Já vím, že Velikonoce už byly, ale prostě nějak nestíhám. A na příští rok se recept bude hodit. Je to vlastně takový odvážný experiment podpořený pár skleničkami vína (pro pekařku, ne do těsta), který vznikl proto, že jsem omylem namnožila dvojnásobek kvásku a bylo mi líto ho vyhodit. Výsledně jsem nadělala těsto na 4 mazance, nevešlo se do robotu a musela jsem ho hníst v té největší míse, co mám a i tak lezlo ven. Už chápu, proč babička zadělávala v lavoru.
Ingredience na 2 středně velké mazance:
150g žitného kvásku (nakrmeného, jako na chleba)
500g polohrubé mouky
60ml vlažné vody
100 - 150g hladké celozrnné pšeničné mouky
200ml vlažného mléka
120g cukru krupice
špetka soli
3 žloutky
1 lžíce vanilkového cukru
kůra z jednoho citrónu
50g rozinek namočených předem do rumu
50g mandlí
120g rozpuštěného másla
1 vejce na potření mazanců
Postup:
Kvásek smícháme se 150g polohrubé mouky a vodou, dáme na teplé místo a necháme asi hodinu a půl kynout.
Přidáme všechny ostatní ingredience (rozinky včetně rumu) a důkladně zpracujeme vařečkou; vznikne tužší, ne moc lepivé těsto. Dáme ho opět kynout do tepla asi tak na dvě hodiny.
Vykynuté těsto dáme na pomoučněnou pracovní plochu, rukama prohněteme a rozdělíme na poloviny. Z každé vytvoříme pěkný bochánek, ne moc placatý, a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu vyloženém pečícím papírem.
Troubu rozpálíme na 200°C.
Vykynuté mazance nařízneme ostrým nožem do kříže, povrch pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi (sekanými, plátky nebo celými - jak kdo chce).
Pečeme 10 minut, potom snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě 20-25 minut. Pokud mazanec hnědne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem.
Musím říct, že kváskové pečení mě dost chytlo a dokonce jsem si koupila i novou ošatku na chleba, aby chudák nemusel kynout v cedníku. Ovšem na experimenty ve stylu Julky bych neměla odvahu ani po dvou lahvích.
kvásek je skvělý, taky jsem mu propadla... např. perník z něj je výborný nebo kváskový závin :-)
OdpovědětVymazathttp://zdravejist.blogspot.com/search/label/kv%C3%A1sek
krása! já se odvážila jen na tvarohové mazance, na cokoli kynutého si zatím netroufám... Lenka K.
OdpovědětVymazatTo je krasny :) ja jeste porad nekvaskuju :D ale vazne asi zacnu, fakt :D
OdpovědětVymazatNa kopci u Kláry (conovehonakopci.cz) dělají z kvásku snad všechno...:-) jukněte pro inspiraci. Lucie Ufa
OdpovědětVymazatJojo, Klára je machr a myslím, že je i tady známá:)
VymazatJinak jsou ty mazance fakt moc pěkné, kvásek prostě znamená krásné a nadýcháné, nikoli zdrclé a podivně mazlavé pečivo a jsem ráda že se shodujeme;) Chlapec(kvásek) je dobře vychovaný a stejně víme, že mu ve skutečnosti čteš na dobrou noc pohádky.
A je fakt, že tady mám celkem slušnou zásobu alkoholu, ale jako zasloužilé matce/maceše dvou kvásků mi opíjet se s nimi připadá velmi nevýchovné:)
Tak to mě Farfalla zfanatizovala dokonale a já pod jejím vlivem (a dokonce zcela absinenčně) mám na schodech na půdu v pohotovosti kvásky dokonce tři - obyč žitný na chleba, špaldovo-bílý na pletýnky, rohlíky apod. a čistě bílý na sladké pečení. Z toho posledního jsem chtěla původně spolu s farfallou virtuálně dělat holubici, ale pro nedostatek ingrediencí vznikly luxusní sladké brioško-bagetky s třtinovým cukrem a pomerančovou kůrou.
OdpovědětVymazatTy tvoje mazance vypadají skvěle, příští Velikonoce si je určo střihnu, letos jsem kváskový mazanec nestihla, udělala jsem ten tvůj s nějakými obměnami (můj výtvor je tady: http://madlinakuchyne.blog.cz/1204/sladke-velikonoce)
Kvásku zdar!
Byl fakt super! Taky mám v plánu experimentovat se sladkým kváskovým pečením. Obzvlášť chválím utěrkovou kompozici na první fotce, nevím, jak proti tomu může někdo něco mít :).
OdpovědětVymazathappy lenulka: pernik by mohl byt fajn, ale zda se, ze ti nevybehl
OdpovědětVymazatLenka: dekuju :-) A neboj, to prijde. Taky jsem se driv kynuteho bala a nejak se to podalo :-)
Meg: dekuju a urcite zacni - pokud se pohybujes v Praze, muzu se o kvasek podelit
Lucie Ufa: jj, znam
Madla: ty jsi fakt akcni :-) Dekuju za pochvalu a doufam, ze tu budou chutnat
farfalla: diky za pochvalu :-) A samozrejme, ze mu ctu, poustime si spolu hudbu a tak... A s tim alkoholem pssst, muj kvasek o nicem nevi ;-)
Klara: to jsem rada, diky :-) Uterkovym kompozicim zdar!
Ahoj!
OdpovědětVymazatKrasne!
Greetings from Poland! ✿ܓ
M.
To jsou fakt jarně vyhlížející mazance. Jsou kouzelný. Podobně dopadly ty moje, které měly být původně jako ty vaše krásné muffinkové z loňska - neodhadla jsem těsto do formy a taky jí nemám dostatečně vysokou. Musím si pořídit vyšší - s příští rok .... . U nás nikde nebyl hedvábný papír s potiskem, chtěla jsem ho nahradit ubrouskem, ale nebylo co.... .
OdpovědětVymazathttp://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/212562220600065/obsah/200178-male-vareni-koprivy-hana-michopulos-1-cast/
Taky oblíbenkyně. Když já si tady u nás na severu na kopřivy netroufnu. A co vy, už jste je použila? Já si musím dodělat blog :--))))
Už se těším na další dobroty Jiřka z Teplic
Magdalena: dekuji :-)
OdpovědětVymazatJirka: dekuju moc :-) Ja jsem tyhle koulela rucne, jako male bochniky chleba...
Koprivy jsem nepouzila zadne, nemam rada nadivku a nenapadlo me, kam jinam je dat...
Miluju mazanec, mám na něj teď chuť. :(
OdpovědětVymazatA máme stejný nůž :-D
Elizabeth: ja myslim, ze se muze upect i mimo Velikonoce ;-)
OdpovědětVymazatGreetings! Very helpful advice in this particular article!
OdpovědětVymazatIt is the little changes that produce the largest changes.
Many thanks for sharing!
my web blog - how to get lots of followers on twitter