Ingredience (na 4-6 porcí):
40g másla
40g hladké mouky
500-600ml hovězího vývaru
cukr, sůl, ocet
200ml smetany
kopr
Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Postupně, za stálého míchání (nejlépe metličkou), přidáváme vývar. Necháme asi 20 minut provařit, hlídáme a občas zamícháme. Ochutíme solí, cukrem a octem. Pamatujíc na rady Vaška Friče, že se toho ochucení nemáme bát, dala jsem asi 6 lžic cukru a 4 lžíce octa a bylo to ono. Jelikož ne každý touží po výrazně sladké a zárověň i dost kyselé omáčce, doporučuji dávkovat postupně a ochutnávat.
Omáčku zjemníme smetanou (dietně jsem dala jen s 10% tuku). Najemno nasekaný kopr přidáme až po sundání omáčky z ohně.
Já to provedla tak, že jsem kopr přidala do každé porce až těsně před podáváním, protože při ohřívání by zhnědl. Vlastně jsem si polovinu omáčky schovala do mrazáku a jak se mi povede koupit jazyk, udělám z ní křenovou. Mazaný, žejo?
A co vy, jak jste na tom s koprem?
Mňam! Dřív jsem kopr tedy nemusela, ale zato teď ho vyloženě musím! :) Dneska jsem k obědu chtěla dělat kulajdu, ale zjistila jsem, že nemám brambory, smetanu... takže tento plán odložen na zítra. :)) Ale už teď se těším.
OdpovědětVymazatPěkný den, zdraví Lenka.
Kopr mám rád na lososa nebo na vařené brambory... Na koprovku dostanu hroznou chuť tak jednou ročně :-)
OdpovědětVymazatJá kopr miluju, naštěstí žiju ve správné zemi - Švédové jsou koprem posedlí, i když na koprovku koukají dost divně. Jana
OdpovědětVymazatMně kopr vůbec nevadí, obzvlášť s lososem je skvělej :) Ale i omáčku mám ráda, i když jsem ji neměla ani nepamatuju.. co ale nechápu jsou ty brambory, máma to takhle taky jí, já musím jedině s knedlíkem :D
OdpovědětVymazatKopr mám taky moc ráda a koprovku úplně nejvíc. Jen tedy s vajíčkem a houskovým knedlíkem...dala bych si hned:)
OdpovědětVymazatKoprovu omacku mam rad s varenym hovadzim masom a samozrejme so zemiakmi.
OdpovědětVymazatJsem na tom totálně stejně jak kolegyně. Jen slyším slovo kopr, zvedá se mi žaludek a nemůžu být ve stejné místnosti, kde je i kopr.
OdpovědětVymazatPo pubertě jsem konečně dozrála a taky přišla koprovce na chuť. Jen ji pořád nejím tak, jak je zvykem u nás doma - s vařeným hovězím, brambory na loupačku a dušenými kedlubnami - kedlubny zbaběle vynechávám :-D
OdpovědětVymazatJá kopr naprosto miluju, ale nejvíc asi v kulajdě, ta je má oblíbená a koprovka od nás z jídelny je báječná, fakt jedno z mála jídel, které se zde dají sníst a docela si pochutnám. Ale mám spoustu kamarádek, které kopr nesnáší přesně jako Tvá kolegyně. ;)
OdpovědětVymazatJen já radši koprovku s knedlíkem. :))
Kopr miluju a koprovku mám nejradši pěkně s brambory a ztraceným vejcem. A k okurkám, a k bramborům a k lososu a k vajíčkům a bůhví ještě k čemu. Prostě kopr je super! Já koprovku na závěr zjemňuju zakysanou smetanou (vlastně dávám smetany dvě, jednu na vaření a pka tu zakysanku), je to sice zdravé asi jako skok ze skály, ale šíleně dobré a jemné. Jinak taky mám ráda koprovku výrazně ochucenou, hodně sladkou a kyselou zároveň, ale musím se krotit kvůli chutím manžela a dětí :-( My dnes máme omáčku pažitkovou, taky bude s brambory a vejci naměkko :-)
OdpovědětVymazatKopr jsem od základní školy (ano, školní jídelny jsou věčné téma) k smrti nenáviděla, ale nedávno jsem mu přišla na chuť a zamilovala si ho. Kromě výše zmiňovaného je geniální i v celerovém salátu se zakysanou smetanou :-) A kulajda! Té se nemůžu dočkat, snad naši přivezou z dovolené nějaké houby a podělí se ;-)
OdpovědětVymazatLenka: jj, to byl presne muj duvod, proc jsem se na ni chystala tak dlouho... Bud nebyl kopr nebo smetana nebo vyvar :-)
OdpovědětVymazatHonza R.: na brambory ho nedavam, ale asi zacnu :-)
Jana: mozna jsem z nejake casti Svedka, kdyz jsem taky posedla :-D
Markvitka: nojo, ja taky radeji s knedlikem, ale dieta je dieta ;-)
andulia: znam kombinaci vajicko a brambory nebo maso a knedliky nebo brambory, ale vajicko a brambory - to uz je spis kulajda, ne? :-)
anonymni: ja nejradis maso a knedliky
Bonitka: jako bych nic nerekla :-)
damicka: o dusenych kedlubnach slysim poprve
slecna L.: vsak ja taky, ale omacka a jeste knedlik, to uz bych tu dietu mohla rovnou zabalit :-)
Madla: ztracene vejce ja davam do kulajdy
Shraven: celerovy salat neznam, ale chutna mi takovy ten zelny s koprem, co se dela na Morave
Hned bych si dala ...kopr miluju.
OdpovědětVymazatAmelie: no tak sup ji vyzkouset :-)
OdpovědětVymazatMám to přesně tak jako kolegyně ;-)
OdpovědětVymazatA může za to školní jídelna !
Je to jediné jídlo, které opravdu nemohu !
Ilona D.: to je smutny, takova dobrota
OdpovědětVymazatJe skvělá, konečně dokonalý recept!
OdpovědětVymazattak u nas zase frcela bud kombinace brambor-vejce, nebo knedlik-maso. jinak si to nedovedu ani predstavit. ;)
OdpovědětVymazatjj, asi je to klasika i pro me, ale varit si knedlik jen pro sebe, to se mi nechce ;-)
Vymazat