Nechci slyšet, že celer nejíte! Je to jen ošklivý předsudek a občas je třeba zkusit, jestli se naše chutě nezměnily (to si pište, že změnily) a obohatit svůj jídelníček o nová jídla. Takže šup do toho, tentokrát nebudeme potřebovat ani vývar a není se tedy na co vymlouvat.
Recept pochází z knihy Recepty z farmářského trhu
Ingredience:
50g másla
1 cibule
500g celeru
750ml vody
1 kyselé jablko
4 balíčky lučiny (celkem 250g)
sůl, pepř
150g sýra s modrou plísní
Postup:
Na másle necháme zesklovatět nahrubo pokrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájený oloupaný celer, minutku opékáme a zalijeme vroucí vodou. Vaříme asi 10 minut, zatím si oloupeme a na kostičky nakrájíme jablko. Několik plátků si necháme na ozdobu. Kostičky přidáme do polévky a vaříme dalších 10 minut. Stáhneme z ohně, přidáme lučinu, promícháme a pomocí tyčového mixéru nebo blenderu rozmixujeme dohladka. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme se sýrem a plátkem jablka.
Doporučuji zvolit ostřejší modrý sýr, jako je třeba Gorgonzola nebo Roquefort, ale i s obyčejnou Nivou naděláte víc parády, než já se svým mdlým Dor Blu.
Super, to je první recept, kterej jsem z té kuchařky dělal :)
OdpovědětVymazatOd doby co jsem si knihu pořídila, jsem ji dělala minimálně 6x, je výborná :).
OdpovědětVymazatskvělý recept :) ♥
OdpovědětVymazatJeej Lucka, je výborná, však?
OdpovědětVymazatJéé, presne včera som ju varila, odkedy som si kúpila tú kuchárku, tešila som sa na ňu. Chutila hrozne moc celej mojej rodine, ale ja som z nej trochu "rozpačitá"...
OdpovědětVymazattak toto musi super chutit a este je to aj krasne! ja som silny zastanca zeleru, mna taketo recepty vzdy potesia!
OdpovědětVymazateeee, celer nejíím:))) Přísahám, šla sem na sebe po dobrým i po zlým, přemlouvala se i vyhrožovala, zkoušela to od předu i od zadu, smaženě, dušeně, vařeně...(syrově se ani neodvažuji vyslovit) A prostě - nešlo to.(cítím se jako Zeman, když prohlásil, že sní pouze brokolici propasírovanou přes prase:))
OdpovědětVymazatKaždopádně vizuální zážitek je delikátní, všechna čest
K celeru se pomalu projídám, taky jsem s ním nedávno polívkovala. A náhodou, k těm sýrům - minule jsem na jedné chatě v jižních Čechách ochutnala překvapivě skvělou Nivu, krémovější a výraznější než leccos modrého, co nabízí náš Albert. Ale tím se dostávám k nechutnému tématu, takže raději končím:)
OdpovědětVymazatJeště před pár lety jsem celer doslova nesnášela, nejedla jsem ho ani uvařený v polívce, ale teď se k němu pomalu projídám. Moc mi chutná třeba pečený spolus brambroami pod masem, takže tuhle polívku určitě taky brzo vyzkouším, protože vypadá fakt lahodně.
OdpovědětVymazatžiadny predsudok, zeler je super vec :) (zelerovo-jablkovú polievku robievam)
OdpovědětVymazatZkoušela jsem a mňam!!! :)
OdpovědětVymazatto Keba: a co, chutnalo?
OdpovědětVymazatto Phetification: ja mam ve zkouseni receptu nejaky skluz, ale takhle byla rychla a suroviny jsem mela doma :-)
to XoXo Veronika: dekuju :-)
to Adusha: ano, uz se tesim, az si ji zase udelam :-)
to Zumia: a procpak?
to Anetka: dekuju... chystam dalsi celerovy recept
to Arion: no, citit se jako Zeman, to musi byt pecka...
to farfalla: ja jsem s celerem nikdy problem nemela, az me udivilo, kolik lidi ho nema rado... Niva je docela fajn syr (mam rada trenou nivu na jednohubky - mnam!)
to Madla: zkus, je fakt moc dobra
to Kinga: konecne nekdo :-)
to Markett: taky myslim :-) Diky
Právě jsem dovařila. Ještě si na tu chuť musím zvyknout, ale docela mi chutnala. Hlavně je rychlá, jednoduchá a docela sytá. Díky za recept a tip na kuchařku.
OdpovědětVymazatCeler mám moc ráda, hlavně v pomazánkách či salátech, polévku jsem z něj nikdy nejedla. Díky za tip, ráda ji vyzkouším. Mám moc ráda vaření, ale ještě více pečení.
OdpovědětVymazatMáš skvělý blog plný inspirace, určitě tu nejsme naposledy. :)
a všechno nejlepší k svátku. :)
to Misanka: rado se stalo
OdpovědětVymazatto slecna L.: dekuju moc a jeste jednou :-)
Teprve asi před rokem jsem propadl chuti syrového celeru (salát s citronem a sojanézou). K štědrovečerní večeři jsme vyzkoušeli tuhle polívku a moc jsme si pochutnali. Ta kombinace plátků kyselého jablka, nivy a krémové polévky je úžasná. Díky za recept.
OdpovědětVymazatto zd: rado se stalo :-)
OdpovědětVymazatVyborna...=) Uz je zapisana v dennicku oblubenych receptov =)
OdpovědětVymazatto Maska: dekuju, to jsem moc rada :-)
OdpovědětVymazatTak hlásím i já, že polévku jsem už zkoušela několikrát a je naprosto super, chuť je luxusní, nikdy bych to do celeru neřekla :) Včera jí slupla i babička a ještě si brala recept :)
OdpovědětVymazatto me moc tesi :)
Vymazatooooh uz vim co udelam s tim zbytkem celeru co mi zustal v lednici :)
OdpovědětVymazat:-) V pripade totalni lenosti a prazdne ledice jsou jeste moc dobre celerove chipsy. Nakraji se celer na uplne tenoucke platky, rozlozi na pecici papir, posoli a pece v troube.
Vymazatvynikající tip
OdpovědětVymazatceler mám moc ráda ,jablko,opražené ořechy,med-ještě jsem se nepřejedla
a tato polévka...no prostě pohlazení a chutná i bez sýru s modrou plísní-ten nejím
diky :) Celer je fajn.
VymazatPolévku jsme s přítelem ochutnali na Street food festivalu, natolik nás uhranula, že jme vytáhli knihu Recepty z farmářského trhu a brzy jí budeme chtít vyzkoušet.
OdpovědětVymazattak to jsem rada :-)
VymazatI s mými hrudkami výborná polévka :-). Jsem moc překvapena. Děkuj ;-)
OdpovědětVymazatNeni zac, jsem rada, ze chutn :)
VymazatJe moc dobrá, chutnala i zapřísáhlým celeronejedičum. :)
OdpovědětVymazatKáča
to je fajn :)
Vymazat