Mojí nejlepší kamarádce se minulý čtvrtek narodil syn Kristián. Je to - samozřejmě - nejkrásnější miminko na světě; vypadá úplně jako kdyby ho nakresila Helena Zmatlíková. Nicméně na juchání kolem novorozeňat moc nejsem, tak jsem se radši zavřela do kuchyně a na Kristiánovu počest upekla sadu cupcakes. Se zdobením mi pomohla Kačka Žvýkačka - natrénováno máme a tak nám to šlo pěkně od ruky (až na ta autíčka - nejdřív vypadala jako Darth Vader, potom jako Yoda).
Na polovinu cupcakes jsem použila osvědčený mudcake recept, ale protože novopečený otec nerad tmavé dezerty, vyzkoušela jsem i světlou variantu.
CUPCAKES Z BÍLÉ ČOKOLÁDY SE SUŠENÝMI ŠVESTKAMI
Původní recept je převzatý od Hany Rawlings z časopisu Gurmet, jen jsem ořechy vyměnila za sušené švestky.
Ingredience na 15-20 cupcakes:
125g másla
110ml vody
125g bílé čokolády
225g polohrubé mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
150g moučkového cukru
špetka soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 vejce
50g sušených švestek
Ingredience na ganache:
200g bílé čokolády
65g smetany na vaření
Ingredience na zdobení:
500-600g marcipánu
potravinářské barvivo
moučkový cukr na podsypávání
Postup:
Cupcakes:
Troubu předehřejeme na 180°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Na středním plameni rozpustíme máslo ve vodě, sundáme z ohně, přisypeme nalámanou čokoládu a vymícháme dohladka. Necháme lehce zchladnout.
Do větší mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a přidáme cukr a sůl. Přilijeme čokoládovo-máslovou směs a důkladně promícháme. Přidáme vanilkový extrakt a vejce. Do hladké směsi přidáme švestky nakrájené na menší kousky.
Hmotu rozdělíme do připravené formy (nevyběhly tolik, kolik jsem čekala, takže bych řekla tak 0,5cm pod okraj košíčků) a pečeme asi 25 minut. Necháme vychladout na mřížce.
Ganache:
Čokoládu nalámeme na kostičky do misky a zalijeme vroucí smetanou. Necháme minutku stát a metličkou rozmícháme dohladka. Povrch ganache potáhneme potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup a dáme vychladnout do lednice. Každý cupcake pomažeme vrstvou ganache a dáme zase zatuhnout do lednice. Pokud dostatečně ztuhne, uhladíme nerovnosti horkým nožem. Pokud je tekutá, jako byla ta moje, tak hned po vychlazení zdobíme marcipánem.
Zdobení:
Marcipán obarvíme, nejlépe den předem. Pracovní plochu si posypeme cukrem a marcipán rozválíme na tenkou placku. Vykrajujeme kolečka o kousek větší než je průměr cupcakes a dále zdobíme podle fantazie (čti podle svých schopností).
Šťastný život, Kristiáne!
Za báječný titulek děkuji Martinovi.
Tvoje cupcakes jsou prostě dokonalé :)
OdpovědětVymazatvypadá to nádherně. Hodně zdraví malému.
OdpovědětVymazatKrásné košíčky, jen se do nich zakousnout.
OdpovědětVymazatAch!
OdpovědětVymazatTak ty jsou úplně nádherné!
OdpovědětVymazathttp://mamou-stylove.blogspot.com/
krásné :-)
OdpovědětVymazatMoc krásné....malému jen to nej do života. Já se na podobné chystám, takže jsi mi velikou inspirací. Snad se mi povedou alespoň trochu podobné....ty jsi mistr....:-D
OdpovědětVymazatTohle je tak krásný blog- ohromný smysl pro estetiku, moc se těším až začnu zase kuchtit. Ve Francii jsem nedávno propadla makárkům a...no, vím, že to bude boj, ale jednou se je naučím a Tvé výtvory mne inspirují.
OdpovědětVymazatJohanele
Používáš kupovaný marcipán a jen si jej barvíš, nebo vyrábíš sama? Pokud sama, podle jakého receptu? Děkuji :)
OdpovědětVymazatÚžasné Lucko, gratuluji jak Vám, tak šťastným rodičům!
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatLucko, super se ti povedly!mě tedy cupcakeová móda nějak nezasáhla, ale vyšperkovala jsi je parádně.
OdpovědětVymazatPovedly se vam uzasne :) Taky to tak budu muset nekdy zkusit :)
OdpovědětVymazatKristián i jeho rodiče MOC DĚKUJÍ za krásné cupcaky, které - kromě toho, že nádherně vypadaly - taky výborně chutnaly. Díky moc!!! K+P+P
OdpovědětVymazatBýt tvou kamarádkou se vyplatí :) opět moc hezký článek. Přidávám se k gratulaci a ať je prcek zdravý.
OdpovědětVymazatTo je dobrý nápad místo klasického dortu.
OdpovědětVymazatJana: dekuju :-)
OdpovědětVymazatAmelie: diky, vyridim :-)
Martina: dekuji :-)
Jane: :-)
Alizia: dekuji :-)
Lucie: diky :-)
Monika: dekuji za mily komentar i prani - vyridim na patricna mista :-)
Johanele: dekuju mockrat :-) (Makarky jsou macarons nebo neco jineho, co neznam a mela bych to ochutnat?)
Lucichen: pouzivam kupovany marcipan, protoze nepredpokladam, ze bych v domacich podminkach dokazala namlit mandle tak jemne, jak je na marcipan treba.
Hana: Hanko, ja dekuji vam a rodicum samozrejme vyridim :-)
Terezka: dekuju :-)
Meg: diky :-) Uz se tesim na tvou verzi
Pavla (+Petr+Kristian): neni vubec zac :-*
Folk BGStyle: dekuji i za Kristiana :-)
vanilkovy lusk: taky myslim :-)
Jo a modří vědí, že to je fotka z Podolí, že jo? :)
OdpovědětVymazatJuu krasa) Miluju marcipan!
OdpovědětVymazatJá bych poňufala Kristiánka a pak bych to všechno snědla .. vypadají luxusně!
OdpovědětVymazatTerezka: bingo :-)
OdpovědětVymazatPoison Ivy Pie: diky
Ally.in.world: dekuju :-)
Lucko, mám to v živé paměti, rodila jsem 24.2. :)
OdpovědětVymazatnoční stolek a železné zábradlí na balkóně jsou jasné indicie :)
No to vypadá naprosto luxusně bravurně parádně! Já to asi zkusím taky, ale asi určitě zase s těma vlašákama, to je takový netradičnější :-)
OdpovědětVymazatTerezka: aha, tak gratuluju k temer cerstvemu prirustku :-)
OdpovědětVymazatIvanovic M.: dekuju... V puvodnim receptu jsou liskove, ale vlasske mam moc rada a urcite to bude pecka - nechtela jsem jen davat kojici matce orechy, pry se to nema, ze je to silny alergen...
díky, Maxík už bude mít 3 měsíce, takže máme doma veselo, dvojčatům bylo 25.4. 5let :)
OdpovědětVymazatTerezka: tak to mate doma veselo :-)
OdpovědětVymazatLuc: to tedy jo :) kdy je ten piknik, že bych se na tebe konečně sjela podívat?
OdpovědětVymazatTerezka: 23.6., prijd :-)
OdpovědětVymazatJeeee, my mame taky novorozene, nechcete se s nami kamaradit????
OdpovědětVymazatko.ko: :-)
OdpovědětVymazat