Celý život jsem si myslela, že mámina rajská omáčka je ta nejnormálnější, že ji takhle prostě dělá každý. Máslo, cibule, bobkový list, nové koření, pepř, oregano (zdá se, že tam má být tymián, ale s oreganem to bylo tááák dobré), možná troška mouky, rajský protlak a vývar. Osolit, osladit a je to. Jenže jsem ji vlastně mimo domov jedla jen ve školní jídelně (na prvním stupni nám tuhé hovězí krájeli na malé kostičky - nejlepší), protože v hospodách ji kdovíproč moc nedělají. Až v poslední době jsem ochutnala více různých druhů a nebylo to nic moc. Od kamarádů a známých jsem zjistila, že oregano tymián do rajské nedává snad nikdo, na rozdíl od perníku či skořice, které tam naopak dává téměř každý.
Jenže, mámina rajská je mnohem lepší než každá jiná rajská (nezkoušejte se hádat), takže zahoďte perník a jděte do oregana (tymiánu). Já jsem na rajskou pozvala svojí nejlepší kamarádku, která si ji hrozně pochvalovala a dokonce si přidala (možná v tom jistou roli hraje malý Kristián v jejím břiše, ale co už). Večer, když jsem si dávala zbytek k večeři a nikdo se nedíval, vylízala jsem talíř. U téhle rajské se to totiž smí...
Ingredience:
1 lžíce másla
1 malá cibule
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
1 lžíce sušeného oregana tymiánu (dávám víc)
3 rajské protlaky (netuším gramáž, ale jsou to ty větší) á 140g
1 litr hovězího nebo zeleninového vývaru
cukr a sůl podle chuti
Postup:
Na másle zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme koření a necháme chvilku opékat.
Přidáme rajské protlaky a část horkého vývaru. Rozmícháme dohladka a dolijeme vývar. Necháme povařit asi 15 minut a přecedíme. Dochutíme solí a cukrem, případně doředíme vývarem nebo vodou.
Tentokrát jsem podávala s masovými kuličkami a těstovinami, moje oblíbená verze je ale klasická - knedlíky a plátek hovězího.
takhle ji delam taky, protoze tato nejlepsi! :)
OdpovědětVymazatAj ja robím viacmenej takto, oregano musí byť ;)
OdpovědětVymazatjá nevím, jak jí moje máma dělá (vím, že to je ostuda), ale perník ani skořici tam nedává...kdežto bobkový list dává určitě :)
OdpovědětVymazatjé, takhle ji doma děláme také, jen místo oregána dáváme tymián :-)
OdpovědětVymazatMíša
Lucko nechci ti to kazit, ale máma tam nedávala oregano, ale tymián, mám napsaný její recept:-) Ten tomu dodal tu typickou chuť. Zuzka
OdpovědětVymazatAhoj, že tam perník nebo skořici dává každý slyším prvně, zato tymián, to je to pravý, co to ovoní jako nic jinýho! A koukám, že to není jenom náš rodinný recept, jak jsem si myslela :-)
OdpovědětVymazatJak já miluju rajskou! Boží, BOŽÍ!!! :D
OdpovědětVymazatRajská nádherná, a ten talíř je snad ještě hezčí:D
OdpovědětVymazatTaké mám na blog rozepsaný článek o rajské, co měla být původně polévka, ale pak chutnala jako ta nejlepší omáčka :) Akorát už nevím, co jsem tam dávala :)) Pamatuju si akorát boží rajský protlak ze Sklizena :)
OdpovědětVymazattaky miluju rajskou a děláme jí podobně, ale s tymiánem :))
OdpovědětVymazatElle & Lucia: jo! :-)
OdpovědětVymazatRenata: no vida, a tak jsem si fandila, jaka je nase rajska originalni :-)
Misa: taky mnam :-)
Zuzka: no hezky... do telefonu mi mama rekla, ze oregano... a bylo to s tim desne dobry :-)
Miho: zda se, ze musim varit znova ä ujasnit si, jestli tam ma byt tymian nebo oregano :-)
Klara: :-)
Marketa: dekuju :)
Aja: no jo, to se nekdo ma, ze ma Sklizeno ;-)
lucienda: no jak psala vyse moje sestra, tak je mozne, ze my taky :-D
Oregano chutná taky dobře, dávám ho do rajčatový omáčky na těstoviny, ale "naše" rajská byla vždycky s tymiánem:-) Zuzka
OdpovědětVymazatMoje maminka ji asi dela dost podobne, takze super :)
OdpovědětVymazatAhoj,zrovna před chvílí jsme dojedli rajskou :-), dělám jí podobně, ale také s tymiánem.
OdpovědětVymazatTý jo, tak já dělám v podstatě tu stejnou, taky s tymiánem a ještě s troškou citronové kůry. A moje máma zas do rajské dávala provensálské koření. Nad mámy není :-)
OdpovědětVymazatZuzka: mama rikala,ze jsem mimo a ze mi rekla tymian... Sypu si popel na hlavu, ale stejne to bylo strasne dobry i s oreganem :-)
OdpovědětVymazatMeg: tak ja nevim, s jakyma lidma se ja stykam, kdyz vsichni mluvili o perniku :-)
Roque: no, jak se zda, tam my taky.. :-D
Madla: mnam, kuru zkusim priste
Verzi s tymiánem neznám, ale tu s oreganem doporučuju z osobní zkušenosti vyzkoušet, je to fakt dobrota :). Lucko, díky! Pavla
OdpovědětVymazatPavla: dekuju :-) Jsi nejlepsi stravnik na svete!
OdpovědětVymazatA toho tymiánu stačí jen malá lžička (i podle mámina receptu), je hrozně aromatický a myslím, že velká lžíce je moc. Zuzka
OdpovědětVymazatA ještě také badyan
OdpovědětVymazatPerník do rajské, nedávám ale skořici ano. Kromě toho tymiánu vařím rajskou stejně.Zkusím tymián někdy přidat :-)
OdpovědětVymazatslecna Pe: tak snad ti bude chutnat :-)
OdpovědětVymazatPrávě se mi vaří na plotně, a moc mi chutná, tak doufám, že bude chutnat i těm mým chlapům....:-D To koření v ní mi krásně provonělo kuchyni....:-D
OdpovědětVymazatMonika: to jsem rada, dekuju za mily komentar :-)
OdpovědětVymazat..juj...a to jsem si myslela, že jsem divná, když dělám rajskou tymiánovou. Takovou pěkně sladkokyselou....a pak do ní kuličky z mletého hovězího. Ale nevařit....jen hodit do vroucí a nechat dojít po vypnutí...
OdpovědětVymazatUnknown: ja ty kulicky nevarim, ale pecu v troube... A tymianova a poradne sladkokysela je nej! :-)
OdpovědětVymazatHlásím se na stranu těch skořicovosladkých rajčatářů. Pro mě je ideál hodně kořeněná, sladčí hmota, přidávám i hřebíček. Nicméně přítel sladké omáčky nerad, takže myslím, že tahle verze bude určitě doma přijatelnější. Zrovna jsem ji docedila a olízala celé sítko, protože je opravdu výborná. A úplně jiná než na jakou jsem zvyklá. Veronika
OdpovědětVymazatVeronika: ja rajskou taky dost sladim, ale nema to nic na meho tatu, ktery si prisypava mouckovy cukr na talir, vedle masa a knedliku :-D Kazopadne jsem rada, ze jsi zkusila neco noveho zrovna podle meho receptu :-)
OdpovědětVymazatA co mouka? Ničím nezahušťujete? Měla jsem to řídké dle tohoto receptu. Ale dělala jsem to z vlastních rajčat, které jsou tekutější než protlak.
OdpovědětVymazatPetra
novakovpetra@seznam.cz
A co mouka? Já jsem to dělala z mých rajčat a bylo to řidké a musela jsem to zahustit. Protlak je přece jenom hustší.
OdpovědětVymazatPetra: sama jste si odpovedela... ;-)
OdpovědětVymazatAhoj Lucko nikdy jsem nebyla fanda Rajské doma jí nikdo nevařil, ale pamatuju si před lety, když jsem jí vařila poprvé jako ty. Ten talíř jsem taky vylízala .-)
OdpovědětVymazatU nás za jedna :-) Poprvé mi adolescentní strávník o mnou uvařeném jídle řekl, že je vynikající...vařím pro něj dva roky.
OdpovědětVymazatTedy u nás dobrá, znamenám si a zařazuji mezi stálice, ten kompliment fakt stál za to!
Děkujeme!
Alice: bezva, to mam radost :)
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkouším, díky za tip s tymiánem. Já dělám podobně - přiddávám ale mouku, bojím bojím že to bez ní bude řídké? Jak je to prosím? Iva
OdpovědětVymazatIva: urcite to nebude tak huste jako s moukou, ale zase lepe chutna. Pridavejte vyvar po castech a kdyz se vam bude zdat, ze konzistence je akorat, tak uz vice neredte.
OdpovědětVymazatPrávě ji dělám :), ale my rozhodně dáváme i skořici..zapráším tím tu cibulku na začátku a je to luxusníííííííííííí <3
OdpovědětVymazatgastronautka: asi to s tou skorici budu muset nekdy vyzkouset...
OdpovědětVymazatAni to nezkoušej, je to hnus.
VymazatDíky za skvělý recept!
OdpovědětVymazatrado se stalo.
VymazatAhoj, dnes jsem narazila na tvé stránky kdy jsem hledala recept na rajskou. Chtěla jsem si osvěžit jak se dělá a na celém internetu nebyl jediný "správný" recept podle maminky. Až u tebe. Takže moc děkuji a jdu ti proštudovat stránku :)
OdpovědětVymazatto jsem rada :-)
Vymazat