úterý 13. března 2012
Phở gà
Vietnamská polévka (která se ale podává jako hlavní chod) je v současné době tak strašně in, až je mi skoro trapně, že jsem ji vyzkoušela teprve teď. Tím myslím vyzkoušela uvařit, ne ochutnat - to dělám často. Na kurzu u holek z Viet Food Friends jsem byla v prosinci, ale Vánoce, zimní a jiné depky a stěhování jsem považovala za natolik kvalitní výmluvy, že jsem se do svojí první pholívky prostě pustila až o víkendu.
Ingredience pro 4 osoby:
1 menší slepice
kus zázvoru
1 velká cibule
2 hvězdičky badyánu
1 muškátový ořech
1 balení nudlí phở (phở)
sůl
pepř
rybí omáčka (nước mắm)
jarní cibulka
koriandr (rau mùi)
výhonky mungo (giá) - zapomněla jsem na ně a dost mi chyběly
případně další bylinky - mexický koriandr (rau mùi tàu), thajskou bazalku (rau húng quế), já dala vietnamskou citrónovou mátu (rau kinh giới)
citrón, pálivá paprička k podávání (nemusí být)
Při nákupu v tržnici SAPA se mi osvědčilo napsat si na papírek vietnamské názvy surovin a s přihlouplým úsměvem ho předat prodávajícímu. Slovník základních pojmů najdete tady (a věřte, že se hodí).
Postup:
Slepici zalijeme asi čtyřmi litry vody a přivedeme k varu. Posbíráme vzniklou pěnu a stáhneme plamen na nejnižší stupeň.
Na pánvi (nebo v troubě) nasucho opečeme rozkrojenou cibuli, zázvor, badyán a muškátový ořech a přidáme vše do vývaru.
Vývar necháme "táhnout" 2-3 hodiny. Průběžne odebíráme z hladiny nečistoty a mastná oka.
Z vývaru vyndáme slepici, necháme ji vychladnout, obereme všechno maso a buď ho pokrájíme na kousky nebo natrháme na vlákna.
Vývar přecedíme a dochutíme rybí omáčkou, solí a pepřem.
Nudle namočíme na hodinu do studené vody.
Omyjeme, osušíme a nahrubo nasekáme bylinky a jarní cibulku.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, nudle povaříme asi 2-3 minuty a slijeme.
Servírujeme v misce - na dno dáme porci nudlí, porci nakrájeného masa a velkou hrst bylinek, klíčků a cibulky. Zalijeme horkým vývarem. Podáváme s kouskem citrónu, papričky a dalšími bylinkami pro případné doladění.
Krása!
OdpovědětVymazatPho miluji! Kde se dá v Praze sehnat slušná slepice? Díky :)
OdpovědětVymazatKlara: dekuju (a hrozna dobrota)...
OdpovědětVymazatAnethka: ja jsem koupila u Kosiny (http://www.scuk.cz/d/reznictvi-kosina/#), obcas mivaji u Robertsona (http://www.scuk.cz/d/robertson-nusle/#)
Taky v Drůbeži na Vinohradské - mezi Jiřákem a Florou - mívají:)
VymazatAhoj,dnes jsem objevila tvůj blog a moc se mi tady líbí! Sem budu častěji chodit pro inspiraci...
OdpovědětVymazatPřidávám se k pravidelným čtenářům.
Ráda bych tě pozvala ke mně na návštěvu a přeji krásný den!
http://vad-art.blogspot.com/
Přelétla jsem první fotku s prázdnou miskou, na rychločtení mám svůj osobní kurz, tak hltám očima text a na konci si říkám, kde má sakra tu polívku? OK, vrátila jsem se na začátek - moc hezké :-). Škoda, že se takové "podniky" nevyskytovali okolo Jiřáku před -ceti lety, když jsem přes něj šlapala do Kubeličky. Celý Žižkov teď tak krásně žije, a je barevný a já do něj zase musím dojíždět z vesnice. To bistro mám v plánu.
OdpovědětVymazatKrása, úplně jsem dostala hlad :-)
OdpovědětVymazatSonja: dekuji :-)
OdpovědětVymazattoffo: diky.... Bistro na Jiraku je super, skoda, ze ted bydlim uplne na druhem konci Prahy...
Pavli: diks :-)
Tu bych si dala hned, vypada fantasticky - ale jeste nikdy jsem ji neochutnala, tak snad casem :)
OdpovědětVymazatMeg: dekuju a urcite doporucuju :-)
OdpovědětVymazatJá jsem napůl Vietnamka, takže tohle jíme doma dost často, ale hrozně mě těší, že existují takoví Češi jako ty, kteří se nebojí ochutnávat, sami to doma vaří a navíc to předávají dál! Prostě krásný blog plný skvělého jídla:))
OdpovědětVymazatKim: dekuju mockrat :-) Ja jsem rada, ze muzu ochutnavat takova dobra jidla - vietnamska kuchyne je skvela!
OdpovědětVymazatProsim, kde kupujete vietnamskou matu? V Sape ani ve vecerce ve Zlatnicke v Praze, kde maji dost bylinek, jsem ji nenasla. Zkousela jsem pestovat, ale nikdy mi nevyklicila :( Diky! Petra
OdpovědětVymazat