A vztekala se u toho, jako vždycky. Přestal mi totiž fungovat původní recept. Nevím, jestli za to může trouba, jiný druh mandlové mouky nebo nějaký šotek, ale prostě už to nejde.
Vyzkoušela jsem jiný recept - z knihy Macarons. Napoprvé zafungoval dokonale - to jsem tančila kolem trouby a vyskakovala metr vysoko - aby mě druhý pokus srazil k zemi. Takhle nepovedené makronky jsem neměla snad ani v úplných začátcích!
První a druhý pokus podle receptu Pierra Hermé |
Rozhodla jsem se začít znovu a strávila jsem hodiny pročítáním receptů, studováním návodů, sledováním videí a zkoumáním fotopostupů. Vybrala jsem recept z knihy Sucré, nakombinovala postup ze dvou různých foodblogů a snažila se moc netěšit. Všechno, co jsem dosud věděla o macarons, jsem musela zapomenout a voilà - první várka a 100% úspěch! Opět jsem tančila a skákala kolem trouby (ještěže mě nikdo neviděl) a opět byla moje pýcha z prvního pokusu potrestána naprostým fiaskem při pokusu druhém. Tak trochu vím, čím to bylo a tak jsem stejný recept i postupy použila znovu.
A teď teprve nastalo překvapení. Celý plech macarons se povedl na jedničku, jen jedna řada popraskala. Druhý plech ze stejné dávky těsta - to samé. Oukej, chápu, trouba peče nerovnoměrně, krajní řady budu vynechávat. Umíchala jsem další várku těsta a nestačila se divit. Na prvním plechu popraskaly skoro všechny, úplně nepravidelně a neočekávatelně. Druhý plech jsem dala do trouby už pěkně vytočená (ve skutečnosti mě napadá mnohem horší slovo), protože tohle prostě nedávalo smysl. Poslední plech tomu vůbec nepomohl, protože nepraskl ani jeden kousek. Já vím, vypadá to jako úspěch, ale já jsem tak trochu zoufalá a mám pocit, že tomu všemu s každým dalším plechem, plným povedených či nepovedených macarons, rozumím zase o něco méně.
1. várka - 2. várka, 1. plech - 2 várka, 2. plech |
Každopádně se o nový recept podělím. Za zkoušku, kromě pár ingrediencí, nic nedáte. A jíst se to dá i nepovedené, o čemž hodně vědí moji spolubydlící.
Ingredience na 80 skořápek, tedy 40 macarons:
138g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
125g moučkového cukru
105g bílků (3-4)
105g cukru krupice
barvivo
Postup:
Mandlovou mouku s moučkovým cukrem promixujeme ve foodprocessoru a prosejeme přes jemné síto.
Troubu předehřejeme na 150°C. Dva plechy vyložíme pečícím papírem a pokud si nejsme jistí, že zvládneme dělat pravidelná kolečka, pod papír vložíme šablonu.
Do mísy elektrického mixéru dáme bílky a cukr krupici. Nejprve šleháme na nízké otáčky, až se rozpustí cukr. Poté otáčky zvýšíme na střední a šleháme, až dosáhneme lesklé, ale stále ještě tekuté konzistence. Zvýšíme otáčky téměř na maximum a šleháme dál, až nám vznikne hodně pevný sníh (takový, který bychom normálně považovali za přešlehaný).
Přidáme barvivo a na maximální otáčky šleháme ještě minutku. Sníh je úplně pevný a vypadá vysušeně.
Přisypeme do něj mandlovo-cukrovou směs a mícháme a obracíme stěrkou, dokud nedosáhneme tekuté konzistence - takové, kdy po vyndání stěrky z mísy, vytvořená špička pomalu klesá zpět, až po ní není ani stopy. Trvá to dost dlouho, ale je třeba vytrvat, jinak macarons popraskají.
Hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou a na plech nastříkáme pokud možno pravidelná kolečka. Každým plechem důrazně praštíme párkrát o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin a macarons měly hladký povrch. Opatrně vytáhneme papírovou šablonu zpod pečícího papíru. Pečeme 18 minut. Ihned je sundáme (i s pečícím papírem) z plechu, aby se zespodu ještě nedopékaly. Lehce vychladlé je odloupneme z papíru a před plněním je necháme vychladnout úplně.
Ganache z bílé čokolády
Ingredience:
125ml smetany ke šlehání
200g bílé čokolády
Postup:
Čokoládu nalámeme do misky a zalijeme vroucí smetanou. Necháme chvíli stát a rozmícháme metličkou dohladka. Povrch ganache potáhneme fólií a necháme vychladnout a následně ztuhnout do lednice.
Mandarinkové želé
Ingredience:
150ml mandarinkové šťávy
1,5 lžičky mleté želatiny
Postup:
Vychlazenou mandarinkovou šťávu přecedíme, nalijeme do kastrůlku a posypeme želatinou. Necháme nabobtnat asi 10 minut. Opatrně zahřejeme, ale nevaříme a mícháme, dokud se želatina zcela nerozpustí. Přelijeme na tácek s vyšším okrajem nebo do plastové krabičky, tak aby hladina dosahovala asi do výšky 1,5 cm. Necháme ztuhnout v lednici.
Pomocí cukrářského sáčku (jde to i lžičkou, ale sakra blbě) naplníme polovinu skořápek, doprostřed vmáčkneme malou kostičku želé a přiklopíme druhou polovinou skořápek. Necháme rozležet ve vzduchotěsné nádobě v lednici minimálně 24 hodin před podáváním.
BON JOUR DU MACARON, MES AMIS!
Krásné fotky i makronky, jarně zářivé. A ráda bych Tě u té trouby viděla tančit :-))
OdpovědětVymazatTohle je prostě hotová věda, ale tvoje makronky vypadají moc dobře.
OdpovědětVymazatPavli: diky moc (a ten tanec je spis takoveho domorodeho poskakovaciho typu ;-))
OdpovědětVymazatMartina: dekuju moc :-)
Tak jsem se konečně rozhodla je vyzkoušet, přítel má o víkendu narozeniny, tak je zkusím napéct na oslavu. Ale raději si nechám v záloze i nějaký jiný zákusek, kdyby se to náhodou nepovedlo :-)
OdpovědětVymazatSimone: drzim palce :-)
OdpovědětVymazatwaw,tie su prekrasne,Lucka!!!ja som pri macarons podobne zufala,tiez sa mi stava,ze polka plechu je ukazkova,a druha polka plechu popraskana..:(( a pritom robim vsetko rovnako..
OdpovědětVymazatParádní fotky!
OdpovědětVymazatahoj
OdpovědětVymazatvyzera to dobre.
mozem sa spytat - mandlovu mucku vyrabas alebo kupujes.
inac ja som robil podla Pierra Herme len raz, a vyslo to tak nejako na 50% uspech...
ale robil som z jeho 2 knih viac veci a tie dopadli lepsie, co si uz skusala Ty?
aha uz to vidim, Ty linkujes na knihu Macarons, ja mam recept z Chocolate desserts a este mam Desserts.
OdpovědětVymazatTak jsi me navnadila :D Doma zbytek mandlove mouky, tak jsem to zkusila, a vysledek je, ze tu piju kafe a jim krupave mandlove susenky :D
OdpovědětVymazatZacinam z toho vinit troubu, protoze za to urcite muze, i za ten zdrclej red velvet cake :P
(pro ilustraci : http://img.ritta.cz/fujmacarons.JPG ) Jinak ti ty tvoje fakt moooc zavidim, jsou nadherny :)
si velmi sikovna!!! podarili sa ti uzasne!
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat kde bych sehnala tu mandlouvou mouku? popř. na jak drobno ty mandle musí být když si ji udělám sama. Děkuji Edita :)
OdpovědětVymazatTohle je pro tebe neuspech? hahah, nekdy se s tebou podelim o svuj neuspech :D O makaronky jsem se pokousela dvakrat a vubec se nepovedly :)
OdpovědětVymazatNejhorsi je prace s cukraskym pytlikem :)
A to kde schanis mandlovou moucku by me take docela zajimalo
Dokonalost :)
OdpovědětVymazatNo tak to vypadá naprosto úžasně, dokonale.
OdpovědětVymazatZkusilas je zaříkat? V tom bude nejspíš nějaká magie, jinak to není možný :)
OdpovědětVymazatProsím prosím, můžu být tvoje spolubydlíci?? :D
OdpovědětVymazatVypadají úžasně!
Výborné jsou i na Labužníku! http://www.labuznik.com/recept/malinove-macarons-makronky-s-bilou-cokoladou/ a http://www.labuznik.com/recept/cerne-makronky-neboli-nekronky/
OdpovědětVymazatTy jsi prostě dokonalá makronková víla! V mražáku se mi nakupilo nějak moc bílků, tak si říkám, jestli to risknout nebo udělat něco méně komplikovaného. Jsou perfektní a ty máš můj obdiv, i když jsi šílená perfekcionistka :-)
OdpovědětVymazatMartina: diky moc... Jsou to proste potvory, neda se nic delat...
OdpovědětVymazatKlara: dekuju mockrat, ale stejne se uz tesim na ten workshop
Sim: diky... mandlovou mouku kupuju
Meg: to je mi lito, ze se nepovedly... Ale tusim, ze mas na strankach i nejake extra povedene, ne?
Anetka: dekuju moc :-)
Edita. - mandlovou mouku kupuju ve spol. Monaci Int. - je to hned prvni odkaz na google, obcas maji v Lidlu, kupovala jsem i v Intersparu (jemne mlete mandle).
B.: jen dvakrat? Ja uz to zkousela minimalne 50x... Ad mandlova mouka - viz odpoved Edite
Jana: ne zcela, ale moc dekuju :-)
Anglictina: dekuju :-)
Dv: zarikat ne, ale nekdy k nim drzim rec :-)
Lucy: :-D dekuju
anonymni: no, vypadaji moc pekne
Madla: haha, s mym slovnikem nad nepovedenymi varkami bych se za vilu urcite neoznacila ;-) Jednu varku zkus, za to nic nedas... A dekuju za pochvalu :-)
Je to fakt nespravodlivé. Toľko práce a keď sa nedostaví 100% úspech, tak je to na h.... Pri čítaní sa mi moje obavy potvrdili. Je to potvora, tento macarons :). Dúfam, že si budem môcť dať, pod tou Eiffelovkou macarons cca o 2 týždne (Lucka, budem na teba myslieť ;-)).
OdpovědětVymazatLucie: No, mam, ty kam prijde kakao do smesi, ty byly fakt pekny :)) ale ty bez nej se mi jeste nepovedly. A ja bych fakt moc chtela uzasne barevne macarons, taaak moooc! :D A to jsem si tentokrat rikala, ze ta smes vypada pekne, no mam pred sebou asi jeste peknou radku pokusu :)
OdpovědětVymazatMeg: mne se taky ty od PH povedly jen kakaove, ta druha hmota byla moc ridka... Ale s timhle novym receptem je to huste fakt strasne, micham to vzdycky desne dlouho, nez je konzistence spravna (a mozna nemicham dost a proto praskaji)... Drzim palce, at se to podari :-)
OdpovědětVymazatJé, ty jsi mi dneska vážně udělala radost! Oznámením, že na moje narozeniny je den macarons!! :) Kdysi jsem začala sledovat tvůj blog právě kvůli receptu na makronky.
OdpovědětVymazats macarony bojuji stale, nicmene uz se dost lepsim... ultimatni studijni material jsem nasel na:
OdpovědětVymazathttp://bravetart.com/blog/MacaronMyths
http://bravetart.com/blog/TheTenCommandments
... aneb zkusenosti profi cukrarky, ktera produkuje stalou kvalitu za jakychkoliv okolnosti :) osobne myslim, ze klic je ve velmi (do "sucha") vyslehanych bilcich s cukrem (coz se mi nikdy nepodarilo rucne a musel jsem si poridit robot) a samozrejme pak hlavne na lava-like konzistenci macaronage plus spravne teplote trouby :)
Kinga: ooo, zavidim, zavidim... Pekne si to uzij a dej si i za me :-)
OdpovědětVymazatSirii: tak opozdene vsechno nejlepsi :-)
LV: jj, tyhle stranky znam...
Lucka, aj ja sa dlho chystám na tieto úžasne chutné krásky, takže Tvoj článok ma veľmi potešil - inšpirácia a tipyyy trikyyy :)
OdpovědětVymazatandurejka: tak at se povedou hned napoprve :-)
OdpovědětVymazatVypadá to úžasně.
OdpovědětVymazatTak konečně jsem tu "francouzskou laskonku" porazila! Včeerajsem upekla, přes noc dala uležet do lednice a dnes mi muž volal, že snězeno (prý kolegyně prohlásila, že kam se na ně hrabou ty od Paula, takže máte skvělý recept!)
OdpovědětVymazatPoprvé jsem se pustila do těchto http://luciedvorakova.blogspot.com/2011/04/velikonocni-macarons-se-slanym.html macrons na podzim, druhá várka sice byla promptně snězena, ale já, upatlaná od karamelu všude, jsem stále nebyla spokojená.
Tyto skořápky mi přijodu lepší, i když mi taky trochu popraskaly, příště dám bílky 4.
Moc Vám děkuji za skvělé recepty, ráda chodím na tyto stránky pro návody na "vyšší dívčí":-)
Eva
Byly super! Díky moc!
OdpovědětVymazatAmelie: dekuju :-)
OdpovědětVymazatEva: to jsem rada, ze se podarilo :-) Dekuji za mily komentar
Julka: neni zac - preclik byl exkluzivni ;-)
Lucia, su nadherne! A tvoje rozcarovanie velmi dobre poznam! Mna tiez zacal zlostit povodny recept a uz skoro vobec nepocuva :( A ten spravny novy som este nezacala hladat, nie je kedy... ale ak bude viac casu, urcite vyskusam aj nejake tipy od teba ;)
OdpovědětVymazatVidím že už jsi mak(a)ronkový odborník :) Já zatím sbírám odvahu k prvnímu pokusu, určitě se tu inspiruju :)
OdpovědětVymazatAdusha: dekuju mockrat! Drzim palce, at se ti napriste vydari :-)
OdpovědětVymazatKatka: zdaleka nejsem :-) Doufam, ze se ti povedou a budou chutnat...
Krasne makronky! Tak ma navnaili ze som ich jednoducho musela vyskusat:)
OdpovědětVymazatIsla som presne podla receptu, vsetko si pekne navazila:) Akurat som robila z polovicnej davky a nepouzila som farbivo. Pred pecenim som ich nechala este 30minut postat a piekla som na 140C 15minut lebo boli trohu mensie. Vysli krasne, len maju spicku - nemala som spravne zdobitko. Budem plnit lemon curd a cokoladovou netierkou Côte d'Or.
Dakujem za fungujuci recpet a samozrejme chvalim krasny blog!
zunicka: dekuju moc a jsem rada, ze se ti povedly :-)
OdpovědětVymazatMakaronky jsem už dvakrát zkoušela, ale dopadlo to .. no špatně :D A tentokrát to jako makronky chutná a docela i vypadá ! :)
OdpovědětVymazatLa Parisienne: no nevypada, ale aspon, ze to chutna :-D Preju hodne stesti v dalsich pokusech...
OdpovědětVymazatklidně bych stříkala cukrářským pytlíkem jako divá, plnila a cokoliv, ale prosím ať to za mě někdo ušlehá a upeče :D to mě opravdu nebaví.
OdpovědětVymazatJinak máš je opravdu nádherné. Nikdy jsem se o ně nepokoušela, protože jsem je zatím stále neochutnala (to je tak, když nebydlíš v Praze nebo jsi tam ani nikdy nebyla abys navštívila Paula).. nevadí, snad brzy :)
Jsi moc šikovná!!
To vypadá naprosto úžasně!
OdpovědětVymazatM.: on to za me usleha robot a upece trouba ;-) Dekuju moc za pochvaly :-)
OdpovědětVymazatAnne Richman: dekuju :)
DOBRÝ DEN.KDE KOUPÍM MANDLOVOU MOUKU? DĚKUJI MOC EDITA.
OdpovědětVymazatEdita: vubec nejlepsi je nekricet a pouzit google... Mandlovou mouku kupuji v eshopu Monaco Int...
OdpovědětVymazatNekřičet,prosím?
OdpovědětVymazatanonymni: zapnuty CapsLock=krik...
OdpovědětVymazatDobrý den, mohli byste sem někdo prosím opsat recept na macarons od PH? Moc bych chtěla vyzkoušet ty čokoládové. Nebo kdyby ne, dá se kuchařka sehnat v Luxoru? A pod jakým názvem? Děkuji za odpověď. Hanka
OdpovědětVymazatHanka: kopirovat ani opisovat recept sem vazne nebudu, kniha se jmenuje Macarons a da se koupit treba na Amazonu.
OdpovědětVymazatDobrý den, vaše macarons vypadají úžasně! Chtěla bych se zeptat, jaký máte "odpad" po prosátí mandlové mouky. Pokud bych totiž použila opravdu jemné sítko, nejméně polovinu mandlí vyhodím. O macarons jsem se pokoušela dvakrát, jednou podle vašeho staršího receptu, s doma mletou moukou a s kakaem, zhruba polovina popraskala, ale alespoň to macarons připomínalo. Tehdy jsem určitě dala mandlí méně, protože se mi je nepodařilo namlít tak najemno. Tentokrát jsem postupovala podle tohoto receptu a použila barvivo a výsledek je strašný...
OdpovědětVymazatDíky za odpověď
Odpadu mam nakonec tak cca 1 lzicku. Kdyz uz to dal neprosiva, tak je jeste vratim do foodprocessoru a znovu pomelu. Navic mam velmi jemne mletou mandlovou moucku.
VymazatCez víkend sa na ne chystám. Neskúšali ste nechať cesto pred pečením pri pokojovej teplote 30 minút zaschnúť? Niekde som aj čítala, že by sa mal urobiť cukrový rozvar...ale mal by mať presnú teplotu. Vyskúšam asi aj niečo z Vášho blogu
OdpovědětVymazatZkousim ruzne recepty a postupy. Viz dalsi prispevky pod stitkem "macarons"
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatvaše výtvory zde vypadají vskutku nádherně! :)
Mám jeden protivný dotaz: všude čtu, že se do Macarons má přidat cukrový rozvar o přesné teplotě 118°C, ale v tomhle receptu nic takového nezaznělo...Tím tento recept nechci nijak snižovat, nechce se mi také dát několik set korun za teploměr. :)
Jaký je Váš názor na tohle měření teploty atd. ?
Děkuju, hodně zdarů s pečením i vařením!
Zkousela jsem oba typy receptu - tedy s rozvarem i bez nej. V soucasne dobe mi funguje tento bez rozvaru, takze ho pouzivam.
VymazatOvěřené, jednoduché. Není co řešit. :) Děkuji!
VymazatAhojte noo tak ja mam za sebou dalsi neuspesny pokus tentokrat s cukrovym rozvarom, macronky moc nenarastli, popraskali nie su teda ale vobec leskle a niektore pre istotu nejdu ani zoskrabnut z papiera, tak rozmyslam ze ich nabuduce nastriekam hrubsie, velky problem je aj s mandlovou mukou, ja som kupila v bioobchode ale bola prilis na hrubo umleta...jaj moyno nabuduce budem musiet este pogooglit nejake hinty :)Zuzana
OdpovědětVymazatdrzim palce :)
VymazatAhoj Lucie :) tenhle recept mi nejak spolehlive nefunguje, ale ten tvuj stary docela jo..jen te patce se moc nechce, je dost mala. V troube to chvilema vypada, ze budou ukazkovy, ale pak nevim co se stane a patka se zmensi..nevis cim to muze byt? A jeste mam problem s tou cokoladovou ganache..nejak mi nezhoustla :/ mozna je to druhem bile cokolady, nevim..ale zkousim dal a tesim se na tvoje dalsi recepty :) a doufam ze nekdy ochutnam tvoje vytvory. Dekuji za inspiraci :) Nikola
OdpovědětVymazatAhoj Nikolo, tak radsi pouzivej ten puvodni :-) Co se tyka patky, tak ja nevim, mam pocit, ze je kazdy den jina...
VymazatGanache musi byt z vazne dobre cokolady, protoze jinak to nezhoustne a musi se to davat snad 4:1 s tou smetanou. V bezne obchodni siti snad kloudna cokolada ani neni, ja beru Belcolade z eshopu Monaco Int. pripadne jsem mela dobre zkusenosti s Valrhonou, ale to je jina cenova kategorie... At se dari :-)
Ahoj Devcata,tak mam pocit,ze role se obraci. Zatimco o Vanoce jsem nevedela, co s bilkama a vymyslela recepty na nejlepsi smazene bilkove koule s ementalem a cesnekem, ted mi zase vlivem makronkoveho silenstvi budou zbyvat zloutky :-D Mate nejake tipy na rychle zuzitkovani zloutku? U me zatim vede bramborak, knedliky s vajicken nebo volske oko...
OdpovědětVymazatLuci, mam na Vas jeste dotaz ohledne formicek na makronky. Nedavno jsem je objevika v jednom casopise a zajasala. Zkousela jste nekdy makronky s formickama? Pripadne lisi se nejak tvar a celkovy vzhled makronek? Dekuji
OdpovědětVymazatEva: knedliky se zloutkem a volska panenka, ne? :-D
OdpovědětVymazatJinak spis je lepsi mrazit zbyle bilky, nez vyklopit bilek a vymyslet co se zloutkem, ktery se neda mrazit. Ja delam rakvicky, zloutkovy kremy nebo dost zloutku je treba do zmrzliny...
Formicky na macarons nepouzivam, tak nemohu poradit.
Ahoj Lucie,
OdpovědětVymazattak jsem se nenechala odradit prvním neúspěchem z pečení makronek, který dopadl katastrofálně snad už jenom kvůli velmi špatnému receptu.
Zkusila jsem tedy tvůj s nadějí, že na tom není přece nic tak těžkého.
Rozdělila jsem si pro jistotu práci na dvakrát, abych mohla nejdříve prověřit celý postup. První várka nevypadala moc pěkně, celá popraskala. Ale jinak jsem měla alespoň radost z toho jak vyběhly a šly pěkně odloupnout. Říkala jsem si, že jsem to tedy málo míchala.
Druhou várku jsem zase zamíchala příliš, což jsem zjistila už při nalívání na plech. No a taky skoro vůbec nevyběhla. Ale nepopraskala! :D
Jinak těsto se mi konzistencí moc líbí, tak třeba to vyjde příště. :D Díky za recept!
Mori
Zdravím podruhé.
OdpovědětVymazatTak až napočtvrté se povedly. A žel nebylo to postupem, ale troubou. Myslím, že na té skutečně nejvíce záleží. ;)
Ještě by se hodila informace kolik do nich dát barviva, aby byly takhle krásně barevné. Použila jsem oranžové gelové, ale příliš jsem šetřila a vznikla taková moc nehezká barva. :)
Hodně úspěchů všem.
Mori
Mori: je to proste alchymie, ale pecu uz v kdovikolikate troube a vzdycky se to nakonec podda. Mnozstvi barviva nemerim, davam od oka... V troube to vzdy zesvetla, tak je treba s tim pocitat.
OdpovědětVymazatAhoj Lucie,
OdpovědětVymazatchtela bych se zeptat, jak upravit pomery ingredienci pokud chci udelat cokoladovou verzi (tedy s kakaem). Nechala jsem tve puvodni pomery, ale testo dopadlo prilis tuze (netekute). Myslim, ze tam bylo moc sypkych ingredienci.
Dekuji za radu. Boba
ja davam jen malo kakaa, takze problem nemam. Bud zkusit vice michat nebo ubrat trosku cukru a nahradit ho tim kakaem. Ale vyzkouseno nemam. At se podari :)
VymazatAhoj, nechce se mi mlít mandle. Kde mám koupit tu mouku?
OdpovědětVymazatMnoho dotazu na mouku a zadna odpoved. Tak si tedy dovolim: ja ji kupovala v Marks and Spencer - potraviny. 200g za 100 Kc, prosit je potreba.
OdpovědětVymazatPokud budete mlit samy(i) doma, tak uplne na moucku.