pondělí 20. února 2012

Staromódní ořechový dort s mocca polevou - narozeninový


Jsem na sebe pyšná, neboť tento dort byl upečen a darován v řádném termínu narozeninové oslavy. Možná je to i tím, že není nijak zvlášť náročný a dá se upéct i mým oblíbeným "běžím z práce-něco upeču-utíkám někam pryč" stylem. Druhý den dopoledne jsem už jenom dodělala krém a bylo to. Na chuti se rychlost přípravy nijak negativně nepodepsala, ale možná v tom hrálo roli i to, že jsem dort pekla s láskou (jak taky jinak, žejo).

Recept je převzatý z kuchařky Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu.


Ingredience na dort o průměru 20cm
180g hladké mouky
180g změklého másla (+ na vymazání formy)
180g cukru krupice
3 vejce
3 lžíce instatní kávy rozmíchané s pár kapkami horké vody na pastu
4 lžíce mléka
2,5 lžičky prášku do pečiva
50g ořechů (v kuchařce není uvedeno, zda vcelku, nasekaných nebo namletých, dala jsem tedy nasekané)
---
150g změklého másla
250g moučkového cukru
2-3 lžičky instatní kávy smíchané s 1 lžící horké vody
---
ořechy a kakao na ozdobu


Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Dvě dortové formy vymažeme máslem, dno můžeme vyložit pečícím papírem.
Máslo s cukrem šleháme, nejlépe elektrickým šlehačem, do nadýchané pěny. Po jednom zašleháme vejce, další vždy, až je předchozí zcela zamíchané. Přidáme kávovou pastu a mléko. Vařečkou vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme ořechy.
Těsto rozdělíme do forem, uhladíme povrch a pečeme 20-25 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je hotovo. Hotové korpusy necháme lehce zchladnout ve formách a poté zcela vychladnout na mřížce. Nakonec každý zvlášť zabalíme do fólie a dáme do lednice. Tento krok o sice není nutný, ale se studeným dortem se mnohem lépe pracuje - tolik se nedrobí, dá se případně pěkně prokrojit a prostě celkově lépe drží. Věřte mi, už jsem nalomila mnoho korpusů.
Na krém ušleháme máslo s cukrem - opět nejlépe elektrickým šlehačem - a po troškách zašleháme i kávu.
Pokud jsou korpusy moc vyboulené, lehce je seřízeneme. Na servírovací tác položíme jeden plát, pomažeme ho polovinou krému, přiklopíme druhým plátem a namažeme zbylým krémem. Ozdobíme půlkami ořechů a lehce poprášíme kakaem.

Všechno nejlepší!

35 komentářů:

  1. Vypadá fakt nádherně, je takový starosvětský, jednoduše elegantní, jako dámy z první republiky. (Jsem dneska nějaká nostalgická, ach jo :-()
    Nebudu psát, že ho určitě brzy vyzkouším, protože to píšu u každého tvého receptu a to bych pak nedělala nic jiného, než jen pekla dorty :-).
    Jen teda bych asi změnila krém, bo z máslových je mi blbě, ale takové mascarpone s kávou by jako krém nemuselo být vůbec špatné. Sakra, zase mám chuť na něco dobrého, ještěže mám na stole dnes upečený key lime pie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuju :-) Ja taky moc na maslove kremy nejsem, ale tady docela usel (navic jsem mela vlastne jen jedno sousto)...

      Vymazat
  2. Vypadá krásně. Doteď jsem pekla korpus den předem, abych se vyhnula tomu lámání. Zkusím dát do lednice, zní to logicky, nevím proč mě to nenapadlo. V naší rodině se blíží sezóna narozenin, takže tenhle dort je pěknou inspirací...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vando, ja taky vetsinou pecu korpusy den predem, ale pro jistotu je jeste davam do lednice. Kdyz nestiham, tak klidne na chvili do mrazaku... Dekuju za pochvalu :-)

      Vymazat
  3. no umírám tady! to vypadá tak dokonale! určitě to vyzkouším o víkendu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krása. Líbí se mi i ta barva krému, krásně to k sobě pasuje.

    OdpovědětVymazat
  5. Nikdy jsem se jeste nepustila do peceni klasickeho dortu, s polevou, atd...
    Ale ty tvoje vypadaji vzdy naramne. Priste uz se urcite odhodlam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja se pred svym prvnim dortem desne bala, ale ani ty, co vypadaji slozite, nejsou nakonec tak hrozne... Hlavni je, mit dost casu... A zrovna tenhle je pro zacatecnika idealni, tak drzim palce :-)

      Vymazat
  6. Dort jsem taky dělala a blogovala o něm :). Jak ti dopadl krém? Já ho měla odporně sladký... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl hodne sladky, ale vedela jsem, ze bude... Sama jsem mela jen maly kousek dortu, ale oslavenec ani nikdo z dalsich konzumentu si nestezoval a vsichni ho snedli... Jeden kamarad dokonce pravil, ze by jedl jen ten krem (nebo tak neco)

      Vymazat
    2. Což o to, tady se to taky docela nadšeně snědlo - těsto je výborné, ale jak tak koukám, asi je náš karvinský kolektiv podstatně méně na sladké a že se zákusků nebojíme :)

      Vymazat
  7. Taková poctivá klasika. Ořechy vše vyzdvyhnou do luxusu - to je můj dojem. Maminka pekla často kávové, dorty i vánoční cukroví a já si jim nevím proč vyhýbám. Mám na něj opravdu chuť.

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za inspiraci, dort se bude skvěle hodit jako dárek pro mamku.. a navíc je v něm káva, kterou nepiju, takže jí ho aspoň nesním :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Super, orechovy dort me moc nebere, ale diky za ten tip s lednici :D Uz se mi povedlo tak nejak lepit korpus dohromady :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja ted jeden taky lepila, ale nastesti to nikdo nepoznal ;-)

      Vymazat
  10. Lucka tvoja torticka ma vratila spat do detskych liet, ked taketo torty pekavala moja babicka. Veru boli to fajnovucke vecicky. Ja klasiku milujem, rovnako ako aj orechy a kavu, takze mna tato torticka velmi oslovila. Vyzera jednoducho, pritom vsak velmi elegantne.O skvelej chuti niet pochyb.

    OdpovědětVymazat
  11. Mě takovéto krémy nevadí, já sním všechno, co je sladké :D Vypadá moc pěkně! Vůbec bych teď nad kouskem neváhala :) Něco podobného mi jednou udělala sestra k narozeninám (akorát normálně pečení nesnáší, takže jí to trvalo celý den, nepořádek úplně všude a její slova byla: "Už nikdy víc!!" :D).

    OdpovědětVymazat
  12. Catalina: moji pratele se tim taky cpali bez problemu :-) Dekuju moc

    OdpovědětVymazat
  13. Rumenka Rulandska: no, mozna to neprislo nikomu preslazene, protoze kazdy dostal jen maly kousek... Melo nas byt 10 a bylo 15, coz je na 20cm dort hodne...

    OdpovědětVymazat
  14. Moc krasně vypadající dort, ktery se nezda byt ani těžky na přípravu. Tak jsem z něj udělal prvni dort s klasickym korpusem a polevou na ktery si troufnu. Dort se povedl. Upravil jsem jen krem podle sveho. Nevedel jak docilit tak tmave barvy korpusu. Ja osobne pouzil kakao, co jste pridala aby jste mela tak tmavy korpus? Stejny problem jsem mel s trojitym cokolodavym kolacem ktery jsem od vas zkousel. Rozdil barevnosti mezi horkou s mlecnou cokoladou nebyl zadny takze jsem z nej mel jen double :-D. Krem jsem obohatil o rozemlete orechy povarene s mlekem. Dort vsem chutnal. Děkuji za recept. Mate moc krasny blog plny uzasnych receptu (ale kdo ma to sladke porad jist). Ocenuju hlavne vase cheesecaky ktere se opravdu podobaji tem co jsem jedl v UK.

    OdpovědětVymazat
  15. anonymni: dekuju za pochvaly, jsem moc rada, ze se povedl :-)
    - tmavou barvu korpusu zpusobi kava (3 lzice tech granulek jsou docela dost), kakao jsem nedavala. Vnitrek dortu neni tak tmavy, okraje trosku zhnedly pecenim
    - triple chocolate cake mi proste takhle vysel podle receptu a vysel tak i moji sestre, ktera ho delala z jinych cokolad, tak nevim... Davala jsem myslis 86% horkou a asi 35% mlecnou

    OdpovědětVymazat
  16. Dort jsem upekla kamarádce k narozeninám, a i když byl chuťově dobrý (všichni říkali, že jim chutnal :-), přišel mi trochu obyčejný... Taková spíš lepší buchta s krémem. Viděla bych to spíš jako dort pro návštěvu; narozeninový dort by asi měl být víc "special". Ale jak říkám, chuťově byl dobrý.
    Jinak chválím Váš blog, máte moc pěkné fotky.
    Děkuju za inspiraci! :-) Terezie

    OdpovědětVymazat
  17. Terezie: diky. Mne pripadal fajn - mam rada jednoduche chute.

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, chcela som sa opytat, ci ma nejaky zvlastny dovd piect korpus v dvoch formach, a ci by som ho mohla skusit upiect tak, ze by som vsetko cesto dala do jednej formy a nasledne prekrojila. Dakujem velmi pekne :) Ten tvoj vyzera super, ako v podstate aj ostatne recepty, ktore su tu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve dvou formach je to za a) rychlejsi a za b) se dort tolik nevybouli. Urcite to pujde upect v jedne forme, ale bude treba snizit teplotu a prodlouzit dobu peceni.

      Vymazat
  19. Chci moc poděkovat za recept! rodina byla absolutně nadšená. Dokonce zaznělo od bývalé kuchařky, že takhle dobrý dort snad ještě nejedla. Nevydržel doma ani přes odpoledne a na mě nezbyl ani kousek :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...