pátek 24. února 2012

Zapečená červená řepa

Poslední týden se snažím vyjíst lednici a mrazák, abych toho nemusela moc stěhovat. To znamená, že nic moc nekupuju a už dvakrát jsem večeřela meruňkové knedlíky. Taky jsem našla řepu. A tvaroh. A tenhle recept. Upravila jsem ho podle stavu zásob a i přes důkladné zjednodušení jsem si fakt pochutnala.

Ingredience:
2 středně velké řepy
1 vanička tvarohu
1 vejce
lžíce nasekaného rozmarýnu
sůl, pepř

Postup:
Řepy omyjeme a vaříme hodinu, až hodinu a půl; podle velikosti. Necháme lehce vychladnout, oloupeme, překrojíme napůl a vydlabeme vnitřek - vzniknou nám řepné misky.
Z toho, co jsme vydlabali můžeme udělat třeba salát nebo pomazánku.
Tvaroh smícháme s vejcem, rozmarýnem, solí a pepřem.
Vydlabané řepy naskládáme do pekáče a rozdělíme do nich tvarohovou směs. Pečeme na 200°C asi 20-30 minut, dokud tvaroh nezpevní a nezačne zlátnout.

12 komentářů:

  1. Lucka,tesim sa,ze si sa inspirovala..tvoja verzia vyzera mooooc fajne :))

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, to vypadá skvěle! V naší rodině jím bohužel řepu jen já a kolikrát je mi líto vařit jen pro sebe, ale už jsem našla jeden krásně jednoduchý řepný recept (http://toffo.blog.cz/1202/carpaccio-z-cervene-repy), takže si asi brzy připravím nějaké řepné dobroty (a ať se jdou ti mí mlsní strávníci zahrabat :-))

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá úžasně! Zrovna včera jsem neodolala a nakoupila různá semínka na jaro, mimo jiné i řepu, tak uvidíme, zda něco vyroste :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Martina: moc dekuju :-)
    Madla: nevedi, oc prichazeji ;-)
    Jana: drzim palce a dekuju :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Cher Lucie :),
    chtěla bych Ti moc poděkovat za Tvůj úžasný blog, který mi je vždy inspirací. Neboť mě ješte žáýdný Tvůj recept nezklamal a chtěla bych tě požádat, zdali by si mi nepomohla s výberem receptu. Mám doma pěknou zásobu hrušek a chtěla bych je zpracovat při pečení narozeninového dortu, avšak nenašla jsem žádný recept, který by mne opravdu nadchnul. nevíš o nějakém hezkém receptu-třebas čokoládový dort s hruškami. Děkuji mnohokrát!!
    Jen tak dál a už se na Tebe a Tvé dobroty těším na Apetit pikniku :)

    OdpovědětVymazat
  6. Lucka, vidim, ze aj teba tento receptik oslovil. Pecena cvikla je super a doplnena o chutnu napln isto potesi chutove pohariky. Musim vyskusat tuto dobrotku aj ja.

    OdpovědětVymazat
  7. I já jsem už na ten recept mlsně koukala :)) Asi někdy v průběhu týdne vyzkouším taky, vypadá to pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  8. Červenou řepu miluju i jen tak, s bramborem :-) Vyzkouším Lucko pro jistotu všechny recepty, které tu nabízíš!
    Děkuji ti za inspiraci, Jana

    OdpovědětVymazat
  9. No to fakt už ne! Tenhle blog se nedá číst..! Vždy dostanu strašný hlad a naše lednice není bezedná...

    (vypadá to úžasně, jako obvykle!)

    V.

    OdpovědětVymazat
  10. Článek o zapečené červené řepě mi akorát kápl do noty (měla jsem fůru červené řepy v ledničce) a výsledek byl opravdu výtečný.

    OdpovědětVymazat
  11. Agáta: dekuju ti moc za mily komentar :-) Co se tyka receptu na hruskovy dort - premyslim i nem cely vikedn, ale porad me napadaji jen same kolace... Konkretni recept nemam, tohle jsou jen takove myslenky, co se mi honily hlavou
    a) cokoladovy cheesecake s kousky hrusek (zapracovat do hmoty)
    b) svetly cheesecake s kousky hrusek a kandovaneho zazvoru, pred podavanim lehce pokapat medem, susenkovou vrstvu udelat ze zazvorovych susenek (Marks & Spencer)
    c) kakaovy korpus, parizska slehacka, karamelizovane hrusky, cele potahnout cokoladovou polevou
    d) kakaovy korpus se spetkou skorice, tvarohovy krem s kousky hrusek
    Snad ti ty napady k necemu budou...
    Amelie: a taky je to moc dobre ;-)
    Adriana & Meg: rozhodne doporucuji
    Janaen: doufam, ze si pochutnas :-)
    V: dekuju :-)
    Rumenka Rulandska: tak to je bezva :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...