pondělí 16. dubna 2012

Kváskový mazanec


Já vím, že Velikonoce už byly, ale prostě nějak nestíhám. A na příští rok se recept bude hodit. Je to vlastně takový odvážný experiment podpořený pár skleničkami vína (pro pekařku, ne do těsta), který vznikl proto, že jsem omylem namnožila dvojnásobek kvásku a bylo mi líto ho vyhodit. Výsledně jsem nadělala těsto na 4 mazance, nevešlo se do robotu a musela jsem ho hníst v té největší míse, co mám a i tak lezlo ven. Už chápu, proč babička zadělávala v lavoru.

Ingredience na 2 středně velké mazance:
150g žitného kvásku (nakrmeného, jako na chleba)
500g polohrubé mouky
60ml vlažné vody
100 - 150g hladké celozrnné pšeničné mouky 
200ml vlažného mléka
120g cukru krupice
špetka soli
3 žloutky
1 lžíce vanilkového cukru
kůra z jednoho citrónu
50g rozinek namočených předem do rumu
50g mandlí
120g rozpuštěného másla
1 vejce na potření mazanců

Postup:
Kvásek smícháme se 150g polohrubé mouky a vodou, dáme na teplé místo a necháme asi hodinu a půl kynout.
Přidáme všechny ostatní ingredience (rozinky včetně rumu) a důkladně zpracujeme vařečkou; vznikne tužší, ne moc lepivé těsto. Dáme ho opět kynout do tepla asi tak na dvě hodiny.
Vykynuté těsto dáme na pomoučněnou pracovní plochu, rukama prohněteme a rozdělíme na poloviny. Z každé vytvoříme pěkný bochánek, ne moc placatý, a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu vyloženém pečícím papírem.
Troubu rozpálíme na 200°C.
Vykynuté mazance nařízneme ostrým nožem do kříže, povrch pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi (sekanými, plátky nebo celými - jak kdo chce).
Pečeme 10 minut, potom snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě 20-25 minut. Pokud mazanec hnědne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem.


Musím říct, že kváskové pečení mě dost chytlo a dokonce jsem si koupila i novou ošatku na chleba, aby chudák nemusel kynout v cedníku. Ovšem na experimenty ve stylu Julky bych neměla odvahu ani po dvou lahvích.

14 komentářů:

  1. kvásek je skvělý, taky jsem mu propadla... např. perník z něj je výborný nebo kváskový závin :-)
    http://zdravejist.blogspot.com/search/label/kv%C3%A1sek

    OdpovědětVymazat
  2. krása! já se odvážila jen na tvarohové mazance, na cokoli kynutého si zatím netroufám... Lenka K.

    OdpovědětVymazat
  3. To je krasny :) ja jeste porad nekvaskuju :D ale vazne asi zacnu, fakt :D

    OdpovědětVymazat
  4. Na kopci u Kláry (conovehonakopci.cz) dělají z kvásku snad všechno...:-) jukněte pro inspiraci. Lucie Ufa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Klára je machr a myslím, že je i tady známá:)
      Jinak jsou ty mazance fakt moc pěkné, kvásek prostě znamená krásné a nadýcháné, nikoli zdrclé a podivně mazlavé pečivo a jsem ráda že se shodujeme;) Chlapec(kvásek) je dobře vychovaný a stejně víme, že mu ve skutečnosti čteš na dobrou noc pohádky.
      A je fakt, že tady mám celkem slušnou zásobu alkoholu, ale jako zasloužilé matce/maceše dvou kvásků mi opíjet se s nimi připadá velmi nevýchovné:)

      Vymazat
  5. Tak to mě Farfalla zfanatizovala dokonale a já pod jejím vlivem (a dokonce zcela absinenčně) mám na schodech na půdu v pohotovosti kvásky dokonce tři - obyč žitný na chleba, špaldovo-bílý na pletýnky, rohlíky apod. a čistě bílý na sladké pečení. Z toho posledního jsem chtěla původně spolu s farfallou virtuálně dělat holubici, ale pro nedostatek ingrediencí vznikly luxusní sladké brioško-bagetky s třtinovým cukrem a pomerančovou kůrou.
    Ty tvoje mazance vypadají skvěle, příští Velikonoce si je určo střihnu, letos jsem kváskový mazanec nestihla, udělala jsem ten tvůj s nějakými obměnami (můj výtvor je tady: http://madlinakuchyne.blog.cz/1204/sladke-velikonoce)
    Kvásku zdar!

    OdpovědětVymazat
  6. Byl fakt super! Taky mám v plánu experimentovat se sladkým kváskovým pečením. Obzvlášť chválím utěrkovou kompozici na první fotce, nevím, jak proti tomu může někdo něco mít :).

    OdpovědětVymazat
  7. happy lenulka: pernik by mohl byt fajn, ale zda se, ze ti nevybehl
    Lenka: dekuju :-) A neboj, to prijde. Taky jsem se driv kynuteho bala a nejak se to podalo :-)
    Meg: dekuju a urcite zacni - pokud se pohybujes v Praze, muzu se o kvasek podelit
    Lucie Ufa: jj, znam
    Madla: ty jsi fakt akcni :-) Dekuju za pochvalu a doufam, ze tu budou chutnat
    farfalla: diky za pochvalu :-) A samozrejme, ze mu ctu, poustime si spolu hudbu a tak... A s tim alkoholem pssst, muj kvasek o nicem nevi ;-)
    Klara: to jsem rada, diky :-) Uterkovym kompozicim zdar!

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj!
    Krasne!
    Greetings from Poland! ✿ܓ
    M.

    OdpovědětVymazat
  9. To jsou fakt jarně vyhlížející mazance. Jsou kouzelný. Podobně dopadly ty moje, které měly být původně jako ty vaše krásné muffinkové z loňska - neodhadla jsem těsto do formy a taky jí nemám dostatečně vysokou. Musím si pořídit vyšší - s příští rok .... . U nás nikde nebyl hedvábný papír s potiskem, chtěla jsem ho nahradit ubrouskem, ale nebylo co.... .

    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/212562220600065/obsah/200178-male-vareni-koprivy-hana-michopulos-1-cast/

    Taky oblíbenkyně. Když já si tady u nás na severu na kopřivy netroufnu. A co vy, už jste je použila? Já si musím dodělat blog :--))))
    Už se těším na další dobroty Jiřka z Teplic

    OdpovědětVymazat
  10. Magdalena: dekuji :-)
    Jirka: dekuju moc :-) Ja jsem tyhle koulela rucne, jako male bochniky chleba...
    Koprivy jsem nepouzila zadne, nemam rada nadivku a nenapadlo me, kam jinam je dat...

    OdpovědětVymazat
  11. Miluju mazanec, mám na něj teď chuť. :(

    A máme stejný nůž :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Elizabeth: ja myslim, ze se muze upect i mimo Velikonoce ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Greetings! Very helpful advice in this particular article!
    It is the little changes that produce the largest changes.
    Many thanks for sharing!

    my web blog - how to get lots of followers on twitter

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.