Někdo říká, že všechny změny vedou k horšímu. Snažím se k tomu nestavět až takhle přísně, ale co se týká změny majitele mojí oblíbené kavárny, bohužel musím souhlasit. Káva je sice stále skvělá a mimo jedné extra zakyslé servírky mám ráda i personál, ale vyhození kuchaře byla, podle mě, pěkná kravina. Dřív jsem mohla jít na odpolední kávu a plynule ji protáhnout do večeře, dát si pokaždé něco jiného a nakonec dobrý dezert. Teď je kuchař pryč, salát s roastbeefem taky a dorty jsou tak přeslazené, že nemám zájem o víc než jedno sousto.
Je tedy potřeba zavzpomínat na staré dobré časy a pokusit se napodobit původní levandulový cheesecake a taky trošku potrénovat na Apetit piknik.
Dost jsem řešila, kolik levandule a v jakém skupenství mám použít - v originále byly levandulové kvítky - až mi trn z paty vytrhla Kačka Žvýkačka, která mě podarovala domácím levandulovým extraktem.
Ingredience na 20cm dort:
150g máslových sušenek
50g másla
---
500g sýra Philadelphia
100g cukru krupice
15g hladké mouky
3 vejce
40ml smetany ke šlehání
1,5 lžičky levandulového extraktu
---
150ml tučné zakysané smetany
15g cukru
1/2 lžičky levandulového extraktu
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem.
Sušenky rozdrtíme ve foodprocessoru a smícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs namačkáme na dno připravené formy a dáme na 5-10 minut zapéct.
Mezitím připravíme krém. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. V míse utřeme sýr s cukrem dohladka. Vmícháme mouku a po jednom zapracujeme všechna vejce. Nešleháme, pouze zlehka mícháme - naším cílem je ingredience spojit, ne našlehat. Nakonec vmícháme smetanu a extrakt a krém vlijeme na předpečený a trošku vychladlý sušenkový základ.
Cheesecake je nejlepší péct ve vodní lázni. Bohužel, někdy se stane, že voda se dostane do formy i přes to, že je pečlivě obalená alobalem. Výsledkem je pak rozmáčený korpus. Dobrým kompromisem mezí tímhle ideálem a pečením napřímo, je vložit do trouby pekáč s horkou vodou a co nejblíže nad něj umístit formu. Já používám pekáč na maso s mřížkou. Vodu dám jen po mřížku a na ni položím svůj cheesecake.
Pečeme na 180°C po dobu 15 minut, poté teplotu snížíme na 120°C a pečeme ještě 45-50 minut.
Během pečení připravíme polevu ze zakysané smetany, cukru a levandulového extraktu.
Cheesecake vyndáme z trouby, polijeme povrch polevou a dáme péct ještě na 15 minut.
Necháme vychladnout a poté přesuneme do lednice a chladíme minimálně přes noc.
Je tedy potřeba zavzpomínat na staré dobré časy a pokusit se napodobit původní levandulový cheesecake a taky trošku potrénovat na Apetit piknik.
Dost jsem řešila, kolik levandule a v jakém skupenství mám použít - v originále byly levandulové kvítky - až mi trn z paty vytrhla Kačka Žvýkačka, která mě podarovala domácím levandulovým extraktem.
Ingredience na 20cm dort:
150g máslových sušenek
50g másla
---
500g sýra Philadelphia
100g cukru krupice
15g hladké mouky
3 vejce
40ml smetany ke šlehání
1,5 lžičky levandulového extraktu
---
150ml tučné zakysané smetany
15g cukru
1/2 lžičky levandulového extraktu
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem.
Sušenky rozdrtíme ve foodprocessoru a smícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs namačkáme na dno připravené formy a dáme na 5-10 minut zapéct.
Mezitím připravíme krém. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. V míse utřeme sýr s cukrem dohladka. Vmícháme mouku a po jednom zapracujeme všechna vejce. Nešleháme, pouze zlehka mícháme - naším cílem je ingredience spojit, ne našlehat. Nakonec vmícháme smetanu a extrakt a krém vlijeme na předpečený a trošku vychladlý sušenkový základ.
Cheesecake je nejlepší péct ve vodní lázni. Bohužel, někdy se stane, že voda se dostane do formy i přes to, že je pečlivě obalená alobalem. Výsledkem je pak rozmáčený korpus. Dobrým kompromisem mezí tímhle ideálem a pečením napřímo, je vložit do trouby pekáč s horkou vodou a co nejblíže nad něj umístit formu. Já používám pekáč na maso s mřížkou. Vodu dám jen po mřížku a na ni položím svůj cheesecake.
Pečeme na 180°C po dobu 15 minut, poté teplotu snížíme na 120°C a pečeme ještě 45-50 minut.
Během pečení připravíme polevu ze zakysané smetany, cukru a levandulového extraktu.
Cheesecake vyndáme z trouby, polijeme povrch polevou a dáme péct ještě na 15 minut.
Necháme vychladnout a poté přesuneme do lednice a chladíme minimálně přes noc.
Luci, vypada to uzasne. Ja prave taky chtela vyzkouset neco s levanduli, jen jeste v odlehcenejsi verzi:)
OdpovědětVymazatKrása....a kvítky jsou naprosto skvělé:)
OdpovědětVymazatparadny cheesecake!!! a dakujem za dobry tip s tym pekacom na maso :-)
OdpovědětVymazata tie fialove kvetinky si robila potravinarskym farbivom vo fixke?
Taky nemám ráda změny mých oblíbených zaběhlých věcí, ať je to cokoli. Ale někdy se ty změny ukážou jako vlastně dobré. Třeba díky tomu najdeš ještě lepší kavárnu s ještě úžasnějšími dobrotami. :-)
OdpovědětVymazatvypadá to skvěle:)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatÚžasný recept, díky za inspiraci! Jen by mě zajímalo, jak nakreslit ty kytičky - stačí gelová barva a špejle ? :-)
VymazatTen dortík je vážně famozní, jen mi pořád vrtá hlavou, kde vzít levanduli v jakékoliv podobě, ještě jsem na to nepřišla. Nemohla bys mi poradit? :)
OdpovědětVymazatLevandule se dá koupit sušená - sušené květy levandule, prodává se to jako čaj třeba v lékarně :-) A z těch levandulových kvítků si pak můžeš udělat třeba esenci nebo levandulový cukr (čajová lžička sušené levandule na zhruba 250 g cukru).
Vymazatkrásny
OdpovědětVymazatVypada uzasne :) zvlast ty kvitka navrchu jsou super :))
OdpovědětVymazatchi,Lucka..aj ja som ho robila asi pred 2 tyzdnami:))mame spolocne chute:))
OdpovědětVymazatTak to je bomba! Nádherný a ještě nádherný. Já se na levandulový cheesecake taky chystám, už ho nosím v hlavě týdny, ale k realizaci jsem se ještě nedokopala. Tak ten tvůj beru jako takové malé pošťouchnutí, i když já ho teda tak krásnej mít nebudu, to vím jistě.
OdpovědětVymazatTen původní byl bez mouky, s troškou vanilky, levandulové kvítky v cukru, poleva ze zakysanky se nezapékala a barvu měla půjčenou od borůvek. Jinak recept sedí :-)
OdpovědětVymazatDíky za informace :-).
VymazatDort je nádherný, Lucko! A škoda jedné dobré kavárny...
OdpovědětVymazatahoj Lucie,
OdpovědětVymazatdort vypadá krásně:-) Mám dotaz, mám doma levandulový olej, kolik kapek tam asi dát? Jsem si dost jistá, že lžička a půl by nás doma asi zabila, což?;-) Asi bych zkusila tak 2 kapky?
Jinak k té levanduli, kupovala jsem sušené květy od Samuela a OK. Pak jsem měla od Sindibáda a to je dost tristní, nejen květy, ale i několikacentimetrové kousky stonku nebo jakéhosi sena, musela jsem to přebrat. Takže to už kupovat nebudu.
M.
Kim: dekuji :-)
OdpovědětVymazatJana: dekuji :-)
Aneta: diky. Ty kytky jsou delane tak, ze jsem obarvila barvivem trosku te zakysane smetany, dala do sacku, ustrihla spicku a kreslila
Jana: ja taky na zmeny obecne moc nejsem a mam i jine oblibene kavarny.. Jen tady je mi to proste nejak lito
Zuzana: dekuji :-)
Hana: viz odpoved vyse
Luc Mac: diky... Levanduli jsem koupila na trhu u stanku s korenim, ale jak pise Madla, meli by ji mit v lekarne
Archaa & Meg: dekuji :-)
Martina: asi jo, ja ho taky delala uz pred nejakou dobou :-)
Madla: dekuji :-)
anonymni: no vida, jaka jsem sikovna (skoda jen, ze nevim, jak moc vazne mam brat nepodepsany komentar)
Janaen: dekuju... Nastesti jako kavarna ten podnik stale funguje dobre (v nedeli dopoledne ostestovano (-:)
M.: dekuji :-) Neni ten levandulovy olej nejedly? Takovy ten do aromalampy? Ja jsem esenci davkovala po 1/4 lzickach a ochutnavala a pridavala, tak zkus s tim olejem podobne, ja zadnou zkusenost nemam...
Lucie: nene, není do aromalampy:-D Dávala jsem bacha při výběru. No, testnu 2 kapky a dám vědět, díky:-)
VymazatM.
Záleží na tom, o jaký olej se jedná. Já kupuju éteráky u Karla Hadka, kde je zaručená kvalita a všechny mají potravinářskou kvalitu. To, že jsou i do aromalampy neznamená, že je člověk nemůže požít. :) Já je přidávám do ručně dělaných mýdel, sprchovacích olejů a koupeláků, ale ještě mě nenapadlo zkusit levanduli konzumovat. Na ovonění toho cheesecaku by mělo stačit tak 30kapek. Ale dle chuti.. dobrovolnosti se meze nekladou. :)
VymazatTak to bych si strašně přála ochutnat! Snad si ho udělám někdy taky :)
OdpovědětVymazatVypadá to naprosto božsky..takový romantický...fakt nádhera..
OdpovědětVymazatwww.beyouselff.blogspot.com
Bonitka: bude k mani na Apetit pikniku :-)
OdpovědětVymazatBaboo: dekuju :-)
Mne sa dizajn veľmi páči, ale na chuť cheesecaku som sa ešte akosi nevedela naladiť (je pravda, že som chutnala len raz). Na Apetit piknik a k tvojmu stánku to mám dosť ďaleko, asi to nevyjde ani tento rok, ale tebe prajem, aby sa všetko predalo a každému chutilo :).
OdpovědětVymazatKinga: dekuju mockrat
OdpovědětVymazatŽe by šlo o Můj šálek kávy? ;o) Ale kdo ví... recept každopádně vypadá úžasně! :o)
OdpovědětVymazatTrrri: dekuju :-)
OdpovědětVymazatJá mám v plánu vyzkoušet tento dort v pátek, ale určitě zaměním levandulový extrakt za fialkový. Jak udělat zdobení jsem si už přečetla v dotazech, ale ještě bych potřebovala dvě informace. Líbí se mi kontrast sušenek s krémem. Sušenky vypadají, že jsou kakaové. Je to tak? A jakou velikost formy jsi měla? Já hodlám použít průměr 18 cm. Děkuji za odpověď. Dort vypadá úžasně. Možná škoda ho jíst :). Johana
OdpovědětVymazatJohana: mnam, fialkovy zni bajecne, to bych rada ochutnala :-)
OdpovědětVymazat1) susenky jsou maslove z Marks&Spencer, ale daji se samozrejme pouzit jine
2) dort je 20cm
Teď jsem momentálně v Toulouse a tady je produktů z fialek fůra. Dělají i fialkové květy obalované v cukru. Určitě to stojí za vyzkoušení. Díky za odpověď. Joha.
OdpovědětVymazatJohana: mnam, fialky zni moc dobre... A recept na fialky v cukru jsem uz nekde videla loni, jen kdybych vedela kde...
OdpovědětVymazatTak mám napečeno od pátku a dnes po obědě se bude konzumova :). Koupila jsem si novou formu na dort v domění, že všechny rozmočené cheesecaky jsou z důvodu nekvalitní formy z IKEI. Není tomu tak. Žádná forma není voděodolná a s normálním rozměrem alobalu niky neutěsníte formu větší než 16 cm dokonale. Na vodní lázeň raději zapomeňte, i když vás touha po dokonalosti směřuje k dodržení tradičního postupu. Nicméně, promáčený korpus není chuťově špatný :). Johana
OdpovědětVymazatJohana: ne, formy bohuzel vodeodolne nejsou, ale poradilo se mi nekolikrat utesnit 20 a 23cm formu a neproteklo to... Ale jistota je jistota radeji pecu jen nad vodou :-)
OdpovědětVymazatZdravim, mohu se zeptat?? Susenky(v mem pripade Club) jsme zpracovaval s rozpustenym maslem ruco (FoodProcessorem nedisponujice), ale nezadarilo se mi spojit, tusite kde by mohl byt trabl? Mam cheesecake na sypanem zaklade :D
OdpovědětVymazatP.S. podarilo se sehnat Club Mate v dostatecnych davkach, trebas ze Sedmicky jak jsem psal jinde? :-)
Anonymni: tezko rict, kdyz to nevidim. Susenky musi byt nadrcene opravdu najemno a pak je treba smes peclive natlacit do formy a zapect
OdpovědětVymazatPS: podarilo - v Berline ;-)
Lucie: Ok, příště zkusím drtit intenzivněji. Díky a hodně sil se skvělým blogem ;)
OdpovědětVymazatP.S. tak Berlin je Berlin. ClubMate+sekt = zabava ve velkem stylu :)
anonymni: dekuju :-)
OdpovědětVymazatPS: to je mi uplne jasne ;-)
Milá Lucie,
OdpovědětVymazatzrovna mám v troubě tento na pohled úúúžasnýýý cheesecake, dělám ho babičce k zítřejším narozeninám...akorát jsem nechtěla "riskovat" chuť levandule (nikdy jsem to ještě nezkoušela), tak jsem ho upravila na jahodový :) Doufám, že se povede, jinak budu pěkně naštvaná! :D
Jinak máš nádherný blog, často se tady chodím kochat nad Tvými krásnými výtvory, fakt paráda ;)
Ať se Ti daří :)
Agáta
Agata: dekuji :-)
OdpovědětVymazatAhoj Lucko, mám asi hloupý dotaz, ale jak udělám esenci, když mám jen sušenou levanduli? Jako silný čaj? Děkuji, Šárka
OdpovědětVymazatSarka: susene kvitky dej do vodky a nech vylouhovat nekolik dni. Pak preced a pouzij. Pripadne muzes levanduli povarit v te smetane, co je v receptu, ale pozor na davkovani, at to neni jako mydlo nebo si udelej levandulovy cukr (kvitky pridas do cukru krupice, lehce promixujes v mixeru a je to)
OdpovědětVymazatahojky,koláč vypadá nádherně!šel by použit levandulovy med?
OdpovědětVymazatPavlína
Pavlina: nezkousela jsem, ale myslim, ze jo
OdpovědětVymazatahoj,upekla jsem ho na dámskou jízdu,jen se po něm zaprašilo,je vynikající!!!další zkusím čokoladovo mátovy.Pavlina
OdpovědětVymazatto jsem moc rada :-) Doufam, ze i cokoladovy s matou bude mit uspech.
VymazatAhoj, cheesecake vypadá náramně, ráda bych ho upekla pro návštěvu (jsou to trochu snobi, tak bych se nějakou obyčejnou buchtou asi nezavděčila...), doufám, že se povede. Ještě by mě zajímalo, kolika procentní smetanu ke šlehání jsi tam použila? Děkuju a ať se dál daří! Kája
OdpovědětVymazatKaja: pouzila jsme 33%, ale klidne staci i 30%, nebude se slehat, tak je to fuk. At se podari :-)
OdpovědětVymazatsakrys, to je parada, nemuzu se vynadivat a nejradsi bych rovnou zacala tvorit... a pak ma clovek delat sezonni veci, kdyz je kolem tolik inspirace a vetsina na Vasem blogu...
OdpovědětVymazatLevandulový cheesecake vypadá famózně a vzhledem k tomu, že mi právě na záhoně bují levandule ve velkém, bych i neměla nouzi o ingredience, ale...chybí mi u Vašeho receptu, jestli se Vám nakonec vyvedl, byl dobrý jako předloha? nějaké sebehodnocení, prosím. A co ostatní levandulově recepty? Levandule krásně voní, ale chuťově je pro mě zatím neznámá. Děkuju.
OdpovědětVymazatko.ko: ja se hodnotim kladne ;-) Cheesecake je velmi podobny tomu puvodnimu, na zaklade informace od jeho autorky jsem zacala vynechavat mouku (ve vsech cheesecakes). Levandule je dost specificka, nesmi se to prehnat s davkovanim, jinak to bude chutnat jako mydlo...
OdpovědětVymazatAjnab: ja za nic nemuzu ;-)
OdpovědětVymazatTyjo, ten dort vypadá na fotkách jako z Harryho Pottera! (to má být jakože kompliment :D ) Zrovna mám doma levandulový sirup z francouzských trhů a hledám inspiraci, ať ho využiju i jinak než na pití :)
OdpovědětVymazatEsme: diky (HP neznam, ale beru to tedy kladne :-D)
OdpovědětVymazatDobrý den, ráda bych tento dort vyzkoušela, ale narozdíl od Vás mám místo levandulového extraktu levandulové květy v mrazáku :) Mohla byste mi prosím poradit, kolik jich použít, respektive kolik jich bylo v originálním receptu?
OdpovědětVymazatDěkuji Vám a přeji stále tolik spokojených (a napodobujících) čtenářů :)
Ja preci nevim, kolik jich bylo, nemam originalni recept... Vim jen, ze se davaji do cukru, ale kolik, to fakt netusim...
VymazatDiky