Jako opravdu nechápu, jak si někdo může dobrovolně vybrat kombinaci čokoláda-máta. Vždyť je to hrozně divný! Pokazí se jak chuť čokolády, tak chuť máty. Jenže, nedá se nic dělat, hlasování o to, který recept z Apetit-piknikových novinek si přejete, prostě dopadlo jak dopadlo. Bylo jenom potřeba najít nějakou oběť, která se stane příjemcem téhle mátovo-čokoládové podivnosti. Nakonec se ukázalo, že je to překvapivě jednoduché; moje kamarádka Sváťa se celou dovolenou v Portugalsku dožadovala zmrzliny Magnum-mint a minulý týden navíc slavila kulaté narozeniny. Takže - ještě jednou všechno nejlepší k narozeninám a pro všechny je tady recept.
Ingredience (na 20cm formu):
200g kakaových sušenek (např. Derby)
75-100g másla
---
200g peprmintek (v běžných obchodech mezi bonbóny) nebo mátové čokolády (mají v Lidlu)
100g hořké čokolády (alespoň 70% kakaa)
340g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
75g cukru krupice
2 vejce
120ml zakysané smetany
1 lžička mátového extraktu (nemusí být)
Postup:
Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C.
Sušenky rozmixujeme ve foodprocessoru a smícháme je s rozpuštěným máslem. Pomocí lžíce nebo prstů přitlačíme sušenkovou hmotu na dno a boky připravené formy a dáme péct na 10 minut.
Zatím rozpustíme ve vodní lázni obě čokolády - nebojíme se toho, že hmota je poměrně hustá a matná, později se rozmíchá a všechno bude oukej.
V robotu na nejnižší otázky mícháme krémový sýr s cukrem. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a necháme rozmíchat. Po jednom zapracujeme vejce a nakonec i smetanu. Můžeme přidat mátový extrakt (mám domácí, který není moc silný).
Hmotu vlijeme na předpečený sušenkový základ a dáme péct. Opět tu máme tři možnosti, jak na to. Buď pečeme přímo v pekáči naplněném vodou, což znamená, že jsme přepečlivě obalili formu do alobalu a věříme, že se dovnitř nedostane ani kapka vody. Nebo pečeme v pekáčku s mřížkou na maso, do kterého nalijeme jen tolik vody, aby se hladina nedotýkala dortové formy. Případně pečeme normálně, ale na dno trouby dáme nádobu s vodou. Tak nebo tak, pečeme 15 minut na 180°C, poté teplotu snížíme na 120°C a pečeme ještě 45 minut. Standardnímu čokoládovému cheesecaku tohle bohatě stačí, ale tahle mátová potvora chtěla ještě trochu a tak jsem přidala troubu na 150°C a dala mu ještě 5 minut. Upečený cheesecake se uprostřed ještě třese, není zcela tuhý.
Vyndáme ho z trouby, okraje objedeme ostrým nožem a ve formě necháme vychladnout. Rovněž ve formě ho přesuneme do lednice, kde by měl zůstat přes noc. Před servírováním sundáme okraje formy a cheesecake i s pečícím papírem přesuneme na tác. Poté papír uprostřed natrhneme a taháme za oba kraje, až ho vytáhneme celý. Tenhle přesun se mi osvědčil nejvíce aneb již nikdy více nezlomím svůj cheesecake vejpůl.
Ano, mohl tu být recept na exkluzivní citrónový cheesecake s želé z domácího bezinkového sirupu se šampaňským a bezovými kvítky, ale není. Sami si za to můžete.
:-DDDD nahodou ja som nadsena!!! ja milujem kombinaciu cokolady a maty!!! dakujem za skvely recept!
OdpovědětVymazatTak není všem dnům konec, a když hezky poprosíme, třeba přidáš i ten bezinkový ;-) Jana
OdpovědětVymazatJsem z téhle podivné nikoliv však podivuhodné kombinace stejně rozladěná jako ty, také to není můj šálek čaje, mátového.
OdpovědětVymazatNicméně nutno dodat, že vypadá krásně :D A nevědět, že je mátový, tak ho i s chutí ochutnám :))
Máta+čokoláda je ta nejvíc nejlepší věc na světě :)
OdpovědětVymazatJá taky miluju čokoládu s mátou,na cheesecake jen mlsně koukám a slintám.
OdpovědětVymazatU nás oblíbena kombinace a na pikniku nám take strašně chutnal. :-) díky za recept!
OdpovědětVymazatKdyz jsem byla mala, tak uplne nejvic byla matova tatranka s cokoladou, ktera se dala koupit jenom u babicky v Piestanech.
OdpovědětVymazatDiky za recept, od ty doby jsem tuhle kombinaci nejedla, tak treba zavzpominam.
Zuzka
tie keksy sa volajú jednoducho Mäta a na Slovensku sa stále predávajú ;) Milujem ich!!
VymazatSušenky Mäta lze koupit i v Tescu nebo Bille, jen se musí víc hledat :-)
VymazatMint chocolate neboli mátová čokoláda je velmi populární v Anglii, takže se do tohoto olympijského období velmi hodí.
OdpovědětVymazatKdyž peču cheesecake dávám hrnec s vodou na dno trouby (tedy varianta 3). Ostatní dvě varianty jsou vzhledem k mé šikovnosti velmi riskantní :-)
Díky za další skvělý recept!
Lucie, veď čokoláda a mäta je skvelá kombinácia. Cheescake´s milujeeeem a tento vyzerá krásne :-)))
OdpovědětVymazatJežiš to je ale strašně jedovatá poznámka na konci o tom citronovém cheesecaku... =/ Tak snad příště. prosím úplně nejpěkněji, jak to dovedu... Jinak i tahle mátová věc bude super, o tom žádná ;-)
OdpovědětVymazatKamila
Krása!!:)A ráda bych ochutnala..
OdpovědětVymazatJá se musím přiznat že jediné mátové co jsem kdy měla v puse byla asi žvýkačka :D Ale proč ne? Moc se ti to povedlo ! :)
OdpovědětVymazatP.S. Můžu se tě na něco zeptat ohledně Daring Bakers? Nikde nemůžu najít novou výzvu. Jsem v tomhle nová. Nechápu to :/
Už když jsem viděla nadpis, okamžitě mi naskočily "peprmintky" bonbóny :-)) Takže tenhle dort bych si s chutí dala!
OdpovědětVymazatJa milujem kombináciu čokolády a mäty a hneď ma očaril tento recept, určite ho vyskúšam :) A zároveň sa pripájam k tým, čo prosia o ďalší cheesecake :))
OdpovědětVymazatTý jo, úplně jsem se lekla té poslední poznámky, moc moc prosím o recept na citronový cheesecake s bezinkovým želé ze šampaňského, prstíčkem hrabu :-) Ani nevím, že bylo nějaké hlasování, asi jsem ho propásla a že bych díky tomu přišla o tenhle cheesecakeový zlatý hřeb, to mi přece nemůžeš udělat! :-(
OdpovědětVymazatAle jinak kombinaci máty a čokolády mám moc ráda, takový mátový brownie, to je jeden z nejlepšíchdezertů, jaké můžou být!
Konečně vím, co s těmi plantážemi máty na zahradě, neboť levandule došla už dávno :-)
OdpovědětVymazatAnetka: ja vim :-) Taky jsem si, kdyz nemeli matovou cokoladu, vzpomnela na tvoje brownies a sla po peprmintkach. Takze diky ;-)
OdpovědětVymazatJana: no jasne :)
Markvitka: diky
Misi: v mem svete tedy ne ;-)
kocicka: tak sup na nakupy a do kuchyne ;-)
Hana: to jsem moc rada... Sama jsem koukala, jaky mel uspech :)
Olga: ha, tak na "olympijske obdobi" nehraju, ale jestli to nekomu udelalo radost ;-)
Zuzana: ja tu kombinaci obcas ochutnam, jestli se mi treba nezmenily chute a zatim ne-e :-)
Kamila: ja jsem totiz strasne zla a jedovata.. muhehehe
Jana: diky.. a neni problem - recept mas, tak sup do obchodu ;-)
Denisa: diky (ohledne DB mi kdyztak napis na mail ChezLucie@email.cz)
Petra C.: ja je vubec neznala, dokud jsem je nevidela u Anety na blogu
Barbora: vsak bude, ale az na jare, jak pokvetou bezy
Madla: vsak me znas, jsem zla, takze nebude nic. Ha! ;-) Hlasovani bylo na FB a pravda je, ze hlasovalo jen asi 20 lidi...
anonymni: mojito party!
Je fakt, že kombinace máty a čokolády přijde mnoha lidem divná. I mě to ze začátku přišlo zvláštní ... ale pak přišly čokoládky After eight a byla jsem v koncích. Kdykoli jede někdo z práce na služebky a koupí na letišti After eight, tak můžu s klidným svědomím říct, že mi v práci na stole vydrží hodně dlouho :-)...
OdpovědětVymazatnotyvoletojekrásnýdort ! :) :) :)
OdpovědětVymazatčííízkejk s "želé z domácího bezinkového sirupu se šampaňským a bezovými kvítky" zní fenomenálně !!
OdpovědětVymazatZravím, je moc krásný, určitě vyzkouším, tuto kombinaci mám moc ráda. Lucie ráda bych se zeptala jaký používáte robot, chystám se k nákupu a sbírám informace. Děkuji Markéta
OdpovědětVymazatNejlepsi kombinace s cokoladou je jednoznacne pomeranc. Naprosto chapu tu poznamku na konci ;-)
OdpovědětVymazatAhoj,
OdpovědětVymazatten konec mě pěkně otrávil :/
tak to nevař, když z toho nemáš radost.
Kačka
Alena: i after eight me nechava chladnou :-)
OdpovědětVymazatcarla: :-) diky
sasa: a taky je :-)
Marketa: dekuji. Pouzivam tento - http://www.mall.cz/roboty/kenwood-km-266-prospero a nemuzu si stezovat
Irresistible: pomeranc a taky maliny! Diky
Kačka: tak to necti, kdyz se ti to nelibi
Díky
VymazatMarkéta
Ne, že by to byla moje nej chuťová kombinace, ale rozhodně ji neodmítnu navíc v podobě takového super cheesecaku :) Moc se mi líbí ty fotky! Doufám, že se nad námi slituješ a přidáš recept i na ten citronový cheesecake :))
OdpovědětVymazatLucie prosíííím, aspoň to želé...nebuď kruťas...co je komu po čokoládě v těhlech hicech :-D
OdpovědětVymazatCatalina: diky :-) Vidim to az na pristi jaro - kvitky dosly a nemam jedinou fotku
OdpovědětVymazatanonymni: jak uderi sezona bezovych kvetu, zkusim sve lepsi ja presvedcit ke zopakovani :-)
Naprosto luxusní záležitost!!! Upečeno, snězeno, chváleno...prostě pecka! Doporučuju všem ;-)
OdpovědětVymazatKamila
Tak jsem zjistila, že též nejsem příznivcem kombinace čokoláda máta, zato kombinace čokoláda a bílé suché víno mi nějak sedí, víc než bych čekala. Každopádně díky za nápad, kolegyně se do něj s chutí pustili a moc jim chutnal.
OdpovědětVymazatLucka, tak toto urcite upeciem pre moju drahu kolegynku, ktorej narodeniny som prepásla cez dovolenku... no a ta veta na konci... hmmm, ja pevne verim, ze ked zacne kvitnut na jar baza, tak sa nad nami zmilujes a pridás receptik. Teraz uz nemusis, bazovy sirup mam uz minuty ;)
OdpovědětVymazatKamila: bezva, to jsem rada :)
OdpovědětVymazatphetification: mne sedi kombinace bile vino a bile vino a pak cokolada zvlast :-) Ale hlavne, ze aspon nekomu ten dort chutnal :-) Diky
Adusha: neboj se nic, recept bude, jak bude bez :-)
Kombinaci čokoláda-máta zbožňuju, takže mě recept nadchl! Včera jsem upekla a plná očekávání jsem ochutnala... a málem jsem ho snědla na posezení.. děkuji za recept, i mým drahým byl velmi nadšeně přijat! :) dělala jsem do formy o průměru 18cm, takže se pekl trošku dýl protože byl vyšší.. Lucie o kolik víc byste přidala všech ingrediencí na 24cm formu? :) Pavlína
OdpovědětVymazatPavlina: jsem rada, ze chutnal :-) Na 24cm bych odhadem pouzila 1,5 nasobek ingredienci, ale jista si nejsem. Standardne pouzivam pri zmene velikosti formy vzorec na objem valce
OdpovědětVymazatLucie, mohla bych poprosit o návod na výrobu domácího mátového extraktu? Byla bych za něj neskonale vděčná! Děkuji předem :) M.
OdpovědětVymazatM.: ja ho dostala, takze nevim, ale predpokladam louhovani maty v alkoholu. Nicmene je strasne slaby. Matovy extrakt pry prodavaji u Robertsona na Vinohradske
OdpovědětVymazatTakže v době prohibice bohužel nerealizovatelná věc :) Děkuji, u Robertsona určitě nakoupím, o té možnosti jsem nevěděla :) M.
OdpovědětVymazatM.: ja tedy nevim, nejsem zadna alkoholicka, ale tuzemak, rum, vodku a gin doma standardne mam :-) Kazdopadne ten z Robertsona bude jistota.
OdpovědětVymazatZkusila jsem ...a ,lepsi dort jsem neochutnala !
OdpovědětVymazatto je fajn
VymazatDobrý den. Také jsem závislá na čokoládě jen mi vadí že si ji nemůžu koupit v létě (hned se mi rozpustí nemám ten správný čas si ji vychutnat, ale naopak jsem ji jednou zkoušela jíst v zimě venku a málem jsem si vylámsala zuby:)), ale mátovou čokoládu jsem měla nedávno a snědla jsem ale nepochutnala jsem si-asi nemám čokoládu až tak ráda jak jsem si myslela:)
OdpovědětVymazatVeru
Jak ja bych chtela mit takovehle starosti ;-)
VymazatUž se peče:) je to první věc, kterou peču v nové troubě, takže jsem maximálně zvědavá:)
OdpovědětVymazatKristina: ja doufam, ze se povedl a chutnal :-)
OdpovědětVymazatTak tento recept je naprostá pecka... hned jsem se do něho zamilovala:)Už teď věřím, že bude výtečný. Zkusím ho upéct. Úžasná kombinace čokoláda a máta. A ta mátová čokoláda, která se tam dává chutná báječně, proto je moje oblíbená. P.S. Báječné recepty. L.
OdpovědětVymazatLucie: doufam, ze vam i cheesecake bude chutnat :-) Dekuji
OdpovědětVymazatJá teda taky miluju čokoládovo mátovou chuť,takže určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazatJirina: doufam, ze si pochutnate :-)
OdpovědětVymazatDobrý den, chtěla bych se zeptat jestli můžu použít jinou metodu než foodprocesor a robot, nemám je totiž doma. A taky jak je to s náročností, nemám moc zkušeností s pecenim, ale moje mamka miluje kombinací mata-čokoláda. Děkuju :)
OdpovědětVymazatSusenky muzete dat do sacku a rozdrtit valeckem a krem umichat normalne rucne vareckou.
VymazatDobrý den, tento váš cheesecake jsem zkoušela (jsem z těch bláznů, kteří kombinaci máty a čokolády milují:) a jak jsem očekávala, byl vynikající. Díky za tip, skvělý blog!!!!
OdpovědětVymazatdiky, to me moc tesi :-)
VymazatBude vadit, když místo zakysané smetany použiji créme fraiche? Díky za odpověď, úžasný blog! Ev.
OdpovědětVymazatmyslim, ze by to vadit nemelo (mozna naopak) :-)
Vymazatdiky
Zdravím, také se jdu připojit k těm podivínům, kteří milují kombinaci máty a čokolády - cheesecake jsem si udělala jako dárek k narozeninám a asi jsme divná rodina celá, protože chutnal všem :D každopádně za mne díky moc tobě i kamarádce, která si takhle vymýšlela :D
OdpovědětVymazattak to mam radost :)
Vymazat