středa 7. března 2012

Cupcakes s banánem a pařížskou šlehačkou

Prodlužující se dny, blížící se jaro, ale hlavně extra porce dobrých zpráv, se mnou dělají divy. Zhoubná prokrastinace ustupuje a já si konečně po pár letech obnovila členství v knihovně, s výzvou Odvážných pekařů jsem nečekala na poslední chvíli a mám hotovo (samozřejmě vám neřeknu, co to je - pěkně si počkejte na 27.3.) a dokonce vidím nadějně i nákup permanentky do fitka (a samozřejmě pravidelné cvičení, žejo) - řekněme do konce týdne.
No a protože dobré zprávy, zejména takové, jakože můj "stařičký otec" (promiň tati, ale jsou to tvoje slova) získal novou práci, je třeba oslavit, napekla jsem při té příležitosti báječné kakaové cupcakes. Temné, hořké, pod pařížskou šlehačkou skrývající kousek banánu. 

Ingredience na 12 cupcakes:
(inspirace zde: http://joyofbaking.com/ChocolateCupcakes.html)
50g holandského kakaa
240ml vařící vody
175g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
113g změklého másla
100g cukru krupice
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
---
500ml smetany ke šlehání
60g cukru krupice
50-60g holandského kakaa
---
1 větší banán

Postup:
Kakaový prášek rozmícháme na hladkou pastu ve vařící vodě a necháme trošku vychladnout.
Troubu si předehřejeme na 190°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, poté zašleháme vejce - pěkně jedno po druhém - a vanilkový extrakt.
Přidáme moučnou směs, promícháme a nakonec zapracujeme zchladlou kakaovou pastu. Promícháme dohladka.
Hmotou naplníme připravenou formu a pečeme 15-20 minut. Zda jsou hotové, vyzkoušíme pomocí špejle. Necháme vychladnout, klidně i přes noc v lednici.
Smetanu s cukrem a kakaem svaříme, přes sítko přelijeme do šlehací mísy a dáme vychladit přes noc do lednice.
Každý cupcake svrchu seřízneme a vydlabeme. Na dno dáme kolečko banánu.
Řádně vychlazenou kakaovou smetanu vyšleháme do tuha a pomocí cukrářského sáčku ozdobíme připravené cupcakes.


Gratuluju tati, jsi fakt dobrej! Ať se Ti v nové práci jen daří!

26 komentářů:

  1. Gratuluju k pozitivním zprávám a zažehnání prokrastinace.
    A tyhlety cupcakes jsou úžasný, s pařížskou šlehačkou by mě nenapadly ani ve snu a to ji zbožňuju. Takže zítra jdu koupit papírový košíčky a svou starou formu na muffiny ještě vyhazovat nebudu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasné! Můj muž bohužel na rozdíl ode mne sladké moc nemusí - jediné, co miluje, je kombinace čoko a banánů. Moc díky za recept a krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to úžasně! Jak banány nemusím, tak tohle bych určitě ochutnala :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jsou primo ukazkove :) Gratuluji k dobrým zprávám a závidím zažehnání lenosti, taky už bych měla začít přemýšlet nad výzvou :))

    OdpovědětVymazat
  5. Pařížské šlehačky bych snědla tuny:) ooooh:)

    OdpovědětVymazat
  6. yummi yummi..asi je hned zítra vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  7. Tuhle kombinaci miluju. Mňam. Co se mimochodem děje s vydlabaným vnitřkem? Já prostě nic nevydlabávám, ale pak se zase nevejde tolik dobrého zdobení/šlehačky/krému.

    OdpovědětVymazat
  8. vypadají krásně! no mamka bude mít brzo svátek a pařížskou šlehačkou je skoro posedlá...:D

    OdpovědětVymazat
  9. po delší době jsem zavítala a jsou tu samé inspirativní dobroty! musím říct, že tento recept z joyofbaking na cupcakes moc ráda používám. mají krásnou konzistenci, nejsou vůbec drobivé, jsou vláčné samy o sobě, když se pak naplní, je to vážně dobrota. s tou pařížskou šlehačkou a banánem to musí být dokonalé! obdivuju ty krásné a pravidelné šlehačkové čepice! Já na ně používám sirup z meruňkové zavařeniny a Cointreau,co nás učila v cupcakes semináři Hana Rawlings. Pak do toho vydlabaného otvoru dám ganache z hořké čoko a na to pořádnou čepici z polevy z cream cheese s vanilkou nebo mascarpone. Ať se daří čím dál lépe a těším se na další recept! Zuzana D.

    OdpovědětVymazat
  10. Taky mě napadá, co s tím vydlabaným zbytkem? Jinak nejspíš vyzkouším o víkendu, v lednici se válí pár banánů a sestra ještě nedostala dort k narozeninám :-) A slovy "stařičký otec" se ten můj taky občas tituluje :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Madla: dekuju moc :-) Je to vlastne takova variace na kubansky dort...
    Roque: dekuji :-)
    janyany: bananu je tam fakt maly kousek, ale klidne se da i uplne vynechat nebo vymenit treba za malinu, jahodu nebo filatko z pomerance ;-)
    Meg: dekuju a tesim se na tvou verzi vyzvy... :-)
    Jeannette: :-) to ja taky
    baboo: rozhodne doporucuju a doufam, ze si pochutnas :-)
    Julka: mno, problem s prebyvajicimi vnitrky jsem nemela... nejak se jako to... snedly, no... :-)
    Moi.P: dekuju a maminku chapu :-)
    Zuzana D.: diky moc :-) Ja tyhle ani nesirupuji, zdaji se mi vlacne dost, ale zase ta chut cointreau... mmmm... (doufam, ze se uvidime na Apetit pikniku)
    Pavli: jak jsem psala Julce - nemela jsem s vydlabanymi vnitrky problem :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Martina & Barbu Cha Cha: dekuju :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Čerstvý banán - úžasný nápad. Banán v těstě vůbec nemám ráda, tohle mi trochu připomíná oblíbenou kombinaci, dort kuba. A pařížská je skvělá. Moc se Ti povedly.

    OdpovědětVymazat
  14. Dv: diky Katerino (vlastne to je takova variace na kubansky dort - poprve jsem je delala na zakazku na svatbu, protoze nevestin oblibeny dort je prave kuba :-))

    OdpovědětVymazat
  15. Tak jsem si právě poslintala polštář :D A chce se mi až brečet, jak vypadají nádherně a jakou na ně mám chuť! To mám z toho, že prolízám takovéhle skvělé blogy, když se snažím držet dietu... asi půjde do kopru, tohle si nemůžu nechat ujít!! :D
    Krásný blog! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tatínek musel mít radost... :)

    OdpovědětVymazat
  17. Martina: dekuju mockrat... :-) Radim upect, snist jen jeden a zbytek darovat ;-)
    Katka: myslim, ze mel :-) Ale ja z tatinka mam vetsi radost :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Tak bohužel, pařížská šlehačka se mi srazila...asi jsem nebyla trpělivá, tak udělám krém (přidávám maizenu) a naplnim je, myslím, že to bude dobrý taky.

    OdpovědětVymazat
  19. ko.ko: achjo, to je k vzteku... Jak jsem pochopila na nejakych forech o peceni, tak to neni neobvykle a na parizskou se musi oparne... No, snad to nakonec dopadlo dobre a pochutnala sis... :-)

    OdpovědětVymazat
  20. muffiny jsem rozrizla, dala tam banan a naplnila kremem a byla to famozní. takovy cerny zazrak.

    OdpovědětVymazat
  21. ko.ko.: jop, tyhle jsou fakt dobry :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Prave jsem je dopekla a chutnaji uchvatne :-). Jen se mi nepovedlo vytvorit kakaovou hmotu ve varici vode. Kdyz jsem vmichala kakao, vubec mi nezhoustlo. Nevite, cim by to mohlo byt?

    OdpovědětVymazat
  23. anonymni: ono to nema moc zhoustnout... Jde jen o rozmichani toho kakaa ve vode, aby bylo pak rovnomerne v teste... Hlavni je, ze se celkove povedly ;-)

    OdpovědětVymazat
  24. Luci? šlo by těsto použít i jako základ na krtkův dort ? Díky Katka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...