Jaro je v plném proudu, blíží se léto a skvělé ovocné dorty, zmrzliny, panna cotty, koláče a kdovíco ještě. Strašně moc se na to těším, budu se cpát jahodami každý den a bude mi hej. Zatím ale ze záhonků raší sotva rebarbora a tak se mi dubnová výzva Odvážných pekařů zdála jako pěkné rozloučení se zimou. Dopotřebovala jsem loňské ořechy a koláč se báječně hodil k horkému (a hořkému) čaji.
Výzvu hostil Jason z blogu Daily Candor a dal nám na výběr ze dvou arménských receptů. Zvolila jsem koláč s muškátovým oříškem. Na fotce vypadal suše a nudně, ale miluju muškátový oříšek a koláč mi za odměnu připravil překvapení. Byl vláčný, s trošku karamelovou chutí po hnědém cukru a děsně dobrý. Druhý recept jsem zatím nestačila vyzkoušet, ale časem se pokusím.
Ingredience na 23cm formu:
240ml mléka
1 lžička sody
280g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
400g hnědého cukru
170g másla
1 vejce
1-1,5 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
50-70g vlašských ořechů
Postup:
Troubu si předehřejeme na 175°C. Dno formy vyložíme pečícím papírem.
Promícháme mléko se sodou a dáme stranou.
Mouku, prášek do pečiva a cukr dáme do foodprocessoru a necháme promíchat. Přidáme na kostičky pokrájené máslo a dáme směsi několik "pulsů", až vznikne jakási drobenka.
Polovinu nasypeme do připravené formy a pomocí prstů upěchujeme.
Do zbylé drobenky rozklepneme vejce, přidáme muškátový oříšek a zase necháme promíchat. Přilijeme mléko se sodou a necháme míchat, dokud není hmota téměř hladká.
Vlijeme ji do formy na drobenkovou krustu.
Povrch posypeme nahrubo posekanými ořechy. Pečeme 40-50 minut dozlatova, pomocí špejle vyzkoušíme, zda je hotovo. Necháme vychladnout ve formě.
V téhle výzvě jsme se sice nenaučili nové pekařské techniky a ani nebyla složitá, ale zase jsme poznali něco nového a tak se mi výzva moc líbila. Muškátový oříšek rulezzz!
Vyzerá výborne a určite tak aj chutil :)))
OdpovědětVymazatLuci, taky jsem zkoušela a moc mě to chutnalo.
OdpovědětVymazatGreat looking cake :)
OdpovědětVymazatPozdrawiam, Anula.
Potvrzuju, že byl výborný :)
OdpovědětVymazatJelikož jsem ořechomilec, tak se mi tento recept hodí do sbírky oblíbených. Určitě zkusím
OdpovědětVymazatDala jsi celých 400g cukru? Na to jsem si nakonec netroufla :)) moc se mi tam líbí ty vlašský oříšky, já neměla, tak to schytaly mandle. Ale taky dobrý :)
OdpovědětVymazatTaky jsem dávala jen půlku cukru a sladky byl myslím dost. Nebylo to moc sladky? Ale jinak zcela souhlasím, byl výborný.
OdpovědětVymazatYour Nutmeg Cake is wonderful:)
OdpovědětVymazatYou did a fantastic job on this challenge!!!
I could go for a slice of this and a cup of tea right now. Beautiful!
OdpovědětVymazatUrčitě ochutnám. Tedy upeču :D Na ty moje kila nejlepší věc :D
OdpovědětVymazatVypadá skvěle! Já už teda vlašáky dopotřebovala asi před měsícem, ale vrznu tam mandle, tak to snad moc nepokazím :-) vypadá dobře a muškátový oříšek taky zbožňuju!
OdpovědětVymazatI too was surprised how tasty this cake came out. I have made it again already!
OdpovědětVymazata myslíte že by místo hnědého cukru mohl být med ?:)
OdpovědětVymazatto vypadá úúžasně- jdu to zkusit:-)
OdpovědětVymazatZuzana Noskova: dekuju :-)
OdpovědětVymazatMartina: jj, videla jsem uz na DB foru, zes delala oboje :-)
Anula: thank you
Klara: diks
vanilkovy lusk: neni to zas tak orechove, ale dobre je to moc :-)
Meg: dala, ale vlastne omylem - chtela jsem dat mene a ujela mi ruka :-)
Jana: bylo to sladke docela dost, ale ten hnedy cukr tomu da dalsi rozmer chuti krome sladke, takze to slo
zazacook: thank you
Korena: thank you :)
Moje telo: :-)
Madla: diky :-) At ti chutna!
crumbsoflove: thanks for your comment
anonymni: nevim
Ketty: diky a doufam, ze tu bude chutnat
Tohle bude něco pro mě, pro muškátový oříšek mám slabost. Ve větším množství prý může být halucinogenní, ale nevím - zkouším to a pořád nic:)) Neměl koláč nějaké vedlejší účinky?:)
OdpovědětVymazatyannka: hihi, to jsem nevedela :-) Tezko rict, zda mel kolac nejake vedlejsi ucinky, protoze jsme k nemu konzumovali spoustu vina :-)
OdpovědětVymazatPrávě jsem ho dopekla a je výborný. Mě se tahle výzva moc líbila. Nepříjde mi nijak suchý ani dusivý, jen je hodně sytý tak k němu dám vždycky lžičku zakysané smetany :). A cukru jsem dala jen polovinu, přišlo mi, že by to bylo hodně sladké a takhle je to výborné.
OdpovědětVymazatKulisek: taky jsem byla prekvapena, jak je dobry :-)
OdpovědětVymazatje vynikajici, pekla jsme ho pro velky uspech uz 4x:-) zkousela jsem i s mandlema, ale to neni oni, dneska nahraidm pul hladky mouky celozrnnou, tak uvidime a na horu chci dat trochu rybizu, uz z toho sice nebude ten pravy armensky orechovy kolac, ale muskatovy orech rozhodne nezapadne..ten se nesmi osidit;-)
OdpovědětVymazatanonymni: juu, to je bezva, jsem rada, ze chutna :-)
OdpovědětVymazatanonymni ze 13.cervence: kolac vytecny! opet uspech, takze pulka hladke mouky nahrazena spaldovou, ppouzila jsme cukr muscovado a doplnila smesi cerneho a cerveneho rybizu
OdpovědětVymazatanonymni: :-D
OdpovědětVymazatTak jsem se konecne dostala k vyzkouseni a kombinace hnedeho cukru, muskatoveho orisku a orechu chutna presne tak, jak jsem si predstavovala! Diky za dalsi zajimavy a moc dobry kolac. Nerada menim recepty, zvlaste napoprve, ale zde jsem se (povzbuzena Tvym vlastnim priznanym zamerem mnozstvi cukru taky snizit) odvazila ubrat cukr na 300g a bylo to ok. Priste urcite vyzkousim muscovado M&S, co mi lezi doma. Mimochodem prave jsem nasla nejaky test trtinovych cukru, kdyby to nekoho zajimalo: http://www.gastroprofesor.cz/clanek/tritinovy-cukr-demerara-dry-te.
OdpovědětVymazatJdu cekat na ty halucinace:)
yannka: no jsem rada, ze chutnal a doufam, ze halucinace byly prijemne ;-) Diky za tip na srovnavaci test.
OdpovědětVymazatNeodolala jsem a těsně před půlnocí jsem se do něj pustila. Naprosto předčil veškerá očekávání, cukru jsem dala jen 300 g, příště ještě míň. Díky za recept.
OdpovědětVymazatRadka: mam radost, ze chutnal :-)
OdpovědětVymazatKolac je opravdu moooc dobry, s polovinou cukru to bylo naprosto ok. Rychly, jednoduchy, uzrala bych se po nem. Diky za recept! Kaca
OdpovědětVymazatSuper, to jsem rada :)
VymazatGenialny, uzasny, maslovy, jednoduchy a polovicna davka cukru uplne staci, neviem si ani predstavit aky by bol sladky s celou davkou, ja som dokonca dala trochu javoroveho sirupu namiesto cukru.Dakujem za recept
OdpovědětVymazat