku sušeného droždí (3,5g)
---
280g mletých vlašských ořechů
60ml mléka
60g másla
1 žloutek
1/4 lžičky vanilkového extraktu
115g cukru krupice
1/4 lžičky skořice
1/4 lžičky kakaa
---
120ml mléka
40g cukru krupice
špetka soli
1 velké vejce
30g rozpuštěného másla
280g hladké mouky
---
2 lžíce studené kávy
1,5 lžíce cukru krupice
---
máslo na vymazání formy
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek (i když si nejsem tak jistá, že u sušeného droždí je to potřeba, radši jsem dodržela recept). V menší misce promícháme cukr, mouku, droždí a teplou vodu, přikryjeme fólií a necháme vzejít na teplém místě asi 5-10 minut.
Zatím umícháme náplň. Ohřejeme mléko spolu s máslem a smícháme s ostatními ingrediencemi.
Teď se můžeme pustit do přípravy těsta. Nejprve ohřejeme mléko (recept říká na 43°C, já bych tu teplotu nazvala "vlažná"). Mléko přelijeme do velké mísy, přidáme cukr a sůl a necháme je rozpustit. Vmícháme lehce prošlehané vejce, kvásek, rozpuštěné (ne horké!) máslo a asi čtvrtinu mouky. Promícháme a začneme po částech zapracovávat další mouku, až se těsto začne odlepovat od stěn mísy a čistit je. Těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a hněteme a přidáváme další mouku, až je těsto hladké a nelepí. Je možné, že nepoužijete všechnu mouku nebo jí budete potřebovat více. Můžete také použít robota s hnětacím hákem a celý proces zvládnout v míse.
Čistou mísu lehce namažeme olejem, vložíme do ní těsto a přikryjeme fólií. Dáme kynout na teplé místo asi na hodinu a půl - těst zdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí, respektive "vyzrátí" (jak se tomu správně říká - kynutí je prý až ta poslední fáze před pečením) těsta, je třeba ho vyválet a to co nejtenčeji. Na pomoc si tedy vezmeme čistý ubrus (nebo větší utěrku), posypeme ho hladkou moukou a rozvalujeme těsto do obdélníku. Recept říká, že nám vznikne obdélník o velikosti 25x35cm, ale měla jsem ho tak dvojnásobný, než jsem dosáhla požadované tloušťky těsta. Jde to jen pomocí válečku, ale těsto můžeme také vytahovat pomocí hřbetů rukou, jako u taženého štrúdlu. Nakonec odkrojíme kraje, abychom měli úhledný obdélník, ale není to nutné.
Celý povrch obdélníku pomažeme ořechovou nádivkou a zatočíme do roličky (z delší strany). Formu na biskupský chlebíček si vymažeme máslem a "hada" do ní poskládáme, nebo spíš stočíme. Díky tomu pak bude mít povitica hezký vzor na řezu. Nejsem si úplně jistá, jak to popsat, ale v originál receptu na stránkách DBs' jsou fotky.
Povrch potřeme směsí kávy a cukru (nebo bílkem, který nám zbyl z ořechové nádivky). Formu přikryjeme fólií a necháme 15 minut kynout.
Troubu si předehřejeme na 180°C stupňů a povitici pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 150°C a pečeme ještě 40-45 minut.
Ořechová nádivka je super, ale těsto se mi zdá trochu suché. Snědla jsem jenom malý kousek a nijak zvlášť nelituji, že víc si dát nemůžu. Ze zbytku těsta jsem vyrobila ještě jednu mini-povitici s kávovou náplní, s tou je ještě sušší, takže recept zřejmě opakovat nebudu. I tak to bylo bezva, už jen kvůli těm pěkným vzorům na řezu.
Ať se to jmenuje, jak se to jmenuje, povedlo se ti to hezky. já teda tyhle typy závinů moc nemusím, ale tehdy mě nadchl ten kynutý věnec plněný bílkovou hmotou, tam bylo i to těsto moc dobré (hlavně, když jsem tam pak přidala kardamon, mňam), tak třeba kdyby se použilo tohle těsto, tak by to nebylo tak suchý i s těma ořechama. Každopdáně, vzory máš čučavý :-)
OdpovědětVymazatDost koukatelný závin! To v první řadě. A náplň z ořechů...hmmmmm :) Jak současné! Myslim, že při letošní nadílce ořechů bych si na něj také mohla troufnout.
OdpovědětVymazatGreat work on the challenge!
OdpovědětVymazatto Madla: me to taky nijak nezaujalo a myslim, ze to testo na venec bylo mnohem lepsi, ale drahy se vyjadril v tom smyslu, ze je to jedna z nejlepsich veci z DB, co jsem zatim delala... :-) Cucavy je od slova "cucet"?
OdpovědětVymazatto Kudrlinka: diky moc a doporucuju zkusit radsi tohle testo: http://luciedvorakova.blogspot.com/2011/03/yeasted-meringue-coffee-cake-vyzva.html
to Vania: thank you :-)
no vypadá to kráásně! škoda, že tady jsou ořechy (vlašské) tak vzácné..
OdpovědětVymazatale ještě se usmívám nad tím.. jak malinkatý bochánek to bude ze 1/4lžičky mouky..to opravdu?
to Myartbook: ja myslim, ze to jde udelat i z jinych orechu nebo s jinou naplni (mak, povidla, tvaroh, cokolada, nutella, ...)
OdpovědětVymazatJinak ta 1/4 lzicka mouky je na kvasek, dale v receptu je 280g na testo... ;-)
wow, tak jak to chutnalo nevím, každopádně jíme i očima a tohle je "oční bašta":) Btw, o Potivici jsem slyšela už dřív, před několika lety jsem si koupila nějaký časopis o těstech a byl tam právě tento recept, jen se to jmenovalo "potica" a podtitulek to mělo "typický srbský moučník":))takže když jsem viděla tady i na jiných webech DB potivica, myslela jsem si, že v časáku byla chyba:) jinak prostě nic nemá na "orechovík" mojí slovenské babičky, a tam by člověka při ochutnání slovo "suché" ani nenapadlo, natož aby ho tak nazval:)Ale tak to chodí, jiný kraj jiný mrav,. takže i v těchle "nadnárodních" receptech určitě existuej plno úprav a modifikací, takže bábi to už má asi vychytané podle svého a musím říct, že na 100%:)a potvrzuji, že ořehová nádivka nemá chybu:)
OdpovědětVymazatMáš ji moc pěknou na řezu :) Já jsem se vrhla na makovou a suchá mi naštěstí nepřišla vůbec :) Doma to chutnalo, takže tahle výzva měla úspěch :)
OdpovědětVymazattak to jo :-) já asi místy neumím číst :-) a vidím jen něco - každopadně to vypadá bájo!
OdpovědětVymazatTak já dělám něco podobného, ale s mákem a s kakaem. Makový to je hold klasika, ale s kakaem je taky dobrý. Důležité je dobré kakao, cukr a polít přeškvareným máslem. Není to suché a je to vynikajicí :o)
OdpovědětVymazatA líbí se mi poměr. Jeden díl ořechů, jeden díl těsta... už se mi sbíhají sliny... !!
Jojo, čučavý je od slova čučet :-) Tak je super, že závin měl takový ohlas aspoň u tvého drahého, to se to pak peče, když máš takový odbyt :-)
OdpovědětVymazatLucka, zavin sa podaril uplne nadherne. Skvely tip na tu formu na biskupsky chlebik.
OdpovědětVymazatKaždý konec měsíce prožívám úplně stejně jako ty :D Nemůžu se dočkat, až se konečně odhalí to velké tajemství, co nás to vlastně čeká tentokrát. Jsem vždycky napnutá jak kšandy :D
OdpovědětVymazatTentokrát jsem na tom podobně jako ty u croissantů, nejdřív jsem si poviticu chtěla udělat, pak nebyl čas a pak jsem se rozhodla nechat ji na prosinec :D Je mi líto, že ti tolik nechutnala, protože byla suchá, ale při pohledu na to, jak moc ji máš naplněnou a vůbec krásnou na řezu, se mi tomu ani nechce věřit. Podle mě, když něco vypadá tak úžasně, musí to tak i chutnat :)
jej,tvoje "povitice" vyzeraju moc krasne..mne by urcite bolo luto za dalsim kuskom:)))
OdpovědětVymazatto Arion: diky :-) Mozna to suche nebylo, jen ja na tyhle kynute zaviny vubec nejsem... Navic jsem ochutnavala kraj, kde bylo vice testa nez orechu - uprostred to asi bylo lepsi
OdpovědětVymazatto Meg: u me doma taky chutnalo, takze asi dobry :-) Dekuju
to Myartbook: :-)
to Madla: aha, tak tohle slovo jsem slysela poprve :-) Drahy je bezva stravnik - neni vybiravy, rad ochutnava nove veci :-)
to Adriana: dekuju :-) A formu na biskupsky chlebicek jsem timto vlastne pouzila poprve
to Catalina: drahy rikal, ze sucha neni, tak ja nevim... Asi jsem udelala chybu, ze jsem ochutnavala krajni rez s mensim mnozstvim naplne. Tesim se na prosinec, az uvidim, jak jsi dopadla ty :-) Dekuju moc
to Martina: dekuju mockrat :-)
Všichni se olizovali (ale mně se ta náplň také zdála suchá :D)
OdpovědětVymazathlavni je, ze to aspon nekomu vzdycky chutna :)
Vymazat