Quick bread je označení pro vláčné, nadýchané pečivo, které je rychle hotové (quick=rychlý), protože k jeho nakypření se místo droždí používá prášek do pečiva. Quick breads se rozšířily po roce 1843, kdy Alfred Bird prášek do pečiva vynalezl.
Únorovou výzvu pro nás připravila Lis, zakladatelka Odvážných pekařů. Vyzvala nás, abychom připravili jakýkoliv "quick bread"; sladký či slaný, ve tvaru bochníku nebo muffinů, jen jsme nad receptem neměli trávit více než hodinu a půl.
Moje pesimistické já si po přečtení únorové výzvy Odvážných pekařů řeklo, že už ho tyhle jednoduché věci, co jsou za hodinu hotové a nenaučí se při nich nic nového, vůbec nebaví. Moje optimistické já, které doufám letos konečně zvítězí, si řeklo, že výzva je super a alespoň bude čas na vyzkoušení více variant. Moje realistické já nakonec upeklo dvě.
Slaný chlebíček s kozím sýrem, sušenými rajčaty a tymiánem
Ingredience:
230g mouky (dala jsem půl hladké, půl polohrubé)
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
3 rozšlehaná vejce
1 bílý jogurt
2 lžíce dijonské hořčice
100g čerstvého kozího sýra
6 sušených rajčat nakládaných v oleji
2 lžíce čerstvého tymiánu
Troubu si předehřejeme na 220°C. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Mouku s práškem do pečiva a solí prosejeme do mísy. Přidáme vejce, jogurt a hořčici a pořádně promícháme, až je těsto těsto hladké a tvoří se na něm bubliny. Zlehka vmícháme pokrájený sýr a rajčata a nasekaný tymián.
Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme 30-40 minut dozlatova, propečenost vyzkoušíme pomocí špejle.
Banánový chlebíček s čokoládou a ořechy
(recept: http://joyofbaking.com/breakfast/ChocolateBananaBread.html)
Ingredience:
55g vlašských ořechů
113g másla
230g hladké nebo polohrubé mouky
30g holandského kakaa
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
100g cukru krupice
3 přezrálé banány (450g)
2 prošlehaná vejce
1 lžička vanilkového extraktu
85g hořké čokolády (nasekané nahrubo nebo čokoládové čočky)
Postup:
Troubu zapneme na 180°C. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Ořechy dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je v troubě 8-10 minut. Po vychladnutí je nasekáme nahrubo.
Rozehřejeme máslo.
Do velké mísy prosejeme mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou a solí. Vmícháme cukr.
Ve druhé míse smícháme rozmačkané banány, vejce, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt.
Smícháme "mokrou" a "suchou" směs a přidáme čokoládu a ořechy.
Těsto přelijeme do připravené formy a pečeme 55-65 minut. Opět špejlí vyzkoušíme, zda je hotovo.
Ještěže to svoje optimistické já mám! Banánový chlebíček je skvělý, dělala jsem ho dokonce dvakrát a radši jsem hodně rozdávala, abych ho nesnědla sama. Slaná varianta je možná ještě lepší - nebála bych se říct, že je vhodná i pro fajnové hosty, co jídlu rozumí.
Tvoje chlebíčky vypadají fantasticky.
OdpovědětVymazatmusím jen souhlasit :) zvlášť ten čokoládový
Vymazattaky zkusím, vypadá to dobře :))
OdpovědětVymazatOba chlebíčky vypadají úžasně. Ale moje chutě by si v tuhle chvíli daly ten oříškovo čokoládový :)
OdpovědětVymazatBoth loaves look amazing! Your photos are mouthwatering! I still want to try a savory quick bread like yours... yummm
OdpovědětVymazatVypadají nádherně :D To moje realistický já se dokonce dokopalo jen k jednomu, a prostě se slovem "výzva" to moc společného nemá, no :) Původně jsem chtěla udělat přesně ten čokoládovo-banánový a ještě pivní, ale... :) Ten slaný od tebe bych si dala hned :)
OdpovědětVymazatI love the look of both loaves, the crumb you obtained is perfect. A great job on this challenge. Cheers from Audax in Sydney Australia.
OdpovědětVymazatThe chocolate one looks so rich and the savory flavored seems also mouthwatering! I especially like the composition of the three photos fo each one. Great job!
OdpovědětVymazatTen slaný je naprostá bobma! Ješteže máš i své optimistické Já a přeju mu vítězství ve všech rozmluvách :-)
OdpovědětVymazatJe ale pravda, že ani mě by takováhle "výzva" asi moc nenadchla, protože podobné chlebíky páchám dosti často.
Ale díky moc za objev jména vynálezce kypřicího prášku, ten pán by zasloužil Nobelovku :)
Daniela: slaný už je v troubě, tak jsem zvědavá, jak dopadne :) Díky za inspiraci!
OdpovědětVymazatMartina: dekuju
OdpovědětVymazatJana: diky (cokoladou clovek nic nezkazi ;-))
lucienda: dekuju a opravdu doporucuju - oba jsou jednoduche a moc dobre :-)
janyany: zrovna ted by si moje chute daly take rict alespon jeden kousek cokoladoveho :-)
Renata: thank you Renata! I wanted to try your popovers but have no time because of moving. I hope I'll make it this week.
Meg: dekuju moc. Abych se priznala, tak bananovy vznikl kvuli hrozne prezralym bananum, co kolegyne syslila v kancelari a slany proto, ze jsem chtela donest nejake pecivo na jeden vecirek a nestihala jsem nic kynuteho... Tesim se na tvou verzi :-)
Audax: thank you very much Audax. I wish I was so creative as you were :-)
I: thanks
Madla: dekuju Madlo :-)
Daniela: wow, to je rychlost :-)
OdpovědětVymazatDaniela: To je tak, když má člověk psát diplomku, ale u toho už vymýšlí, co by si dal k večeři :) Už je venku :) vypadá božsky a voní ještě líp, takže se těším na večerní hodování ve společnosti grilované zeleniny a tohohle zázraku :)
OdpovědětVymazatvyzerá úžasne! :)
OdpovědětVymazatTy jsou báječné, líbí se mi hlavně ten první - skvělý podle mě i na nějaké posezení s vínem a přáteli. :)
OdpovědětVymazatThat savory bread sounds SO GOOD! Nice job on this challenge :)
OdpovědětVymazatTak ten čokoládový už je v troubě! :-D Jen byl pouze jeden banán a místo ořechů mandle... Já prostě málokdy dodržím recept do detailů... :-) Zdraví Ikynka
OdpovědětVymazatDaniela: rozumim ;-) Doufam, ze sis pochutnala
OdpovědětVymazatandurejka: diky moc
slecna L.: no, tak nejak to s nim bylo :-) Dekuji
Korena: thank you :-)
Ikynka: asi bude malicko sussi, ale i tak bych rekla, ze bude fajn :-) Jsi pekne akcni :-)
Great challenge finale :) Lovely cakes :)
OdpovědětVymazatSo many yummy chocolate breads this month! Yours looks and sounds fantastic, chocolate and bananas are so perfect together.
OdpovědětVymazatAleksandra&Joanna: thank you, ladies :-)
OdpovědětVymazatWow your Chocolate Banana Bread and your Goat Cheese Bread look Fantastic and so Delicious! You've done a admirable job on this challenge :)!
OdpovědětVymazatzazacook: thank you :-)
OdpovědětVymazatUž mě vážně začíná štvát, že se nekamarádím s kozími sýry, protože ten slaný bochník vypadá krásně. Opravdu taková fajnová záležitost.
OdpovědětVymazatA ten banánovo-čokoládový s ořechy si někam musím poznačit, ať pořád dokola nepeču jen tu "svoji" banánovou verzi. Sečteno podtrženo, zase se ti to moc povedlo! :)
Měli jsme doma 4 banány, které volaly o spotřebování a všechny ostaní ingredience na čokoládový chlebíček. Je dobrý, nemůžu říct, že bych do zařadila mezi oblíbené... Mně přijde že tam ty banány mají takovou "pachuť", ale každ má jiné chutě, tak snad nevadí že jsem sem napsala svůj "názor" a nikoho neodradím ho vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatKaroleena: myslim, ze klidne muzes syr vynechat a dat vice rajcat, nebo ho treba zamenit za fetu nebo balkan... Zda se mi, ze je to velmi variabilni recept :-) Dekuju moc za pochvalu.
OdpovědětVymazatLuckaM: samozrejme, ze to nevadi :-) 100 lidi, 100 chuti... Ja tam zrovna tu bananovou chut mam rada :)
OdpovědětVymazatProsím Tě, Lucie, na kolik je to tak plátků/ porcí. Ráda bych slaný upekla na oslavu. :)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
Vymazatslecna L.: delala jsem ho v tehle forme http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/40133036/, tedy je to velke asi jako normalni biskupsky chlebicek
OdpovědětVymazatupekla jsem podle těchto receptů oba. A oba mají za mne velké mňam!! Akorát u toho slaného jsem zapomněla koupit jogurt, tak jsem tam lupla nízkotučný tvaroh a kozí sýr nahradila sýrem feta.Teď si přijdu jak Babica :-))) Pekl se dlouho, už jsem ztrácela nervy :-), tvaroh vnesl více vlhkosti. Musím konsatovat, že slaná varianta chutná nejlépe vychladlá až druhý den, kdy se tak jednotlivé chutě pěkně spojí. Díky za inspiraci. Jana
OdpovědětVymazatJano, super, ze jsi vyzkousela obe varianty :-) A ze sis je upravila podle chuti a momentalniho stavu zasob? Podle me to k tomu primo laka :-)
OdpovědětVymazatTak hlásím, že ten čokoládový banánový chlebíček funguje i v bezlepkové varientě, gramáž mouky nezměněna, směs umíchána doma (kukuřičná mouka, rýžová), bez nepřístupných zahušťovadel (guma guar, xantanová). Pro jistotu jsem ale vejce s cukrem hodně našlehala a dala jen dva banány (kdyby to náhodou ta mouka neudržela, aby se moc nerozblemcal) a pro příště myslím, že to není potřeba, takhle nebyl zas tolik vláčný (no dobře, je fakt, že másla bylo jen 50 g a zbytek jsem doplnila podmáslím), každopádně, jistě by ještě jeden banán unesl:) Kombinace čokoláda a banány je jedna z mých nejoblíbenějších, takže jsem ráda, že mohu rozdávat štestí smích i moučně handicapovaným:)
OdpovědětVymazatAle stejně mě to štve... jak se smyčka stahuje:)
Julka: v mem okoli nikdo bezlepkovy neni (nebo o tom nevim), ale treba se recept bude hodit nekomu ze ctenaru... Diky
OdpovědětVymazatZrovna peču banánový chlebíček, snad se povede. Z receptu ti vypadlo máslo, asi se přidává do mokré směsi, že :)? Eva A.
OdpovědětVymazatEva A: jejda, dekuju moc za upozorneni, uz jsem to doplnila...
OdpovědětVymazatTen čokoládový je opravdu výborný! Můj první banánový pokus byl též z joyofbaking, ale bez čokolády (http://www.joyofbaking.com/breakfast/BananaBread.html) - připadalo mi, že banány+čokoláda+ořechy bude až moc dobrého najednou. Chyba lávky, s čokoládou je o dost lepší (a to jsem do toho minulého dělala dokonce brown butter...) A dobrý (a rychlý) je i v muffinové verzi. Díky moc, recept putuje do složky "osvědčené" :)
OdpovědětVymazatDelala jsem taky oba a rozhodne hlasuju pro cokoladovou verzi :-)
VymazatSuper recept. Taky jsem dělala oba a hlasuju pro slanou verzi. :-) Nicméně moje pokusy, kdy jsem nutně, vzhledem ke zvyšující se závislosti na blogu "Chez Lucie", musela upéct něco dobrého, jsem zjistila, že nemám doma ani kozí sýr ani sušená rajčata. A tak jsem zkusila jenom bylinky (provensálské) a kousky oliv. No a výsledek byl velice velice povedený, až tak, že jej peču pravidelně v různých variacích (a nejenom já). :-) Takže děkuji za úžasné recepty!
OdpovědětVymazatEliška
PS: Fakt nejsem Babica. ;-)
eliska: to mam radost, ze chutnal :-)
OdpovědětVymazat